»

Fujitsujev prenosnik, ki skenira dlani

TechWeek Europe - Vajeni smo že prenosnih računalnikov, ki omogočajo prijavo oziroma ugotavljanje istovetnosti uporabnika iz njegovega prstnega odtisa. Ker je ta sistem mogoče pretentati, pa tu ne mislimo le na filmsko sekanje prstov, ampak na razne fizične artefakte, kot so odlitki, ali povsem matematične napade (programska oprema prstni odtis preračuna v številke), je Fujitsu izdal prenosnik, ki skenira dlan.

Na prvi pogled Fujitsu Celsius H730 ni nič posebnega. Ima 15-palčni zaslon, dvojedrni procesor Intel Core i7 s 3,8 GHz, grafično kartico Nvidia Kepler in SSD ali hibridni disk ter do 32 GB pomnilnika, odvisno od konfiguracije. Tipkovnica je odporna na polivanje, disk pa na padce zaradi...

13 komentarjev

Jemanje prstnih odtisov na daljavo

vir: Heise
Heise - Ameriško podjetje Advanced Optical Systems (AOS) je razvilo sistem, ki omogoča jemanje prstnih odtisov ljudem z razdalje. Tehnologijo so poimenovali Airprint in deluje na razdalji dveh metrov, trdijo. Uporabna je posebej za nevarne in krizne okoliščine, ko klasično jemanje odtisov ni modro.

Postopek poteka v več stopnjah. Najprej roko preiskovanca osvetlijo s polarizirano svetlobo, nato pa odbito svetlobo zbereta dve kameri, ki zaznavata različno polarizacijo. Joel Burcham iz AOS-a pojasnjuje, da je tehnologija sila uporabna. Odpadla bo na primer potreba po pritiskanju prsta na senzor za...

11 komentarjev

Canon patentiral tehnologijo za zaščito avtorstva fotografij

Schneier.com - Kot poročajo na Photography Bay, je podjetje Canon patentiralo tehnologijo vključevanja podatkov o očesni šarenici fotografa v digitalni "vodni" odtis fotografije.



Postopek je preprost. Fotograf bo na fotoaparatu izbral funkcijo REG in izbral med REG1 do REG5 (za največ pet registriranih uporabnikov fotoaparata), pogledal v okular in pritisnil sprožilec.



Fotoaparat bo nato posnel njegovo očesno šarenico in iz nje izračunal digitalni prstni odtis.



Po fotografiranju bodo nato ti digitalni prstni odtisi fotografa vključeni v metapodatke fotografij ter kot digitalni vodni odtis tudi v samo fotografijo.



Canon postopek ponuja kot mehanizem za dokazovanje avtorstva fotografij in posledično lažjo avtorsko pravno zaščito. Tehnologije pa bodo gotovo "veseli" tudi vsi zagovorniki svobode in anonimnosti...

22 komentarjev

Sony pripravlja SIXAXIS s tresenjem

Daily Tech - Ob predstavitvi PlayStationa 3, še preden je le-ta izšel, je Sony šokiral gledalce s podatkom, da njihovi novi stari ploščki ne vsebujejo dodatkov za tresenje med igranjem. Odločitev so utemeljili s komentarjem, da so vibracije stvar prejšnje generacije, oni pa so dovolj hip, da so to predvideli in jih zato niso vključili v svoj izdelek.

Izjavi so seveda verjeli samo obsedeni privrženci, večina ostalih pa se je začela spraševati, kaj je resničen razlog. Nekateri so ugibali, da naj bi tresenje motilo zadnji hip vgrajene senzorje gibanja, a na koncu se je izkazalo, da za vsem skupaj stoji tožba podjetja Immersion.

Po novih podatkih naj bi konflikt bil rešen in Sony ponovno razmišlja o vključitvi omenjene funkcije v svoje kontrolerje. Podrobnosti zaenkrat niso znane, a razvijalci vršijo pritisk nad Sonyjem, tako da bi po nekaterih komentarjih tresoče-se SIXAXISe lahko videli pred izidom tretjega dela ene najuspešnejših serij God Of War.

Izvorna novica.

Modni trendi se dandanes...

1 komentar

Sony ima rešitev za sekanje prstov

Techdirt - Čitalec prstnih odtisov je v zadnjih letih vedno bolj popularna oblika zaščite računalniškega sistema. Običajni uporabniki ga uporabljamo predvsem zaradi kul faktorja (ženske ljubijo tajne agente), poslovneži pa imajo pogosto na svojih trdih diskih dejansko obilico zaupnih podatkov, za katere bi konkurenčna podjetja ubijala. Ali pa vsaj sekala prste, kar je odlična rešitev za dostop do računalnika, če se njegov lastnik s tem ne strinja najbolj. Sony se je odločil, da bo tovrstnemu mafijskemu početju naredil konec. Za ta namen so razvili čitalec prstnih odtisov, ki pri skeniranju naredi podrobno sliko kapilar v konici prsta, kar pa je možno zgolj in samo, če se skozi njih pretaka kri.

Izvorna novica.

Zbiranje zaupnih podatkov bo po novem tako zahtevalo malce več potrpežljivosti, saj bo direktorje treba na gobec, dokler ne bodo pripravljeni opraviti potega s prstom po senzorju.

