»

Avtor strip umetne inteligence registriral kot avtorsko delo

Slo-Tech - Še v začetku tega leta je ameriški Urad za avtorske pravice (US Copyright Office) zavračal registracijo del, ki jih je ustvarila umetna inteligenca, ker ji manjka ključna sestavina za zaščito: človeško avtorstvo. To ne pomeni, da mora biti človek edini avtor, mora pa biti njegov prispevek bistven. Povedano drugače: umetna inteligenca ne more biti nosilec avtorske pravice, to je lahko le človek (spomnimo se na opice).

Vsakršna stvaritev umetne inteligence torej ni a priori izključena, mora pa človek dokazati, kako je sodeloval in zakaj brez njega izdelka ne bi bilo. Ločnica ni enostavna, nedorečenosti pa je še toliko, da tudi Getty Images ne dovoljuje vsebin, ki jih je ustvarila umetna inteligenca, ker ne vedo, kako jih obravnavati.

Umetnik Kris Kashtanova je te dni uspel to dokazati. Urad za avtorske pravice je odobril registracijo stripa Zarya of the Dawn, ki ga je bil Kashtanova ustvaril z orodjem Midjourney. To je komercialno dostopno orodje za ustvarjanje slik. Pri tem je...

19 komentarjev

Pozitivni izsledki nove raziskave zaviranja staranja

vir: Nature
Nature - Preizkus, v katerem so pri človeku skušali "pomladiti" limfno žlezo priželjc, je dal presenetljivo dobre rezultate: ne le prerojene žleze, temveč obrat epigenetskih ur v testnih osebah. Toda izsledke je treba jemati previdno, ker je šlo za eksperiment zelo omejenega obsega.

Priželjc je limfatični organ, ki se nahaja za prsnico in v katerem bele krvničke, ki nastanejo v kostnem mozgu, dozorijo v limfocite T. V mladosti je polne velikosti, nakar se prične v odrasli dobi krčiti in polniti z neaktivnim maščobnim tkivom, kar z leti slabša imunski sistem. Že od eksperimentov na podganah v osemdesetih letih prejšnjega stoletja vemo, da lahko doziranje rastnega hormona zavre propadanje priželjca ali ga celo preporodi, toda...

49 komentarjev

MIT ustanavlja fakulteto za umetno inteligenco

vir: Wikipedia
New York Times - Ugledna ameriška zasebna raziskovalna univerza, Massachusetts Institute of Technology, se želi z milijardo dolarjev vredno naložbo uvrstiti med kalilce bodočih poznavalcev umetne inteligence (AI). Področje se namreč že vse od svojega razmaha pred kakimi desetimi leti, ko so dovolj zmogljivi računalniki postali širše dostopni, sooča s pomanjkanjem ustreznega kadra.

Kot je povedal predsednik MIT, Rafael Reif, v novi ustanovi ne bo šlo zgolj za pridobivanje znanja s področja AI, pač pa bo fakulteta iskala predvsem "dvojezične talente za prihodnost". S čimer je meril na študente naravoslovnih in družboslovnih znanosti, ki bodo svoje področje znali povezovati s strojnim učenjem. Poleg tega bodo del učnega procesa namenili tudi etičnim vidikom...

35 komentarjev

Microsoft nadaljuje odpuščanja tudi v razvoju in raziskavah

ZDNet - Microsoft je začel drugi val odpuščanj, ki so jih napovedali julija letos. Skupno nameravajo v letu dni odsloviti 18.000 zaposlenih, od tega veliko večino iz prevzetega dela Nokie, ker se številne zadolžitve podvajajo. Poleti so odpustili 13.000 ljudi, sedaj je na vrsti še 2100 ljudi, med njimi tudi raziskovalci.

