»

Ariel Dorfman in Armand Mattelart: Kako brati Jaka Racmana (1971)

Slo-Tech - Stric Skopušnik je stric Jake Racmana. Babica Katica je Jakova teta, a ni Skopušnikova žena. Lepi Šime je Skopušnikov nečak, Jaka je stric Paka, Žaka in Maka. Mini in Jakica sta dekleti in večni zaročenki Jake in Mikija Miške. Tudi onidve sta obdani s po tremi nečakinjami. V svetu Walta Disneyja ni bioloških staršev ali otrok, mater ali očetov.

Ti nenavadni sorodniki se v stripih pogosto odpravijo na pustolovske pohode in v eksotičnih (divjih) koncih sveta iščejo zaklade. Najdeni zakladi nimajo preteklosti. Nihče ni izkopal zlata, izdelal nakita ali častil svetih podob, zato nimajo lastnika. Ne pripadajo lahkovernim domačinom, ki se ne zavedajo njihove vrednosti. Vrednost – in z njo smisel – dobijo šele, ko jih „rešijo“ Disneyjevi junaki in pospravijo v veliki trezor strica Skopušnika.

Liki brez zgodovine si prisvajajo zaklade brez zgodovine. Nihče ne proizvaja in nikogar ne izkorišča. Sta le kopičenje in potrošnja. Zveni znano?

Waltu Disneyju in njegovemu imperiju zabave so...

40 komentarjev

Dijak toži Amazon zaradi izbrisa knjig

CNet - Izgovor, da je komu pes pojedel domačo nalogo, dobiva z DRM-jem povsem nove razsežnosti - in nove glavne junake. Poročali smo že, da je Amazon začel oddaljeno brisati nekatere e-knjige, za katere so si založniki premislili in jih ne želijo več distribuirati. Razumljivo, da niso več na voljo, a so šli v svoji vnemi tako daleč, da so pobrisali tudi knjige z naprav uporabnikov, ki so jih že povsem legalno kupili in plačali. Amazon jim je sicer vrnil kupnino.

Sedemnajstletni Justin D. Gawronski iz Michigana je imel na svojem Kindlu knjigo 1984 Georgea Orwella, ki so jo morali prebrati kot obvezno čtivo. Elektronsko si je v napravo shranjeval svoje zapiske in opombe, za katere trdi, da so izbrisom knjige postali neuporabni. Res je, saj zapis Posebej preštudiraj to stran brez ustrezne reference bolj malo pomeni. Gawronski skupaj s kolegom iz Kalifornije Antoinom J. Bruguierjem Amazon pred sodiščem v Seattlu obtožuje, da niso navedli, da je oddaljeno brisanje knjig sploh možno ter da so...

48 komentarjev

1. dan odprte kode

Slo-Tech - V četrtek, 3. aprila 2008, bo v Mariboru v prostorih Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko FERI potekal 1. dan odprte kode. Dan, ki ga organizira društvo študentov FERI z namenom promocije odprte kode. Vljudno ste vabljeni, da se udeležite predavanj o JBossu, Joomli, Ubuntu Linuxu, KDE, PHP in aktivnostih, na področju odprte kode v Sloveniji. Predavali bodo razvijalci, prevajalci in podjetniki, ki jim odprta koda predstavlja zabavo, način življenja ali službo.

Več o dnevu odprte kode in podrobnejšem programu najdete na: http://dok.ds-feri.net/

Vljudno vabljeni!

33 komentarjev

Kiberpipa, udarni zaključek

Slo-Tech - Sezono odprtih terminov bomo zaključili udarno! Predaval bo Aleš Justin, ki je zaposlen v JBoss, division of RedHat in sicer na temo JBoss Seam in Web 2.0.

V sredo gostimo okroglo mizo ob izidu knjige Kako brati Jako Racmana? Knjiga, ki je izdelek političnega boja, je globoka ter domiselna kritika svete krave otroške kulture - mita o Disneyju.

V četrtek pa še predavanje režiserja dr. Petra Asara, ki mu bo sledila slovenska premiera filma Love Machine.
Dokumentarni film Love Machine raziskuje družbene in...

3 komentarji

Roboti upihnili 85 svečk

engadget - 29. maja pred 85 leti, so se roboti prvič pojavili v javnosti, v obliki gledališke igre z naslovom R.U.R. (Rossum's Universal Robots), ki jo je napisal češki pisatelj Karel Čapek. Samega izraza robot se je domislil njegov brat Josef.



Iz te predstave je za svojo filmsko mojstrovino Metropolis verjetno črpal tudi Fritz Lang. Roboti so se iz takratnega domišljijskega sveta že zdavnaj preselili na vsa področja našega življenja. Posredno in neposredno.

Honda je tako na ogled postavila spletni družinskim albumom njenih humanoidnih robotov. Na ogled so postavil tako njihovega E0 izpred dvajsetih let, kot tudi zadnjega Asima.

Komaj čakam, da bom lahko prvega domačega robota lahko...

0 komentarjev

ASIMO dobil še enega bratca

Slo-Tech - Potem ko je že pred časom svojega humanoidnega robota predstavila Honda, se ji je letos pridružil še Hitachi. Sonyja s svojim pritlikavcem pač ne moremo jemati resno, ker tu govorimo o velikih fantih. No, EMIEW (Excellent Mobility and Interactive Existence as Workmate – Bitje z enkratno mobilnostjo in vzajemnostjo, namenjeno kot pomočnik) za razliko od Asima nima nog, ampak koleščke (pa tak humanoid), kar ga naredi malce bolj podobnega klasičnim plehnatim nebodijihtreba iz filmov produkcije B.

Kaj naj bi ločilo tega podjetnega asistenta od ostalih...

17 komentarjev

JBoss in MySql

InternetNews - Vedno več je govora o odprtokodnih rešitvah v podjetjih. Toda kaj nam pomaga cel kup sicer dobrih izdelkov, ki pa ne znajo najboljše sodelovati med seboj in imamo posledično več dela kot z zaprtimi rešitvami. Zato je zelo dobrodošla novica, da sta JBoss in MySQL AB sklenila dogovor o medsebojnem vključevanju izdelkov. Tako bo odslej JBoss svojemu programskemu strežniku prilagal bazo MySQL in obratno. Obe podjetji sicer nudita komercialno podporo za svoje izdelke.

0 komentarjev

Založba Wrox Press je včeraj najavila bankrot.

3delavnica - Kot strela z jasnega je včeraj udarila novica, da je ena izmed največjih svetovnih založb na področju računalniške literature, Wrox Press, oz. njeno očetovsko podjetje, Peer Information, uradno napovedalo bankrot.

S tem so ustavili vse tekoče projekte in jih poskušajo prodati, vsi stalni avtorji pa so ostali brez dela. Kaj se bo zgodilo z že napovedanimi izidi knjig je težko reči, a verjetno jih bodo izdale druge založbe. Med razlogi za bankrot omenjajo premajhno prodajo tehničnih knjig in naraščajoče stroške.

5 komentarjev