»

Google v novi preobleki glasno bere

Google v novi preobleki

Google - Google je v zadnjem času pripravil sveženj vidnejših novosti, ki se ne skrivajo le pod pokrovom in jih opazijo tudi končni uporabniki. Najopaznejši je seveda nov videz, ki so ga preizkušali že dlje časa, v maju pa je doživel globalno premiero. Drugačen je logotip, nekako bolj neonski, prikaz iskalnih zadetkov pa je dobil orodno vrstico na levi strani zaslona. Ta omogoča iskanje po vrsti vsebine (strani, slike, skupine, knjige, videoposnetki itn.), rafinacijo rezultatov po datumu nastanka, čudežno kolo in še marsikaj.

Podrobnejše oko opazi majhen simbol tipkovnice v desnem kotu okna za vpis ključnih besed, ki omogoča vnos lokalnih znakov tudi z računalnikov, ki nimajo nameščenih ustreznih tipkovnic. Sedaj lahko tudi z računalnika na letališču v Berlinu...

17 komentarjev

AMD pokazal več testov Barcelone

Daily Tech - AMD je novinarjem poslal rezultate nekaterih benchmarkov, v katerih so primerjali Barcelono pri frekvenci 2,60 GHz z Intelovim Xeonom 5355, ki tiktaka pri 2,66 GHz. Ob enaki frekvenci je AMD-jev štirijedrnik povozil konkurenco z do 21% prednosti pri računanju s celimi števili (SPECint_rate2006) ter do 50% prednosti pri računanju s plavajočo vejico (SPECfp_rate2006).A preden se navdušenci na AMDjem pričnete veseliti uspeha, naj povem, da 2,6-gigaherčna Barcelona sploh ne obstaja. Rezultati testov naj bi bili preračunani v okviru emulacije in prikazujejo predvideno zmogljivost, medtem ko dejanski čipi za zdaj dosegajo zgolj frekvence okrog dveh gigahercev. AMD naj bi procesorje splavil najkasneje do začetka jeseni, takrat je...

44 komentarjev

Barcelona se pojavlja v javnosti

vir: HardOCP
HardOCP - HardOCP poroča, da je AMD novinarjem v Montereyu v Kaliforniji pokazal svoje prihajajoče procesorje v praksi. Zaenkrat so znane zgolj okvirne reči, pokazali so eno-, dvo- in štirijedrne procesorje v 4x4 sistemih z grafičnimi karticami Radeon X2900XT, frekvenc niso izdali, znano pa je, da je najmočnejši sistem z dvema štirijedernikoma kodiral film v 1080p ločljivosti v format H.264 praktično v realnem času, ob vsem tem pa se je segreval tako malo, da je bilo toploto ob dotiku hladilnika težko zaznati. Vse skupaj je seveda zelo pavšalno in še vedno zavito v misteriozno meglo, a kljub temu deluje precej impresivno. Izvorna novica.

49 komentarjev

AMD bo povišal frekvence Barcelone

The inquirer - AMD je pred kratkim izdelal poskusno serijo procesorjev z jedrom Barcelona, šlo je za stepping B0. Serija je bila namenjena preverjanju, ali je jedro že pripravljeno na izid v trenutni, drugi četrtini leta, ali ga bo morda treba še izpiliti in poslati na trg kasneje. Na presenečenje vseh pa je serija dosegla neizmeren uspeh -- odrezala se je tako dobro, da bodo maksimalno frekvenco prvih procesorjev, ki bo šla v trgovine, v najboljšem primeru povišali za 400 MHz. Najhitrejši dobavljiv AMD-jev procesor bo tako štirijedrnik za podnožje AM2, ki bo tiktakal pri 2,9 gigaherca.

Izvorna novica.

17 komentarjev

Hrošč pohrustal personalizirane strani na Googlu

The Register - Google Personalized Homepage je storitev, ki jo marsikdo s pridom izkorišča. Kopica relevantnih podatkov na uvodni strani, ki se naloži, ko odpremo naš brskalnik, je vsekakor popularna zadeva in Googlova izvedba je ena boljših. A pred kratkim so bili mnogi njeni uporabniki malce razočarani, saj so izgubili vse podatke in nastavitve, ki se je tičejo (vključno z različnimi zaznamki, TODO seznami, itd.). Programerji softverskega giganta zaenkrat ne vedo, kaj je krivo za težave, so pa povedali, da se pospešeno trudijo odkriti napako in svetujejo uporabnikom, naj ne spreminjajo nastavitev, saj bi to znalo zgolj poslabšati zadeve.

Izvorna novica.

