»

Oracle umika brezplačni ODF vtičnik za MS Office

The Register - Pred kratkim smo izvedeli, da Sunov operacijski sistem Solaris po prevzemu Oracla ni več brezplačen - celo več, kupiti ga je mogoče samo skupaj s strežnikom. Še preden se je prah okrog te novice polegel, nas je Oracle spet presenetil: tokrat so z brezplačnih polic umaknili Sunov vtičnik za Microsoft Office, ki omogoči delo z zapisi OpenDocument (ki jih uporablja odprtokodni pisarniški paket OpenOffice.org) v starejših verzijah Officea. Po novem je vtičnik plačljiv, stane 90 USD na uporabnika, kupiti pa ga je mogoče samo v paketu 100 licenc. Torej če bi radi uporabili ta še predkratkim brezplačni vtičnik, morate zdaj Oraclu plačati najmanj 9000 USD. Za primerjavo, celoten Office 2007 Home and Student Edition (ki ODF zapis podpira sam po sebi in ga je dovoljeno namestiti na tri naprave) stane v ZDA 149 USD.

Kakšna usoda bo doletela OpenOffice.org, Javo in MySQL?

72 komentarjev

Sodelovanje Officea 2007 z ODF slabo

Slashdot - Poročali smo, da je Office 2007, ki je sicer ODF z dodatki, ki jih je bilo moč sneti s spletnih strani, podpiral že prej, z drugim servisnim paketom končno brez dodatkov podprl ODF. Kot piše Slashdot, pa je Microsoft to združljivost pri preglednicah hote ali nehote izvedel popolnoma neuporabno. Kot kažejo testi, Microsoftov izdelek v formatu ODF bere le CleverAge, medtem ko zna Excel pravilno brati le za seboj. Problematične so formule, saj v standardu format le-teh ni definiran, Excel jih pa spravi v imenski prostor, kjer jih drugi programi ne pričakujejo. Avtor v članku razdela problem in prikaže tudi nekaj možnih obhodov težave.

36 komentarjev

Sun kupil še innotek

VirtualBox

vir: Information Week
Information Week - Nakupovalna mrzlica pri Sunu ne jenja. Komaj slab mesec po prevzemu švedskega podjetja MySQL AB so sklenili še dogovor o nakupu nemškega podjetja innotek (mala začetnica ni napaka), ki ga bralci zagotovo poznate po priljubljenem (4 milijoni dol-potegov v lanskem letu) virtualizacijskem programu VirtualBox.

Finančna plat nakupa je trenutno še poslovna skrivnost, Sun pa računa, da bo s svežo pridobitvijo še razširil paleto virtualizacijskih rešitev xVM in tako resneje konkuriral predvsem VMWare-u.

Kdo bo naslednji na vrsti?

27 komentarjev

Tudi Sun izdal pretvornik za Open Document Format

OSNews - Poročali smo že, da je Microsoft pljunil v roke in se lotil vtičnika (ang. plug-in) za svojo Pisarno™, ki omogoča izvoz dokumentov v zapis ODF. Tudi pri Sunu niso sedeli križem rok in so splavili svoj vtičnik za Word 2003, ki uporabnikom tega programa omogoča tako uvoz kot tudi izvoz v ODF. Trenutno zna manipulirati samo z besedilnimi dokumenti (torej na relaciji med .doc in .odt), za končno različico, ki naj bi predvidoma izšla letošnjega malega travna (po domače aprila), pa obljubljajo še polno podporo tudi za preglednice in predstavitve.

Več o zadevi in dol poteg pa na Sunovih straneh.

Se nam poleg vojne OS-ov, pisarniških paketov in zapisov obeta še vojna pretvornikov?

0 komentarjev

Open Document Format pretvornik za Word + vojna dokumentov

Ars Technica - Že kak teden dni je na voljo pretvornik, ki omogoča shranjevanje dokumentov v odprtem, standardnem formatu. Ne boste verjeli, a napisali so ga kar pri - Microsoftu! Še povezava.

