»

V Etiopiji prepovedan VoIP

Africa Review - V Etiopiji so nedavno sprejeli kontroverzni zakon, ki prepoveduje uporabo storitev za telefonijo prek interneta VoIP in uvaja stroge zaporne kazni za kršitelje. Kot je prva poročala Al Jazeera, je za uporabo Skypa, Google Talka in sorodnih storitev VoIP zagrožena 15-letna zaporna kazen. Zakon je začel veljati že konec maja, a ga je svetovna javnost večidel spregledala.

Hkrati je Etiopija začela preverjati promet (deep-packet inspection, DPI), da bo lahko odkrila kršitve. Uradna utemeljitev iz vlade pravi, da so se za ta ukrep odločili zaradi pomislekov glede nacionalne varnosti, ki ji VoIP predstavlja preveliko grožnjo, in za zaščito interesov nacionalnega telefonskega operaterja Ethio Telecom, ki ima v državi popolni...

26 komentarjev

Nov simbol za rupijo ali kako dolgo traja vključitev znaka v Unicode

Nov simbol za indijsko rupijo

Slo-Tech - Indijska vlada je sprejela nov grafični simbol, ki bo v uporabi za njihovo valuto rupijo in jo bo razlikoval od pakistanske in nepalske rupije. Doslej so rupijo označevali kot Rs, v standardu Unicode pa je obstajal tudi poseben znak ₨. Lanskega marca so razpisali natečaj, na katerem so izmed prijavljenih simbolov ta teden uradno določili, da bo nov znak indijske rupije videti kakor znak za črko R brez navpične črte...

50 komentarjev

AT&T: stacionarna telefonija mora umreti

Ars Technica - Medtem ko vedno več uporabnikov posega po VoIP in brezžični telefoniji, je ameriški telefonski operater AT&T Zvezni komisiji za telekomunikacije (FCC) sporočil, da je čas, da določijo datum upokojitve stacionarne telefonije. POTS (plain old telephone service) oz. PSTN (public switched telephone network) je relikt pretekle dobe, piše AT&T in dodaja, da gre zaradi tehnološkega napredka in sprememb v preferencah uporabnikov le še za vprašanje časa, kdaj bo PSTN nepotreben. Zato želijo od FCC jasno izjavo, da je PSTN v fazi ukinjanja in dokončen rok ukinitve.

Z njimi se strinjajo tudi kupci, ki že glasujejo z nogami. Dvaindvajset odstotkov vseh gospodinjstev v ZDA je že odpovedalo stacionarne priključke, vsak mesec pa sem jim pridruži 700.000 novih. Osemnajst milijonov jih naročuje Skype, Vonage ali kakšno drugo vrsto VoIP. Drugi indic je število širokopasovnih priključkov do interneta, ki je že zdaj preseglo število PSTN-priključkov.

FCC lahko torej le pospeši umiranje stare...

48 komentarjev

Channel 4 pričenja s 3D televizijo

Whoa.

vir: Slashdot
Slashdot - Znana britanska televizijska hiša Channel 4 bo naslednji ponedeljek pričela s tridimenzionalnim tednom, v okviru katerega bodo med običajne oddaje na svoj spored dodali nekaj 3D vsebin. V partnerstvu s trgovinskim gigantom Sainsbury's med rajo že delijo brezplačna očala, potrebna za ogled tovrstnega programa.Sicer tehnološko gledano ne gre za nič posebnega in tudi napovedane vsebine niso ravno vrhunec umetnosti, a vzpodbudno je predvsem dejstvo, da je Channel 4 relativno veliko in vplivno medijsko podjetje. Posledično bi znala kaj kmalu podobne poteze potegniti tudi konkurenca, pravijo na Slashdotu.

16 komentarjev

Širokopasovni internet se cení

Overclockers Australia - V tekočem letu so se po svetu cene za širokopasovni dostop do interneta znižale za približno petino, ugotavljajo Britanci. Najbolj so na udaru DSL-povezave, ki v povprečju stanejo 53 dolarjev mesečno, medtem ko so še na začetku leta 67.

Pavšalne primerjave so sicer zelo netočne, saj so odstopanja po geografskih regijah precejšnja. V ZDA stane megabitna povezava v povprečju 16 dolarjev, medtem ko v Afriki in na Bližnjem vzhodu kar 46. V Evropi so cene še nižje, najnižje pa so v Aziji, kjer megabit v povprečju stane štiri dolarje. Kabelski dostop do interenta se je v Evropi pocenil in pohitril, tako da je sedaj za razliko od lani cenejši kot v ZDA.

37 komentarjev

Filipinske šole bogatejše za 23.000 PC-jev z Linuxom

Slashdot - Neodvisni IT svetovalec Ricardo Gonzalez je na avstralski Linux konferenci (linux.conf.au) v svojem govoru med drugim povedal, kako preko 23,000 računalnikov z Linuxom uvajajo v filipinske šole. Tamkajšnja ministrstva se vedno bolj zavedajo, koliko jim, kljub nizkemu vložku, lahko prinese odprtokodna platforma, hkrati pa se vodilne v državi osvešča, da na tržišču poleg Microsoftove programske opreme obstajao tudi brezplačne alternative.

