»

Japonci dobili World Solar Challenge

Zmagovalna ekipa

World Solar Challenge - V Avstraliji se je končal letošnji World Solar Challenge, na katerem je prvo mesto osvojila ekipa iz Japonske. Dobrih 3000 kilometrov dolgo pot od Darwina na severni obali do južne Adelajde je prva prevozila ekipa Univerze Tokai, ki je na cilj prispela v četrtek ob 13.07 po lokalnem času in ki je zmagala že tudi predlani. Drugo mesto je osvojila nizozemska ekipa Nuon z zaostankom +1.05, tretja pa je bila ameriška ekipa iz Michigana, ki je na cilj prispela ob 15.55 z zaostankom +2.48. Ostale ekipe na cilju pričakujejo v petek.

Pravila izziva, ki poteka bienalno, so preprosta. Ekipe izdelajo vozila, ki delujejo na električni pogon. Elektromotorje poganja tok iz baterij, ki jih polnijo le sončne celice. Kapaciteta baterij je omejena na približno 5 kWh in so na...

6 komentarjev

World Solar Challenge 2011

Slashdot - Čez slaba dva tedna se na severu Avstralije začne že 11. Veolia World Solar Challenge, dirka s prevoznimi sredstvi na solarni pogon na 3000km dolgi razdalji med Darwinom in Adaleide.

Priredijo jo vsaki dve leti po avtocesti od seveda do juga Avstralije, skozi redko poseljeno, sušno in seveda s soncem bogato stepsko-puščavsko krajino. Traja teden dni, povprečne hitrosti zmagovalcev pa se gibljejo nad 90km/h, in občasno presežejo 110 oz. 130 km/h, kar je tudi omejitev hitrosti na posameznih segmentih avtoceste (cesta ni zaprta in vozila morajo upoštevati sicer redke, a prisotne soudeležnce v prometu). Hitreje tudi ni praktično, ker imajo potem spremljevalne ekipe hude težave s sledenjem dirkača. Vozi se od od 8h zjutraj pa do 5h popoldne, daljši postanki niso dovoljeni. Vsaka ekipa ima lahko do štiri voznike, ki se potem v vozilu izmenjujejo dnevno.

Vozila ne poganjajo neposredno električne celice, ampak akumulatorji. Dirko se lahko s polnimi celicami, nakar se te delno polnijo že...

25 komentarjev

MIT zmagal na DARPA Network Challengeu

Lokacije balonov

Slo-Tech - Ameriška DARPA je 40-letnico interneta obeležila s posebnim tekmovanjem, ki so ga poimenovali DARPA Network Challenge. V soboto ob 16. uri po srednjeevropskem času, torej tik po svitu na ameriški pacifiški obali, so v nebo poslali 10 rdečih vremenskih balonov, velikih dobra dva metra, ki so bili privezani na desetih nerazkritih, a javno dostopnih in obče poznanih lokacijah. Naloga tekmovalcev je bila preprosta. Čim prej so morali so ugotoviti, kje se ti baloni nahajajo.

Med več kot 300 prijavljenimi ekipami je zmagalo moštvo z univerze MIT, ki je balone izsledila v devetih urah, čeprav so imeli tekmovalci teden dni časa. Z zmago so si prislužili 40 tisoč dolarjev. DARPA poudarja, da je bil namen preizkusa ugotoviti, kako lahko tovrstne probleme rešujemo...

4 komentarji

Američani snubijo bodoče IT-strokovnjake s tekmovanjem

US Cyber Challenge

Heise - Da bi ponovno vzpostavili primat na področju obvladovanja kiberprostora, so se Američani zatekli k zanimivemu projektu. Predstavili so US Cyber Challenge, s katerim bodo poiskali 10.000 nadebudnih mladih Američanov, ki jih bodo kasneje vzgojili v vrhunske strokovnjake, raziskovalce in napadalce na spletu.

