»

iFixit želi popraviti svet

iFixitov napad na iPod Shuffle

vir: Ars Technica
Ars Technica - iFixit je sploh pri navdušencih nad Applovimi izdelki precej poznana stran, saj ponavadi kot prvi naprave razstavijo, nato pa spišejo še vodiče, s pomočjo katerih lahko kar sami poservisirate svojo napravo, dele pa naročite kar prek njihove trgovine. A fantje pri iFixit so spoznali, da se ves svet ne vrti le okrog Appla. Zato so se odločili, da odprejo globalno skupnost, prek katere upajo, da bodo ponudili navodila za vzdrževanje in popravljanje praktično katerekoli naprave. S projektom Repair 2.0 odpirajo vrata prostovoljcem, ki niso zaposleni pri njih. Zaposleni so se, kot rečeno, posvečali predvsem Applovim izdelkom, a so prostovoljci v okviru programa beta od lanskega septembra že...

28 komentarjev

Inkscape 0.40

Slo-Tech - Inkscape, "Prostokodno orodje za risanje vektorske grafike (SVG) v več okoljih", je trenutno najbolj obetaven grafičen program sploh. Pred letom dni se je ločil od sorodnega projekta Sodipodi, hitro dobil več desettisoč uporabnikov in nekaj zelo prizadevnih razvijalcev.

Deluje v okoljih Linux, Windows in Machintosh, svojo različico lahko dobite na njihovi sourceforge strani. Statični paketi so precej veliki, ker so izpopolnili tudi kodo in uporabili nekaj dodatnih knjižnic.
To je doslej najbolj izpopolnjena različica, ki vsebuje tri doslej najbolj zaželjene možnosti:
- besedilo po poti,
- uporaba slojev in
- prerisovanje rastrov (tracing).

Poleg tega pa še neverjetno zmogljivo kaligrafsko pero, z možnostjo nastavljanja lege in pritiska med vlečenjem, predloge dokumentov, razširjeno delo z besedili,... Več podrobnosti se najde v njihovem Wikiju, ogledate pa si lahko tudi druge zaslonske slike.

Spisali so tri dodatne vodiče, tako da sedaj poleg programa dobite izdatno pomoč....

17 komentarjev

Test Abit NF7 1.2 in Epox 8rda+

Mad Shrimps - Kot vemo, je bila ena prvih nForce2 plošč ASUS A7n8x, in čeprav se s to ploščo ni dosegalo visokih FSBjev, je plošča lahko konkurirala tistim z Rambus pomnilnikom. Kmalu za tem je EPoX izdal 8rda+, ki se je izkazala za eno najboljših navijalskih platform. A imela je eno pomankljivost - napetosti veznega čipovja se v BIOSu ni dalo spreminjati in s tem je bilo onemogočeno ekstremno navijanje FSBja preko 200MHz. Z modifikacijo napetosti na čipovju se je čez 200MHz sicer dalo priti, a grenak priokus je ostal. Kasneje je EPoX izdal novo revizijo 8rda+, ki pa še vedni ni imela možnost spreminjanja voltaže čipseta.

Potem pa se je pojavil Abit z NF7, ki pa je z izdajo plošče doživel pravi polom, saj plošča ni imela lukenj okoli...

2 komentarja

Nov članek!

spajkanje

Slo-Tech -

Simon Belak, bolj znan kot Owca na naši spletni strani [:D], se je potrudil in spisal članek, v katerem je opisal voltmod VDD-ja na EpoX 8RDA+ matični plošči. Z modifikacijo, ki mu je odlično uspela, je pridobil nekaj dragocenih desetink volta, kar mu je omogočilo, da je iz pomnilnika iztisnil še tiste zadnje megaherce moči. Za povrhu še to; postopek sploh ni težak. Če je v vas vsaj malo navijalca, si članek le preberite.

15 komentarjev

EPoX odgovarja na kritike

HardOCP - Včeraj sem poročal, da je HardOCP iz nezdružljivosti osnovne plošče EPoX 8KHA+ ter Visiontekovega GF4 Ti4600 naredil celo paniko. In prav je tako, saj se je izkazalo, da 8KHA+ ne sledi ATX2 standardu. Na EPoX je bilo poslano pismo elektronske pošte, HardOCPjevci so pa dobili odgovor. Žal so HardOCPjevci na vezo dobili direktoja marketinga, kar vam lahko takoj da misliti, da odgovor v nobenem primeru ni povedal, kako je to te napake prišlo. Piše le, da to težavo podrobno raziskujejo inženirji ter da ne vedo, kje leži težava. Nato so rekli le, naj malo bolj pazimo pri vstavljanju grafičnih kartic v AGP režo, a ne samo pri EPoX modelih. Če iz kupa marketinškega (oprostite izrazu) sranja izluščimo potrebne informacije: Težava je. Odpravili jo bodo. Ne vejo še, kdaj. Vsaj odgovorili so :D.

