»

Facebook prek domene .onion omogočil prijavo iz Tora, kot prvi dobil SSL-certifikat

Alec Muffett je v Facebooku odgovoren za Tor

Facebook - Facebook je prvo večje podjetje, ki je postavilo lastno vstopno točko na domeni .onion za uporabnike omrežja Tor. Na ta način želijo omogočiti enostavno uporabo svojih storitev tudi prek anonimizacijskega omrežja Tor. Dostop do strani je mogoč na naslovu facebookcorewwwi.onion, če uporabljate Tor.

Uporaba Facebooka prek omrežja Tor je bila doslej otežena zaradi Facebookovih mehanizmov za zaščito uporabnikov. Kadar ti zaznajo poizkus prijave iz neznanih brskalnikov in z neznanih IP-številk v tujih državah, se račun začasno zaklene. Na ta način je mogoče preprečiti številne napade, a to docela izniči uporabnost Tora, saj je poanta anonimizacije prav prijava prek nesledljivih priključkov po celem svetu.

Uporaba Facebooka...

23 komentarjev

Japonska želi prepovedati omrežje Tor

Slo-Tech - V zadnjem času je na internetu cel kup pobud različni vlad, ki poizkušajo omejiti svobodo na internetu in izkoreniniti anonimnost. Na eni strani v ZDA dobivamo CISPO, po drugi strani Britanci blokirajo pornografjo, medtem ko represivnejši režimi vsake toliko časa blokirajo kar Google, Wikipedijo ali pa, recimo, anonimno omrežje Tor. Sedaj imajo podobno zamisel Japonci, ki menijo, da kdor želi na internetu anonimnost, gotovo nekaj skriva - takih ljudje pa se je bati.

Japonska policija je tako ponudnikom dostopa do interneta poslala za zdaj še neobvezno zahtevo, naj blokirajo promet, če...

24 komentarjev

Letos dva slovenska projekta na Google Summer of Code

Slo-Tech - Poleti se bo znova odvijalo Googleovo poletje kode in zdaj je ugoden čas za začetek pogovorov s sodelujočimi odprtokodnimi projekti.

Letos na Google Summer of Code sodelujeta že dva slovenska odprtokodna projekta. Prvi je sistem za enostavno postavitev in vzdrževanje brezžičnih omrežij, ki ga je razvila ekipa za projektom wlan-Ljubljana (po novem wlan-Slovenija). Projekt bo, tako kot že lani, sodeloval pod okriljem sorodnega Nemškega projekta Freifunk. Drugi Slovenski projekt, letos novinec, je Orange, prijavil pa ga je Laboratorij za bioinformatiko Fakultete za računalništvo in informatiko.

Google si želi s svojim projektom Google Summer of Code k razvoju odprtokodnega programja pritegniti več programerjev. Za poletno delo jih nagradi s 5000 dolarji nagrade in majico, znajo pa v košarico dodati tudi kakšno dodatno presenečenje (lansko leto so tako vsi študenti prejeli celoletno ACM-ovo študentsko naročnino). Freifunk in FRI-jev laboratorij sta sicer zgolj dve izmed 175...

11 komentarjev

Google letos ponovno prireja Summer of Code

Slo-Tech - Kot že nekaj let zapored, Google letos ponovno prireja svoj program Summer of Code, v okviru katerega Google sprejme različne odprtokodne organizacije za katere potem študentje opravljajo različne projekte. Da ne bi vse ostalo le pri pro bono opravilih, Google za vsakega študenta nameni 5500 dolarjev, od česar jih 5000 prejme študent sam, preostalih 500 pa gre mentorski organizaciji.

Za zainteresirane kandidate je daleč najbolj pomembno dobro poznavanje urnika:

  1. 8. februar - Google je prvič najavil program
  2. 8. marec - Google je začel sprejemati mentorske organizacije
  3. 12. marec - zaprtje sprejemanja vlog mentorskih organizacij
  4. 18. marec - objava seznama sprejetih mentorskih organizacij
  5. od 18. do 29. marca - študentje se pogovorijo z mentorskimi organizacijami o svojih/predlaganih idejah
  6. 29. marec - začetek sprejemanja vlog študentov
  7. 9. april - zaključek sprejemanja vlog študentov
  8. 26. april - objava sprejetih študentskih predlogov
  9. Spoznavanje z mentorji, branje dokumentacije,...