Program sestoji iz treh tekmovanj: CyberPatriot High School Cyber...

21 komentarjev

Britanski Vauxhalli po novem pametnejši

vir: Gizmodo
Gizmodo - Ideja, ki je zadnje čase postala precej pogosta v gostilniških pogovorih v državah z visokimi prometnimi kaznimi, je sedaj postala realnost v Veliki Britaniji. Njihove različice avtomobilov, ki jih pri nas poznamo pod imenom Opel, so bogatejše za zanimivo tehnološko rešitev. Samodejno prepoznavo prometnih znakov.



V sprednjem delu avtomobila je nameščena posebna kamera, ki zaznava okolico s 30 slikami na sekundo, iz njih pa zna izločiti hitrost, ki je navedena na prometnem znaku. Hitrost se potem izpiše na armaturni plošči, voznik pa se odloči, če jo bo upošteval.

Če bo prepoznava hitrosti v prihodnosti vezana tudi na tempomat, bi lahko prišlo do zanimivega pojava - dodajanja ničel k hitrostim na znakih ;)

56 komentarjev

Robotska roka nadzorovana z mislimi

Prvi prototip, po enem letu

vir: Wired Blog
Wired Blog - Dean Kamen, izumutelj Segway-ja je danes na konferenci All Things Digital predstavil rezultat dela inženirjev pri njegovem podjetju DEKA - robotsko roko, ki jo lahko invalidi nadzorujejo s pomočjo misli. Projekt, ki se je začel ko je ameriško obrambno ministrstvo bilo soočeno z nizkim številom mrtvih vojakov in visokim številom ranjencev z manjkajočimi udi, je morala ekipa pri DEKI rešiti v dveh letih, a jim je prvi uporaben prototip uspelo razviti že v enem letu.



Dosežek, ki bo vsekakor močno olajšal življenje ljudem, ki so ostali brez rok, spada med največje dosežke na področju razvoja prostetičnih udov. Če na primer konvencionalne proteze marsikateri invalid naj ne bi uporabljal zaradi njene teže in nepraktičnosti,...

38 komentarjev

Phoenix začel razgibalne vaje

Panoramska slika Phoenix-ove okolice

Slashdot - Potem ko je Phoenix v ponedeljek uspešno pristal na Marsu, se zanj in celotno ekipo počasi začenja resno delo. Tako so že začeli s testiranjem robotske roke in njeno operativnostjo v širokem temperaturnem razponu, v katerem bo morala roka operirati - med -30 in -80 stopinj celzija - saj bo prav roka najbolj pomemben instrument pri zajemanju vzorcev, prva vrtanja pa so načrtovana v sredini naslednjega tedna. Medtem je Phoenix na Zemljo že poslal panoramsko sliko svoje okolice in uspešno raztegnjenih plošč s sončnimi celicami in robotsko roko.



Če ste tudi eden izmed uporabnikov Twitterja in vas zanima kaj se dogaja s Phoenix-om, mu lahko začnete tudi slediti - Veronica McGregor namreč v prvoosebni obliki odpisuje na različna vprašanja, ki jih ljudje pošljejo Phoenix-u ali njegovi ekipi, Wired pa je objavil krajši članek zakaj in kako je NASA prišla do odločitve, da vsaj neformalno obvešča novic željne...

3 komentarji

Računalniki s sposobnostjo samoregeneracije

Slo-Tech - Računalniški sistemi, ki se uporabljajo na odročnih mestih ali v vesolju se nemalokrat srečajo s preprostimi problemi, ki pa se izkažejo za ne tako preproste ko jih je treba reševati iz kontrolne sobe in inženirji nimajo dostopa do pokvarjene opreme, najpreprostejši problemi pa posledično lahko prerastejo v usodne napake in imajo tragične posledice za uspeh odprave.

