»

Intel prodal milijon štirijedrnikov

Daily Tech - Nekaj dni nazaj je procesorski gigant iz Santa Clare dosegel pomembno prelomnico. Na lanskem jesenskem IDF-ju so obljubili, da bodo prodali milijon štirijedrnih procesorjev, še preden bo AMD-ju uspelo splaviti svojo Barcelono. To jim je sedaj uspelo kar dva meseca pred predvidenim rokom, torej v približno osmih mesecih (tovrstne procesorje so začeli prodajati novembra). Po lastnih ocenah imajo za rekord največ zaslug njihove 65 nm proizvodne kapacitete.

Prihodnost Intelovih štirijedrnikov je svetla. 22. julija lahko pričakujemo pocenitev namiznih, kasneje pa še modelov za zahtevnejše uporabnike. Do konca leta bodo predvidoma splavljeni novi procesorji Xeon na jedru Tigerton, leta 2008 pa štirijedrni Itaniumi Tukwila. Slednji bodo s sabo prinesli tudi platformo, kompatibilno z Xeoni.

Izvorna novica.

Potrebujemo samo še resne razvijalce programske opreme, da bomo vso to procesorsko moč na namiznih sistemih lahko učinkovito izkoristili.

23 komentarjev

Kritični popravki Intelovih procesorjev

The inquirer - Večina novih Intelovih procesorjev (tako namizni Core 2 kot serverski Xeon) ima po poročanjih Inquirerja določene kritične programske težave. Le-te se da rešiti s posodobitvijo procesorjeve mikrokode in sicer na dva načina: s popravkom za vaš operacijski sistem (zaenkrat omenjajo samo Windows) ali pa s posodobitvijo BIOS-a na matični plošči.

Kljub temu, da ima težave praktično cela zadnja generacija, Intel zatrjuje, da ne bo potrebna zamenjava izdelkov, saj bodo programske posodobitve dovolj. Vsi lastniki Core 2 procesorjev z Okni si že lahko prenesete popravke z Microsoftove strani.

Izvorna novica.

62 komentarjev

Hector Ruiz kritizira Intel

Daily Tech - Vodilni mož AMD-ja je v svojem govoru na American Antitrust Institute National Conference podal zelo ostro mnenje o podjetjih z monopolom, predvsem Intelu. Njihove tržne metode je označil za ilegalne in načrtno usmerjene v oviranje AMD-ja. V ospredje je postavil sumljivo nizke cene, predvsem pa pritisk na prodajalce sistemov, ki lahko zelo vpliva na stanje v podjetju (samo spomnimo se na kup procesorjev, ki jih je AMD letos izdelal z namenom prodaje Dellu). Hector je prisotnim funkcionarjem popihal na dušo in povedal, da upa na čimprejšnjo prevlado pravice ter rešitev situacije.

Izvorna novica.

31 komentarjev

AMD bo znižal cene

AMD Zone - Kljub temu, da ne gre za ustaljeno prakso, saj proizvajalci o nižanju cen svojih izdelkov radi molčijo vse do samega znižanja je AMD za deveti julij uradno napovedal padec cen svojih procesorjev. Tako bo za dvojedrne procesorje Athlon 64 X2 potrebno odšteti dvajset odstotkov manj, za petnajst odstotkov pa se bodo pocenili enojedrni procesorji Athlon 64 in Sempron. Več o tem v izvorni novici na AMD Zone.

34 komentarjev

AMD obljublja odprtokodne grafične gonilnike

Slashdot - Henri Richard, podpredsednik AMD-ja, obljublja odprtokodne gonilnike za grafične kartice podjetja ATI, ki je nedavno postalo del AMD-ja. To je izjemno dobra novica za zagovornike odprto kodnih gonilnikov, tudi Intel, vodilni proizvajalec integriranih grafičnih poganjalnikov je pred časom odprl svoje gonilnike. Ampak ATI in nVidia, ki sta praktično edina proizvajalca bolj zmogljivih grafičnih kartic, sta do zdaj izdala le zaprte driverje, kar je povzročilo nemalo težav s kompatibilnostjo, stabilnostjo in performansami v Linuxu in ostalih odprtokodnih operacijskih sistemih. Upajmo, da bo AMD-jevo dejanje vplivalo tudi na nVidiio.