18 komentarjev

Čitalec prstnih odtisov na USB

The Register - Podjetje Lexar je predstavilo zanimivo napravo, ki združuje dve funkciji. Prva je precej običajna, naprava se namreč obnaša kot USB flash pomnilnik, druga pa je bolj neobičajna - JumpDrive TouchGuard zna namreč z uporabo posebnega senzorja prebrati prstni odtis, medtem ko priložena programska oprema poskrbi za shranjevanje do 200 uporabniških imen in gesel, do katerih nato dostopa na podlagi prebranega prstnega odtisa. Tako lahko, na primer, shranite uporabniško ime in geslo za dostop do Slo-Techa, nakar ko odprete stran, položite prst na biometrični čitalec in priložena programska oprema poskrbi, da se uporabniško ime in geslo znajdeta na ustreznem mestu. Napravica deluje na Windows 2000 in XP in podpira 256-bitno kodiranje podatkov.

Za podrobnejši opis novosti odsurfajte sem.

29 komentarjev

Prstni odtisi so koristna stvar

Dan's DATA - Izredno zanimiva napravica, ki skenira vaš prstni odtis in vam s tem na primer odklene vrata ali vas spusti v varovano območje (kot 100x videno v filmih), si je priborila mesto tudi na namizjih običajnih računalniških uporabnikov.

Kaj zadeva pravzaprav počne? V WindowsihXP lahko zamenja geslo na prijavnem zaslonu. Enostavno izberete uporabnika in na napravi pustite svoj prstni odtis. Gonilniki in programje vas spusti naprej. Naslednja stvar je recimo menjavanje uporabnikov. Neka druga oseba, ki ima prav tako narejen svoj "račun" na računalu, pritisne prst na napravico in Okna se odprejo v njegovem okolju in uporabniških nastavitvah.

Je ta nova USB pogruntavščina uporabna? Se jo...

4 komentarji

Falus pa biometrija!

The Register - Nek japonski kriptograf je ugotovil, da se da z uporabo cenenih kuhinjskih pripomočkov pretentati kar 80% vseh naprav za prepoznavanje prstnega odtisa. Človek je iz želatine (ki jo lahko kupite v obliki gumi-medvedkov) naredil obliko prsta. Nato je želene prstne odtise pobral iz nekega medija, v njegovem primeru kozarca. Nad odtise je spustil pline iz tube sekundnega lepila, da je odtis postal bolj kontrasten. Odtis je fotografiral ter v Photoshopu povečal kontrastnost, nato pa odtis natisnil na prosojnico. Nato je vzel foto-občutljiv PCB, nanj položil prosojnico ter pustil, da se je v baker izrezljala oblika odtisa. To je pritisnil na želatino in - voila - tukaj imamo vstop v strogo varovane dele zgradb. Sedaj me pa res zanima, koliko podjetij bo uvedlo še sken mrežnice...

7 komentarjev

Radikalno!

Linear - Vem za vse mogoče modifikacije ohišij. Vem za vse mogoče modifikacije mišk. Vem za... Skratka vse se da modificirati. Tudi trde diske? Ja, tudi. To dokazuje ta članek. Sicer sam ne bi preizkušal (tudi vam ne priporočam), ker je prenevarno, ampak če pa imate bali de elefante pa kar... Človek se je namreč lotil vgrajevanja pleksi stekla na svoj trdi disk. Sicer zgleda res ql-sko, ampak je pa tvegano in če nimate ohišja v katerem se točno vidi trdi disk od zgoraj... nesmiselno. Ampak njega to ni motilo.

2 komentarja

FBI reče: "Ups"

The Register - V FBI-ju so imeli štetje inventarja. Od 13.000 prenosnih računalnikov, ki jih FBI premore jih manjka kar 184. 13 od teh je bilo ukradenih v pravem pomenu besede. Vsi drugi pa so, hm, hm... trajno založeni. Trije računalniki od 184 "pogrešanih" imajo v sebi tudi občutljive podatke. En pa celo zaupne!
To ni prvič, da je državna varnostna agencija kakšen računalnik "založila". spomnite se velike afere v Britaniji, ko je agent njihove MI6 pozabil svoj prenosni računalnik na vlaku. Na njem so bili strogo zaupni podatki. No, računalnik se je na koncu le našel. Britanci so sploh strokovnjaki v izgubljanju računalnikov s strogo zaupnimi podatki. Nekajkrat se je zgodilo, da je agent pozabil svoj laptop v baru po nočnem žuriranju tam. Ob tem pa FBI pograša tudi 449 kosov strelnega orožja. Med njimi tudi brzostrelke. Vsi ti predmeti so bili izgubljeni v zadnjih 11 letih.

9 komentarjev

Napster in digitalni prstni odtisi

več strani - Ameriška spletna storitev za izmenjavo glasbenih datotek mp3, Napster, namerava pesmi pred nezakonitim presnemavajem zaščititi s pomočjo digitalnih prstnih odtisov. Kot je sporočil direktor Napsterja Hank Barry, se je Napster že dogovoril z izdelovalcem programske opreme Relatable o izdelavi ustrezne zaščite. Program, ki ga izdeluje Relatable, glasbene datoteke prepoznava s pomočjo njihove audio vsebine. Tehniko digitalnega prstnega odtisa naj bi začeli uporabljati, ko bo dostop do Napsterja na svetovnem spletu mogoč le ob plačilu naročnine. To naj bi začeli zaračunavati po 1. juliju. Tudi to novico je spisal Mitja.

2 komentarja