» »

AMD razkriva podrobnosti o K10

AMD razkriva podrobnosti o K10

Daily Tech - Na včerajšnji tiskovni konferenci v Nemčiji je AMD novinarjem zaupal nekaj več detajlov o zmogljivostih njihovega prihajajočega procesorskega jedra K10 (Barcelona). Gre za prvi pravi (monolitni) štirijedrni procesor (in ne samo skupaj zlepljene dvojedrnike, ki smo jih poznali do sedaj), ki se ponaša z mnogimi zanimivimi lastnostmi. Podatke, ki jih potrebujejo vsa jedra, bo procesor shranjeval v skupen predpomnilnik L3, izboljšana bo energijska učinkovitost oz. poraba procesorja, zato se žverca naj ne bi segrevala nič bolj od trenutnih dvojedrnih procesorjev, nekatere novosti pa bodo pritegnile tudi overclockerje.

Barceloni bo namreč možno ločeno nastavljati napetost in frekvenco vsakega od štirih jeder (in s tem iz čipa iztisniti absolutni maksimum), za nameček bo neodvisna tudi frekvenca integriranega pomnilniškega kontrolerja, kar bo v končni fazi omogočalo navijanje brez kakršnegakoli vpliva na delovanje pomnilnika. Več v izvorni novici.

44 komentarjev

Vesoljc ::

lustno... :D
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Pyr0Beast ::

Hoho ho. .. tole se pa bo navijalo ... že šparam XD
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

BoLhCa ::

Zelo, zelo zanimivo!

Icematxyz ::

Dejstvo je da Intel ima svoje karte na mizi že lep čas AMD pa mlati že lep čas prazno sklamo.

Vse ostalo so pa špekulacije in nič ni za vzeti resno dokler ne bo tudi AMD imel svojih kart na mizi.

Zato je čisto vsaka ocena ali špekulacija naravnost smešna kaj bo - ko bo - če bo....

Počakajmo.

OChack ::

točno tko, sicer upam da bo AMDju uspel, nekdo pač more kupovat amd procesorje, da lahko dela konkurenco intelu-->posledično intel znižuje cene in obratno, zat cenim vsakega amd in intel fanatika, ki se zavzema za svojo stran, bol ko je porazdelitev enakomerna nižje bojo cene ;)
aja pa upam da bo AM2 kompatibilno sicer grem v nakup C2d
Int€l inside, IDIOT Outside

marvin42 ::

ne verjamem da bo na am2
Mostly Harmless

MrStein ::

V članku se omenja AM2+, ki ga je možno vtakniti v AM2 socket, če seveda BIOS ima podporo za ta proc.
z wikipedije: "Socket AM2+ chips can plug into a socket AM2 motherboard"
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

OChack ::

upjmo da se čimprej zjasnjo ja sicer bom v roku 2 mescov prešaltu na core2d
Int€l inside, IDIOT Outside

opeter ::

Jaz nove mašine ne bom kupil v naslednjih treh letih.
Je pa zanimivo brato takle novice. Kaj sploh lahko počne s takim štirijedrnim procesorjem povprečni uporabnik, ki ne igra igre?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

marvin42 ::

koliko iger pa dejansko izkorišča več jeder?
Mostly Harmless

kixs ::

Recimo C&C 3 Tiberium Wars, Cobra 11 Nitro...

Sicer pa tudi sam ne bom menjal mashine vsaj 2 leti. Danes menjam graficno na 7900GS @ GPU:620, MEM:1800MHz, kar bo tudi zadoscalo za nekaj casa.

lp

marvin42 ::

kaj pa ostalih 1000000 iger? aha, se mi je zdelo. Toliko o tem, da se igričarji ta trenutek nujno rabijo večjedrni procesor...
Mostly Harmless

kixs ::

Vecjedrni procesor ti vedno prav pride. Saj imamo multitasking okolja in tako ze 2 procesorja veliko bolj optimizirata delovanje in odzivnost sistema.

Poleg igre imas lahko v ozdaju pognane ostale programe (Antivirus, eMule, MSN...) in se ti to naceloma ne bo nic poznalo pri igranju.

Naceloma je za normalne uporabnike dovolj dual core.

lp

marvin42 ::

Teoretičnih prednosti se popolnoma zavedam. Bolj me pa skrbi, da je praktičnih v tem trenutku izredno malo.
Mostly Harmless

Tr0n ::

Tudi prakticno so dual core sistemi obcutno hitrejsi pri vseh operacijah. :)

LedStorm+++ ::

Nič bat, verjetno bodo izdali tudi štirijedrne proce za plate 775 in AM2 oz. in padajoče cene teh sedanjih štirijednih. ;).
Pingvin :-)

Zgodovina sprememb…

Markoff ::

kaj pa ostalih 1000000 iger? aha, se mi je zdelo. Toliko o tem, da se igričarji ta trenutek nujno rabijo večjedrni procesor...