Prav tega problema pa so se lotili na Univerzi v Arizoni s pomočjo FPGA. FPGA oziroma Field-programmable gate array se namreč lahko s pomočjo prisotne strojne in programske opreme spreminja na nivoju čipov in če nastane problem na strojnem nivoju simulira strojno opremo s programsko opremo ali pa spremeni zasnovo vezja tako da obide problematični del strojnega nivoja.

Delo na teh sistemih so začeli že leta 2006 in so v tem času od NASE dobili 85 tisoč dolarjev za razvoj in sodelovanje z Jet Propulsion Laboratory, trenutno pa testirajo svoje koncepte s petimi strojnimi enotami, ki bi naj izvajale ločena opravila. Ko...

16 komentarjev

MIT razvija človeku podobnega robota

Nexi

vir: Daily Tech
Daily Tech - Raziskovalci najbolj znanega ameriškega tehnološkega inštituta razvijajo človeku podobnega robota, imenovanega Nexi, ki v mnogo pogledih predstavlja precejšen napredek v robotiki. Nexi se premika s pomočjo koles, pri čemer ne preseže hitrosti človeške hoje. Ponaša se z relativno spretnimi rokami, ki imajo v ramenskem obroču 4 stopnje prostosti in lahko v iztegnjenem položaju dvignejo okoli 4,5...

19 komentarjev

Robot, ki ga kirurg upravlja z očmi

da Vinci

vir: Slashdot
Slashdot - Britanski razvijalci razvijajo medicinskega robota, ki se ga bo dalo upravljati z očmi. Ker so se podobni uporabniški vmesniki v takšni ali drugačni obliki že pojavili na nekaterih drugih znanstvenih področjih to samo po sebi morda ne bi bilo tako revolucionarno, a so razvijalci stopili še korak naprej pri razvoju - tako pri operacijah, ki vključujejo premikanje samih organov (na primer bitje srca) robot s pomočjo kirurgovih oči in opazovanja kam kirurg gleda izdela 3D model tkiva s pomočjo katerega lahko stabilizira sliko in kirurgu prikaže statično sliko, med tem pa se vsi instrumenti s katerimi robot opravlja samo operacijo premikajo skladno z organom.



Izboljšave so opravili na trenutno najbolj naprednem medicinskem robotu da Vinci,...

0 komentarjev

Umetna inteligenca na ravni otroka razvita

Slashdot - Razvijalci iz Rensselaer-jevega politehničnega inštituta so v svet Second Life-a poslali Eddie-ja, umetno-inteligenčnega avatarja ki bi se naj obnašal kot štiriletni otrok in pokazal štiriletniku primerne sposobnosti prepričanj, sklepanj in obnašanje skladno z teorijo uma. To pomeni da naj bi bil sposoben razumeti, predvidevati in se odzivati na reakcije ne samo drugih UI agentov, pač pa tudi ljudi s katerimi bo morda nekega dne komuniciral tudi v realnejših okoljih.



Ko bo Eddie oktobra 2008 podvržen omejenemu Turingovemu testu se bo za svoje delovanje zanašal na program Rascals (Rensselaer Advanced Synthetic Architecture for Living Systems), katerega jedro je osnovano na teoremskem dokaznem pogonu, ki vsako dejanje prevede na oz. dokaže s teoremom po ocenitvi...

129 komentarjev

Robot za točenje goriva

Slashdot - Potem ko so roboti uspešno prestali tako DARPA Grand in Urban Challange in se je pojavilo upanje da bomo v prihodnosti le še potniki, je bilo samo še vprašanje časa preden nam med potovanji ne bi bilo potrebno stopiti iz avtomobila da bi natočili gorivo. Nizozemski raziskovalci so tako predstavili 75 tisoč evrov vrednega robota, ki je opremljen z zajetno bazo avtomobilov, njihovih pokrovčkov za bencin in goriv, ki v kombinaciji z vrsto senzorjev omogoča pravilno identifikacijo tako tipa avtomobila in kot tudi vrste goriva.