10 komentarjev

Nizozemci ponujajo prostitutke za nedolžne geeke

The inquirer - Popularen trend odhajanja v Amsterdam na kak džoint bodo v prihodnjih mesecih gotovo zasenčili številni prestrašeni računalniški navdušenci, ki kljub letom še niso uspeli zlesti v posteljo s pripadnico nasprotnega spola. Nizozemsko podjetje Society Service, ki se ukvarja s tisoč in enim načinom nudenja najstarejše obrti, namreč po novem ponuja posebno uslugo za prestrašene računalnikarje.

Zanje so pripravili ekipo posebno natreniranih deklet, ki strankam posvetijo dosti časa in poskrbijo za to, da je njihov prvič toliko lepši spomin. Na nategni-pobegni variante lahko kar pozabite, saj bližnje srečanje tretje vrste traja najmanj 3 ure in vključuje kopel ter masažo. Izvorna novica.

28 komentarjev

AMD razkriva podrobnosti o K10

Daily Tech - Na včerajšnji tiskovni konferenci v Nemčiji je AMD novinarjem zaupal nekaj več detajlov o zmogljivostih njihovega prihajajočega procesorskega jedra K10 (Barcelona). Gre za prvi pravi (monolitni) štirijedrni procesor (in ne samo skupaj zlepljene dvojedrnike, ki smo jih poznali do sedaj), ki se ponaša z mnogimi zanimivimi lastnostmi. Podatke, ki jih potrebujejo vsa jedra, bo procesor shranjeval v skupen predpomnilnik L3, izboljšana bo energijska učinkovitost oz. poraba procesorja, zato se žverca naj ne bi segrevala nič bolj od trenutnih dvojedrnih procesorjev, nekatere novosti pa bodo pritegnile tudi overclockerje.

Barceloni bo namreč možno ločeno nastavljati napetost in frekvenco vsakega od štirih jeder (in s tem iz čipa iztisniti absolutni maksimum), za nameček bo neodvisna tudi frekvenca integriranega pomnilniškega kontrolerja, kar bo v končni fazi omogočalo navijanje brez kakršnegakoli vpliva na delovanje pomnilnika. Več v izvorni novici.

44 komentarjev

Shanghai jih bo imel osem

Slo-Tech - Če gre verjeti Fudzilli, bo AMD v začetku prihodnjega leta predstavil osemjedrni procesor, s kodnim imenom Shanghai. Poleg K10 mikroarhitekture naj bi imel več tretjenivojskega prepomnilnika in višjo frekvenco od štirijedrnih Barcelon. Pri izdelavi osemjedrnega procesorja naj bi igrala ključno vlogo 45-nanometska tehnologija, v kateri bo procesor izdelan. Po vsej verjetnosti pa ne bo šlo za čisto pravi osemjedrnik, saj naj bi šlo za dva štirijedrna čipa na enem podnožju.

Več o tem na Fudzilli

6 komentarjev

Kanadčanka umrla zaradi zdravil s spleta

The Register - Poleg ugodnih hipotek, zelenih kart, univerzitetnih diplom in tehnik za povečanje penisa nam spamerji pogosto ponujajo tudi raznovrstna zdravila (predvsem tista, za zdravljenje impotence). Sumljiv izvor nadležne elektronske pošte sicer nekatere odvrne od nakupa, a marsikoga prepričajo ugodne cene. 57-letna Kanadčanka je recimo preko spleta naročila sedative, katerih jemanje je v treh tednih privedlo do njene smrti, saj so vsebovali uran, stroncij, selen, barij, aluminij in bor. Pri nas bi se kaj podobnega zaradi mnogo strožje zakonodaje sicer težje zgodilo, a previdnost pri podobnih nakupih ni odveč.

37 komentarjev

AMD v ponovno nižanje cen?

Forbes - Medtem ko so pred dobrima dvema tednoma nekateri že ocenjevali, da so AMD-ju pošle moči, pa vse kaže na to, da bo podjetje verjetno še dodatno zaostrilo razmere na trgu. Pri Bank of America namreč menijo, da si potrošniki 9. aprila lahko ponovno obetajo nižanja cen namiznih procesorjev Sempron in X2 in sicer od 26% pa vse do 42%.

Očitno se bo AMD z vsemi sredstvi podal v novicah že omenjeni boj za 30% tržni delež, ki je v zadnjem četrtletju v primerjavi z lanskih 21,8% zlezel na 25,3%. Novica je vsekakor razveseljiva za potrošnike, vendar pa analitiki ocenjujejo, da bodo oceno dobička (v tem primeru izgube) na delnico morali iz -0,45 spremeniti na okrogli dolar izgube na delnico.

30 odstotni delež na trgu sam po sebi ne pomeni prav dosti, vendar pa lahko sklepamo, da si AMD z njim zgolj pripravlja bazo kupcev AM2 platforme, ki bo na dolgi rok posegla po novi dobičkonosni zvezdi - Barceloni.