Verjetno ima pri tej potezi odločenost nekaterih (zveznih) držav, da za svoj državni aparat raje uporabijo openoffice. Vendar bi bilo naivno misliti, da se bodo pri Microsoftu kar tako odpovedali prijemu, ki uporabnikove podatke priklepa na MS Office. T. im. "Information Right Management" je morda tak način. Več o možnih scenarijih si lahko preberete tule.

Tole ni preveč po volji Adobu, ki je s svojim PDF formatom postavil de facto standard na področju dokumentov. Sedaj testirajo nekatere XML razširitve za PDF zapis, kot pravijo na ArsTechnici. Poleg tega ga nameravajo odpreti in standarizirati. Povezava.

Skratka, na področju dokumentov bo še sila zanimivo.

23 komentarjev

OpenDocument pretvornik za MS Office

Ars Technica - Pod pritiskom vse večjega števila uporabnikov, ki uporabljajo odprt zapis dokumentov, pa verjetno tudi zaradi groženj številnih protimonopolnih tožb, se je Microsoft odločil, da bo sponzoriral izdelavo vtičnika (plugina) za svoj pisarniški paket Office, tako da bo Wordove dokumente možno brati in shranjevati v ODT zapisu.

Vtičnik bo nared že do konca tega leta, podpora za Excel in PowerPoint pa naj bi prišla sredi prihodnjega leta. Za nameček bodo pretvorniki na voljo tudi za starejše verzije MS Office.

Še izvorna novica na ArsTechnici.

31 komentarjev

Belgijska vlada sprejela OpenDocument Format za edini način komuniciranja

Slo-Tech - Belgijska vlada se je odločila, da bo od septembra 2008 dalje, vsa internetna komunikacija med njenimi agencijami in državljani po internetu, morala potekati v formatu OpenDocument.

Belgija s tem postaja prva država, ki bo uvedla ODF kot njen primarni način elektronske komunikacije. Ostale oblike oz. formati bodo še vedno bili v uporabi znotraj agencij, ki se jim bo nekoč morda pridružil še Microsoftov prihajajoči odprti format Open XML. Pogoj za to pa bo sprejetje s strani ISO in kompatibilnost z obstoječim OpenDocument formatom. Po trditvah belgijske vlade se na podobno potezo pripravljajo še Danci in Francozi.

58 komentarjev

OpenDocument Format (bo) sprejet kot ISO standard

Slashdot - Odprt standard za računalniški zapis dokumentov OASIS OpenDocument Format je brez negativnega glasu uspešno prestal glasovanje za sprejem med ISO standarde. Do uradne standardizacije bo potrebno počakati le še na birokratske formalnosti. Sprejetje mu med drugim odpira lažjo pot v vladne organizacije po vsem svetu.

Microsoftova noviteta na tem področju ( Microsoft Office Open XML) še čaka na glasovanje. Njegovo sprejetje bi bilo nelogično (saj je smisel standardizacije ravno v zmanjšanju števila oblik zapisov iste vrste podatkov), razen če se izkaže za bistveno superiornega pred kratkim sprejetemu standardu.

Bomo videli.

30 komentarjev

Microsoft meni, da bi bila polna podpora TCP/IP v Windows preveč nevarna

Slo-Tech - Microsoft je z izdajo popravka MS05-019 pokrpal "luknjo" in onemogočil "surove vtičnike" (raw sockets) v novejših Windows sistemih. S tem naj bi prispevali k varnosti omrežij, saj surovi vtičniki omogočajo obhod določenih mehanizmov operacijskega sistema in krojenje IP paketov po lastnih željah (tudi nepravilnih). S tem sicer kršijo standard, vendar bo zaradi tega le kakšen DOS napad manj. To se sicer še vedno da zaobiti, npr. z nalaganjem zlonamernega programa v samo jedro, vendar to ni tako trivialno.

Zanimivo je, da ima skoraj vsak operacijski sistem polno podporo TCP/IP standardu, saj je ta osnovni gradnik interneta. Še bolj zanimivo (ali pa morda žalostno) pa je to, da je Steve Gibson iz grc.com na to že pred leti opozarjal, pa ga Microsoft ni jemal resno.

37 komentarjev