»

Samsungovi prenosniki so varni oziroma kaj je šlo narobe

Slo-Tech - Včeraj je splet poskočil ob na prvi pogled utemeljenih očitkih, da Samsung na svoje prenosnike podtika programsko opremo za beleženje vnosov prek tipkovnice (keylogger). Po vsesplošnem ogorčenju je trajalo le nekaj ur, da se je razjasnilo, v čem je tičal problem. Programska oprema VIPRE je javila lažen pozitivni zadetek, avtor preplaha pa je nekoliko napihnil vso zgodbo in škandal je bil tu.

Problem je povzročila slovenščina. VIPRE namreč pri agresivnem hevrističnem iskanju okužb uporablja tudi preverjanje drevesne strukture diska, pri čemer je odkril mapo C:\WINDOWS\SL....

22 komentarjev

Samsung s SSD-ji s samodejno enkripcijo

ComputerWorld - Samsung je objavil, da je začel prodajati SSD-je, ki bodo sproti sami enkriptirali podatke. Tehnologija, ki so jo poimenovali FDE (full disk encryption), je že dobro poznana pri klasičnih trdih diskih za namiznike in prenosnike, ni pa še tako dobro utrjena na področju SSD-jev. Samsung ni povsem prvi, ki bi se tega domislil, saj so se že januarja pojavili taki SSD-ji podjetja pureSilicon, je pa prvi, ki je to ponudil širšim množicam.

Trenutno so na voljo modeli s kapacitetami 256, 128 in 64 GB v velikostih 2,5 in 1,8 palca. Podpirajo enkripcijo po standardu AES, za katerega je programsko implementacijo Samsungu razvilo podjetje Wave Systems. Poudarili so še, da zaradi tega hitrost in dostopni čas ne bosta nič slabša. Dell je že izkoristil Samsungovo stvaritev in napovedal, da bo v svojih prenosnikih Latitude ponudil nove diske s še nekaterimi drugimi varnostnimi mehanizmi.

1 komentar

Samsung: SSD se bodo pocenili na raven HDD

CNet - Zgodovina nas sicer uči, da ima Samsung absolutno prav, saj se bo to slej ali prej zgodilo, a lepo bi bilo, da se čim prej. Trenutno je razmerje žal takšno, da izbira primerljivega SSD-ja namesto klasičnega trdega diska prenosnik podraži za 100 do 600 dolarjev (pri nas pa kar evrov).

V telefonskem intervjuju je Brian Beard, ki skrbi za trženje flash čipov pri Samsungu, pojasnil, zakaj se cene še niso izravnale. Kot pravi, je trenutno fiksna cena za izdelavo trdega diska 40 do 50 dolarjev, medtem ko zvišanje hitrosti (število obratov na minuto) ali povečanje kapacitete s kakšno dodatno ploščo bistveno ne vpliva na ceno (hopla, pa imamo podatke o marži). Pri SSD-ju, nadaljuje, so fiksni stroški za PCB, ohišje in krmilnik prav tako prisotni in so nižji kakor pri diskih. Žal pa proizvodna cena čipov raste linearno s kapaciteto.

Mimogrede medlo dodaja, da bomo v naslednji letih le dočakali cenejše SSD-je od trdih diskov, kaj konkretnejšega pa ni želel ali znal napovedati. Za letos...

19 komentarjev

Fusion-io predstavil nov strežniški SSD

The Register - Proizvajalec SSD-jev Fusion-io je predstavil nov izdelek, ki se imenuje ioDrive Duo. Gre za kartico PCI-Express, ki nosi SSD-čipe. Kapaciteto prejšnjega modela so podvojili enostavno tako, da so nanjo pričvrstili dva Samsungova modula, tako da lahko naprava sedaj shrani 640 GB podatkov, medtem ko že napovedujejo 1,28 TB-različico. Nič kaj skromno ga oglašujejo kot najhitrejši strežniški SSD vseh časov. In kaj ponuja to čudo?

Ponaša se s 186.000 bralnimi operacijami I/O (4 kb paketki) in 167.000 pri pisanju, latenca pa naj bi znašala 50 mikrosekund. Z drugimi besedami zmore ta stvar 1500 MB/s pri kontinuirnem branju in 1400 MB/s pri pisanju. Vgrajena je še podpora za RAID 1, tako da lahko uporabniki žrtvujejo polovico kapacitete v zameno za varnost podatkov. Proti morebitni neposlušnosti čipov pa se bori tehnologija flashback za večbitno zaznavanje napak in njihovo odpravljanje, ki ponuja redundanco n+1, tako da preživi tudi en pokvarjen čip. O ceni Fusion-io še ni želel govoriti,...

