»

Google ukinja iGoogle, Video, Mini, Talk Chatback

vir: Google
Google - Google nadaljuje z rednim letnim spomladanskim čiščenjem, ki se imenu navzlic sicer v Mountain Viewu izvaja pozno poleti ali jeseni. Lani so črtali cel kup storitev, ki niso imele zadosti uporabnikov oziroma je bil razvoj nesmotrno drag, letos pa se poslavljajo nove nepotrebne in podvojene storitve.

Ni presenetljivo, da bodo ukinili Google Video, ki je po prevzemu YouTuba postal nepotrebna kopija. Nalaganje novih posnetkov so onemogočili že leta 2009, storitev pa bi bila morala dokončno umreti lani, a se to ni zgodilo. To je pravzaprav dobro, ker je Google napovedal izbris vseh posnetkov, a bodo sedaj to storili drugače. Google Video bo 20. avgusta nehal delovati, vsebina pa bo prenesena na YouTube....

23 komentarjev

Hitlerjeve parodije odhajajo z YouTubea

VR - Zone - V preteklosti je bil posnetek iz filma Propad (Der Untergang), v katerem Hitler izve, da je 2. svetovna vojna za Nemčijo praktično izgubljena, uporabljen v raznovrstne alternativne namene, od blokiranja piratov z Xbox Live, rekorda v teku na 100 m, ki ga je dosegel Usain Bolt, zavrnitvi garancije za menjalnik Nissanovega GTR-a, pa do Applovega iPada in zdaj celo kot parodija na samega sebe.

Ustvarjalci filma Propad, Constantin Film AG, so namreč zahtevali, da se te parodije, ki vsebujejo slavni posnetek Hitlerja, odstranijo z YouTubea, saj naj bi šlo po njihovih besedah za kršenje avtorskih pravic. Upravljalci največje strani z videoposnetki so željo uslišali, a so se proti njim obrnili gledalci, ki odstranjene videoposnetke nadomeščajo hitreje, kot jih lahko upravljalci odstranjujejo. Še več, uporabniki menijo, da odstranjevanje ni pravično, saj v skladu s pravilom pravične rabe parodij načeloma ne umešča pod kršenje avtorskih pravic. Parodijo na odstranjevanje parodij si lahko...

34 komentarjev

Gmail Goggles: nič več obžalovanja po prenagljeno poslanem emailu

vir: Google
Google - Na uradnem blogu Googlovega Gmaila je inženir Jon Perlow naznanil nov zvarek iz Gmail Labs, ki so ga poimenovali Gmail Goggles. Ob opisu storitve se boste zagotovo namuznili in nasmehnili, kajti ne dvomim, da se je vsakomur izmed nas zagotovo že vsaj enkrat zgodilo, da je po kliku na Pošlji začel besno klikati po gumbu Stop ali s svojim čelom udrihati po nič hudega sluteči mizi. Trenutki resnice, ki jih običajno doživljamo v okajenem stanju sredi noči (seveda pred računalnikom), imajo lahko precej nezaželene posledice ...

Poslanstvo nove funkcije je izredno jasno in enostavno - želi vam ponuditi možnost prekinitve pošiljanja emaila po kliku na Pošlji. Goggles lahko najdete (in si funkcijo omogočite) pod zavihkom Labs (Gmail nastavitve). Funkcija deluje samo v časovnih obdobjih,...

34 komentarjev

Google Sky

Google Earth 4.2

vir: Google
Google - Google je izdal novo verzijo popularnega pregledovalnika satelitskih posnetkov Zemlje Google Earth 4.2. Nova verzija vsebuje vse tisto, kar poznamo že iz stare, poleg tega pa omogoča tudi pogled v nebo. Na njem lahko opazujemo vse nebesne pojave, od gibanja Lune do slik Hubble Ultra Deep Field (najstarejše oz. najbolj oddaljene galaksije in kvazarji). Prikazovalnik prikaže 100 milijonov zvezd in 200 milijonov galaksij.

Skratka, odličen vodič ne samo za navdušene amaterske zvezdoglede, ampak tudi dober pripomoček za resne astronome.




Scientific American
Google Earth 4.2 download

20 komentarjev

Google Video po novem samo iskalna storitev

Ars Technica - Odkar je Google prevzel YouTube, je bila njegova storitev Google Video nekako odveč. Ista zadeva na dveh koncih uporabnike samo zmede, zato so jo fantje posodobili in spremenili njen namen. Odslej bo delovala tako kot večina ostalih Google funkcij, služila bo namreč predvsem iskanju. Pri tem sicer ne bo analizirala celotnega spleta, ampak zgolj kopico popularnejših strani, specializiranih za objavljanje posnetkov (poleg YouTubea še MySpace, BBC, Yahoo Video, Metacafe, itd.). V prihodnosti se bo seznam seveda razširil, trenutno pa je največja težava prepoznavanje podvojenih posnetkov.

Izvorna novica.

17 komentarjev

iGoogle je tu!