5 komentarjev

AMD vlaga veliko upanja v Barcelono

The Register - Na Registerju so objavili nekatere dodatne informacije o AMD-jevem prihajajočevem procesorju, ki se zaenkrat skriva pod kodnim imenom Barcelona. V nov izdelek vlagajo dosti upanja, saj so po dolgem obdobju uspeha trenutno v slabši poziciji od Intela. Med drugim obžalujejo, da niso izdali štirijedrnega procesorja, ki to ni (nekako tako kot konkurenca), namesto da se dlje časa ubadajo z imena vrednim čipom.

Kakorkoli že, pravijo, da bo prihod Barcelone zanje ravno tako pomemben, kot je bil izid Opterona, najpomembnejša nova informacija pa je, da bodo vsi najavljeni procesorji (poleg Barcelone še Shanghai in Montreal) kompatibilni z obstoječimi konfiguracijami, torej jih bo možno vstaviti v obstoječe podnožje Socket F. Berite.

13 komentarjev

AMD Active TV

Ars Technica - Podjetje AMD se ne ukvarja samo s centralnimi (in po novem grafičnimi) procesorji, Ars Technica namreč poroča, da pripravljajo programsko opremo, imenovano Active TV. Gre za skupek kode, katerega primarni namen ne bo poganjanje na PC-jih, temveč na konzolah in drugih multimedijskih napravah, skrbel pa bo za dostopanje do večpredstavnostnih strani, kot je YouTube. Med drugim AMD računa, da bo ponudil različico za izredno razširjen PlayStation 2, čez čas pa bomo posnetke čustvenih izpadov nestabilnih najstnikov lahko spremljali na večini konzol in kopici drugih dnevnosobnih zabaviščnih centrov. Programske opreme se najbrž ne bo prodajalo direktno, temveč preko večjih proizvajalcev sistemov, ki bodo Active TV ponujali kot bombonček.

1 komentar

AMD-jev cilj: 30 % tržni delež

X-Bit Labs - AMD-jev izvršni direktor, Hector Ruiz, je na Morgan Stanley Technology Conference v San Franciscu izjavil, da je dolgoročni cilj AMD-ja doseči 30 odstotni tržni delež med prodanimi x86 procesorji. Kot je znano ,je v zadnjem četrtletju lanskega leta AMD-jev tržni delež znašal 25.3 odstotke, tekom celega leta pa se je povečal za 3,9 odstotkov. Poleg tega naj bi delež prodanih AMD-jevih dvojedrnikov znašal med 30 in 33 odstotki. Kot smo poročali, je Intel prodal več dvojedrnikov od enojedrnikov.

Več o tem na X-bit labs.

21 komentarjev

AMD predstavil prvo 65nm Barcelono

InfoWorld - AMD je pred nekaj dnevi pokazal industrijskim izvedencem delujoči primerek štirijedrnega procesorja iz družine Barcelona. Kot kaže (na presenečenje večine) ne gre za evolucijski korak v okvirih družine K8, ampak za povsem novo arhitekturo, ki ji pri AMDju pravijo Torrenza (krajša oznaka K10) in jo je laična javnost napačno poimenovala K8L.

Slednje naj bi bila okrajšava za K8 Low power in naj bi se nanašala na mobilne čipe (Semprone itd.), K9 naj bi bili dvojedrni AMD64 X2 in Opteroni (čeprav ta oznaka nikoli ni bila javno uporabljena -- zlobni jeziki pravijo, da zato, ker izgovorjeno ime preveč spominja na angleški izraz za psa), Barcelona pa, kot rečeno, pripada seriji K10.

Zanimivo je, da se stari K8 čipi sploh ne primerjajo tako slabo s procesorji Core 2 Duo, če odštejemo SSE. Ta je pri slednjih dvakrat hitrejši, praktično vse ostalo pa je na podobni ravni ali slabše kot na AMD64. Seveda večina komercialnih testov na veliko favorizira SSE, zato so rezultati nagnjeni na...

49 komentarjev

AMD splavil Socket F

Socket F

vir: Wikipedia
Hartware.net - AMD je v torek uradno predstavil nove strežniške procesorje, ki sedejo na novo podnožje Socket F, so zapisali v izjavi za javnost. Najvpadljivejša novost, ki jo opazimo že na prvi pogled, so seveda pini, natančneje kar 1207 njih, ki so po novem na plošči in ne več na procesorju.

Socket F bo tako namenjen Opteronom serij 22xx in 82xx, medtem ko bomo tiste iz serije 12xx posadili na Socket AM2. Vsi našteti procesorji posedujejo dve jedri, vsako opremljeno z megabajtom drugonivojskega pomnilnika, in podporo DDR2. Njihove cene bodo od 255 dolarjev (48.000 tolarjev) za Opterone 2210 do astronomskih 2.649 dolarjev (500.000 tolarjev) za trigigaherčni Opteron 8220 SE, poroča nemški Hartware.

34 komentarjev