»

Intel presegel pričakovanja, skrb vzbujajo le Atomi

Intel - Zanimivo je, kako investitorji reagirajo na rekordne rezultate podjetij zelo različno, odvisno od predhodno vračunanih premij v tečaj delnice. Medtem ko je Googlova delnica po objavi rekordnih izidov strmoglavila za skoraj deset odstotkov, ker podjetje ni zadovoljilo apetitov in pričakovanj analitikov, so Intelov rekordni izplen pospremili s triodstotno rastjo.

Procesorski gigant je v letu 2011 ustvaril 54,2 milijarde dolarjev prihodkov, kar je za četrtino več kot predlani, in ob tem pobral 13,7 milijarde dolarjev čistega dobička oziroma petino več kot leto poprej. Dobiček na delnico se je povečal na 2,53 dolarja (P/E razmerje 10,4), s čimer je podjetje še vedno relativno poceni. Podrobnejši pregled samo zadnjega kvartala prav tako razkriva rekordno četrtletje, saj so od...

9 komentarjev

Intel z rekordnim četrtletjem

Bo s Sandy Bridge-em Intel še uspešnejši?

vir: CNet
CNet - Tretje četrtletje letošnjega leta, od julija do konca septembra, je bilo za Intel odlično, saj so imeli za kar $11,1 milijarde prihodkov in $3 milijarde čistega dobička. S tem so na delnico zaslužili 52 centov, kar je 2 centa več od napovedi in znatno več od 33 centov na delnico, $9,4 milijarde prihodkov in $1,9 milijarde zaslužka v enakem obdobju lani. Zaslužek je v drugem letošnjem četrtletju znašal 2,9 milijarde ameriških dolarjev. S temi rezultati je to zlahka novo rekordno četrtletje za Intel, tik po prejšnem prav tako rekordnem, za kar se imajo po besedah...

13 komentarjev

Microsoft povečal dobiček

Ars Technica - Microsoft sledi ostalim podjetjem z Wall Streeta in objavlja poslovne rezultate za preteklo četrtletje. V drugem kvartalu fiskalnega leta 2010, ki se je končalo 31. decembra, so prihodki podjetja znašali 19 milijard dolarjev, kar je 14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja se je povečal na 8,5 milijard dolarjev (43-odstotna rast), medtem ko je čisti dobiček dosegel 6,7 milijarde dolarjev, kar je 60 odstotkov več kot lani in tretjino več od pričakovanj analitikov.

Glavni razlog za eksplozivno rast je dobra prodaja operacijskega sistema Windows 7. Svoj delež pa so doprinesli tudi varčevalni ukrepi, ki jih je podjetje uvedli po klavrnem božiču 2008. Sicer so prodali več kot 60 milijonov kopij Windows 7, s čimer je...

18 komentarjev

Novičke iz AMD-jevih logov

več strani - Po tem, ko je pred dnevi Intel predstavil svoje finančno poročilo za tretje četrtletje letošnjega leta, je tudi AMD objavil svoje. Za razliko od Intela pa le-to ne govori o rekordnih dobičkih, ampak o 396 milijonih dolarjev izgube ob 1,63 milijarde dolarjev prihodkov. Kljub temu pa je znesek izgube precej nižji od le-teh v prejšnjih četrtletjih. Več o tem si preberite v AMD-jevem finančnem poročilu.

VR-Zone poroča o uradnem imenu za prihajajoče grafične kartice z jedrom RV670. Le to ne bo Radeon HD 2950, kot se je sprva govorilo, ampak Radeon HD 3800. Poleg tega naj bi se AMD odločil opustiti oznake XT, PRO, GT itd. in bo zmogljivost določene grafične kartice znotraj lastne serije označevala tretja številka oznake grafične kartice. RV670XT bo tako nosila oznako Radeon HD 3870, RV670PRO pa bo Radeon HD 3850. Več o tem na VR-Zone.

Pojavile so se tudi govorice o novih grafičnih karticah najnižjega cenovnega razreda z Display Portom in vgrajenim UVD (Unified Video Decoder), ki naj...

13 komentarjev

Intel z rekordnim dobičkom

Intel - Intel je v svojem finančnem poročilu za tretje četrtletje letošnjega leta razkril, da so ob 10,1 milijardi ameriških dolarjev prihodkov imeli rekorden dobiček v višini 1,9 milijarde dolarjev, kar je za kar 40 odstotkov več kot v prejšnjem četrtletju. Paul Otellini je rekorden dobiček pripisal velikemu povpraševanju trga po nekaterih izdelkih, ter notranjemu prestrukturiranju podjetja. Obenem je dejal, da z optimizmom zrejo v prihodnost in tudi v naslednjem četrtletju pričakujejo podobne finančne rezultate.

Več o tem si preberite v Intelovem finančnem poročilu.

31 komentarjev

Intel z dobičkom, AMD z izgubo

Slo-Tech - Procesorska giganta sta objavila svoji finančni poročili za prvo četrtletje letošnjega leta. Vsekakor so lahko bolj zadovoljni pri Intelu, ki je ob 8,9 milijarde dolarjev dohodkov imel 1,6 milijarde dolarjev dobička. Več o tem preberite v Intelovem sporočilu za javnost. AMD je medtem v prvem četrtletju letošnjega leta imel 1,23 milijarde dolarjev dohodkov in 611 milijonov izgube. Več informacij o AMD-jevem poslovanju najdete v njihovem sporočilu za javnost.

