»

Na evropska letala prihaja hitrejši internet

Bazne postaje

Heise - Projekt EAN (European Aviation Network), ki obljublja hitrejši in dostopnejši internet na letih nad Evropi, se je prevesil v sklepno fazo. Sistem, ki ga postavljajo Deutsche Telekom, Nokia in Inmarsat, ter vsebuje satelite in hitre zemeljske postaje LTE, bo pričel obratovati konec junija. Fizično je že nared, saj so postavili vse bazne postaje. Sestavlja ga približno 300 baznih postaj (Slovenija je tako majhna, da nas pokrivajo iz sosednjih držav) in satelit, tako da bo nudil dostop do interneta nad celotnim ozemljem EU. Doslej kombiniranega zemeljsko-satelitskega sistema v Evropi ni bilo, zato je bil dostop do interneta na letalih drago in počasi urejen prek komercialnih satelitskih ponudnikov.

Prvi bo EAN preizkusil konzorcij IAG, ki vključuje British Airways, Iberio, Vueling in Aer...

23 komentarjev

Prepoved pošiljanje SMS sporočil med vožnjo ni prinesla želenih rezultatov

Vir: informationweek.com

vir: Information Week
Information Week - Študija zavarovalne industrije je pokazala, da se je število prometnih nesreč v državah, kjer so prepovedali pisanje SMS sporočil med vožnjo pravzaprav povečalo.



Odkar so policisti začeli pisati globe prekrškarjem se je po besedah Highway Loss Data inštituta število nesreč povečalo, kar verjetno pokaže kako ljudje upoštevajo zakone.

Trenutno se ubadajo s problemom in iščejo možne rešitve kako preprečiti prometne nesreče zaradi nepozornosti voznikov.

Raziskava je...

27 komentarjev

Letalo strmoglavilo tudi zaradi okuženega računalnika

Slo-Tech - Po poročanju španskega časnika El País je za letalsko nesrečo Spanairovega leta 5022, ki je strmoglavil takoj po vzletu z madridskega letališča Barajas 20. avgusta 2008, v kateri je umrlo 154 potnikov in članov posadke, posredno kriva okužena računalniška oprema. Na sedežu družbe Spanair na Palmi de Mallorci je namreč računalniški sistem, ki skrbi za centralno obravnavo podatkov o vseh letalih in letih, ki jih izvaja prevoznik. V dneh pred nesrečo so mehaniki na letalu odkrili dve nepravilnosti, a jih niso mogli pravočasno vnesti v sistem, ker je bil računalnik zaradi okužbe z malwarom nedelujoč. Na dan poleta so odkrili še tretjo pomanjkljivost letala, a je niso mogli takoj javiti v...

45 komentarjev

British Airways z internetom le na novih letalih

Airbus A318

vir: CNet
CNet - Za september so pri British Airways napovedali, da bosta začela obratovati dva popolnoma nova Airbusa A318. Z vedno večjo popularnostjo interneta v zraku so se to odločili preizkusiti tudi Britanci, ki bodo na obeh letalih ponujali brskanje po spletu in pregledovanje e-pošte s pomočjo OnAir storitev. A žal bo zaenkrat ostali le pri teh dveh letalih, saj ne načrtujejo vgradnje sistema v starejša, že operativna letala, ker bi jih to stalo preveč, da bi se jim pokrili stroški. Povedali so še, da so raziskave pokazale, da potniki nimajo želje po GSM povezavi, ki bi jo uporabljali za telefonske klice, večinoma si želijo zgolj podatkovne povezave prek WiFi omrežij.

Od 116 svetovnih letalskih družb jih je letos kar...

4 komentarji

Mobiteli na letalih končno dovoljeni

Slo-Tech - Po mnenju mnogih bo nesmiselna prepoved mobilnih telefonov med letenjem v Evropi končno postala preteklost. EASA (European Aviation Safety Agency) je odobrila možnost nudenja storitev mobilne telefonije na letalih, kar se bo udejanjilo preko sistema OnAir na nekaterih Airbusovih letalih.

