»

AMD z GPUOpen odpira orodja in gonilnike za svoje grafične čipe

AMD - AMD se je odločil, da bo odprtokodni skupnosti in razvijalcem iger ponudil orodja in gonilnike za boljšo izrabo svojih grafičnih čipov, s čimer želi Nvidii odgrizniti čim večji tržni delež. Slednja namreč nudi zaprtokodno orodje GameWorks, ki ga uporabljajo pisci iger za boljšo izrabo moči Nvidiinih grafičnih procesorjev. Igre, ki uporabljajo GameWorks, navadno na Nvidiinih karticah tečejo bolje kot na AMD-jevih. So seveda tudi izjeme, ki so optimizirane tako za Nvidio kakor AMD (npr. GTA V uporablja tako AMD TressFX kakor Nvidia HairWorks). Drugi problem so gonilniki za Linux (tu je tudi Nvidia velika črna ovca), kjer imamo za AMD-jeve kartice na izbiro hitrejše zaprtokodne in proste odprtokodne gonilnike.

Tu bo vstopil GPUOpen. Za pisce iger bo GPUOpen imel...

48 komentarjev

AMD-jevi gonilniki pregrevajo grafične kartice

AnandTech - Redko se zgodi, da bi programska oprema fizično uničila strojno opremo (če seveda ne gre za kakšne nasilne viruse, ki prepisujejo firmware), a vseeno nam jo lahko hroščati gonilniki pošteno zagodejo. AMD-jevi novi gonilniki Crimson, s katerimi so prejšnji teden presekali z zgodovino in nadomestili znameniti Catalyst Control Center, povzročajo nemalo težav, saj številnim uporabnikom pregrevajo kartice. AMD je napako priznal in že pripravlja popravek, obstaja pa tudi neuradni obvoz težave.

Težavo povzroča hlajenje
, saj se po namestitvi novih gonilnikov ventilator na grafični kartici zatakne na 20 odstotkih nazivne moči, in to ne glede na trenutno obremenitev. Poganjanje kartice s polno obremenitvijo ob pomanjkljivem hlajenju pa nikoli ni dobra...

85 komentarjev

AMD presenetil in objavil odprtokodni gonilnik za prihajajoči HD 8000

Phoronix - AMD (oz. prej ATI) v GNU/Linux svetu ni ravno znan po promtni ali popolni podpori gonilnikov za svoje grafične kartice. Nviidin zaprti gonilnik je hitrejši in bolje optimiziran, podobno Intelov, ki je obenem še odprtokoden. Tudi jih ni ravno skrbelo za imetnike starejših čipov, sploh potem, ko je xorg nekoliko spremenil model za gonilnike. Zato je toliko bolj prijetno slišati, da so ta teden, se pravi še pred (poletnim) izidom prvih kartic, začeli objavljati izvorno kodo za prihajajočo serijo HD 8000 ("Sea Islands").

"Začeli" bo kar prava beseda. Za zdaj so odprli kodo zgolj za en čip - HD 8000 "Oland" - pa še to zgolj v 2D delu, torej brez podpore za 3D (OpenGL 3.0) oz. za strojno pospešeni video (Unified Video Decoder). Podpore je torej približno toliko kot...

78 komentarjev

Izšla odprtokodna gonilnika za grafike Nvidia in Qualcomm Adreno

Phoronix - Z grafičnimi gonilniki za odprtokodne operacijske sisteme, kot je Linux, je križ. Odprtokodnih verzij gonilnikov tako ali tako večidel ni mogoče dobiti, ponudijo pa proizvajalci včasih prevedene zaprtokodne gonilnike. To sicer ni v duhu Linuxa, a je vseeno boljše kot nič. AMD (oziroma bivši ATI) je še najbolj vzoren, saj za svoje izdelke izdajo specifikacije in imajo zaposlene ljudi, ki se ukvarjajo s pripravo odprtokodnih gonilnikov. Nvidia je že predlani povedala, da odprtokodni gonilniki niso njena prioriteta niti njen problem, zato so uradni gonilniki za Linux zaprtokodni. Letos je sicer postala članica Linux Foundation, tako da mogoče lahko pričakujemo kakšen korak naprej.

Toliko bolj priljubljen za Nvidiine...

33 komentarjev

NVIDIA postala članica The Linux Foundation

Phoronix - NVIDIA je včeraj postala član ustanove The Linux foundation, ki skrbi za razvoj, promocijo in standarizacijo operacijskega sistema Linux. Odločitev je bila na široko pozdravljena, posebej v upanju, da to pomeni boljše sodelovanje nVidie z ostalimi velikimi igralci v Linux sferi in morda celo začetek odprtokodne različice njihovih grafičnih gonilnikov, posebej po tem, ko se je lani pridružil Broadcom in istočasno zagotovil odprtokodne gonilnike za njihove priljubljene wireless čipe (s katerimi je bilo prej še in še problemov).

