»

Spreminjanje krvne skupine organov za presaditev

vir: STAT
STAT - Kanadski raziskovalci so človeška pljuča obdelali s koktejlom encimov in jim krvno skupino spremenili iz A v 0. Gre za prvo raziskovalno stopnico na poti do univerzalnih organov za transplantacije, kar bi bistveno povečalo njihovo razpoložljivost.

Pri dodeljevanju organov za presaditve pacientom, ki nanje čakajo, je med prvimi kriteriji pri odločanju ujemajoča se krvna skupina (AB0). Antigeni na površini celic, ki jo določajo, namreč niso omejeni na krvničke, temveč se nahajajo tudi v samih organih. To pa pomeni, da takšne organe telo prejemnika v primeru neujemajoče se krvne skupine napade kot tujke, saj ima v krvni plazmi drugačen nabor protiteles. V nekaterih primerih, kot so ledvice, znamo tegobo že za silo rešiti, čeprav dodatni koktejli imunosupresivov za takšne paciente niso blagodejni. Drugod, na primer pri presaditvah pljuč, pa tega še ne znamo. Težavni so predvsem bolniki s krvno skupino 0, saj so zanje primerni zgolj organi iste krvne skupine, po drugi plati pa so...

0 komentarjev

Raziskan bakterijski encim za razgradnjo lesa

PhysOrg.com - Znanstveniki z Univerze v Warwicku so v bakteriji Rhodococcus jostii RHA1 našli gena za encima iz skupine peroksidaz Dyp, označena kot DypA in DypB, ki omogočata razgrajevanje lignina. Podrobno so analizirali DypB, za katerega so odkrili, da ima pomembno funkcijo pri razgradnji lignina. Ko so pripravili mutantski sev bakterij ΔdypB (to pomeni, da imajo delecijo gena DypB), je bila izražena aktivnost razgradnje lignina bistveno manjša. Nadalje so ugotovili, da uporablja encim kot kofaktor dvovalentne manganove ione. Izolirani rekombinantni...

24 komentarjev

Nova forenzična igrača

Vir: newscientist

vir: New Scientist
New Scientist - Forenziki so končno prerasli staromodne metode za iskanje krvnih madežev. Z novo kamero, ki so jo razvili Stephen Morgan, Michael Myrick in sodelavci z univerze v Kolumbiji, lahko sedaj kraj zločina pregledajo brez dotikanja in vidijo celo skoraj nevidne vzorce.




Do sedaj so ostanke krvnih madežev iskali s kemikalijo luminol, ki se ga je razpršilo po kraju zločina. Luminol je reagiral z železom v krvi in se modro zasvetil v temi. A luminol ima svoje muhe. Je recimo zelo strupen in lahko kri iznakazi do take mere, da se vzorci pokvarijo in ne morejo več ugotoviti DNK-ja. Najslabša lastnost luminola pa je, da reagira tudi z rjo, kavo in gaziranimi pijačami, kar prinese neželene...

10 komentarjev

Najbolj zaželeni Heroji

BBC - Britanski BBC poroča, da se je v preteklem letu obisk strani, kjer lahko obiskovalci poiščejo datoteke torrent za prenos, največkrat ilegalnih, vsebin s spleta, podvojil. To so izračunali v podjetju Big Champagne, ki je tudi izdelalo lestvico najbolj zaželenih TV-serij. Na prvem mestu so bili Heroji (Heroes), kateri so imeli 55 milijonov prenosov. S štirimi milijoni manj sledi Skrivnostni otok (Lost), vrsto pa nadaljujejo 24, Beg iz zapora (Prison Break) in Zdravnikova vest (House). Med filmi so na prvem mestu Varuhi (Watchmen), niže pa najdemo Nenavaden primer Benjamina Buttona (The Curious Case of Benjamin Button), Reci da (Yes Man), Somrak (Twilight) ter Hitre in drzne (Fast and Furious). O izgubah distributerjev zaradi nelegalnih prenosov tokrat ni bilo govora, lahko pa občudujete slovenske prevode naslovov.

19 komentarjev

Znanstveniki izdelali prve RNK molekule sposobne samoreplikacije

Slo-Tech - Eno ključnih vprašanj evolucije je, kako so se lahko najbolj preproste kisline in molekule začele samoreplicirati in zanetiti večni ogenj evolucije, ki od takrat naprej ni uspel ugasniti. Sedaj pa so znanstveniki tudi v svojih laboratorijih uspeli ustvari RNK-encime, ki so se sposobni samoreplicirati.

Danes je pri razvitih organizmih DNK (deoksiribonukleinska kislina) odgovorna za prenos genetskega zapisa, RNK (ribonukleinska kislina) pa je odvisna od DNK, da uspešno izvaja svojo vlogo izgradnje proteinov. Vendar ena od pomembnih teorij o izvoru življenja pravi, da ker lahko RNK deluje tako kot gen in encim, je RNK bila prisotna na svetu pred DNK in je tako služila kot predhodnica molekule življenja.