Poleg zajetne cene, ki bo gotovo preprečevala pohod na slovenske bencinske postaje pa ima sistem zaenkrat tudi nekoliko nadležno napako da deluje samo z avtomobili, ki tanka nimajo zaklenjenega. A ko bomo v prihodnosti le potniki bosta tako avtomobil kot naslednja različica omenjenega robota gotovo že opremljena z brezžično povezavo, ki bo odpravila morebitne nevšečnosti.

58 komentarjev

Dirka robotskih vozil končana z zmago Bossa

več strani - Pred nekaj urami se je končala dirka robotskih vozil po bivši bazi zračnih sil ZDA v Kaliforniji, imenovana Urban challenge. Organizirala jo je Darpa, organizacija ameriškega obrambnega ministrstva, zadoložena za razvoj novih tehnologij z možnostjo kasnejše uporabe v vojski. Američani namreč načrtujejo avtomatizacijo tretjine svojih vojaških transportnih vozil do leta 2015.

Za razliko od prejšnjega tekmovanja, ki je potekalo v puščavi ( Darpa grand challenge), lastniki avtobotov tokrat niso poznali tekmovališča, nekaj trenutkov pred dirko pa so dobili GPS koordinate kontrolnih točk, čez katere naj bi peljali.

Vsi avtomobili so bili opremljeni z obilico senzorjev (radar, laserji, GPS, kamere), s katerimi so si gradili...

61 komentarjev

Kalkulatorji na sto in en način

WorseThanFailure - Mnogi gotovo poznate spletno stran Worse Than Failure, bivši The Daily WTF, katere glavni namen je zbiranje vseh čudaškosti, na katere naletijo razvijalci programske opreme pri takih in drugačnih podjetjih. Tako ni nobeno naključje, da je tam zbranih nekaj najbolj nemogočih primerov programske kode, kar jih je zmožna izpljuniti človeška pamet. Ravno zato so se pred dobrima dvema tednoma v ekipi odločili, da bodo razpisali majhen natečaj, katerega cilj je bil dokaj preprost: sprogramirati kalkulator, ki bi zamenjal Windowsovega na čimbolj nekonvencionalen način, s čimbolj hroščato kodo, ki bo še pa vedno delovala.

Pred nekaj dnevi je tako komisija končno prišla iz svoje temnice ter objavila dvanajst najboljših med več kot sto poslanimi programčki. Finalisti so bili:

  1. Stephen Oberholzer: Kalkulator s štirimi funkcijami, za katerega je značilno, da še nikoli ni slišal za matematiko s plavajočo vejico.
  2. Dan U: FileSystemHashMapNotepadCalculator, ki povzema Linux filozofijo...

7 komentarjev

Veliki problemi

Tweak3D - Predstavljajte si to: imate internetno računalniško stran (kot naprimer slo-tech) in imate ekipo (kot je naprimer naša) in seveda se vam stalno pojavljajo novi obetavni mladeniči, ki bi radi pisalni novice za to stran in delali teste strojne opreme. Vi seveda vzamete "na krov" vsakega sposobnega, ki kaže zanimanje. Samo kaj, ko le-ta izrabi zaupanje za krajo strojne opreme, ki naj bi jo testiral?!
Točno to se je namreč zgodilo na Tweak3d.net. V ekipo so vzeli osebka po imenu Michael Martin in ta je začel pisati novice. Vse lepo in prav. Čez en mesec po njegovem sprejemu v ekipo dobi ustanovitelj strani telefon, naj že vendar vrnejo GeForce3 grafično kartico. Na testu namreč niso imeli nobene grafične kartice... Kar se je zgodilo je to, da se je Michael Martin "izposodil" veliko strojne opreme pod izgovorom, da je eden izmed ustanoviteljev Tweak3d.net in da delajo test točno tiste strojne opreme. Trgovine in proizvajalci so mu šač posodili kar so imeli in... nikoli dobili nazaj!...

4 komentarji