»

Pametni zvočniki bodo zaznavali srčne zastoje

IEEE Spectrum - Strokovnjaki iz Seattla so razvili algoritem, ki je zmožen zaznati značilno hropenje, ki je posledica zastoja srca. To obeta, da bodo pametni zvočniki na nočnih omaricah začeli samodejno preprečevati tovrstne smrti.

Srčni zastoj je bržkone najnevarnejši tip srčne okvare, saj pri njem do smrti pride že v nekaj minutah in je takojšnja pomoč za preživetje bolnika ključnega pomena. Še posebno usoden je, ker se statistično veliko primerov dogodi med spanjem, ko prizadeti ob sebi nima nikogar, ki bi lahko pomagal. Zato so raziskovalci z Washingtonske univerze v Seattlu prišli na idejo, da bi pametne zvočnike, kakršna sta Amazonov Echo in Googlov Home, uporabili za poslušanje dihanja spečih uporabnikov. V približno polovici primerov namreč ob srčnem...

28 komentarjev

Nagrada v spomin Alfreda Nobela za ekonomijo 2018

Nobelove nagrade - Letošnja razglasitev Nobelovih nagrad se končuje z razglasitvijo prejemnikov nagrade za dosežke v ekonomiji, ki jo švedska centralna banka podeljuje od leta 1969. Letos jo prejmeta ameriška ekonomista William D. Nordhaus in Paul M. Romer, ker sta v gospodarsko rast vkomponirala inovacije in podnebje. Ukvarjala sta se z vprašanjem dolgoročne in trajnostne rasti ter proučevala vzroke in posledice tehnoloških inovacij in podnebnih sprememb.

Nordhaus je magistriral na Yalu ter doktoriral na MIT-u. Večji del svoje kariere je bil profesor na Yalu, vmes pa je v času Carterjeve administracije vodil Svet ekonomskih svetovalcev (1977-1979) ter bostonsko podružnico ameriške centralne banke (2014-2015). Raziskovalno se je ukvarjal z...

3 komentarji

Šibka rast prodaje računalnikov v letu 2011

Heise - Tržni analitiki v podjetjih IDC in Gartner so izračunali, da je bila rast prodaje računalnikov v preteklem letu skromnejša od pričakovanj, a še vedno pozitivna. Rezultati, ki še ne vključujejo prodaje tabličnih računalnikov, kažejo na rast okoli enega odstotka.

Razlogov za precej nižji rezultat od optimističnih pričakovanj pred začetkom leta je več. Levji delež je prispevala finančna kriza, ki se ni razrešila, ampak razlila v Evropo in precej načela kupno moč prebivalstva in njihovo pripravljenost za nakupe trajnih dobrin. Čeprav je prodaja poskočneje porasla v deželah v razvoju in državah BRIK (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska), to ni uspelo nadomestiti pomanjkanja povpraševanja v Evropi in Ameriki. Še zlasti črno je bilo zadnje četrtletje, ko je bila medletna rast negativna - prodali so le 92...

17 komentarjev

Microsoft: 96 odstotkov netbookov teče na Windows

Slashdot - Microsoft se je sklicujoč na številke, ki jih mesečno objavlja podjetje za analizo trga NPD, pohvalil, da so na netbookih (NPD mednje šteje računalnike z zaslonom, manjšim od 10,2 palca, ki so cenejši od 500 dolarjev) s svojim operacijskim sistemom dosegli 96-odstotno penetracijo. Takšne številke so se še pred enim letom zdele znanstvena fantastika, saj je imel Microsoft v prvem polletju lanskega leta v tem segmentu manj kot 10-odstotni tržni delež. Zajeten delež rasti gre na Linuxov račun, ki so ga spričo vitkosti, poskočnosti in brezplačnosti uporabljali prvi netbooki. Dandanašnji želijo uporabniki okolje, ki je podobno tistemu, ki so ga vajeni na namiznikih, zato raje posegajo po Windows. Še več, mnogi vrnejo netbooke z Linuxom, ker so razočarani nad uporabniško izkušnjo (preokoreli, da bi se priučili česa novega).