Če bi vsi tako razmišljali, ne bi bilo ne kure ne jajca. Še manj pa n GB RAMa namesto 640kB. Če ni na voljo večjedrnih procesorjev, zakaj bi nekdo pisal igre zanje? In obratno, če ni iger, ki jih izkoriščati, zakaj izdelovati takšne procesorje? Prvič zaradi drugih namenov (multitasking, strežniška opravila, videoobdelava), drugič zaradi prestiža pred konkurenco in tretjič ker pač nekdo mora prerezati gordijski vozel.

Po drugi strani so pa v časih enojedrnih procesorjev proizvajalci SW vztrajno povečevali funkcionalnosti in požrešnost programske opreme in s tem silili proizvajalce HW v razvoj novih procesorjev, ki jih sploh še ni bilo, pa so že bili potrebni. Pač dve sili, ki delujeta vzajemno druga na drugo in si dajeta pospešek. Koristi imamo v končni fazi vsi.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

marvin42 ::

Markoff: narobe si me razumel. Poanta je bila v tem, da te velika večina naših trgovcev in tudi ostalih ljudi takoj napade z večjedernimi procesorji, samo da omeniš kakšno igro. Ali pa kakšen program, ki se sliši zapleten. V resnici pa neka deklica, ki vsak dan pogleda pošto, odpre word, včasih pa požene Simse, ne rabi C2D procesorja. Škoda denarja, za razliko gre lahko na pijačo s kolegicami. Da ne govorimo o tem, da en laik ne bo nikoli videl razlike v hitrosti med npr amd64 in X2. Še najhujši so pa tisti, ki pametujejo o enih teorijah, ki jih danes ne moreš izvesti v praksi.
Nimam pa nobenega namena spodbijati tvojo izjavo o napredku, seveda je vse res. Hočem le obvarovati denarnice fotrov, ki zaradi takih in drugačnih pametnjakovičev za računalnik svojih frocov odštejejo 100€ preveč, za neko tehnologijo ki jo bodo lahko dobro izkoristili šele čez nekaj let (ko bo itak spet moral odpreti denarnico in kupiti nov računalnik).
Mostly Harmless

gt55gre ::

Bravo Amd upam da jim uspe Intel pa ne povoham ,sm mev same probleme z Intel.:D

keber ::

>>> ki zaradi takih in drugačnih pametnjakovičev za računalnik svojih frocov odštejejo 100€ preveč
Prej 500 kot 100.

Sicer pa se popolnoma strinjam. Čeprav pozdravljam razvoj nove tehnologije, so mi smešni tistile, ki so pripravljeni čakati na procesor, ki bo že v štartu koštal gotovo vsaj 1000 evrov, samo da so prvi na vasi, bo že atek plačal.:\

kixs ::

marvin42:

dual core se cisto lepo obnesejo v prakticnih primerih, torej vsakodnevnih opravilih in to ze odkar so bili Dual CPU sistemi na voljo in jih je sistem podpiral (ze vsaj od WinNt naprej).

Danes vsaka micka uporablja en kup programov v ozadju in se potem sprasuje zakaj je sistem tako neodziven. Dual core sistemi pa to lepo resujejo!

Niso zdaj DualCore pa kar obvezno za igre. Veliko programov jih podpira (Adobe, Autocad,...)

lp

marvin42 ::

kixs97: ja, spet teorija... dualcore procesorji to rešujejo, če je v programu to tako rešeno. Ko pa jaz v WINXP prižgem veliko programov, mi pa živ bog ne pomaga, kaj šele dualcore procesor. Tehnologija je super, ampak leta 2007 v praksi še ni tako učinkovita, da bi se človek začel metati po tleh.
Mostly Harmless

Poldi112 ::

Meni se kar lepo pozna. Mogoče uporabljaš napačen os. Ali pa imaš toliko enega sranja da res rabiš 4 jedra.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

l0g1t3ch ::

Razlika med athlonom64 3200+ in athlonom X2 3600+ je vsaj pri meni kot dan in noč. Medtem ko je razlika v ceni vsega 15€ Tako da ne trapat kako bo računalnik z dualcor procem 100 in več € dražji

crush ::

marvin42: a ti trdis da Windowsi XP ne znajo uporabljat vec procesorjev? Mogoce imas Home edition?