Precej je presenetila odločitev, da bodo zaprli laboratorij Microsoft Research v Silicijevi dolini, kjer je bilo zaposlenih 50 inženirjev in raziskovalcev, ki so tam delali od odprtja 2001. Seveda gre za manjši raziskovalni obrat, a je njegovo zaprtje vseeno pomenljivo. V njem so raziskovalci zlasti distribuirano računanje ter s tem povezane izzive (zasebnost, varnost, zanesljivost, odpravljanje napak, internet). V Redmondu so povedali, da so se za zaprtje odločili,...

7 komentarjev

Laserski antitiskalnik

New Scientist - Raziskovalci z Univerze v Cambridgeu so razvili laserski antitiskalnik, ki počne ravno nasprotno kot pravi tiskalniki - z uporabo laserskega žarka briše sledi črnila s papirja, ne da bi slednjega pri tem poškodoval.

Pri laserskih tiskalnikih se laser uporabi, da se na točkah na papirju, koder želimo zapis, ustvari pozitivni naboj. Ker je laserski toner negativno nabit, se delci barve primejo nanje, nakar jih s toploto zapečemo in fiksiramo. Antitiskalnik deluje ravno obratno. S kratkim laserskim pulzom, ki traja do štiri nanosekunde, se toner s papirja odpari (proces imenujemo ablacija). Poškodbam papirja se izognejo z uporabo laserja valovne...

23 komentarjev

Začeli klinični preskus zdravljenja multiple skleroze z operacijo vratnih ven

Slo-Tech - Po tem, ko je profesor medicine na Univerzi v Ferrari Paolo Zamboni postavil hipotezo, da je multipla skleroza morda posledica zožitve vratnih ven (zaradi nastalih poškodb na ožilju naj bi železo in druge težke kovine prehajale skozi možgansko krvno bariero in tam poškodovale mielinsko ovojnico, ki ščiti živčevje), ter pričel trditi, da je multiplo sklerozo (v kar 73%) mogoče pozdraviti ali vsaj ublažiti s pomočjo operacije zoženih ven, so njegovo hipotezo sedaj začeli preučevati na Univerzi v Buffalu.

Kot poroča Dnevnik, so na Univerzi v Buffalu pričeli z dvojno slepo klinično študijo PREMise (Prospective Randomized Endovascular therapy in Multiple Sclerosis), s katero bodo preverili varnost in učinkovitost omenjenega posega.

V prvi fazi raziskave (29. in 30. junija letos) so desetim pacientom z multiplo sklerozo opravili vensko razširitev, s čimer naj bi ugotovili ali je poseg varen. Prvi rezultati bodo znani v naslednjih 30 dneh.

V drugi fazi raziskave bodo 20 naključno...

39 komentarjev

Bo matematični čarovnik iz Rusije sprejel milijon dolarjev nagrade?

Grigorij Pereljman

The New York Times - Clay Mathematics Institute of Cambridge iz Massachusettsa je na prelomu tisočletja razpisal nagrado milijon dolarjev za rešitev vsakega izmed sedmih največjih nerešenih (poimenovanih milenijski) problemov v matematiki. Ti so Swinnerton-Dyerjeva domneva, Hodgeova domneva, Navier-Stokesove enačbe, problem P = NP, Riemannova hipoteza, Yang-Millsova teorija in Poincaréjeva domneva. Slednjo je leta 1904 postavil francoski matematik Henri Poincaré in predstavlja topološki problem. V topologiji velja, da je 2-sfera enostavno povezano območje, kar pomeni, da je povezano s potmi in da lahko...

57 komentarjev

Microsoft in ETH pokazala prototip Barrelfish

Slashdot - Microsoft Research iz Cambridgea v sodelovanju ETH Zürich razvija nov operacijski sistem, ki se za zdaj še kodno imenuje Barrelfish. Gre za sistem, spisan povsem od začetka, ki je namenjen modernim sistemom, kjer imamo na voljo vedno več jeder, ki jih je treba nekako zaposliti in izkoristiti. Raziskovalci niso bili pretirano molčečni, saj so zadnje leto po svetu imeli kar nekaj predavanj o njem, sedaj pa so izdali prvi pravi pregled, ki ga spremlja izvorna koda. Govorice segajo še dlje in pravijo, da bo Barrelfish odprtokoden in brezplačen, saj da naj bi vseboval nekaj BSD-jevih knjižnic, a na to bomo morali še počakati. Avtorji so sestavili pravi članek, kjer so podrobno opisali novo arhitekturo.