6 komentarjev

Western Digital razmišlja o SSD

The Register - Podpredsednik za trženje iz Western Digitala, Richard Rutledge, je dejal, da je premišljujejo tudi o ponudbi SSD in flash diskov. Kot se je sam izrazil, obstaja vrsta platform in izdelkov, kjer niso prisotni. Vedo pa, da trg obstaja in da lahko nanje vstopijo, ko bo priložnost prava. Trenutno sta zanimiva dva segmenta SSD-diskov.

V nižjem gre za diske, ki stanejo manj kot 30 dolarjev in se uporabljajo v prenosnih napravah, npr. telefonih, fotoaparatih in tudi nekaterih prenosnih računalnikih. WD razume ta del trga, potrebne tehnologije in resno razmišlja o vstopu nanj, z čimer bi postal konkurenca Sillicon Motionu in Intelu. Priložnost vidijo tudi v novem križancu med telefoni in netbooki s platformo Linux/ARM z imenom smartbook. Bil bi cenejši od prenosnikov, a imel večji zaslon in boljše tipkovnice od smartphonov. Tu bi prišli poceni SSD-ji zelo prav.

Drugi segment pa zajema dražje enote, ki stanejo več kot dvesto dolarjev. Tu so glavni igralci STEC, Intel in Samsung, ki...

18 komentarjev

Postavljajo se standardi za SSD

X-Bit Labs - JEDEC, ki skrbi za odprte standarde v proizvodnji in načrtovanju polprevodniških elementov, npr. pomnilnika DDR, je pozval podjetja po svetu, da pristopijo k razvoju standardov za SSD-diske. Pododbor JC-64.8 namerava v prihodnjem letu postaviti standarde za SSD-je, ki bodo natančno specificirali in poenotili podajanje ključnih karakteristik, kot so vzdržljivost, kapaciteta, poraba energije, zanesljivost (MTBF oz. AFR), enkripcija in druge. Sestajali se bodo vsak mesec, hkrati pa se bodo posvetovali tudi z ostalimi odbori v JEDEC-u in drugimi organizacijami (INCITS, SATA-IO, IDEMA in SNIA).

Diski med tem seveda že veselo izhajajo in so prilezli do kapacitete 256 GB. Nov Samsungov model te velikosti je s tem največji doslej. Omogoča doseganje hitrosti do 220 MB/s pri zaporednem branju in 200 MB/s pri zaporednem pisanju. Samsung pravi, da je to tako, kot da bi imeli klasičen disk, ki bi se vrtel 15.000 obrati, a bil hkrati neslišen in nepožrešen. Cena še ni znana.

47 komentarjev

Sandisk obljublja stokrat hitrejše diske

The Register - Medtem ko še vedno čakamo na večji razmah in posledično nižje cene diskov s tehnologijo SSD, od katerih se nadejamo višjih hitrosti prenosov in predvsem nižjih dostopnih časov, manj gretja, tišjega delovanja in manj okvar spričo odsotnosti vrtečih se delov, pa razvijalci ne počivajo. Na konferenci WinHEC, ki te dni poteka v Los Angelesu, je proizvajalec Sandisk razkril novo tehnologijo z imenom Flash File System. FFS obljublja do 100-krat višje hitrosti pri naključnem branju od danes dosegljivih. Novost bo tudi način zapisovanja, saj fizična lokacija ne bo več sklopljena z logično lokacijo, z čimer bo sistem lahko najučinkoviteje zapisal podatke ne glede na mapo, kamor shranjujemo. Drugi trik bo zmožnost NAND-kanalov, da se obnašajo neodvisno drug od drugega, tretji pa prilagajanje uporabniku, saj bo sistem sam zaznal uporabniške navade in primerno optimiziral zapis za najhitrejši povprečni dostop.

Predstavili pa so še en sistem, in sicer VirtualRPM Metrics. Ta bo omogočal...

25 komentarjev

Transcend začenja novo serijo SSD trdih diskov

Bo Transcend prevzel trg SSD?

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Kot smo že videli, se je področje solid-state diskov začeli zelo razvijati, zato je Transcend ponudil najnovejše od najnovejših, 2.5" SSD trde diske. Podjetje je tem diskom dodalo novo čipovje, ki je podvojilo hitrost branja in zapisovanja, s tem pa tudi znižalo porabo energije. Novi SSD diski so na voljo vse do 64GB, v SATA2 in IDE izvedbi. Vgrajene imajo celo ECC (error correction code), za zanesljive prenose podatkov, ob hitrosti do 159 MB/s (branje) in 136 MB/s (pisanje), z dostopnimi časi pod 1ms. Cena zaenkrat še ni znana.