zee ::

l0g1t3ch: good point!
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

_Enterprise_ ::

Too AMD! Še tko naprej! SpWnejte Intel!

marvin42 ::

Poldi112: uporabljam winxp pro.
l0g1t3ch: Pa poglej razliko v ceni med Celeroni in C2D. Ne mi še rečt, da se ti word zažene hitrej na C2D kot na Celeronu in da se ti film skopira na DVD hitreje na C2D kot na Celeronu in da ti Simsi delajo boljše na C2D kot na Celeronu. Tukaj govorim o navadnih uporabnikih. Ki razlike, ki jo nekateri opazite (večina samo blebeta), ne opazijo. Pred časom sem npr kolegu pomagal pri nakupu novega prenosnika... prejšnjega so mu ukradli (fancy, s C2D procesorjem), zdaj je pa nabavil enega osnovnega s Sempron procesorjem. Ne opazi razlike, pa da ga tepeš cel dan. Pa ima vedno odprt Excel, Word, Firefox z nekaj tabi, Thunderbird, Winamp in vso ostalo standardno sranje...
Meni se je pri prehodu iz amd64 na amd64 x2 poznalo šele ko sem ponovno naložil sistem. Kar se pa itak pozna vedno, tudi če ne menjam procesorja.
:|

edit:
crush: uporabljam winxp pro. Seveda zna xp pro uporabljat več procesorjev, samo kako. Zna jih vrtet v prazno. Vsaj za večino programov velja tako.
Mostly Harmless

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: marvin42 ()

SasoS ::

saj singlecore procesorjev kmalu ne bo več pa bo dilema rešena :D...Intel jih tako nima več, kupovanje recimo p4 je nesmiselno.

marvin42: seveda se ti je poznalo, če ne naložiš winsov še enkrat, uporabljajo samo 1 proc (ker je tak kernel inštaliran ;))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SasoS ()

raynox ::

lol itak da se pozna razlika pri nalaganju programov, zipanju...itd....
Intel e6400 @ 3700Mhz 1.48V ; ASUS P5B Deluxe ; 2x1Gb ; 8800GTS @ 710/1110

marvin42 ::

raynox: navaden uporabnik pa razliko v hitrosti vidi predvsem v tem.
Mostly Harmless

kixs ::

marvin42:

vse to je iz prakse... in sploh ne vem zakaj se tako obremenjujes s tem!

Tudi vecina navadnih uporabnikov, ki uporabljajo samo mail pa Word, verjetno ne menjujejo rac. vsake pol leta in ce danes nabavijo DC, so naredili lepo nalozbo za vsaj 2-3 leta. Razlike v ceni med SC in DC so pa minimalne. In danes SC kupovat je cisti nesmisel.

lp

marvin42 ::

kixs97: se sploh ne obremenjujem, samo malo sem povzdignil glas, da bi dosegel svoj namen.
Na živce mi je namreč šla ta naša naivnost, da se damo pregovoriti vsakemu trgovcu in pa naša miselnost, da nam boljša in hitrejša računalniška komponenta pomaga pri našem spolnem življenju. Mogoče se ti zdi razlika v ceni res majhna. Zdaj pa to prevedi še na vse ostale komponente. In dobiš razliko v ceni med dragim in poceni računalnikom. Večina ljudi pa bi čisto vse, kar počnejo na računalniku, lahko naredila na cenenem. Eni so nategnjeni v nakup, drugi pa pač nikoli ne kupujejo poceni. O tretjih, ki dejansko rabijo drag računalnik, nisem nikoli govoril, vsak zase že ve kako in kaj.
Mostly Harmless

l0g1t3ch ::

marvin42

l0g1t3ch: Pa poglej razliko v ceni med Celeroni in C2D. Ne mi še rečt, da se ti word zažene hitrej na C2D kot na Celeronu in da se ti film skopira na DVD hitreje na C2D kot na Celeronu in da ti Simsi delajo boljše na C2D kot na Celeronu.

Ah ne moreš primerjat celerona C2D. Celeron je totalni low end proc, to je bil že v času P4 sedaj pa je še bolj. Kupovanje celeronov je pomoje stran vržen denar.
Če rabiš pocen sistem kupiš Athlona X2 3600+, če rabiš največjo zmogljivost pa kak C2D.

Recimo athlon64 3500+ košta tolko kot X2 3600+ Pa ne sedaj rečt d boš rajši vzel 3500+

Wirko ::

"Due to split power planes, the IMC can be clocked down independently of the CPU cores, along with reduced voltage."

