»

Dell ne mara Linuxa

PC Pro - Pred tremi leti smo poročali, da je Dell izbral Linuxovo distribucijo Ubuntu kot alternativni operacijski sistem, ki bo lahko na računalnike prednaložen namesto Windows. Časi se obračajo. V začetku tega meseca so postavili informativno spletno stran, kjer so uporabnikom svetovali, da je Windows primeren za vse, ki bodisi imajo izkušnje z Windows bodisi so novi uporabniki računalnikov, medtem ko je Ubuntu le za tiste, ki nameravajo programirati v odprti kodi. Neposrečeno in zavajajoče, a to še ni vse.

S svoje spletne strani so umaknili uporabniške računalnike, ki bi imeli prednameščen Ubuntu. Iskanje po njihovi spletni strani odkrije le en sam prenosnik z Ubuntujem, pa še ta je Dell Latitude 2100 za poslovneže. Dell trdi, da to ne pomeni konec Ubuntuja v njihovem podjetju, saj je računalnike s tem sistemom še vedno moč naročiti prek telefona. Kot pravijo, so želeli le poenostaviti svoje spletne strani in uporabnikom ponuditi največkrat izbrane konfiguracije. S tem so zmanjšali...

264 komentarjev

Bodo Dellovi uporabniki pričeli pogosteje uporabljati Linux?

OSNews - Dell je pred kratkim prestavil nov prenosnik Latitude Z600, ki vsebuje tehnologijo "instant-on". Gre za posebno različico operacijskega sistema OpenSuse, ki teče na ARM procesorju in se je sposoben zelo hitro naložiti. Vsebuje podporo za uporabo omrežja ter programje za brskanje po spletu, neposredno sporočanje ter preverjanje koledarja. S tem uporabnikom ni treba nalagati primarnega operacijskega sistema (npr. Windows) in lahko prenosnik za kakšna kratka in nezahtevna opravila hitro uporabijo. Odveč je seveda pripomniti, da je zaradi majhne porabe električne energije "instant-on" okolje lahko aktivno tudi več dni.

Kot poročajo na OSNews, je Dell je med svojimi uporabniki že izvedel krajšo raziskavo in ugotovil, da nekateri uporabniki uporabljajo "instant-on" okolje tudi do 70% časa uporabe računalnika.

Nova priložnost za Linux?

10 komentarjev

Dell in Intel razvijata uporabne tehnologije za mobilne uporabnike

Computerworld - Tako vsaj kaže, glede na sodelovanje Intela in Della, ki bosta mobilnim uporabnikom ponudila dve zelo uporabni tehnologiji.

Prva, Dell Latitude ON, omogoča hiter zagon v sistem, podoben UMPCjem, ki uporablja močno predelano verzijo Linuxa, ponuja pa pregledovanje interneta, elektronske pošte in podobne osnovne funkcije. Kodno ime, BlackTop, je nastalo iz imena BlackBerry in LapTop, namen pa je ponuditi zmogljivost mobilnih telefonov Blackberry z udobnostjo prenosnikove tipkvonice in ekrana. Uporaba sistema naj bi omogočala nekaj dnevno delovanje na bateriji, to pa doseže z nizko-napetostnim ARM procesorjem, nekaj flash pomnilnika za shranjevanje podatkov, SuSE Linux Enterprise Desktop 10, in modificiranim Firefoxom, podpira pa tudi branje Office in Adobe PDF datotek. Poleg hitrega zagona pri Dellu še tudi obljubljajo par dnevno trajanje baterije.
Podobno rešitev je sicer Dell že uporabljal pri določenih prenosnikih (Dell MediaDirect), ki je omogočal takojšenj zagon v preprost...

18 komentarjev

Windows davek znaša 50$

Ars Technica - Dell je nekaj časa nazaj presenetil s projektom IdeaStorm, namen katerega je zbiranje predlogov uporabnikov, strank ali potencialnih strank, glede ponudbe, ki bi jo le-ti radi videli. Rezultati so med drugim pokazali, da si veliko ljudi želi možnost izbire računalnikov s prednaloženim operacijskim sistemom Linux. Dell je sledil rezultatom raziskave in od 24. maja zbira naročila za računalnike s prednaloženim Ubuntu OS.

Pri tem se je tudi prvič jasno pokazal t.i. Windows davek, vsota, ki jo mora Dell odšteti za kopijo Windowsov. Debate o tem znesku so tekle od pojava prvih računalnikov s prednaloženimi Okni, pri tem pa je številka še toliko bolj zanimiva, ker prenosnikov svoj čas skoraj ni bilo možno dobiti brez priložene Redmondske kode. No, izkazalo se je, da znaša Windows davek pri Dell računalnikih v ZDA 50$. Na Ars Technici so mnenja, da je glede na običajno ceno OEM za običajne smrtnike (95$ na licenco), številka precej točna. Zaenkrat so na voljo trije sistemi - XPS 410n...

121 komentarjev

Dell naj bi izbral Ubuntu

Slo-Tech - Po besedah Stevena J. Vaughan-Nicholsa, pisca pri DesktopLinux.com, naj bi pri Dellu na nekatere modele svojih računalnikov nameščali Ubuntu 7.04, kar naj bi mu potrdili notranji viri v podjetju. Že prej so po spletu krožile govorice o dogovarjanju med družbama Canonical, sponzorjem Ubuntuja, in Dell, vendar nobena stran teh govoric ni komentirala. Špekulacije o prednameščenem Ubuntuju pa je še vzpodbudilo dejstvo, da Michael S. Dell na enem od svojih računalnikov uporablja Ubuntu.