6 komentarjev

OpenStreetMap.org v Ljubljani

Slo-Tech - V Ljubljani se bo v soboto, 8. in nedeljo 9. septembra odvijalo prvo delovno srečanje kartografskih navdušencev projekta OpenStreetMap.org, katerih glavni cilj bo izdelati podroben cestni zemljevid Ljubljane z uporabnikom prijazno Creative Commons licenco.

OpenStreetMap.org je projekt, kjer uporabniki sami ustvarjajo zemljevid sveta. Podobno kot pri Wikipediji lahko vsebino dodaja in dopolnjuje kdorkoli. S časom tako ustvarjena vsebina zaradi sinergijskih učinkov množice urednikov doseže kvaliteto, ažurnost in izjemne podrobnosti, ki pogosto prekosijo tudi nekoč najboljše vire.

Trenutni zemljevid Ljubljane je plod dela peščice navdušencev, ki so na svojih...

26 komentarjev

Kiberpipa, ker je svet zunaj

Slo-Tech - Kiberpipa, drugi najboljši kibercenter v Evropi, nadaljuje svoje poslanstvo in prinaša nova znanja, izkušnje in zanimivosti vsem, ki hočete več.

Ste že slišali za Googlov Summer of Code, poletno študentsko delo na odprtokodnih projektih za 4500 USD? Morda. Zagotovo pa ne veste, da sta prejšnje poletje tako prekodirala tudi dva slovenca. Eden izmed njiju, dolgoletni član Kiberpipe, Uroš Trebec, vam bo v torek ob 19.00 zaupal svoje izkušnje z Google Summer of Code in obiskom Googla v Londonu.Za vse, ki programirate svoje spletne servise pa je verjetno zanimiv globalni aventikacijski sistem OpenID. Podporo so mu napovedali AOL, Digg in drugi, v sredo ob 19.00 pa bo o tehnični izvedbi OpenID in kako ga integrirati v svojo spletno stran predaval Sebastjan Trepča na Spletnih uricah.V torek štartamo tudi z

17 komentarjev

Snakes On A Tor

Slo-Tech - V eni prejšnjih novic smo že poročali o odkritju zlonamerne izhodne točke v omrežju Tor, ki je pretrezala izhodni promet iz anonimizacijskega omrežja, lastniki pa so javno objavili ukradena uporabniška imena in gesla.

Na poštnem seznamu operaterjev Tor omrežja se je glede problema prestrezanja in spreminjanja izhodnega prometa (npr. možnost vrivanja virusov) razvila živahna debata. Padel je predlog za izdelavo programa, ki bi preverjal obstoj zlonamernih Tor izhodnih točk v omrežju, in Mike Perry je v nekaj dneh tak program tudi napisal. Gre za program z imenom Snakes On A Tor, ki je namenjen ugotavljanju, ali nekdo na Tor izhodni točki ne spreminja prometa (tim. injection) in SSL certifikatov (slednje omogoča man-in-the-middle napad). Mimogrede, program je ime dobil po "kultnem" filmu Snakes On A Plane.

Po nekaj dneh poiskusnega delovanja je program dejansko odkril zlonamerno izhodno točko, ki vse SSL certifikate "neopazno" zamenja s svojimi. Gre za izhodno točko z imenom...

11 komentarjev

Nadzor Tor izhodnih točk

Slo-Tech - Čeprav Electronic Frontier Foundation, ki skrbi za razvoj anonimizacijskega omrežja Tor, upravljalce Tor izhodnih točk na svoji spletni strani opozarja, da je prestrezanje izhodnega prometa iz Tor omrežja prepovedano in kaznivo, lahko upravičeno pričakujemo, da se marsikdo skušnjavam ne bo mogel upreti.

Interes za prestrezanje izhodnega prometa imajo lahko različne vladne organizacije, represivni režimi in seveda kiberkriminalci. Večina svojih aktivnosti seveda ne bo priznala, se pa najdejo tudi drugačni primeri. Na unixgu.ru so tako objavili seznam strežnikov, uporabniških imen in gesel, ki so jih dobili s prestrezanjem izhodnega prometa na njihovi točki. Uporabniška imena in gesla so seveda nekoliko popravljena, da jih ni mogoče neposredno uporabiti.