Kakor jaz zastopim Dailytechovo novico, je takole: napetost in frekvenca IMC-ja se res nastavlja ločeno od jeder. Štiri jedra pa lahko sicer neodvisno preklapljajo P-stanja, mogoče imajo tudi neodvisne frekvence, napetosti pa verjetno ne.

Kakšen power bombonček pa le mora ostat še za K11, čeprav ga tehnično ne bi bilo težko pritakniti že h K8. Tako pač deluje industrija.

Zheegec ::

Napetost bo določalo jedro z najvišjo frekvenco (seveda če Cool and Quiet deluje, drugače bo napetost skozi ista), frekvence pa lahko ima vsako jedro druge. To je bilo na Anandu že kakšen mesec nazaj :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

JutriPS3 ::

Super, torej bo to tehnologijo Intel nekako skopiral v eni 3 inkarnaciji Conroe procesorjev - tako kot integriran pomnilniški kontroler kmalu, ter kako so pri P4 že podobno s podporo 64 bitnosti>:D Sicer ne vem, ampak vsaj po inovacijah je pa AMD v prednosti.

Samo ne vem pa kako bo nekomu prišla prav 4 jedrnost ko se še 2 jedra ne izkorišlajo ravno najbolje.
Torej 2 jedrnih procesorjev nove genearacije sploh ne bo in bodo presedlali kar na 4 jedrnike? Ali bodo izdali kasneje?
(vedno se govori le o nekih 4 jedrnikih;) )

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: JutriPS3 ()

BoLhCa ::

@JutriPS3 no, no malo se umiri...

Zheegec ::

Veliko večino novosti v Barceloni ima Intel že v C2D (out of order execution, delayed write-back podatkov v RAM itd.), tako da bo AMD v glavnem dohitel C2D glede teh stvari, določene prednosti bo ohranil (int. Memory controller, HyperTransport,...), pa imel bo še izboljšano SSE enoto.

sicer bi težko rekli da AMD trenutno kopira za Intelom (te spremembe so začeli planirati že dolgo pred izidom prvih specifikacij C2D), prej res obratno - ampak to niti nima veze, važno je razmerje hitrost/cena/poraba in pa marketing ter na koncu tržni delež...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

JutriPS3 ::

???
Kaj te muči? Sem kaj narobe povedal? Grem stavit da bo tole inovacijo Intel lepo pograbil z obema rokama (seveda s par letno zamudo). Torej nekatere pogruntavščine le ne morejo biti slabe če jih celo intel vgrajuje.
Poglej že 64 bitno podporo, ki jo je Intel reklamiral kot nekaj božjega ko jo je vgradil v svoje proce (tak special feature). Seveda je kot iz topa takoj sledila tudi verzija Windowsev 64 bit -> cela mašinerija Intla je ogromna in izjemno močna. AMD se mora za vse svoje dosežke 2x bolj potruditi. Zgleda pa da je tudi integriran memory controler kar u redu če celo intel razmišlja v tej smeri:\ Seveda se bo na box škatli z zlato barvo svetlikal napis Itegrated Memory Controller8-)

(se oproščam, tole leti na uporabnika Bolhco)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: JutriPS3 ()

Mr.B ::

Intel prenosni proci imajo to že by default. Edino za kar nisem prepričan je glede različnih frekvenc na Core....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Čmrlj ::

Men je pa čist vseeno al je intel al amd, samo da zadeva leti in pokaže svoje zobe. Kar se pa barcelone tiče, pa vrjamem da ima intel tudi za to odgovor, če bo boljši od penryn-a;). Btw amd skoraj 10 let dlje obstaja kot intel, tko da bi bil že čas da se tud oni spet malo izkažejo in pokažejo da so "stari mački". Zaenkrat so pa še mrzli:d

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

zvite grable ::

mene pa zanima če kdo ve, kdaj pride barcelona v prodajo?

Zheegec ::

Enkrat sredi poletja najbrž, cena bo seveda huda ker je Barcelona serverski proc.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšne komponente se splača zdaj kupit? AM2, 2gb rama DDR2, 3870/8800gt

Oddelek: Kaj kupiti
431890 (1409) tilinho20
»

Barcelona zagledala luč sveta

Oddelek: Novice / Procesorji
354609 (2656) Jst
»

Avgusta štirijedrni Opteroni

Oddelek: Novice / Procesorji
113429 (2544) Mr.B
»

AMD Phenom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
6210036 (6196) Brane2

Več podobnih tem