1 komentar

EPoX 8KTA3+ PRO

Slo-Tech - Ker nisem EpoX fanatik, kot moj pisunski kolega Pretorijanec (pa brez zamere ), sem se že zdavno izgubil v raznih meni nerazumljivih kraticah, ki jih pri Epoxu veselo dodeljujejo svojim novim matičnim ploščam. Ena izmed novejših je EPoX 8KTA3+ PRO, ki je samo na novo izdana 8KTA3. Dolgčas, gremo domov. No, če bi bila to enaka plošča z drugačnim imenom, potem bi Epox gotovo izgubil marsikaterega podpornika, vendar temu ni tako. Epox je svojo 8KTA3+ PRO namenil naprednim navijačem, saj jo je še bolj optimiziral za navijanje in ponudil nekaj novih nastavitev v BIOS-u. Plošča bazira na dobrem starem VIA KT133A naboru. Sicer pa, kaj bi povzemal test, saj je v njem vse nazorno napisano in ne potrebuje nobenih dopolnil, pa še svež je, saj je bil napisan pred nekaj dnevi. Skratka, preberite si ga in presodite, če je plošča vredna vašega denarja. Thanx, Sadar.

1 komentar

Kako dobiti večjo napetost procesorja na EPoX 8KTA3 plošči

OC Mod - Če želimo doseči višjo navitost procesorja, moramo imeti poleg dobrega hlajenja še dovolj visoko napetost procesorja. Še posebej zahtevni so AMD-ji. Predvsem Thunderbirdi. Doslej sem našel že precej vodičev, kako doseči višjo napetost na ABIT KT7/RAID ploščah. Predvsem je po kakovosti izstopala ta stran. Včeraj pa so poleg ABIT KT7/RAID vodičev dodali še vodič za EPoX 8KTA3 ploščo. Če vas torej zanima, poglejte sem. Seveda morate znati spajkati in imeti nekaj pojma o elektroniki. Drugače pa je modifikacija relativno enostavna. Vodič pa je zelo dober, ker je vse zelo natančno razloženo in poslikano. Fotografije pa so zelo razločne, kar je zelo pomembno. Če ne razločite nove grafične kartice na fotografiji, še ni tako hudo, če pa zaspajkate upor na napačno mesto, pa je.

7 komentarjev

Nov čuden procesorski hladilnik

VR - Zone - Fantje pri Vr-Zone so nam predstavili nov aktivni hladilnik za procesor. Imenuje se Canopus FireBird R7 in deluje na SocketA in Socket370 procesorjih. Posebnost tega hladilnika je, da so rebra obrnjena postrani in ne navzgor. Čudno. Po mnenju njihovih inženirjev bo to pomagalo pri hlajenju. Hladilnik naj bi bil zmožen ohladiti procesorje z do 2Ghz frekvence. Pri testu, ki ga je opravil nek Japonček (jasno!), se je izkazal za zelo učinkovitega. Navitega Durona 600@1000MHz je na EPoX 8KTA3 matični plošči uspel ohladiti na 30°C pri obremenitvi. Primerjal ga je tudi s PEP66U, ki je pri isti konfiguraciji in...

8 komentarjev

Modifikacija plošče Epox 8KTA3+

Xoverclocker - Kot večina drugih matičnih plošč za AMDjeve procesorje ima tudi Epoxova 8KTA3+ težave z neomogočanjem napetosti višjih od 1.85 volta. To zna biti zelo neprijetno, saj je že tovarniška nastavitev Thunderbirdov 1.75 V. Zaradi tega so se pri Xoverclockerjih malo potrudili in pogledali, kaj je potrebno spremeniti, da dosežemo višje napetosti. Vse, kar je potrebno storiti, je na ploščo prispajakti 2 kiloomski upor in že imamo napetost 2.1 volta. S tem dosežemo, da recimo 1 GHz Thunderbird lepo tiktaka na 1,45 GHz, kar je velika razlika. Celoten članek si lahko ogledate tukaj.

2 komentarja

Epox 8KTA3 voltage hack

Overclockers.com - No, tega bo najbrž vesel marsikdo: na Overclockers.com si lahko ogledate navodila, kako spremeniti voltažo na Epox 8KTA3 matičnih ploščah. Gre za podoben poseg, kot je spreminjanje voltaže na ABIT KT7 (ta postopek najdete med triki na Slo-Techu), torej nekaj malega lotanja uporčkov. S pomočjo te majhne modifikacije boste lahko spreminjali voltažo do 2.2V, kar bo verjetno marsikomu omogočilo precej boljši overclock. Navali narod!

0 komentarjev