»

Ušli obremenjujoči podatki Heartland Instituta

Slo-Tech - Na internetu so se pojavili dokumenti iz ameriškega think-tanka Heartland Institute, ki se uvršča med konzervativne in desničarske organizacije. V javnosti nastopa kot nasprotnik teorije o globalnem segrevanju. Dokumenti o poslovanju, proračunu, nabiranju sredstev in strategiji delovanja v letu 2012 kažejo, da Heartland Institute ni neodvisen neprofiten think-tank, ampak organizacija za lobiranje. Dokumenti se na internetu niso znašli sami, ampak jih je tja posredoval nekdo z visoko stopnjo dostopa v Heartland Institutu.

V dokumenti je razvidno, od kod se financira Heartland Institute. V zadnjih petih letih je neznani donator prispeval 13 milijonov dolarjev, medtem ko je izvor preostanka jasen. Pomembni donatorji so na primer Charles G. Koch Foundation (brata Kocha...

88 komentarjev

Flota ladij za boj proti globalnemu segrevanju

Modri biser

vir: Slashdot
Slashdot - Ker se svetovne politične organizacije in takšna ali drugačna telesa niso sposobna spopasti s problemom globalnega segrevanja na resen način (in dejansko vsaj od časa do časa v resničnem življenju izpolniti kako obljubo ali zavezujoč dogovor), so se med znanstveniki v zadnjih letih začele pojavljati raznorazne ideje, ki bi z "geoinženiringom" rešile problem globalnega segrevanja.

Najnovejša takšna ideja je prišla od raziskovalcev iz ZDA in Velike Britanije, kjer je John Latham iz državnega centra za atmosferske raziskave predlagal, da bi za boj proti globalnemu segrevanju uporabili več...

165 komentarjev

14-letnik na Poljskem preusmerjal tramvaje s TV daljincem

Telegraph News - Kot poroča britanski Telegraph, je 14-letnik v poljskem mestu Lodz ugotovil, da je mogoče lokalne tramvaje krmiliti s pomočjo predelanega TV daljinca.

Steve Bellovin iz Columbia University na svojem blogu piše, da je signalni sistem za krmiljenje tračnic zelo verjetno uporabljal IR signale, ki jih je mladenič očitno dekodiral, predelal daljinski TV upravljalnik in se pričel igrati s tramvaji.

IR signale sicer za upravljanje s prometno signalizacijo uporabljajo v številnih delih sveta. V nekaterih državah vozila na nujni vožnji uporabljajo napravo MIRT (Mobile Infrared Transmitter), s pomočjo katere vklapljajo zeleno luč na semaforju (na internetu se najdejo tudi načrti za izgradnjo lastne MIRT naprave).

Posledica igre so bile iztiritve štirih tramvajev, ranjenih pa je bilo 12 ljudi.

Opravičilo: novica je pomotoma govorila o vlakih. V resnici gre za tramvaje.

65 komentarjev

Telefoni poneumljajo

Slashdot - V izsledkih nove raziskave, ki so jo Britanci objavili včeraj, lahko preberemo, da se naši možgani zavoljo naraščajoče uporabe elektronskih pripomočkov poneumljajo. Tako so odkrili, da so petdesetletniki, ko so dobršen del svojega življenja preživeli brez elektronskih pomagal, bistveno sposobnejši in uspešnejši od tridesetletnikov.

Več kot tretjina Britancev iz slednje skupine ne pozna domače telefonske številke, medtem ko jih le 40 odstotkov pozna rojstne dneve družinskih članov. Med petdesetletniki jih na rojstne dni ne pozabi kar 87 odstotkov. Moški so se odrezali slabše, saj le dobra polovica ve, kdaj imajo obletnico poroke. Nevednih žensk je manj kot deset odstotkov. Klik!

Koliko telefonskih številk veste na pamet?

58 komentarjev

Trinajsto nadstropje v živo

Slashdot - Čeprav se ideje o Trinajstem nadstropju ali Protokolu oz. njihovo udejanjenje trenutno zdijo futuristično nemogoče, pa se ameriška vojska z njimi resno spogleduje. Podjetje Simulex zanjo razvija nov program z imenom Sentient World Simulation (SWS), ki bo na superračunalnikih simuliral Zemljo, s tem da bo sinetično zrcalo realnega sveta z avtomatsko neprestano kalibracijo z informacijami iz resničnosti.

Z uporabo znanj psihologije in ekonomije naj bi SWS odgovarjal na vprašanja, kaj bi se zgodilo, če bi v določeni državi uničili vodovodno omrežje, sprožili puč in kako bi se ljudje odzivali na vrsto drugih stresorjev. Trenutno lahko simulirajo 62 držav, tako da osebke združujejo v skupke...