Ars Technica - Ne, žal ne gre za v tajnosti pripravljeno kombinacijo mobilnika, mp3 predvajalnika, iskalnika in brivnika, narejenega v okviru partnerstva Appla in Googla. Slednji so se zgolj odločili, da posodobijo svojo storitev, imenovano Google Personalized Homepage, o kateri smo že pisali, ter jo v okviru procesa tudi preimenovali. Glavna novost so t.i. gadgeti, ki so predpripravljeni in jih bodo lahko uporabniki brez posebnega znanja programiranja sami nastavljali ter pošiljali svojim znancem. Med drugim bodo lahko vključevali posnetke z YouTubea, fotografije, opomnike na pomembne datume, možno pa jih bo tudi avtomatsko posodabljati (vsak dan nova erotična slika za vašo drago).

Kljub vsemu pa je izbira imena tokrat malce bolj zanimiva od vsebine, saj gre za očitno provokacijo, poslano v smer Cupertina. Za kakšno drugo podjetje to ne bi predstavljalo posebne ovire, saj tudi Apple rad provocira, a Google je znan po svojem trudu za prijazno delovanje, poleg tega so v preteklosti pogosto...

12 komentarjev

Podjetja se bojijo Google Pekla

Slashdot - Kljub temu, da je njihovo glavno vodilo Ne bodimo zlobni, lahko pri Googlu marsikomu pošteno zagrenijo življenje. Nekatera ameriška podjetja se tako pritožujejo, da so izgubila enormne količine denarja, ker jih je iskalni algoritem zaradi določenih (pogosto neznanih) razlogov poslal v t.i. Google Pekel. To v bistvu pomeni, da je stran rangirana zelo nizko in da uporabniki ne bodo dobili povezav nanjo, četudi bodo vnašali relevantne iskalne termine. Ker ima največji iskalnik na svetu trenutno popolno prevlado in posledično monopol pri posredovanju informacij, je lahko to za podjetja, ki temeljijo na poslovanju preko spleta, nočna mora.

Izvorna novica.

3 komentarji

Hrošč pohrustal personalizirane strani na Googlu

The Register - Google Personalized Homepage je storitev, ki jo marsikdo s pridom izkorišča. Kopica relevantnih podatkov na uvodni strani, ki se naloži, ko odpremo naš brskalnik, je vsekakor popularna zadeva in Googlova izvedba je ena boljših. A pred kratkim so bili mnogi njeni uporabniki malce razočarani, saj so izgubili vse podatke in nastavitve, ki se je tičejo (vključno z različnimi zaznamki, TODO seznami, itd.). Programerji softverskega giganta zaenkrat ne vedo, kaj je krivo za težave, so pa povedali, da se pospešeno trudijo odkriti napako in svetujejo uporabnikom, naj ne spreminjajo nastavitev, saj bi to znalo zgolj poslabšati zadeve.

Izvorna novica.

10 komentarjev

Google bo ponudil nadzor brskanja

Ars Technica - Najnovejši izdelek Googlovih programerjev bi znal polepšati življenja tistim malce bolj pozabljivim, odločili so se namreč, da bodo uporabnikom ponudil pomnjenje vseh njihovih spletnih aktivnosti. Funkcija se imenuje Web History, uporabnikom pa omogoča, da si ogledajo različne strani, po katerih so v preteklosti brskali, ter po njih iščejo. Na prvi pogled vsekakor privlačna zadevica, seveda pa se poraja vprašanje, kaj se skriva za njo. Paranoiki menijo, da bi Google z lahkoto izkoristil zbrane informacije v svoj prid, posebno v navezi z DoubleClickom, ki so ga pred kratkim prevzeli. Izvorna novica.

22 komentarjev

Google: več kot 300.000 Intelovih serverjev

DigiTimes - Po poročanju DigiTimes-a naj bi se Google in Intel pogodila o nakupu med tristo in štiristo tisoč strežnikov, temelječih na Intelovih procesorjih Xeon. Intel naj bi poleg tega ustrezne vezne nabore za strežnike kar podaril Googlu. Poleg Intela ima pri kupčiji prste vmes tudi Gigabyte, ki bo dobavil matične plošče strežnikov. Kot je znano, se je Google pred dobrim letom odločil za AMD-jeve strežnike, vendar kot vse kaže bo sedaj spet presedlal na Intelove sisteme. Googlova odločitev tako utegne vplivati na tržna deleža obeh procesorskih velikanov na trgu strežniških procesorjev.

Več o tem na DigiTimes.

27 komentarjev

ŠBox II

vir: HardOCP
HardOCP - Slikice te zadeve smo na Slo-Techu pokazali že nekaj časa in takrat je izzvala nezadržno slinenje marsikoga in s tem uničenje stotin tipkovnic po Sloveniji. No, že takrat smo omenili, da je možno, da bodo ohišje začeli serijsko proizvajati in sedaj vse kaže, da bo to celo res. še več, prišlo bo predpripravljeno za preprosto vgradnjo vodnega hlajenja, z radiatorjem in vsem drugim. Edino cena je malce zasoljena, fantje ciljajo na okoli 300$, toda sploh ne dvomim, da se bo našlo kar nekaj ljudi, ki bodo pripravljeni odšteti take denarce za to stylish ohišje. Jaz že vem, da bi ga imel raje kot pa...

6 komentarjev