12 komentarjev

SanDisk zavrnil Samsungovo ponudbo za prevzem

bit-tech.net - Samsung in SanDisk sta se o prevzemu pogovarjala kar 4 mesece, nakar so pogovori padli v vodo. Zato se je Samsung odločil ponuditi kar 80 odstotkov več za delnico SanDiska, zraven ponudbe pa so pripeli sporočilo, v katerem so napisali, da bi združitev pomagala obema podjetjema ter Flash produktom nasploh, saj bi jih lahko zasidrali v za zdaj še neosvojenih področjih.

Čeprav bi Samsung za delnico plačal 26 dolarjev, je to še vseeno manj od vrednosti delnice izpred nekaj mesecev, ko je bila le-ta vredna 28,75 dolarja. Takrat pa je želja SanDiska po dodatni premiji za odkup naletela na gluha ušesa pri Samsungu.

Zaenkrat rezultat zavrnitve še ni znan, saj bo Samsung mogoče zvišal ponudbo ali pa partnerje poiskal drugje.

3 komentarji

IBM testira 4 TB SSD tehnologijo

CNet - SSD-ji so dom sprva našli v digitalnih kamerah, fotoaparatih in MP3 predvajalnikih, sledili pa so jim računalniki, predvsem prenosniki, izvzeti pa niso niti pomembni strežniki. Lep primer, kjer je potrebno ogromno prenosov na sekundo, so sistemi, uporabljeni za rezervacije oz. za procesiranje informacij kreditnih kartic. Za SSD-je se je sprva ogrel Intel, zdaj pa mu sledi še veliki in modri - IBM.

IBM-u je uspelo izdelati 4,1 Terabajtno rešitev, ki je kar 2,5-krat hitrejša od najhitrejših diskovnih rešitev. IBM je Fusion-IOjeve SSD-je združil v gručo ter jih opremil z lastno virtualizacijo diskovnega prostora, kar omogoča kar milijon IOPSov - vhodnih in izhodnih operacij v sekundi. Prva uporaba SSDjev pa je bila že lansko poletje v izbranih IBM-ovih Blade strežnikih.

16 komentarjev

Samsung pričel z masovno proizvodnjo SSD pogonov

Daily Tech - Samsung je pognal tekoče trakove in začel s proizvodnjo velikega števila 64-gigabajtnih flash pogonov. Gre za 1,8-palčne napravice, ki se ponašajo s hitrostjo 65 MB/s pri branju in 45 MB/s pri pisanju, njihova glavna prednost pa je, kot najbrž veste, majhno segrevanje, poraba energije in popolna neslišnost. Poteza Samsunga je precej vzpodbudna, saj najbrž pomeni, da bodo SSD pogoni končno začeli postajati standardna oprema.

Izvorna novica.

21 komentarjev

Super Talent 16 GB SSD

AnandTech - O solid state pogonih, ki za pomnjenje namesto vrtečih se magnetnih plošč uporabljajo leni nikamornegrem pomnilnik, se besediči že nekaj časa, v praksi pa smo videli bolj malo dejanskih izdelkov. Zadnje čase kapljajo na trg prenosni računalniki z omenjenimi pomnilnimi napravami, medtem ko se bodo na področje namiznih računalnikov očitno prebile še kasneje.Enega od prvih tovrstnih testnih primerkov iz podjetja Super Talent so dobili na test fantje pri AnandTechu, obnesel pa se je povsem po pričakovanjih. 16-gigabajten pogon je s svojim superiornim dostopnim časom najhitrejše verzije običajnih trdih diskov prehitel v testih, kjer je dosti...

16 komentarjev

100x CD-ROMi

Slo-Tech - Podjetje Afreey je predstavilo še en mejnik na področju optičnih pogonov, in sicer svoj True-X DVD/CD-ROM pogon. Gre za trenutno najhitrejši bralnik CD in DVD ploščkov, hitrost pa si zagotavlja s tehnologijo True-X, ki smo jo videli že v Kenwoodovem 72x dirkaču. Skrivnost te tehnologije je branje z več laserji naenkrat, kar omogoča manjšo hitrost vrtenja ploščka s podatki, toda zelo velike prenose. Afreeyev izdelek tako DVDje bere s kar 25x hitrostjo, CDje pa s 100x, kar teoretično pomeni prenos 13.5MB/s. Žal podjetje nima nobenega zastopnika v Evropi, tako da OZZY (ki je novico poslal) priporoča čimprejšnjo nabavko kakšnega...

6 komentarjev