»

Izšel Safari 3.2

Apple - Apple je včeraj izdal novo različico svojega spletnega brskalnika, Safari 3.2. V njej je zakrpal ducat varnostnih pomanjkljivosti, zato Apple svetuje, da novo verzijo obravnavajo kot kritični varnostni popravek in namestijo vsi uporabniki Safarija. Na voljo je za operacijske sisteme Windows XP, Vista, Mac OS X 10.5 Leopard in Mac OS X 10.4 Tiger. Seznam popravkov in izboljšav je na Applovih straneh. Klik!

8 komentarjev

Appli popularnejši v luksuznem segmentu

Slashdot - Na Slashdotu povzemajo izsledke zanimive raziskave, ki je dognala, da je v višjem cenovnem razredu Apple bolj priljubljen od PC-jev.

Medtem ko je delež jabolčnikov med vsemi osebnimi računalniki skromnih 14%, znaša ta v prestižnem razredu dražjih od 1000 dolarjev kar neverjetnih 66%. Še pred dvema letoma je znašal borih 18 odstotkov, lanskega septembra pa že 57%.

To lahko seveda pomeni dvoje: bodisi so Appli toliko boljši ali pa so zgolj toliko dražji, saj lahko za manj kot tisoč dolarjev dobimo marsikakšen PC in le peščico Macov, saj ti v glavnem stanejo prek 1000 dolarjev. Še dve povezavi: klik, klik!

62 komentarjev

ASUS trdi, da je Apple Tablet PC zelo resničen

Slo-Tech - Slashdot poroča, da je Applov tablični računalnik zelo resničen. Informacijo naj bi potrdili anonimni viri pri Asusu, ki Applu pomaga pri načrtovanju. Predvideva se, da bo tablica temeljila na Intelovi arhitekturi Core, z uporabnikom se bo pogovarjala predelana različica Lepoarda, seveda pa bo imel vse funkcije, ki jih imata iPhone in iPod Touch, torej t.i. multi-touch in CoverFlow.

Bistveno vprašanje pa se glasi: "Ali lahko Apple uspe...

44 komentarjev

Je Safari res najhitrejši brskalnik?

QuirksMode - Peter-Paul Koch, znan po svojih javascript ter css trikih na strani QuirksMode.org, piše o svojih izkušnjah s Safari 3.0. Med drugim se sprašuje, če je Safari res najhitrejši brskalnik na katerikoli platformi, kot trdijo njegovi razvijalci.

Mnogi testi kažejo izjemno odzivnost Safarija pri izvajanju javascripta. Ti testi se izvajajo na sledeč način:

  1. Shranimo trenuten čas (čas 1).

  2. Izvedemo kopico zahtevnih operacij.

  3. Še enkrat shranimo trenuten čas (čas 2).

  4. Če odštejemo čas 1 od časa 2, lahko precej natančno vemo koliko časa smo porabili za naše zahtevne operacije.

Mark Wilton-Jones pa je bil nad testi skeptičen, zato se je odločil raziskati vzrok za tako dobre rezultate Safarija. Ugotovil je, da ta med nekaterimi operacijami ustavi čas, zato je čas 2 enak času 1. To se zgodi na primer, ko prek javascripta želimo spremeniti lokacijo iframe elementa. Tu se mora med drugim s strežnika naložiti nova stran, kar samo zaradi "počasnosti" mreže ne mora trajati 0 milisekund, kot trdi...

21 komentarjev

Safari za Windows prenešen že milijonkrat

Slashdot - Apple je sporočil, da je v samo dveh dneh od objave Safarija za Windows platformo ta dosegel milijon prenosov. Kljub resnim varnostnim težavam v prvi izdaji, so prepričani, da bo Safari osvojil vsaj 10% delež trga spletnih brskalnikov, s čimer bo pripomogel, da bodo izdelovalci spletnih vsebin začeli prilagajati vsebine tudi za Safari ter s tem posledično za iPhone.

Povezava do izvorne novice.

Oznaka najboljši brskalnik mu na Windows platformi zaenkrat še ne pristoji najbolje.

46 komentarjev

Test jabolčnih novotarij

Ars Technica - Na Ars Technici so si ogledali dve Applovi novosti.

Najprej je tu pred tednom dni posodobljeni MacBook Pro, v roke so dobili 17-inčno različico in jo primerjali z identičnim računalnikom prejšnje generacije. Pohvalili so hitrejši zagon, dosti boljše specifikacije, dimenzije, trajanje baterije in ločljivost zaslona, motile pa so jih temperature, pomanjkanje osvetlitve zaslona LED in zasedenost obeh rež za spomin.Drugi izdelek, s katerim so se igračkali, je predvčerajšnjim predstavljeni Safari 3. Tukaj so podobnega mnenja kot uporabniki našega foruma - stvar še ni zrela za objavo. Sicer je odzivnost razveseljiva, pa tudi nekatere sveže funkcije so odlične (povečevanje polj za vnos teksta, iskanje po strani), a...

