»

Arabska sonda Hope kroži okoli Marsa

Space News - Marsovski sondi Upanje, Združenih arabskih emiratov, je uspelo avtomatizirano utirjanje v krožnico Rdečega planeta, kjer bo čez nekaj tednov pričela z znanstvenimi meritvami. Zelo kmalu ji sledita kitajsko in ameriško plovilo.

Ko so Združeni arabski emirati lanskega julija proti Marsu poslali prvo arabsko medplanetarno plovilo Hope, so se odzivi delili na vznesene in tudi bolj zadržane. Bližnjevzhodna država je svoj vesoljski program na noge postavila tako rekoč "na horuk", v samo šestih letih, z izdatno pomočjo tujih univerz in finančnim zaledjem naftnega denarja; tudi izstrelitev je navsezadnje potekala na japonski raketi. Previdnejši opazovalci so zato opozarjali, da je to šele prva faza projekta, pri katerem gre lahko še marsikaj narobe, saj je bila doslej uspešna manj kot polovica (omejen vir) marsovskih odprav. Utirjanje v krožnico okoli Rdečega planeta ni mačji kašelj, saj mora biti postopek v celoti avtomatiziran, ker signal do nadzornih centrov potrebuje nekaj časa - v...

30 komentarjev

Obvarujte svojo zasebnost na Facebooku

Kdo me lahko najde

Ars Technica - Spričo vsesplošne razširjenosti strani za socialno mreženje, kot sta Facebook in MySpace, velja vsake toliko časa ponoviti nekaj nasvetov, kako ohraniti določeno mero zasebnosti, ne da bi se zaradi tega morali povsem odpovedati njihovi uporabi. Ker imajo internet in razni cachi slonovski spomin, se hitro utegne zgoditi, da nekdaj povsem neškodljive fotografije, komentarji ali videoposnetke postanejo hudo nezaželene. Na ArsTechnici so na kratko povzeli najpomembnejše funkcije, ki jih ima Facebook in omogočajo zaščito zasebnosti, a jih uporabniki premalo poznajo.

Prva stvar, ki jo velja urediti, je svoje prijatelje dodatno razparcelirati na podskupine. Nato je smiselno omejiti dostop do osebnih podatkov v svojem profilu, kjer lahko poimensko nastavimo, kdo jih lahko pregleduje...

26 komentarjev

Microsoftov brezplačni antivirus prihaja

Microsoft Security Essentials

vir: CNet
CNet - Kot so obljubili konec preteklega leta, bodo letos pri Microsoftu izdali brezplačni protivirusni program. Začenši s prihodnjim torkom bo na spletu mogoč prenos beta verzije Microsoft Security Essentials, ki bo zamenjal dosedanji Live OneCare. Kot kaže, bo sprva na voljo le v angleščini in portugalščini za uporabnike v ZDA, Izraelu in Braziliji, kasneje pričakujemo še kitajsko verzijo, ostali svet pa kani slediti za tem. Storitev se bo vedla kot običajen protivirusni program, ki sproti pregleduje datoteke, s katerimi se na računalniku kaj dogaja. Nove definicije virusov prejema prek Microsoft Update do trikrat dnevno, pri čemer v Redmondu svetujejo, da...

72 komentarjev

Pidgin 2.0

Ars Technica - Uporabniki različnih distribucij Linuxa najbrž dobro poznate Gaim, aplikacijo za takojšnje sporočanje, ki podpira obilico različnih protokolov. Pred kratkim so ga preimenovali v Pidgin, o čemer smo že poročali (glej povezane novice), včeraj pa so objavili novo stabilno različico pod zaporedno številko 2.0. Glavna novost je popolnoma prenovljen uporabniški vmesnik z novimi ikonami, žal še vedno pogrešamo glasovno/video komunikacijo. Na ArsTechnici so pripravili obsežen članek, v katerem so predstavljene vse glavne novosti. Izvorni članek.

15 komentarjev

Hop-on bo nadlegoval proizvajalce mobitelov

Ars Technica - Podjetje Hop-on poroča, da jim je patentni urad potrdil nekaj patentov, ki med drugim vsebujejo nekatere funkcije, ki se pojavljajo na velikem številu sodobnih mobilnih telefonov. Tako namerava podjetje pošteno priviti kopico proizvajalcev, ki so na svoje izdelke vključili stranske zvočnike za predvajanje MP3 datotek, ali pa opremili telefone z dodatnimi stranskimi gumbi za sprožitev fotoaparata oz. videokamere. Najbrž ste v opisu prepoznali praktično vsak sodoben telefon, česar se veselijo tudi avtorji patenta, saj bi jim to prineslo dosti denarja, a kljub vsemu bi zadeva znala biti sporna, komentirajo pisci na ArsTechnici.