To sicer ni nujno, oz. članstvo v fundaciji podjetja v ničemer ne obvezuje k uporabi odprtokodnih licenc za svoje gonilnike (med člani sta tudi Adobe in Oracle, odprti kodi ne najbolj prijazni podjetji). NVIDIA namreč trenutno ne ponuja odprtokodnega grafičnega gonilnika, niti ne vlaga sredstev (zaposleni, dokumentacija) v njegov razvoj. Večina GNU/Linux distribucij zato po privzetem uporablja z reverznim inženiringom pripravljeni gonilnik Nouveau, ki deluje...

18 komentarjev

Prvi odprtokodni gonilnik za Kinect

Slo-Tech - V ZDA je nov krmilnik za Xbox izšel prejšnji teden, ta teden pa smo na svoj račun prišli še Evropejci. Kinect je že naprodaj tudi v Sloveniji in stane okrog 170 evrov. Prav tako pa smo prejšnji teden pisali o razpisani nagradi v višini 2000 dolarjev za odprtokodne gonilnike za Kinect, ki bi omogočili njegovo uporabo tudi v drugih napravah (recimo na navadnih računalnikih). Prvi je to storil Hector Martin, ki je že izdal svoj odprtokodni gonilnik zanj in pobral tri tisočake, saj je bil nagradni sklad vmes zvišan.

Microsoft je medtem že izjavil, da se ne strinjajo s takšno zlorabo Kinecta, zato se bodo borili proti njej. Adafruit Industries, ki so razpisali natečaj, bodo zato poleg tega donirali še dva tisoč dolarjev Electronic Frontier...

29 komentarjev

Linux dobil podporo za CrossFire in OverDrive

Slashdot - Pri AMDju se že nekaj časa opazno trudijo z Linux podporo za svoje Radeon grafične kartice. Tako so izdali natančne specifikacije svojih kartic in s tem omogočili razvoj popolnoma opensource gonilnika, sproti pa so tudi razvijali lastne zaprte Catalyst gonilnike.
Sedaj so naredili še dodaten korak: pred dnevi so izšli Catalyst 8.8 gonlniki, ki prvič na Linuxu podpirajo tehnologiji CrossFire in OverDrive. Tako lahko sedaj tudi uporabniki Linuxa povežejo skupaj več grafičnih kartic in s tem opazno pospešijo delovanje 3D aplikacij. Za to poskrbi CrossFire, medtem ko OverDrive avtomatsko navija grafične kartice in s tem z njih stisne še malo več hitrosti. Pri Phoronixu so obe novosti že dali pod drobnogled (OverDrive, CrossFire).

Poleg tega pa novi gonilniki prinašajo tudi Adaptive Anti-Aliasing ter podporo jedru 2.6.26.

91 komentarjev

Radeon HD 4870 maja?

Hartware.net - Kljub temu, da so dosedanje novice o AMD-jevih grafičnih karticah nove generacije govorile o tem, da bodo prve na grafičnem jedru RV770 temelječe grafične kartice luč sveta zagledale junija, so se na spletu pojavile nove informacije, po katerih sodeč naj bi se prvi primerki grafičnih kartic na policah trgovin znašli že maja. Pri tem naj bi šlo za grafične kartice z jedrom RV770 XT ter GDDR3 pomnilnikom, saj je GDDR5 trenutno še v povojih, njegova testiranja pa naj bi potekala počasneje od AMD-jevih pričakovanj. Z izbiro GDDR3 bi se tako poleg visokih stroškov izognili tudi morebitni počasni dobavi pomninika in s tem povezanih težav.

Naslednji član nove generacije AMD-jevih grafičnih kartic, RV770 Pro (predvidoma Radeon HD 4850) naj bi luč sveta zagledal šele julija, kljub temu, da naj bi se od svojega velikega brata razlikoval le v frekvencah jedra in pomnilnika.

Več o tem si preberite na Hartware.net

36 komentarjev

Creative Labs po več kot dveh letih izdal gonilnike za X-Fi zvočne kartice za Linux

Creative - Creative je podjetje, ki budi v uporabnikih Linuxa mešane občutke. Njihove starejše zvočne kartice so v Linuxu odlično podprte, saj je pri odprtokodnih gonilnikih sodeloval programer iz Creative-a. Ker so odprtokodni gonilniki za zvočne kartice Soundblaster Live! in Audigy dovolj dobri, niti ni bilo potrebe po lastniških. S prihodom X-Fi zvočnih kartic, pa so pri Creative-u spremenili svoj odnos do Linuxa. Na voljo niso dali niti specifikacij niti lastniškega gonilnika. Danes pa so po več kot dveh letih zavlačevanja končno izdali njihov lastniški gonilnik. Gonilnik podpira najnovejšo verzijo ALSA in jedra 2.6. Je pa zanimivo, da je zaenkrat na voljo samo 64-bitna verzija. Uporabniki 32-bitnih sistemov pa bodo morali še malo počakati.

