»

Teagueduino - Arduino brez lotanja ali programiranja

engadget - Skupina navdušencev je na spletni strani za zbiranje financ za manjše, kreativne projekte Kickstarter predstavila Teagueduino (na sliki). Gre za posebno različico Arduinota, odprte platforme z mikrokontrolerjem, ki je namenjena hitremu, enostavnemu in poceni grajenju najrazličnejših možnih elektronskih napravic. Njegova glavna prednost je, da ne zahteva znanja spajkanja (komponente preprosto zaskočijo v vezje), programiranje pa mogoče kar čez poenostavljen vmesnik s pomočjo drop-down menijev, s katerimi se določene signale (npr. stikala) veže na sprožitev povezanih elektronskih naprav. Fantje so pripravili kratki demo, ki je uspešno navdušil tudi urednike pri Engadgetu:

.

Projekt je zbral...

44 komentarjev

Neodvisni pisatelj prodal milijon izvodov za Kindle

Slashdot - Pisatelj kriminalnih romanov, John Locke (podobnost imena z junakom iz Losta in angleškim političnim filozofom iz 17. stoletja je zgolj naključna), je postal šele 8. član druščine Kindle Million Club, tj. kluba pisateljev, ki so uspeli prodati že več kot milijon izvodov za bralnik Amazon Kindle. Njegova posebnost je, da je prvi neodvisni pisun na tem seznamu - vse svoje knjige je objavil sam...

30 komentarjev

Procesorje za Nokio bo delal Intel

Bloomberg - Telefonski gigant Nokia in procesorski gigant se pripravljata naj sodelovanje pri izdelavi telefonov. Kakor špekulira Bloomberg, bo Intel proizvajal procesorje za Nokio za mobilne naprave, s čimer naj bi si Intel zagotovil preboj na trg mobilnih telefonov. Več podrobnosti o dogovoru bo znanih danes zvečer, ko bosta Intel in Nokia pojasnila vsebino dogovora na tiskovni konferenci. Najverjetnejša kandidata, ki ju utegne Intel prodajati, sta SOC (system-on-chip) Moorestown in Medfield. Prvi je grajen v 45 nm-tehnologiji, medtem ko bo slednji sestavljen v 32 nm in ga pričakujemo šele leta 2011. Trenutno Nokiine telefone poganjajo ARM-procesorji podjetij Texas Instruments in Qualcomm.

19 komentarjev

Dvojedrni Celeroni?

X-Bit Labs - Kot vse kaže se bodo dvojedrni procesorji pojavili tudi v najnižjem cenovnem in zmogljivostnem razredu. Intel naj bi namreč v prvem četrtletju prihodnjega leta predstavil dvojedrnega Celerona z oznako E1200. Njegova frekvenca bo znašala 1,6 GHz, obe jedri pa bosta imeli na razpolago skupen drugonivojski predpomnilnik v velikosti 512 kB. Kasneje namerava Intel kupcem ponuditi še več različic dvojedrnih Celeronov, kar ob upoštevanju njihove dosedanje cene, ki se giblje med 35 in 50 ameriškimi dolarji, pomeni, da si bomo kupci lahko dvojedrnike privoščili za precej majhne denarce. Vsekakor bo Intelova poteza vplivala tudi na konkurenčno podjetje AMD, ki bo prisiljeno v drastično znižanje cen svojih Sempronov in Athlonov LE oziroma predstavitev primernih dvojedrnikov.

Izvorna novica.

26 komentarjev

Intel prodal milijon štirijedrnikov

Daily Tech - Nekaj dni nazaj je procesorski gigant iz Santa Clare dosegel pomembno prelomnico. Na lanskem jesenskem IDF-ju so obljubili, da bodo prodali milijon štirijedrnih procesorjev, še preden bo AMD-ju uspelo splaviti svojo Barcelono. To jim je sedaj uspelo kar dva meseca pred predvidenim rokom, torej v približno osmih mesecih (tovrstne procesorje so začeli prodajati novembra). Po lastnih ocenah imajo za rekord največ zaslug njihove 65 nm proizvodne kapacitete.