Zanimiva pa je Microsoftova lastna statistika, po kateri so v izteklem se četrtletju prodali osem odstotkov manj Windows kot v tistem poprej. Slabši rezultat so...

108 komentarjev

IE zdrknil niže

TG Daily - Včeraj smo poročali, da je tržni delež Microsoftovega operacijskega sistema v zadnjem mesecu rahlo upadel, danes pa lahko to isto zapišemo še za brskalnike. Tudi v tej bitki je redmondski velikan nekoliko izgubil, saj je tržni delež Internet Explorerja decembra izgubil poldrugo odstotno točko in obstal na 68,15 odstotka. Firefox se je okrepil na 21,34 odstotka, Safari na 7,93, medtem ko je Chrome varno nad enim odstotkom (1,03). V preteklem letu je IE izgubil skoraj osem odstotnih točk, na čigar račun sta Firefox in Safari pridobila 4,5 oz. 2,4 točke. Finejši pogled na rezultate pokaže, da Microsoft izgublja predvsem z zastarelim Internet Explorerjem 6, dočim sedma verzija svoje odstotke dokaj trdno drži, a ne pridobiva z enakim korakom, kar bi pričakovali, če naj bi uporabniki nadgradili IE6 z IE7. Očitno se raje selijo h konkurenci.

20 komentarjev

Microsoft bo prodajal dlančnike

ZDNet - Zadnje čase lahko vsi, ki spremljate področje informacijske tehnologije, opazite, da se skuša Microsoft vplesti v vse sfere, od strojne do programske opreme, pa tudi ideje kot o ponudniku dostopa do spletnih vsem ima.

Tako sem danes na ZDnetu zasledil, da se je velikan iz Redmonta povezal s Samsungom, in namerava narediti prevetritev na trgu cenejših dlančnikov. Tako naj bi novi skupni dlančniki imeli 200 MHz Samsungov procesor, 32 MB spomina, 3,5" barvni (ali pa tudi ne) zaslon ter podporo SD in SDIO karticam. Vse skupaj bo poganjal Pocket PC sistem, ki ga bo prispeval Microsoft.

Kaj vse bodo dlančniki še nudili, in kaj si lahko od vstopa Microsofta obetamo na trgu dlančnikov, pa poglejte tukaj.

0 komentarjev

Prevetritev na trgu dlančnikov

The Register - Zadnje čase se mi dozdeva, da se v ospredje med podjetji pomika predvsem Dell. Če se spomnite, je eden od redkih, ki beleži tako povečanje prodaje kot dobička, pa še kaj bi se našlo.

Toda veliko ni nikoli dovolj, so rekli vodilni možje pri Dellu, in se odločili, da začnejo s proizvodnjo dlančnikov. To samo po sebi ni tako nenavadno, večji vpliv naj bi to povzročilo na trgu. Kot napoveduje tržna hiša Gartner Dataquest, naj bi Dellov vstop prisilil druge proizvajalce v nižanje cen, prav tako pa naj bi pomen odločilni korak na poti do t.i. Pocket PC-jev.

Članek je tudi krajši statistični povzetek trga dlančnikov. Če vas zanima ... Klik!

0 komentarjev

Oklep za Visorje

HardOCP - Že res, da so dlančniki nadvse uporabne pripravice, veda pa se kljub vsej ljubkosti kar prerado zgodi, da vam napravica zleti iz rok in se vam razsuje na trdnih tleh. Za vse tiste, ki se vam to pogosto dogaja (hehe) bo najbolje, če si omislite pravi pravcat oklep za svojega dlančnika. Zaenkrat sem našel le zaščito za Visorje, ki si jo lahko ogledate tukaj, vendar ne dvomim, da podobnih pripomočkov ne izdelujejo tudi za druge dlančnike.