19 komentarjev

Kevin Mitnick v Sloveniji

Free Kevin.

Slo-Tech - Včeraj, danes in jutri v Novi Gorici poteka konferenca Infosek.

Na konferenci bodo predstavljeni številni prispevki povezani z informacijsko varnostjo, včeraj pa se jo je udeležil tudi svetovno znani heker Kevin Mitnick.

Mitnick, ki je zaradi številnih hekerskih vdorov in drugih oblik računalniškega kriminala presedel pet let v zaporu je imel včeraj dopoldne novinarsko konferenco, kjer je najprej povedal nekaj o sebi, svoji preteklosti in trenutnem delu (ima namreč podjetje za svetovanje na področju računalniške varnosti).


V popoldanskem predavanju pa je spregovoril o socialnem inženiringu, kot enem izmed načinov pridobivanja podatkov za...

38 komentarjev

Novosti na področju računalniških mišk

Microsoft Habu

Slo-Tech - Microsoft in Razer sta predstavila prvi sad sodelovanja, računalniško miško z imenom Habu, z ločljivostjo 2,000 DPI. Po besedah pristojnih, gre za prvi izdelek iz nove generacije t.i. High-End računalniške periferije.

Genius je predstavil igračarsko miško Navigator 535 Agama, posebnost katere je pet prednastavljivih programov delovanja, kar omogoča enostavno menjavo med različnimi nastavitvami.

Logitech bo s...

97 komentarjev

Japonski superračunalnik napoveduje vremenske ujme

Računalniška simulacija

vir: BBC
BBC - Največji superračunalnik, ki je sicer lociran na Japonskem, te dni predstavljajo strokovnjakom na tridnevnem simpoziju o podnebju v Cambridgeu v Veliki Britaniji, poroča BBC.

Superračunalnik, ki deluje že od marca 2002, je najzmogljivejši na svetu, uporabljajo pa ga za napovedovanje orkanov, vročinskih valov in podobnih vremenskih nevšečnosti. Zavzema površino kar štirih igrišč za tenis, znanstveniki pa pravijo, da bomo lahko z več podobnimi napravami uvedli natančnejša predvidevanja vremenskih pojavov in zaščite pred njimi.

6 komentarjev

Microsoft predstavil svoje raziskave

24 ur - Mitja mi je poslal še eno novico o Microsoftu:
Podjetje Microsoft je evropskim novinarjem v Cambridgeu predstavilo najnovejše raziskovalne dosežke, ki so jih razvili v raziskovalnih laboratorijih podjetja. V Cambridgeu se ukvarjajo predvsem s strojnim učenjem (machine learning), kar pomeni, da je njihova osnovna usmerjenost umetna inteligenca. Obenem raziskujejo tudi računalniško grafiko in varovanje digitalnih pravic.

Javnosti so predstavili številne nove praktične tehnologije, ki temeljijo na teoretičnih izsledkih in ki dokazujejo, da je znanstveno raziskovanje na področju računalniških tehnologij Microsoft vzel zelo resno. Med rešitve, ki so jih prikazali, sodijo izdelovanje 3-D modelov na podlagi večjega števila fotografij, avtomatično izrezovanje posameznih objektov na digitalni fotografiji, zaščita avtorskih pravic s pomočjo digitalnega vodnega žiga ter digitalne kamere, ki sledijo izvoru glasu in na ta način govorca ohranjajo v posnetku.

Predstavljene praktične tehnologije...

0 komentarjev