Prihodnost Intelovih štirijedrnikov je svetla. 22. julija lahko pričakujemo pocenitev namiznih, kasneje pa še modelov za zahtevnejše uporabnike. Do konca leta bodo predvidoma splavljeni novi procesorji Xeon na jedru Tigerton, leta 2008 pa štirijedrni Itaniumi Tukwila. Slednji bodo s sabo prinesli tudi platformo, kompatibilno z Xeoni.

Izvorna novica.

Potrebujemo samo še resne razvijalce programske opreme, da bomo vso to procesorsko moč na namiznih sistemih lahko učinkovito izkoristili.

23 komentarjev

Intel Little Valley

Slo-Tech - Borbi na področju embedded računalnikov, drugače imenovanih SBC (single board computer), se je pridružil tudi Intel. S serijo Little Valley stopa na to področje z izjemno ceno. Njihov SBC z imenom D201GLY porabi približno 25 W, na njem najdemo procesor Celeron 215, čipovje SiS662 z integrirano grafično kartico SiS Mirage 1, ki si lahko sposodi do 128 MB sistemskega pomnilnika. Procesor tiktaka pri 1.33 GHz, ponujena nam je še reža DDR2 533 MHz, v katero lahko namestimo največ gigabajtno ploščico. Izdelek je dobavljiv tudi v Sloveniji.

Izvorna novica.

83 komentarjev

Intelovi C2D hrošči v novi luči

Slashdot - Po izdanem Intelovem popravku mikrokode za Core 2 procesorje se je oglasil tudi Theo de Raadt, slavni ustanovitelj OpenBSD projekta, ki je nad predlaganimi popravki zgrožen. Po njegovem mnenju je med vsemi hrošči vsaj 20-30 takšnih, ki se jih ne da zaobiti z enostavnimi popravki v operacijskem sistemu. Komentiral je, da upa staviti veliko denarja na trditev, da je med omenjenimi nekaj takšnih, ki predstavljajo resno varnostno grožnjo. Zaenkrat zato odsvetuje nakup sistema, temelječega na Core 2 procesorju, dokler Intel ne ponudi bolj sprejemljive rešitve.

Zadeva očitno postaja ZANIMIVA.

83 komentarjev

Hector Ruiz kritizira Intel

Daily Tech - Vodilni mož AMD-ja je v svojem govoru na American Antitrust Institute National Conference podal zelo ostro mnenje o podjetjih z monopolom, predvsem Intelu. Njihove tržne metode je označil za ilegalne in načrtno usmerjene v oviranje AMD-ja. V ospredje je postavil sumljivo nizke cene, predvsem pa pritisk na prodajalce sistemov, ki lahko zelo vpliva na stanje v podjetju (samo spomnimo se na kup procesorjev, ki jih je AMD letos izdelal z namenom prodaje Dellu). Hector je prisotnim funkcionarjem popihal na dušo in povedal, da upa na čimprejšnjo prevlado pravice ter rešitev situacije.

Izvorna novica.

31 komentarjev

Novi Xeoni in nove cene

Daily Tech - Po pocenitvah namiznikov, o katerih smo pisali pred dobrima dvema tednoma (glej povezane novice), Intel tokrat niža tudi cene procesorjev, namenjenih zahtevnejši uporabi. Preden bo AMD-ju uspelo lansirati Barcelono, nameravajo prodati čimveč lastnih štirijedrnikov, zato so pocenitve precejšnje in se dotikajo tudi dvojedrnih Xeonov.

Obenem so najavili tudi dva nova modela, imenovana Xeon DP X5365 in Xeon UP X3230, pri čemer gre predvsem za blažjo osvežitev starejših izdelkov (dvig frekvenc), a z natančnimi številkami v megahercih in dolarjih ne mislim utrujati. Vse lahko namreč najdete v lepo urejenih Daily Tech-ovih tabelah.