0 komentarjev

Prva obletnica Mikhailtecha

Mikhailtech - Namen te novice ni reklamirati internetne strani s področja strojne opreme, temveč predstaviti njihov zanimiv način privabljanja novih bralcev in forumašev. Za prvo obletnico obstoja so se odločili narediti nagradno igro. Glavna nagrada je Athlon XP 1600+, sledi mu set kablov, hladilnik Alpha, set osmih hladilinkov za pomnilnik in tako naprej. Zanimivo pa je, da je to le nekakšen razpis in da se bo nagradna igra odvila čez en do tri tedne in da bo kandidatov za glavno nagrado le 10, in sicer 10 najaktivnejših forumašev. Za kable se bo žrebalo med 25 najaktivnejšimi, za Alpho med 50 in tako naprej. Vsekakor zanimiv način privabljanja novih uporabnikov, ki pa ima dve slabi lastnosti. Prvič, zaradi nagradne igre, se bodo pojavili odgovori, ki ne bodo imeli nobenega smisla, nagrajenci pa bodo tisti, ki so kvantitativno oddali največ odgovorov. Jah, pravici je težko zadostiti, če si pa vseeno želite novega Athlona, odsurfajte na to stran....

2 komentarja

Novi Handspringi

Slo-Tech - Uganite kdo nam je poslal naslednjo novico... Ja, Žiga Dolhar.

Dan po tem, ko je Palm dobil odobritev Zveznega Komiteja za Komunikacije (FCC) za svoj prihajajoči i705, je odobritev dobilo tudi podjetje HandSpring za svoja dlančnika. HandSpring je javnosti znano predvsem kot ponudnik cenejših dlančnikov, ki uporabljajo Palmov OS namesto Microsoftovih Oken CE. Modela, znana pod kodnim imenom Manhattan (Treo k180) terShea (Trea g180) bosta imela 33 megaherčni Dargonball VZ procesor, 16 megazlogov pomnilnika ter bosta za povezavo z namiznimi bratranci uporabljala serijsko ali USB povezavo. Pod pokrovom se bo pri Shea-i skrivala 'grafitti tablica', pri Manhattan-u pa 'prave' tipke. Najbolj zanimivo pa šele pride - v pokrovu bo vgrajena tudi slušalka, saj bosta oba služila tudi got GSM tulifona! Klik.

13 komentarjev

Obletnica Pocket PC-ja

več strani - Še malo Microsofta od Mitje.
Korporacija Microsoft je na vsakoletni prireditvi Local Media Day predstavila in proslavila prvo obletnico obstoja svojega izdelka Microsoft Pocket PC. Dogodek je običajno priložnost za medije iz Seattla, da izvejo kaj več o Microsoftovi strategiji ter načrtih za prihodnost, tokrat pa je Microsoft izkoristil to priložnost za obeležitev prve obletnice ene najbolj prodornih naprav na trgu dlančnikov. "V preteklem letu smo bili priča velikim spremembam, izvedenim glede na pričakovanja uporabnikov dlančnikov, ki potrjujejo pravilnost Microsoftovih domnev, da ljudje od svojega dlančnika pričakujejo več kot le upravljanje z osebnimi informacijami," je povedal Juha Christensen, podpredsednik Microsoftovega oddelka Mobility Group. "Medtem, ko industrija dlančnikov sedi in čaka na prodajne uspehe, je pravzaprav Microsoft tisti, ki s tehnološkimi inovacijami in enakomerno rastjo prodaje dokazuje svoje vodstvo na trgu."

V preteklem letu je Pocket PC software...

0 komentarjev

Nero Burning Rom tudi v slovenščini

Jaz - Nova inačica Nera, 5.5 rangirana, naj bi izšla tudi v slovenskem jeziku. Zadeve se je lotilo podjetje TSC Laba d.o.o. iz Litije, ki je v sodelovanju s podjetjem Ahead GMBH iz Nemčije prevod realiziralo. Predvidena cena paketa je okoli 16 tolarskih tisočakov, v paketu se bo pa poleg Burning Roma nahajal tudi Nero CD speed, Nero Drive speed, Nero Image Drive Installer, Cover Designer in Wave Editor. Kaj naj rečem... Odlično! Lepo je videti, da ni samo Microsoft tisti, ki prevaja svoje izdelke v slovenščino. Bravo, fantje! Hvala firestarterju za novico.

8 komentarjev