»

Windows XP na 8 MHz in 20 MB

Slashdot - Medtem ko večina Windows uporabnikov nadgrajuje svoje mlinčke in vgrajuje 128-megabajtne grafične kartice, da bodo lahko v Windows Vista poganjali Minolovca, drugi podirajo rekorde v nasprotno smer. Slashdot poroča o skupini Nemcev, ki so se odločili, da bodo našli najšibkejšo možno konfiguracijo, na kateri je še možno pognati Windows XP.

Z dolgotrajnim poskušanjem in soočanjem s problemi pri nižanju takta so se nazadnje ustavili na zavidljivo nizki frekvenci in količini pomnilnika. Sistem je namreč deloval pri 8 megahercih in bil opremljen z - reci in piši - dvajsetimi megabajti RAM-a. Za vse...

23 komentarjev

Tiskanje na pivo

Slashdot - Slashdot poroča o inovativni predelavi HP-jeve tiskalniške kartuše v mini prenosni tiskalnik. Za zadevo je potrebno nekaj malega znanja elektronike, rezultat je napravica, ki jo moramo sami premikati po površini in se pretvarjati, da smo tiskalniški mehanizem, kar drastično zmanjša natančnost tiska, vseeno pa izgleda kul. Avtorji so najprej poskusili s tiskanjem na papir, kar je uspelo precej solidno, obilica inspiracije pa je kasneje prinesla še tisk na gosto Guinessovo peno in celo na površino vode v kozarcu. Če ne veste, kaj bi počeli v prostem času in bi radi podobno zadevo ušpičili tudi sami, najdete navodila v originalnem članku.

12 komentarjev

WinXP na 8 MHz in 20 MB

Slo-Tech - Na Winhistory.de so naredili zanimiv eksperiment, v katerem so poskušali najti tisto res minimalno konfiguracijo, na kateri se Okna XP še zaženejo. Microsoft uradno priporoča najmanj 233-megaherčen procesor in 64 megabajtov pomnilnika, fantje na Winhistory.de pa so dokazali, da Windows XP deluje tudi na dosti počasnejšem sistemu. Sestavljali so ga na 8 MHz underclockan Pentium Overdrive 83 MHz, 20 MB pomnilnika ter grafična kartica Vision964-PCI. Ob odvitem procesorju je bilo potrebno grafiko nastaviti na le 256 barv.


Če ste lastnik podobne konfiguracije in želite na svojem mlinčku poganjati Windows XP, boste morali imeti veliko potrpljenja. Na omenjenem sistemu se je namizje Oken...

37 komentarjev

Povezovanje Mozilla Foundation in GNOME Foundation

Slashdot - Mozilla Foundation, ki se ukvarja z razvojem in promocijo programske opreme Mozilla in GNOME Foundation, ki razvija namizno okolje GNOME, želita tesneje sodelovati. Predstavniki obeh skupnosti so se zbrali na sestanku, kjer so razpravljali o skupnih načrtih obeh projektov. Govorili so predvsem o soočanju z Microsoftovima tehnologijama Avalon in XAML ter seveda tudi o prihodnosti novega paradnega konja Mozilla Foundation, Mozilla Firefoxa. Zapisnik sestanka.

0 komentarjev

Ko simček ob meni postane vohun

BBC - Ameriška vojska pripravlja novo simulacijo. Kar pospravite svoje igralne palice in ploščke, ta bo simulirala kar celo mati Zemljo. Kolosalni projekt bi jim naj omogočil boljšo pripravljenost in analizo potencialnih kriznih žarišč. Poudarek ne bo na bojevanju samem, teveč interakciji z domačini in soočanju s pestrim naborom terenov in podnebji. To zahteva tako natančen fizikalen model, kot tudi prava razmerja pokrajne, vse do te mere, da bo mogoče zvezno prepešačiti celo Ameriko, ako vam srce to poželi.

Zaenkrat je površje njihove Zemlje še pusto, zmodelirali so le del Kuvajta, na katerem preizkušajo različne rešitve, ki jih bodo potem uporabili povsod.

Zabava pa si niti slučajno ne konča pri pohajkovanju skozi tropski deževni gozd. Dodajmo še evolucijski algoritem. Kar naenkrat so le biti tisti, ki občutijo Verdun na svoji koži, vojaki iz mesa in krvi pa počakajo na optimalno taktiko, kot bi je ne dovršila niti Napoleon in Rommel skupaj.

Učili so nas, da je prihodnost...

23 komentarjev

Vodno hlajenje

Guru 3D - Vse bolj in bolj popularno postaja zadnje čase - navsezadnje nas je tudi kar precej Slovencev, ki hladimo svoje mlinčke z vodo. Tukaj si alhko ogledate še en tak projekt, ki je zanimiv predvsem zaradi dejstva, da je tip dal rezervoar in radiator v posebno ohišje, ki ga je še dodatno zvočno izoliral. Zanimiva in najbrž tudi uporabna ideja. Bo treba preizkusit, glede na to, da imam sedaj kar precej hrupno vse skupaj.

5 komentarjev