0 komentarjev

Intel: novi procesorji

več strani - Intel je uradno predstavil štirijedrne procesorje Xeon, in sicer različici Xeon E5310 in E5320 s FSB-jem 1066 MHz, 8 MB drugonivojskega predpomnilnika in frekvencama 1,6 oziroma 1,86 GHz ter različici Xeon E5345 in E5355 s 1333 MHz FSB-jem ter frekvencama 2,33 oziroma 2,66 GHz. Cena najšibkejše različice znaša 455, najzmogljivejše pa 1172 ameriških dolarjev. Poraba vseh omenjenih procesorjev znaša 80 W. Obenem je Intel najavil prihod varčnih štirijedrnikov z vsega 50 W porabe. Več v Intelovem sporočilu za javnost.

Enaindvajsetega januarja naj bi luč sveta zagledal tudi Core 2 Duo E4300, ki ima za razliko od svojih velikih bratov le 800 MHz FSB, kar pomeni, da bo omenjen procesor kot nalašč za zagrizene navijalce. Poleg tega bo s ceno 163 ameriških dolarjev najcenejši Core 2 Duo procesor. Več na HKEPC.

14 komentarjev

Intel predstavil štirijedrni procesor

News.com - Komaj se je polegel prah okrog dvojedrnih procesorjev, je Intel prejšnji teden na International Solid-State Circuits Conferenc (ISSCC) predstavil štirijedrnega Xeona, izdelanega v 65 nanometrski tehnologiji. Procesor, s kodnim imenom Clovertown, bo kupcem na voljo najverjetneje na začetku leta 2007. Po Intelovih podatkih naj bi arhitektura tega procesorja omogočala izdelavo kar 32 jedrnega procesorja. Na enaki arhitekturi bodo bazirani tudi prihajajoči dvojedrniki, Merom za prenosnike in Conroe za namizne računalnike, ki bodo predstavljeni proti koncu letošnjega leta.

Predstavljeni štirijedrnik bo namenjen vgradnji v dvoprocesorske strežnike, kar je po zmogljivostih primerljivo z današnjimi osemprocesorskimi strežniki. Za strežnike s štirimi ali več procesorji pri Intelu razvijajo Clovertown-u podoben procesor s kodnim imenom Tigerton.

Uslužbenec Intela, Justin Rattner, je dejal, da do konca tega desetletja lahko pričakujemo že desetjedrne procesorje, v desetih letih pa bo...

25 komentarjev

Intel postaja pravi modri dirkač

več strani - Medtem, ko je še pol leta nazaj vse kazalo na to, da je procesorski gigant v ogromnih težavah (pojavile so se celo govorice, da naj bi Intel opustil proizvodnjo procesorjev in se popolnoma preusmeril v storitve!), se sedaj stanje obrača na bolje. Po velikih znižanjih cen Pentiumov4 in RDRAM pomnilnika vse več ljudi začenja razmišljati o vrnitvi k "dobrem starem" Intelu in podjetje ne namerava zapraviti tega pozitivnega naskoka. Trenutno je njihova največja prednost prav v P4 jedru, ki na račun slabših performans (v enem urinem ciklu obdela manj ukazov kot konkurenčni procesorji) omogoča doseganje precej višjih frekvenc. Nekje sredi poletja (delovni načrti omenjajo različne datume) bomo ugledali 2GHz P4, do konca leta pa naj bi že dočakali 2.2GHz primerke. Da bi bila mera polna, obljublja velikan preboj magične 5GHz meje že naslednje leto...
Me prav zanima, kako bo na vse skupaj odgovoril AMD. Njihovi procesorji so dejansko hitrejši (gledano pri enakih frekvencah), toda vprašanje je,...

4 komentarji