Creative je bil eden izmed prvih proizvajalcev strojne opreme, ki je podprl Linux. Upam, da se bodo vrnili na stara pota.

34 komentarjev

Še en pomemben dan za AMD/ATI in Linux

Slo-Tech - Danes so tudi uradno na voljo novi gonilniki za linux za AMD-jeve grafične kartice. Kot smo že pred dnevi poročali, so novi gonilniki spisani na novo in ponujajo opazno pohitritev glede na stare gonilnike. Izvorna novica: tu.

Za puriste, ki uporabljajo samo odprtokodne gonilnike, pa je AMD tudi pripravil presenečenje. Danes so se namreč na internetu pojavile delne specifikacije za AMD-jeve grafične kartice. Specifikacije so vsem prosto dostopne brez NDA. V naslednjih dneh pa lahko pričakujemo še ostale dokumente. Novell je obljubil, da bo prva verzija odprtokodnega gonilnika na voljo že v prvi polovici naslednjega tedna.

Sedaj pa je treba samo še počakati, kako bo na vse to odgovorila NVIDIA...

26 komentarjev

AMD naznanil izdajo specifikacij za gonilnike ATIjevih grafičnih kartic za Linux

Slo-Tech - Pri AMD-ju so se odločili močno izboljšati gonilnike za ATI-jeve grafične kartice v okolju Linux. Kot je znano so bili ATI-jevi Linux gonilniki precej slabi, zato so uporabniki Linuxa raje posegali po grafičnih karticah iz sosednjega tabora. Sodeč po testih, pa je prihajajoči gonilniki prinašajo velike spremembe, saj se lahko sedaj v Linuxu AMD-jeve oz. ATI-jeve grafične kartice kosajo z NVIDIinimi. Na voljo so tudi naslednji testi ATI-jevih grafičnih kartic pod Linuxom: AMD je tudi napovedal, da bodo objavili specifikacije ATI-jevih grafičnih kartic in odprtokodnim razvijalcem omogočili vpogled v del izvorne kode njihovih lastniških gonilnikov. Kot kaže so bodo pri AMD-ju poskrbeli tako za kvalitetne lastniške, kot tudi za kvalitetne odprtokodne gonilnike.

32 komentarjev

AMD obljublja odprtokodne grafične gonilnike

Slashdot - Henri Richard, podpredsednik AMD-ja, obljublja odprtokodne gonilnike za grafične kartice podjetja ATI, ki je nedavno postalo del AMD-ja. To je izjemno dobra novica za zagovornike odprto kodnih gonilnikov, tudi Intel, vodilni proizvajalec integriranih grafičnih poganjalnikov je pred časom odprl svoje gonilnike. Ampak ATI in nVidia, ki sta praktično edina proizvajalca bolj zmogljivih grafičnih kartic, sta do zdaj izdala le zaprte driverje, kar je povzročilo nemalo težav s kompatibilnostjo, stabilnostjo in performansami v Linuxu in ostalih odprtokodnih operacijskih sistemih. Upajmo, da bo AMD-jevo dejanje vplivalo tudi na nVidiio.

Izvorna novica.

14 komentarjev

Intelovi odprtokodni gonilniki za grafiko

News.com - Intel je izdal odprtokodne gonilnike za svoje grafične čipe, konkretno za Intel 965 Express Chipset izdelke. To je seveda pomembna poteza korporacije, ki obvladuje okoli 40% trga grafičnih kartic, obenem pa zelo dobra novica za uporabnike Linux operacijskih sistemov. Gonilniki konkurenčne Nvidie in ATI-ja so namreč zaprtokodni in vsaj v enem primeru precej slabe kvalitete.

Zanimivo bo tudi videti reakcijo konkurenčnih podjetij. Medtem ko zaenkrat Nvidia še ne namerava spreminjati svojega pristopa k izdaji gonilnikov za Linux, pa odločitev naveze AMD/ATI še ni znana. AMD je sicer že pri več projektih sodeloval z odprtokodno skupnostjo.

78 komentarjev

Thermaltake in ohišja

Thermaltake - Začelo se je z hladilniki, nadaljevalo pri nosilcih za diske v kombinaciji s temperaturnim senzorjem, preživeli smo Thermaltakeove Bluetooth vmesnike za osebne računalnike (katerega test pričakujte na Slo-Techu v roku enega tedna), sedaj pa TTjevci napadajo še z ohišji. No, naredili jih niso oni, saj je zadeva predelan Chieftecov model (kar ni presenečenje [:D]) z manjšimi popravki. Kaj novega prinaša? Na sprednjo stranico boste po novem lahko priklapljali FireWire ter USB naprave, upravljali s hitrostjo ventilatorjev ter na LCD zaslončku gledali temperaturo vitalnih delov računalnika. Juhu, mi ljubimo tovarniško modificiranje [:D]!

4 komentarji