8 komentarjev

Intel: novi procesorji

več strani - Intel je uradno predstavil štirijedrne procesorje Xeon, in sicer različici Xeon E5310 in E5320 s FSB-jem 1066 MHz, 8 MB drugonivojskega predpomnilnika in frekvencama 1,6 oziroma 1,86 GHz ter različici Xeon E5345 in E5355 s 1333 MHz FSB-jem ter frekvencama 2,33 oziroma 2,66 GHz. Cena najšibkejše različice znaša 455, najzmogljivejše pa 1172 ameriških dolarjev. Poraba vseh omenjenih procesorjev znaša 80 W. Obenem je Intel najavil prihod varčnih štirijedrnikov z vsega 50 W porabe. Več v Intelovem sporočilu za javnost.

Enaindvajsetega januarja naj bi luč sveta zagledal tudi Core 2 Duo E4300, ki ima za razliko od svojih velikih bratov le 800 MHz FSB, kar pomeni, da bo omenjen procesor kot nalašč za zagrizene navijalce. Poleg tega bo s ceno 163 ameriških dolarjev najcenejši Core 2 Duo procesor. Več na HKEPC.

14 komentarjev

Masovna odpuščanja v Intelu

Digital Trends - O morebitnih odpuščanjih hardverskega giganta smo poročali že v nedeljo, včeraj pa je zgodba dobila uraden epilog. Intel je napovedal, da bo v prihodnosti odpustil 10.500 delavcev, kar je približno 10% vseh zaposlenih. Drastična poteza naj bi bila del prestrukturiranja, ki ga nameravajo opraviti, da bi optimizirali delovanje podjetja in ponovno pridobili tržni delež, ki jim ga je v preteklih letih odvzel AMD. Letos bo največ odpuščanj v marketingu, managementu in med IT osebjem, do leta 2008 pa naj bi Intel s svojim načrtom prihranil 6 milijard dolarjev. Več podrobnih informacij lahko najdete v izvorni novici na Digital Trends ali v Intelovi uradni izjavi za tisk.

15 komentarjev

Intelovo prestrukturiranje

Slo-Tech - Vse večje strani poročajo o Intelovem prestrukturiranju, ki ga zaradi slabih poslovnih rezultatov lahko pričakujemo v kratkem. Intelov generalni direktor Paul Otellini je namreč dejal, da bodo v naslednjih devetdesetih dneh opravili temeljito analizo podjetja, na podlagi katere bodo sprejeli nekatere radikalne odločitve. Cilj je znižanje stroškov za milijardo dolarjev.

Najbolj problematična odseka sta trenutno Intelova NOR Flash enota, ki je pridelala celo 108 milijonov dolarjev izgube v prvem kvartalu, in strežniški trg, kjer jim AMD odžira vedno večji tržni delež. Otellini je omenil tudi odpuščanja, a točnih številk, koliko delavcev izmed vseh 100.000 zaposlenih utegne izgubiti delo, ni navedel. Intel pričakuje, da bo slabše poslovanje nadoknadil v tretjem četrtletju z novimi procesorji za namizni (Conroe), prenosniški (Merom) in strežniški (Woodcrest) trg.

Nemški Hartware ter angleška The Register in EETimes.

17 komentarjev

Intel v prvem kvartalu slabše

Hartware.net - Dober teden za AMD-jem je svoje poslovne rezultate prvega letošnjega četrtletja predstavil tudi njegov večni rival Intel. Medtem ko je šlo AMD-ju v prvem četrtletju odlično, so se Intelovi prihodki zmanjšali na 8,94 milijarde dolarjev, kar je za pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Prav tako je na račun nižjih cen procesorjev nižji tudi čisti dobiček, ki se je z lanskih 2,18 milijarde spustil na 1,35 milijarde dolarjev, kar pa je še vedno več kot je celoten AMD-jev promet. V drugem četrtletju pričakuje Intel še nižje prihodke. Situacija pa naj bi se po njihovih predvidevanjih spremenila v drugem polletju, ko si s predstavitvijo novih procesorjev za vse tržne segmente obetajo znatno večje povpraševanje po njihovih izdelkih in temu ustrezno višji dobiček, poroča nemški Hartware.

14 komentarjev

Varčni Xeoni

Intel - Intel je predstavil nov dvojedrni procesor iz družine Xeon, katerega odlika je predvsem majhna poraba in s tem povezan boljši izkoristek. Po beseda Intela bo nov Xeon z oznako LV (low–voltage) imel dva do štirikrat večjo zmogljivost na Watt , kot dosedanji Xeoni. Njegova poraba (TDP - Total Dissipated Power ) naj bi znašala le 31 W.

Kupcem sta na voljo dve različici, in sicer s frekvencama 1.66 in 2.0 GHz. Cena šibkejšega modela je 209 ameriških dolarjev, za močnejši model pa je potrebno odšteti 423 ameriških dolarjev.

Več o novih Xeonih v Intelovem sporočilu za javnost.

13 komentarjev

8. generacija Intelovih prevajalnikov

Intel - Intel je izdal novo, to je 8. različico C++ in Fortran prevajalnikov za Linux in Windows operacijske sisteme. Kdor se ukvarja z razvojem aplikacij, je gotovo seznanjen s temi izvrstnimi izdelki.

In kaj je novega? Poleg odprave prejšnjih hroščev je dodana podpora za SSE3 nabor ukazov (Prescott), izboljšana je optimizacija izvršilne kode. Windows uporabniki bodo veseli izboljšane integracije z Visual Studio.NET, Linux uporabniki pa podpore glibc-2.3.2.

In cena? Windows licenca 200 USD s podporo, Linux 280 USD s podporo in brezplačna, polno funkcionalna nepodprta verzija (ne dobite bugfixov). Za študente so licence po samo 30 USD; žal ne vem, kako do slednjih v Sloveniji. Dolpotegnete si lahko 30 dnevno preizkusno različico. Še povezava: tukaj!

0 komentarjev