8 komentarjev

Open Document Format pretvornik za Word + vojna dokumentov

Ars Technica - Že kak teden dni je na voljo pretvornik, ki omogoča shranjevanje dokumentov v odprtem, standardnem formatu. Ne boste verjeli, a napisali so ga kar pri - Microsoftu! Še povezava.

Verjetno ima pri tej potezi odločenost nekaterih (zveznih) držav, da za svoj državni aparat raje uporabijo openoffice. Vendar bi bilo naivno misliti, da se bodo pri Microsoftu kar tako odpovedali prijemu, ki uporabnikove podatke priklepa na MS Office. T. im. "Information Right Management" je morda tak način. Več o možnih scenarijih si lahko preberete tule.

Tole ni preveč po volji Adobu, ki je s svojim PDF formatom postavil de facto standard na področju dokumentov. Sedaj testirajo nekatere XML razširitve za PDF zapis, kot pravijo na ArsTechnici. Poleg tega ga nameravajo odpreti in standarizirati. Povezava.

Skratka, na področju dokumentov bo še sila zanimivo.

23 komentarjev

Googlovo iskanje patentov

vir: Google
digg.com - Vsi vemo, da ima Google načrt popredalčkati in organizirati čimveč informacij, ter tako zavladati svetu. Naslednja njihova pogruntavščina sliši na ime Google Patent Search z za njih značilnim pripisom BETA. V novem iskalniku lahko poiščemo kakršen patent si zaželimo ter vidimo kako dolgo bo še veljaven ter kdo ga je vložil.

Da vidimo če je kdo že vložil patent za dihanje...

17 komentarjev

Apple vložil patent za iPhone

digg.com - Omenjali smo že, da se Apple namerava spustiti v boj na trgu mobilnih telefonov. Čeprav na začetku večina govoricam ni verjela, je tokrat prišel v javnost Applov patent za njegov nov mobilnik. Zanimivo je, da zadeva izgleda kot križanec med iPodom Mini ter novim iPodom Nano. Sam patent govori o uporabi cirkonija v prenosljivih in Wi-Fi napravah. Zirkonij bi naj bil primeren material zaradi njegove neobčutljivosti na praske.

38 komentarjev

Ameriško vrhovno zvezno sodišče vzelo pod lupo "očitnost" patentov

ZDNet - Zvezno vrhovno sodišče ZDA, države ki je najbolj radodarna pri dodeljevanju različnih, tudi programskih patentov, je vzelo pod lupo "očitnost" patentov. Ena od zahtev pri dodelitvi patenta je namreč to, da patentirani "izum" povprečnemu predstavniku stroke ni očiten. Kakšna je bila praksa do sedaj, je vsakomur ki področje vsaj malo spremlja, jasno glede na množico očitno očitnih patentov (sicer pa si lahko nekaj očitnih pogledate na tem spletnem mestu). Seveda je očitnost precej izmuzljiv pojem, posebej ko gledamo obstoječe patente - saj veste: "po bitki je lahko biti general". Sodišče si bo vzelo čas za razmislek do julija 2007, če pa bo prišlo do bistvenih sprememb glede patentabilnosti "očitnih" zadev, se bo marsikomu odvalil kamen od srca. Še originalna novica.

2 komentarja

OpenDocument pretvornik za MS Office

Ars Technica - Pod pritiskom vse večjega števila uporabnikov, ki uporabljajo odprt zapis dokumentov, pa verjetno tudi zaradi groženj številnih protimonopolnih tožb, se je Microsoft odločil, da bo sponzoriral izdelavo vtičnika (plugina) za svoj pisarniški paket Office, tako da bo Wordove dokumente možno brati in shranjevati v ODT zapisu.

Vtičnik bo nared že do konca tega leta, podpora za Excel in PowerPoint pa naj bi prišla sredi prihodnjega leta. Za nameček bodo pretvorniki na voljo tudi za starejše verzije MS Office.

Še izvorna novica na ArsTechnici.

31 komentarjev

Mobi-papir

Večer - Kaj takega (to smo že tako ali tako navajeni, kajne [;)]) lahko pogruntajo le čez lužo. Za kaj gre? Ameriško podjetje Hop-on je izdelalo mobilni telefon - kartico. Tako lahko kjerkoli v ZDA kupite telefon - kartico, s katerim lahko telefonirate za ceno lokalnega impulza (kar je veliko ceneje) 60, 90 ali 120 minut, odvisno katero kartico kupite. Slušalke z mikrofonom kupite samo enkrat, potem pa menjate samo telefon, eh, kartico...

6 komentarjev