40 komentarjev

Globalno segrevanje ogroža znanstvenike

Slashdot - Slashdot je objavil izjemno zanimivo zgodbo o težavah, s katerimi se soočajo znanstveniki, ki nasprotujejo teoriji globalnega segrevanja Zemlje kot posledice človekovega delovanja.

Mnogi priznani raziskovalci so prejeli od naravovarstvenikov številne (tudi smrtne) grožnje, pa čeprav opravljajo svoje delo povsem korektno. Po njihovih besedah je globalno segrevanje kljub pomanjkanju trdnih znanstvenih dokazov žal sprejeto kot absolutno dejstvo, saj se nanj opirajo številne politične in nepolitične organizacije. Posledično se vsakršno nasprotovanje trditvam o pojavu obravnava kot kapitalistična laž in izkoriščanje, tudi s strani številnih vlad, kar objektivno raziskovanje na tem področju močno ovira. Preberite se zamislite.

Huh, kako hitro je bil letos pust. Očitno dvajsetega julija lani nisem dovolj visoko skočil...

46 komentarjev

Boj proti kriminalu iz naslonjača?

Slashdot - V Britaniji so pričeli oddajati eksperimentalni TV kanal Shoreditch TV. Gre za TV program, ki prinaša žive posnetke iz uličnih in ostalih javnih kamer. Za začetek nameravajo prenašati signal iz 400 nadzornih kamer.

Trenutno "program" prenašajo v 22.000 domov, naslednje leto pa nameravajo pokriti celotno državo. Gledalci bodo imeli možnost prijaviti "sumljivo obnašanje", ki ga bodo zapazili na posebno telefonsko števliko ali preko elektronske pošte.

Njihov slogan je "boj proti kriminalu iz naslonjača".

Patetično. Namesto dolgočasnega voayerizma si raje privoščite kakšno dobro knjigo. Priporočamo Orwellowo 1984 ali Bradburyevo Fahrenheit 451 (ki postaja še posebej aktualna v časih popolne patentiranosti in "copyright-a").

33 komentarjev

Google ponovno napada.

Slo-Tech - Očitno je da ne mine dan brez dogajanja v Googleplexu. Po, recimo temu, uspešni splavitvi Google namiznega iskanja so se spravili nad knjižnice. Kar nekaj strani namreč poroča, da Google namerava v sklopu svojega iskalnika ponuditi vsebino petih ameriških knjižnic (Harvard, Stanford, Univerza v Michiganu, Univerza v Oxfordu in Javna knjižnica mesta New York (New York Public Library)) v digitalni obliki.

Uporabnik bo nad zadetki svojega iskanja dobil seznam knjižnih del, ki se tičejo te tematike. S klikom na delo bo dobil možnost prebiranja vseh javno objavljenih del oz. kratek povzetek vsakega avtorskega (torej s copyright-om zaščitenega) dela. Celoten projekt digitalizacije zna biti kar zalogaj za Google, saj samo univerza v Michiganu vsebuje 7 milionov del (Google ocenjuje da bo digitalizacija UM trajala šest let).

Zanimivo bo videti, kakšen bo odgovor MSN in Yahoo - v vsakem primeru je pa očitno, da so ostali iskalniki več ali manj tisti, ki Googlu sledijo.

Pa vi? Ste že kdaj...

17 komentarjev

Prvi sesalci v delni gravitaciji

Telegraph News - Kakor je Mars pred več kot dvema tisočletjema obsedel Rimljane, se v danajšnjem času podobno dogaja med delom znanstvene in politične srenje. Kakor navajajo v tej novici, ima ameriški predsednik resne namene poslati človeško posadko na rdeči planet do leta 2020. Kako pa se bo na približno tretjinsko gravitacijo odzivalo njihovo telo, pa nam bodo poskušale povedati miši.

Namen skupnega projekta dveh ameriških in ene avstralske univerze pod imenom Mars Gravity Biosatellite je do leta 2006 poslati 15 miši v Zemljino orbito v kapsuli, ki bo pet tednov krožila in ustvarila pogoje, podobne gravitaciji na Marsu. Če ste s problematiko življenja v nizki gravitaciji bolje seznanjemi, se boste morda vprašali, zakaj ne uporabijo dosedanjih podatkov iz vesoljskih postaj. Razlog je v tem, da na teh vlada skoraj popolna breztežnost, kar pa ni primerljivo s pogoji na Marsu.

Tako se pri sedanjih prebivalcih "vesolja" pojavljata predvsem izguba kostne mase in atrofija mišic kot posledica...

6 komentarjev