Izvorna novica.

14 komentarjev

AMD odpustil 430 zaposlenih

X-Bit Labs - Predvsem zaradi slabih poslovnih rezultatov ter delno tudi zaradi lanskega nakupa ATI-ja je AMD, ki je na začetku leta že odpustil dva odstotka svojih zaposlenih, opustil dodatnih 430 delavcev. Vsi odpuščeni so bili zaposleni v severnoameriških obratih AMD-ja. Večina odpuščenih so bili zasposleni v trženju in prodaji izdelkov ter v menedžmentu, poleg tega je brez službe ostalo tudi nekaj inženirjev, vendar naj le-to ne bi vplivalo na trenutje AMD-jeve projekte. Naj spomnimo,da je pred časom tudi Intel odpustil okoli deset odstotkov svojih zaposlenih.

Več o tem na X-bit labs.

5 komentarjev

Intel z dobičkom, AMD z izgubo

Slo-Tech - Procesorska giganta sta objavila svoji finančni poročili za prvo četrtletje letošnjega leta. Vsekakor so lahko bolj zadovoljni pri Intelu, ki je ob 8,9 milijarde dolarjev dohodkov imel 1,6 milijarde dolarjev dobička. Več o tem preberite v Intelovem sporočilu za javnost. AMD je medtem v prvem četrtletju letošnjega leta imel 1,23 milijarde dolarjev dohodkov in 611 milijonov izgube. Več informacij o AMD-jevem poslovanju najdete v njihovem sporočilu za javnost.

8 komentarjev

Intel niža cene

DigiTimes - Glede na starejše uradne izjave podjetja Intel so bile okrog 22. aprila letos načrtovane spremembe (bolje rečeno padci) cen, a situacija se je spremenila, ko je pred dvema tednoma AMD precej pocenil lastne procesorje. Intel se je zato odločil, da bo ukrepal prej, kot je bilo predvideno, in za naslednje dni napovedal 5-10% nižje cene čipov nižjega in srednjega razreda (seriji 820 in 915 naj bi ponovem stali okrog 80 dolarjev).

Tabela še vedno svežih januarskih pocenitev in dodatne podrobnosti o tokratni potezi se nahajajo v izvorni novici na DigiTimes, o natančnih datumih in številkah bomo še poročali.

12 komentarjev

Intel prodal več dvojedrnikov

X-Bit Labs - Po besedah Intelovega podpredsednika Stacyja Smitha je bila več kot polovica prodanih Intelovih procesorjev v četrtem četrtletju lanskega leta dvo- oziroma štirijedrnikov, kar se je zgodilo prvič po pojavu večjedrnih x86 procesorjev. Zasluga za prevlado dvojedrnikov gre predvsem procesorjem Core 2 Duo, Pentium D in večjedrnim Xeonom, ter vedno manjši ponudbi enojedrnih Pentium 4, Celeronov in Xeonov.

Več o tem na X-bit labs.

36 komentarjev

Zanimive novičke iz AMD-ja

X-Bit Labs - Iz AMD-ja so spet pricurljale zanimive novičke glede AMD-jeve strategije. Izvedelo se je namreč, da naj bi AMD to leto izdelal kar 30 milijonov procesorjev, kar je za kar 40 % večja proizvodnja od načrtov lanskega leta. Na žalost pa večja proizvodnja še ne pomeni večjih prihodkov, saj se povprečna prodajna cena procesorjev še vedno nezadržno niža. Poleg tega se je izvedelo, da bo AMD izdal Athlon XP z oznako 2000+ že v januarju. Datum izdaje novega procesorja zaenkrat še ni znan, vendar pa nekateri viri navajajo, da naj bi to bil kar 7. januar. Novičk iz AMD-ja pa s tem še ni konec: nekatera analitična podjetja napovedujejo, da bo AMD s koncem tega leta (leta 2001) obvladoval kar 27 % tržišča. To je kar logična napoved, saj številna podjetja godrnjajo zaradi pomanjkanja procesorjev Pentium4, ki jih Intel ne more in ne more izdelati v dovolj velikih količinah. Kar spodbudna novica za AMD, kajne? No, malce manj spodbudno je slišati, da nekateri napovedujejo, da bo AMD teh 7 % hitro...

1 komentar