Uporaba bo možna šele, ko bo letalo doseglo določeno višino, saj bo komunikacija v prvi fazi potekala preko satelitov in ne preko zemeljskih postaj, problem bo najbrž tudi zasoljena cena. Po prvih podatkih naj bi minuta pogovorov stala 2,5 dolarja, sms sporočilo pa 50 dolarskih centov.

Izvorna novica.

22 komentarjev

Nintendova prodaja nad pričakovanji

TG Daily - Po poročanjih TG Daliy je Nintendo v preteklem letu (merjeno od marca 2006 do marca 2007) prodal za pol milijarde dolarjev več svojih konzol, kot je njihov finančni oddelek napovedoval. Namesto predvidenih 7,6 milijard so zaslužili 8,1 milijarde, kar je približno šest odstotkov več, številke pa so precej vzpodbudne.

Nintendo ni bil v preveč bleščečem položaju na trgu polnokrvnih konzol, kar se počasi izboljšuje (v dobro vseh kupcev), na področju prenosnih izdelkov pa še vedno dominirajo. V že omenjenem obdobju so recimo prodali dvakrat toliko svojih DS-jev, kot je Sony prodal lastnih žepnih PlayStation-ov Portable. Izvorna vest.

2 komentarja

Nehalem z vgrajenim pomnilniškim kontrolerjem

TG Daily - Po navedbah TG Daily bodo imeli prihajajoči Intel-ovi čipi, ki bodo izšli nekje v drugi polovici prihodnjega leta, vgrajen memory controller. 45-nanometrski procesorji, zaenkrat imenovani Nehalem, bodo opremljeni z do 8 jedri, kar bo skupaj s HyperThreadingom pomenilo mnogo prenašanja podatkov, zato Intel-ovci pravijo, da bo novost precej izboljšala performanse. Več o nasledniku Core 2 preberite v izvorni novici, pisci pa se tudi sprašujejo, ali Intel ponavlja za AMD-jem, ki pomnilniški kontroler že dolgo časa vgrajuje v svoja procesorska jedra.

18 komentarjev

Letalo, ki se ga ne da ugrabiti

Yahoo News - Dogodki 11. septembra 2001 so zelo spremenili potovanje po zraku. Tako še vedno poteka debata, ali ugrabljeno letalo, ki očitno namerava izvesti samomorilski napad, sestreliti ali ne. Alternativ zaenkrat še ni. Američani so sprva razvijali programje, ki zrakoplovom na podlagi GPS-a in ostalih navigacijskih naprav, ne bi dovoljevalo leteti nad določenimi področji. Ta t.i. "no-fly" zones bi predstavljala večja mesta, vojaška in ostala strateška področja. Takšen pristop vsebuje veliko napak, eden izmed njih je, da v primeru slabega vremena, pilotom onemogoča izogibanje v želeno smer.



Trideset evropskih podjetij, vključujoč Airbus, Siemens in Muncehnsko tehnično univerzo, se je odločilo, da bo...

59 komentarjev

Odslej mobilniki na letalih dovoljeni

The Register - Po poročanju The Registerja bo Air France naslednji letalskih ponudnikov, ki bo umaknil prepoved uporabe mobilnih telefonov med letom. Trenutno nas namreč stevardese in stevardi prijazno opozorijo, da lahko uporaba tovrstnih pripomočkov zmede letalske instrumente in ogrozi let, zato da naj jih izklopimo. Od marca 2007 bo na novih Airbusih A318 dovoljeno in možno uporabljati mobilnike za pošiljanje SMS-ov in uporabo podatkovnih aplikacij; klicanje ostaja prepovedano. Poskusna doba bo trajala do septembra, ko bodo zbrali uporabniške izkušnje in ocenili, ali se servis izplača. Koliko in če boste za ta luksuz odšteli, še ni znano.

15 komentarjev