Izvorna novica.

61 komentarjev

Ženske raje pišejo bloge

Slashdot - Blogi so se očitno dobro prijeli, poroča Slashdot. Tako štiri petine Američanov ve, kaj je blog, polovica jih redno obiskuje enega ali več, osem odstotkov pa je takih, ki pišejo svojega. Bolj zanimivo je, da ženske raje ali pa več pišejo blog kot moški - petina rednih obiskovalk blogov piše svoje, medtem ko je takih moških le 14 odstotkov. Dve tretjini bralcev in bralk blogov jih bere zavoljo mnenj, 39 % se na njih informira, 38 % pa za zabavo. Več.

31 komentarjev

Kanadčani bodo gradili megalomanske solarne elektrarne

Slashdot - Ontarijska vlada je odobrila ogromen energetski projekt, imenovan Sarnia, v okviru katerega bodo bodo skoraj 356 hektarov površine prekrili s sončnimi celicami in tako v ugodnih pogojih zagotovili 40 megavatov električne energije. Takšna količina zadostuje povprečni porabi 10.000 - 15.000 gospodinjstev. Celoten projekt naj bi bil izpeljan do leta 2010, trenutne ocene vrednosti pa segajo do številke 300 milijonov ameriških dolarjev. Nad zaenkrat največjim tovrstnim načrtovanim projektom se kritiki sicer pritožujejo, saj je količina proizvedene elektrike kljub vsemu relativno majhna, poleg tega pa tudi precej dražja od standardnih virov, kot so recimo jedrske elektrarne.

Izvorna novica.

Zaved(e)ni ljubitelji narave bodo seveda pripravljeni plačati malce več za elektriko, zaradi katere Zemlja ni trpela. Razen tistih par hektarov.

79 komentarjev

V Indiji brezplačen internet do 2009

Slashdot - Indijska vlada se je odločila, da izpelje projekt, v okviru katerega bodo do leta 2009 državljanom omogočili neomejeno brezplačno uporabo širokopasovnega interneta (2 Mbps), ponudnika bosta dve državni podjetji. Obenem nameravajo popularizirati tudi VoIP storitve, tako da bodo osnovne telekomunikacije za Indijce čez dve leti popolnoma brezplačne. Kot pravijo na Slashdotu, vse skupaj morda zveni zelo obetavno za uporabnike, a bi znalo uničiti komercialno ponudbo in s tem zaustaviti razvoj.

Izvorna novica.

30 komentarjev

Prvi AACS ključ blokiran

Slashdot - HD-DVD in Blu-ray, predstavnika zadnje generacije optičnih medijev, imata zelo rada enkripcijo. Kot najbrž veste, je video vsebino z njiju možno predvajati samo na napravah, ki nikjer ne prepuščajo nekriptiranega signala. Za enkriptiranje se uporabljajo posebni ključi, vsaka naprava ima lastnega, v primeru varnostne luknje pa jih je možno tudi blokirati. O tem procesu sicer še ni prav dosti znanega, a Slashdot že poroča, da je nedavno prvič prišlo do njega, in sicer v primeru programske opreme WinDVD 8. Ker je ključ, ki ga program uporablja za enkripcijo, nekako ušel v javnost, je postal neveljaven in bo zato neuporaben za filme, ki bodo izšli v prihodnje. Še malo teorije.

4 komentarji

Barva namesto enkripcije

Slashdot - Na Slashdotu pišejo o zanimivem izumu, s katerim bo marsikateri administrator omrežja morda prihranil kak siv las. Že nekaj časa je namreč v razvoju posebna barva, s katero je mogoče omejiti radijske valove določenih frekvenc. Do sedaj se je uporabljala predvsem v vojaške namene, po novem pa bo najbrž na voljo tudi domačim uporabnikom, saj se bo z njo dalo preprečiti uhajanje signala brezžičnih omrežij izven okvirov domače dnevne sobe. Vsi paranoiki in sovražniki enkripcije brž preberite izvorno novico.

42 komentarjev

Omejitev širokopasovnega interneta

The Register - Ponudnik širokopasovnega interneta NTL:home, ki poteka po mogočnih optičnih povezavah, o katerih mi lahko samo sanjamo (in se slinimo), je svojim uporabnikom omejil promet na 1 GB enic in ničel na dan. Čeprav to pomeni, da lahko na dan prenesejo do 200 MP3jev, 650 kratkih filmčkov, 10.000 slik ali okoli 100 obsežnih programov, se je našel osebek, ki temu nasprotuje. Njegove proteste lahko preberete tukaj, celotno novičko pa tukaj. Pa veliko zabave ob branju.

20 komentarjev