34 komentarjev

Iz Appla nič novega

MacRumors.com - Pravkar se je končal tradicionalni govor Steva Jobsa, ki se odvije vsako leto na Appleovem WWDC-ju. Ponavadi na njem pride do večje posodobitve katerega od Jabolčnih izdelkov, zato navdušenci nad njimi v živo spremljajo poročanja z dogodka in ugibajo o prihajajočih novostih.

No, letos se ni zgodilo nič pretresljivega, Štef je omenil kopico že napovedanih in nekaj doslej še nevidenih novosti, ki se bodo pojavile v prihajajoči različici Mac OS X, med drugim Safari 3 (po novem tudi za Windows), prenovljeno namizje s kupi namesto map, posodobljen Finder, predogled datotek QuickLook in še par malenkosti. Toplo sodelovanje z Appleovci sta napovedala id Software in EA Sports, omenjen pa je bil tudi omogočen razvoj aplikacij...

66 komentarjev

Pogled v Microsoftov laboratorij za Mace

Jabolko pri jabolku

Slashdot - Slashdot poroča o zanimivi reportaži po Microsoftovem oddelku za Mace, ki jo je pripravil tam zaposleni David Weiss. Microsoft's Macintosh Business Unit, na kratko MacBU, je eden izmed največjih macovskih laboratorijev izven Appla, kjer razpolagajo z več kot 150 MacMiniji, tako da imajo za testiranje na voljo praktično vse najpogostejše konfiguracije, ki jih je Apple izdal. Zanimivo branje!

24 komentarjev

Mac OS X v slovenščini: Safari

jabuk.net - Ker je OS X sistem, ki naj bi ga znali uporabljati vsi, je seveda treba poskrbeti tudi za tiste, manj vešče tujih jezikov. Zato se je nadobudna ekipa uporabnikov Applovih produktov odločila prevesti večji del OS X-a v slovenščino. Kot prvega nam predstavljajo prevod Applovega spletnega brskalnika Safari.

Na tej povezavi si vsi uporabniki zadnje verzije OS X-a (torej 10.4) lahko prenesete namestitveni program, ki vam bo poslovenil Safari.

Za vas so prevajali: Sebastijan Bauman, Matic Bitenc, Matic Kunaver, Nejc Kržan, Matjaž Horvat, ter Mitja Podpečan.

Zdaj bo znala vaše jabolčno čudo uporabljati tudi vaša babica :)

38 komentarjev

Petinpetdeset operacijskih sistemov na enem računalniku

Slashdot - Če velika večina uporabnikov uporablja en sam operacijski sistem (najpogosteje so to Windows) in manjša skupina dva ali tri (običajno Windows, Linux in morebiti še DOS za kakšno predpotopno programje), pa je zelo malo ljudi na svoj mlinček namestilo več sistemov. Na KernelThread lahko preberete dogodivščine nekoga, ki je na svojega PowerBooka 17 uspel spraviti petinpetdeset različnih sistemov in trdi, da potrebuje in uporablja prav vse izmed njih. Slashdot.

16 komentarjev

Razkrivanje varnostnih lukenj: pro et contra

Newsfactor - Nemalokrat se med komentarji novic ter na forumu odvijajo bitke o pravilnosti objavljanja varnostnih težav še preden so te zakrpane.

Lahko bi rekel, da je hitrost odprave obratnosorazmerna z velikostjo podjetja: za primer naj ponudim Microsoft, ki ob tem birokraciji daje nov pomen, ter programje odprte kode, kjer so Luknji™ ponavadi zakrpani še pred objavo. O slednjem bi se sicer dalo razpravljat -- sama medijska odmevnost lukenj v programih 'velikih' je namreč bistveno večja od onih, ki se pojavljajo na raznih h4x0r buglistah. Kakorkoli že, na NewsFactor sem zasledil zanimiv članek, ki na kratko ovrednoti različne pristope k problematiki ter poda nekaj mnenj. Vsekakor priporočljivo branje.

3 komentarji

Google praznuje!

H-Oda - Verjetno najboljši brskalnik na internetu praznuje 4 leta obstoja! V tem času se je popolnoma udomačil ter postal dominantni iskalnik spletnih strani, slik, datotek, usenet skupin ter novic na internetu. Vsi mu želimo še veliko srečnih iskalnih let. Vse najboljše!

8 komentarjev