Sicer pa je ta Dellova poteza odgovor na zahteve kupcev, ki so na strani Dell IdeaStorm kot najbolj zaželjeno novost pri Dellu izpostavili prav računalnike s prednameščenim Linuxom (ta ideja je dobila že več kot 130 000 glasov). Dell se je na te predloge odzval in na internetu objavil anketo o tem, katera distribucija in kateri računalniški sistemi naj bi bili najprimernejši. Anketa se je zaključila 23. marca.

57 komentarjev

Dell prodal največ PC-jev v letu 2006

DigiTimes - Po navedbah DigiTimesa je največ osebnih računalnikov v lanskem letu prodalo podjetje Dell, kljub impresivnemu podatku pa zanje vse ni tako zelo bleščeče, HP jim namreč pošteno diha za vrat. V zadnji četrtini 2006 jih je celo prehitel, takrat so prodali 11,6 milijona PC-jev (dell le9,6) in s tem glede na prejšnje tri mesece prodajo povečali za kar 21.1 odstotka. Nižja mesta so si nato razdelili Lenovo, Acer in ostali, več podrobnosti, zabavnih številk in statistike najdete v izvorni novici.

15 komentarjev

Dell se odziva na predloge kupcev

Ars Technica - Ko je Dell prejšnji teden predstavil stran, imenovano IdeaStorm, je večina ciničnih dolgoletnih uporabnikov PCjev najbrž posmehljivo gledala na celoten projekt, vsekakor pa ni nihče pričakoval, da se bo Dell odzval tako hitro (za tiste, ki jim projekt ni znan - gre za zbiranje idej in predlogov uporabnikov, ki bi se nato potencialno uporabili pri novih Dellovih izdelkih).

Navalu 85.000-članske spletne množice, ki si je zaželela prednameščen Linux, in 55.000 ljudem, katerim bi ustrezal OpenOffice, so delno ustregli že po enem tednu. Ker gre pri tovrstnih prošnjah predvsem za finančne razloge (omenjeno programsko opremo znajo ponavadi uporabniki namestiti tudi sami, nočejo pa plačati še nekaj dolarskih stotakov za Microsoftov ali konkurenčen komercialen softver), so Dellovci najavili, da bodo razširili ponudbo serije n na prenosnike Latitude (omenjena serija so v bistvu izdelki brez prednameščenih programov).

O vzpodbudni potezi, ki jo Dell, če jim lahko verjamemo, namerava v...

25 komentarjev

Dell XPS 410

AnandTech - Procesorji Core 2 Duo so trenutni namizni hit, Intel je s paleto svojih novih izdelkov namreč popolnoma zasenčil AMD in se počasi vrača na stara pota. To so začutili proizvajalci sestavljenih računalniških sistemov, ki sedaj na veliko ponujajo izdelke, opremljene z novimi Intel-ovimi čipi. Tudi Dell jih je ponosno namestil v svoje računalnike višjega cenovnega razreda, imenovane XPS. Novinarji na AnandTech-u so v roke dobili enega od cenejših predstavnikov omenjene...

5 komentarjev

Dell UltraSharp 2407WFP

vir: BIOS
BIOS - Dellovi LCD monitorji so eni bolj cenjenih na trgu, najbrž vam dovolj pove podatek, da se podobno drobovje skriva tudi v Applovih Cinema Display-ih. Nedavno je bila tako posodobljena linija večjih modelov iz serije UltraSharp, med drugim običajen in širokozaslonski dvajsetpalčnik (2007FP in 2007WFP) ter večji, 24-palčni 2407WFP. Slednjega krasi kar nekaj zavidljivih specifikacij, njegova naravna resolucija je 1920x1200, bohoti se s kontrastom 1000:1, pa tudi odzivni čas (6 ms GTG) ne zaostaja. Pri spletnem časopisu BIOS so monstruma dobili v roke, tako da kar preberite opis, če imate pod žimnico 700 funtov.

11 komentarjev

Dell: 20 milijonov AMD procesorjev

DigiTimes - Po poročanju Digitimes-a naj bi Dell med četrtim četrtletjem letošnjega in enakim obdobjem prihodnjega leta, v svoje prenosnike, namizne računalnike in strežnike, vgradil kar dvajset milijonov procesorjev proizvajalca AMD. S tem bi delež AMD-jevih procesorjev v računalnikih znamke Dell dosegel kar eno tretjino, poleg tega bi se povečal tudi njegov delež na svetovnem trgu računalniških procesorjev. Ob vsem tem pa se pojavlja vprašanje, ali bo AMD uspel izdelati dovolj procesorjev, da bo pokril povečano povpraševanje.

Več o tem na Digitimes-u.

16 komentarjev

Mozzila ni za Osamo Bin Ladna

Slo-Tech - Hmm precej zanimiv licenčni vložek so si privoščili pri Mozzili, ko so ob izdaji težko pričakovane 1.0 verzije tega internetnega brskalnika zapisali v pogoje dolvleke to, da je izvorna koda podrejena pravilom ameriške administracije za izvoz, kar pomeni, da tega programa ne smejo dolpovleči iz naslednjih držav: Afganistan (in to samo področja pod nadzorom Talibanov), Kuba, Iran, Irak, Libija, Severna Koreja, Sudan in Sirija. Kolikor je znano, gre za projekt odprte kode in naj bi bil kot tak po pravni podlagi brezplačno na voljo vsem, ki se zanj zanimajo. Ampak je očitno po ameriškem zakonu open source koda bolj namenjena političnemu udejstvovanju, kot pa prvotnemu namenu. Žalostno!

7 komentarjev