Vendar pa je proces kopiranja molekule, najbolj osnoven korak za življenje, hkrati tudi izredno kompleksen in vključuje številne proteine in druge celične komponente. Dolga leta so se znanstveniki ubadali z vprašanjem, ali je možno RNK kopirati tudi na kakšen lažji in preprostejši...

68 komentarjev

Bomo vse tipe krvi pretvorili v 0?

BBC - BBC poroča o potencialno revolucionarnem znanstvenem odkritju - znanstveniki so z analizo velikega števila bakterij odkrili določene tipe encimov, ki bi znali biti prekleto uporabni. Omogočajo namreč razgradnjo antigenov A in B, ki se pojavljajo v krvi ljudi s krvnimi skupinami A, B in AB. Omenjene snovi povzročajo škodljive reakcije imunskega sistema prejemnika transfuzije, krvni tip 0 pa jih ne vsebuje in je zato primeren za prav vse krvi potrebne odjemalce. V prihodnosti bi tako morda lahko vso darovano kri pretvarjali v tip 0 in tako rešili pogoste probleme s pomanjkanjem določene skupine. Problem bi tako prestavljal zgolj Rh faktor. Preberite izvorno novico.

34 komentarjev

Universal Music toži MySpace

BBC - BBC poroča, da Universal Music Group toži MySpace zaradi "spodbujaja k piratstvu".

Glavna obtožnica pravi, da MySpace dovoljuje uporabnikom nelegalno nalaganje filmčkov, ki so nato dostopni vsem. Med tako oškodovane umetnike naj bi spadali The Killers, Jay-Z, Gwen Stefani in še kdo. MySpace se brani, da oni sami niso kršili zakonov in da njihov sistem za preprečevanje takih zadev deluje več kot dovolj dobro.

Več podrobnosti na BBC News.

5 komentarjev

Britanska vlada želi stranska vrata v Visto

BBC - BBC poroča o zaskrbljenosti profesorja Rossa Andersona z univerze v Cambridegu glede težav, ki bi jih represivnim organom in drugim državnim agencijam lahko prinesel prihajajoči operacijski sistem Windows Vista. Ta naj bi razširil uporabo enkripcije, ki je v Visti sicer primarno namenjena uveljavljanju Trusted Computing-a zaradi varovanja avtorskih vsebin ter zaščite uporabnika pred zlonamerno kodo.

Anderson je tako pozval britansko vlado, da sprejme ukrepe za zagotovitev stranskih vrat, ki naj bi omogočala dostop do kriptiranih vsebin na osebnem računalniku, ne da bi bilo potrebno poznati geslo. Osumljenci kaznivih dejanj, ki uporabljajo enkripcijo podatkov naj bi že danes v svojo obrambo navajali, "da so pozabili geslo". Z razširjeno uporabo enkripcije vsebin na trdem disku naj bi to preiskovalcem predstavljalo resen problem.

"Ministrstvo za notranje zadeve bi se moralo pogovarjati z Microsoftom že sedaj in ne šele tedaj, ko bo sistem na voljo", je dejal zaskrbljeni profesor....

62 komentarjev

Sto milijonov Kitajcev z internetom

BBC - BBC poroča, da je število uporabnikov interneta na Kitajskem preseglo sto milijonov, kar znaša slabih osem odstotkov vseh Kitajcev, izmed katerih jih ima tretjina t.i. broadband povezave. Za primerjavo povejmo, da v Sloveniji število rednih uporabnikov interneta presega 30 odstotkov populacije. V absolutnem merilu je več uporabnikov interneta kot na Kitajskem samo še v ZDA.

Kljub velikemu številu uporabnikov kitajska vlada še vedno cenzurira spletne vsebine. Tako so pretekli teden oblasti zagrozile z zaprtjem vseh strani in blogov, ki ne bi prijavili vsebine svojih strani. Kitajci se seveda znajdejo po svoje in do 'prepovedanih' strani dostopajo prek različnih, še ne blokiranih proxyjev in podobno, dokler še ti niso blokirani.

14 komentarjev

"Teleportiranje" preko interneta

BBC - Znanstveniki v ZDA razvijajo sistem, ki bo omogočal poustvarjanje in prenos 3D fizičnih karakteristik osebe ali predmeta preko interneta.

Profesorja Todd Mowry in Seth Goldstein iz Mellon University ocenjujeta, da lahko že v obdobju ene človeške generacije pričakujemo tehnologijo, ki bo s pomočjo množice sintetičnih atomov omogočala natančno reprodukcijo (hologram z maso) tridimenzionalnega...

35 komentarjev

Creativovi prenosni zvočniki

t - break - Na t-break so se razpisali o novih Creativovih zvočnikih. Ti zvočniki so namenjeni prenosnikom, saj tehtajo le 320 gramov z baterijami vred. So v velikosti dlančnika in zato primerni tudi za CD predvajalnike. Z računalnikom jih povežemo preko 3,5 mm vhodnega priključja. Gizmoti dosežejo moč 4 Watte. Ti zvočniki sploh niso slabi, saj lahko z dimenzijami 154 × 65 × 50 mm predvajajo glasbo kar 35 ur. Klik!

0 komentarjev