Da previdnost ni odveč kaže tudi seznam Tor izhodnih točk, kjer najdemo izhodne točke na Kitajskem (.cn) in Vietnamu (.vn), v preteklosti pa so se te nahajale tudi v Iranu (.ir) in ameriškem vojaškem omrežju (.mil).

In...

75 komentarjev

TorButton 1.0

Slo-Tech - Eden izmed uporabnikov na poštnem seznamu uporabnikov in razvijalcev omrežja Tor, Scott Squires, je razvil dodatek za Firefox TorButton 1.0. Na voljo je tudi že neuradna poslovenjena različica, ki bo v uraden paket vključena v kratkem.

TorButton je razširitev na Firefox, ki po namestitvi v spodnjem desnem kotu brskalnika (v statusni vrstici) prikaže ali je brskalnik Firefox v internet povezan preko omrežja Tor ali ne. V primeru, da je povezan, se v zeleni barvi izpiše "Tor Enabled", sicer pa v rdeči barvi "Tor Disabled". Med obema načinoma je mogoče preklapljati s preprostim klikom na besedilo. Na voljo je tudi gumb, ki ga je mogoče namestiti v orodno vrstico, vendar privzeto ni prikazan.



TorButton spremeni samo lokalne nastavitve...

4 komentarji

Izšla nova različica Tora

Slo-Tech - Danes je izšla nova različica strežnika in odjemalca za omrežje Tor pod zaporedno številko 0.1.1.11-alpha (in kmalu zatem še popravljena verzija - 0.1.1.12-alpha), ki je prinesla pomembne novosti, odpravila nekaj kritičnih napak, vsebuje pa tudi manjše lepotne popravke.

Med drugim novi Tor prinaša samodejen izbor zanesljivih vstopnih točk (t.i. entry guards), kar povečuje varnost pred določenimi vrstami napadov. V omrežje so vgradili nekatere mehanizme, ki omogočajo stabilnejše IRC in IM povezave preko Tora, prav tako pa nova verzija programa bolje izkorišča pasovno širino dostopa do interneta.

Tor je na voljo za okolja Windows, Linux in Mac OS, uporabnikom Polken dodatno priporočamo še namestitev programa TorCP (grafično nadzorno središče), ki bo z najnovejšo različico osvežen v kratkem.

9 komentarjev

Predstavitev projekta in distribucije Linuxa Kibzilla

Kiberpipa - V torek, 24.2., bo v Kiberpipi Gorazd Golob predstavil odprto-kodni projekt Kibzilla. Ta obsega živo distribucijo Linuxa osnovano na Redhatu 7.3 in grafični vmesnik baziran na Mozilli s pomočjo jezika XUL. Trenutno deluje na x86 računalnikih z VESA 2.0 kompatibilnimi grafičnimi vmesniki. Distribucija je namenjena računalnikom za javno uporabo (spletne kavarne ipd.) in za delovanje ne potrebuje trdega diska ter zagotavlja osnovne potrebe - brskanje po spletu, pripravo dokumentov in uporabo elektronske pošte.

Predavanje je namenjeno vsem, ki želite ugotoviti prednosti uporabe takšne distribucije in...

8 komentarjev

Želite izboljšati Slo-Tech?

Slo-Tech - Ker je Slo-Tech vedno temeljil na svojih uporabnikih, vas vabimo, da po svojih močeh sodelujete pri ustvarjanju največje slovenske računalniške spletne skupnosti. Skupaj z vami želimo še izboljšati vsebinsko ponudbo strani. Vse, ki bi želeli sodelovati pri izboljševanju te strani, ter vas zanima vsaj eno izmed naslednjih področij:
  • novice
  • moderatorstvo
  • opisovanje DVDjev
  • urejanje povezav
  • urejanje ostalih manjših oddelkov Slo-Techa
prosimo, da nas kontaktirate in sporočite, na katerih področjih bi bili pripravljeni sodelovati.
Dodatek: ponudba za sodelovanje še vedno velja

ekipa Slo-Techa

22 komentarjev

Solzava novica... not!

Slo-Tech - Veste kaj, pisati solzavo novico na tak prelomni dogodek je pa pač nesmiselno. Ne bom govoril o tem, kako ponosen sem na vse, ki so kadarkoli kakorkoli sodelovali v projektu Slo-Tech. To kdaj drugič.

Dama in gospodje... EN MILJON OBISKOVALCEV V MANJ KOT ENEM LETU! Pomislite .

12 komentarjev