»

Poslavlja se MSDN Magazine

Slo-Tech - Po več kot treh desetletjih se končuje pot Microsoftovega MSDN Magazina, ki je v vseh teh letih (ali njegovi predhodniki) v pisni obliki prinašal informacije o Microsoftovih programih, ki so jih potrebovali zlasti programerji in razvijalci. Pod imenom Microsoft Systems Journal je začel izhajati davnega leta 1986, pod trenutnim imenom pa ga poznamo od združitve z revijo Microsoft Internet Developer leta 2000.

MSDN Magazine je izhajal kot četrtletna revija, v kateri smo dobili primere kode (na zgoščenkah), SDK-je, tehnične članke in ostale zanimive informacije. Toda na koncu jo je povozil tehnološki razvoj. Internet je že zdavnaj postal osrednji medij za iskanje informacij, zato je v resnici presenetljivo, da je MSDN Magazine vztrajal tako dolgo....

2 komentarja

Pametni virusi v navideznih računalnikih ne tečejo

Slo-Tech - Raziskovalci pri preiskavah zlonamerne programske opreme čedalje pogosteje odkrivajo, da se ta v kontroliranih okoljih (navideznih računalnikih) sploh ne zažene, ker otežuje njeno analizo. Nekaj v ta namen uporabljenih tehnik smo že poznali, nekaj pa je povsem novih.

Eden izmed zlonamernih Wordovih dokumentov (Ursnif), ki vsebuje makro za sprožitev okužbe, preveri štiri dejavnike. Če vsebuje ime datoteke zgolj heksadecimalne znake (0-9, a-f, A-F) pred predpono, makro ne stori nič zlega. Raziskovalci namreč pogosto pred analizo preimenujejo viruse glede na njihovo zgoščeno vrednost SHA256 ali MD5, da imajo točen pregled nad tem, kaj teče. Hkrati makro preveri, koliko...

9 komentarjev

Vista neprijazna do baterij

Gizmodo - HP-jevi inženirji se pritožujejo nad visoko porabo električne energije Microsoftovega novega operacijskega sistema, za kar naj bi bil najbolj odgovoren prenovljen uporabniški vmesnik, imenovan Aero (kot najbrž veste, se mora za njegovo lepoto potiti grafična kartica). V Redmondu so obljubljali nižjo porabo v primerjavi z XP-ji, kar je trenutno res le pod pogojem, da Aero ni vključen. Problem se je pojavljal že v fazi testiranja beta, ko so pri Microsoftu trdili, da bo do izida odpravljen, trenutno pa se širi mnenje, da so vse skupaj porodne težave, s katerimi se bo treba sprijazniti, saj so se zgodile tudi ob izidu prejšnjih Oken.

Izvorna novica.

34 komentarjev

Vista vzpodbuja prodajo računalnikov

Hartware.net - Kakor so si proizvajalci in prodajalci računalniške opreme tihoma želeli, je splavitev novega operacijskega sistema Microsoft Vista zelo pozitivno vplivala na prodajo. Največji bum se je zgodil v zadnjem tednu januarja, ko je Microsoft začel prodajati Visto končnim uporabnikom (MSDN in MSDNAA abonentje so si jo lahko prenesli že prej).

V tednu od 28. 1. do 3. 2. so v ZDA prodali kar 173 % več računalnikov kot teden poprej, na letni ravni pa to predstavlja 67-odstotno povečanje. Zanimivo je, da je velika večina kupcev odštela nekaj denarja več za prestižnejšo Vista Home Premium verzijo (76 % kupcev prenosnikov in 59 % kupcev namiznih računalnikov), medtem ko je računalnike s prednameščeno Visto Home Basic nabavilo občutno manj (16 oz. 33 %) kupcev. Več.

42 komentarjev

Windows Vista proti Windows XP

AnandTech - Pred kratkim smo doživeli izid najnovejšega Microsoftovega operacijskega sistema Windows Vista, ki je prinesel kar zanimiv seznam novih zmožnosti. Je pa izid spremljalo veliko kritik na račun strojne požrešnosti in domnevno počasnejšega delovanja sistema.

Ravno zaradi tega so se pri Anantechu odločili preizkusiti Visti ter jo po hitrosti primerjati z XP. Pri tem so še poseben poudarek dali na nove zmožnosti Viste, ki so namenjene pospešitvi sistema, kičijo pa se s krilaticami SuperFetch, ReadyBoost ter še čim.
Končne ugotovitve kažejo, da je Vista vseeno nekoliko počasnejša od Windows XP na večini področij, a pokažejo pa tudi, da razlika niti približno ni tako velika, kot bi jo radi nekateri prikazali. Prav tako se je izkazalo, da...

179 komentarjev

Podpisana kopija Viste

vir: Neowin
Neowin - Izdelki z zbirateljsko vrednostjo so zanimiva tržna niša, prodajalci lahko na račun dejstva, da je primerek eden od redkih iz omejene serije za isto stvar zaračunajo nadstandardno ceno. Kaj moremo, občutek, ko imaš v roki eno od tristotih kopij phaserja, ki ga je v roki držal sam gospod Spock, pač ni izmerljiv v nobeni od svetovnih valut.Vsega skupaj ne omenjam brez razloga, Microsoft je namreč nedavno izdal omejeno različico Windows Viste Ultimate Upgrade, ki je opremljena s podpisom samega Billa Gatesa. Za eno od 20.000 kopij boste morali odšteti 259 zelencev, kar je 10 več od običajne...

42 komentarjev

Kaj sledi Visti

Slashdot - Notorična Vista je bila sprva napovedana za leto 2003, a smo jo zaradi različnih razlogov dočakali šele letos. Zamuda je Microsoft stala milijarde dolarjev, hkrati pa je Vista postala sinonim za zavlačevanje, saj je bil Windows XP kar pet let najnovejša različica. Po koncu tako pomembnega poglavja se zastavlja vprašanje, kaj sledi. Microsoft si zagotovo ne bo mogel privoščiti čakati še pet let na izid novega operacijskega sistema. Kmalu lahko pričakujemo sistem s kodnim imenom Fiji, ki bo zgolj evolucija Viste, nekakšna Second Edition varianta, kakršno je dobil Windows 98. Krepkeje namerava Microsoft poseči v srž računalništva z Vienno, kot se kodno imenuje še naslednji sistem. Podatki o njem so skopi, a če verjamemo Microsoftu, to ne bo le nov operacijski sistem, ampak popolna revolucija v delu z računalniki.

157 komentarjev

Vista proti Cairu, pogled nazaj

Slashdot - Daniel Eran v članku na RoughlyDrafted pobrska malo po Microsoftovi zgodovini in ves presenečen ugotovi nič drugega kot to, da se zgodovina ponavlja. Namreč trenutna dogajanja v zvezi z Microsoftovim svežim operacijskim sistemom Vista so zelo podobna tistim, ki so se dogajala okoli projekta s kodnim imenom Cairo, okoli katerega se je veliko govorilo v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Kratki povzetek: Pri Cairu so Microsoftovci eno za drugim začeli odstranjevati bistvene funkcije, tako da je od njega ostala samo še lepotna predelava Windows 3.0 pod imenom Windows 95. Enako se je zgodilo tudi z Windows Vista, ko so najpomembnejše prednosti novega sistema metali eno za drugo skozi okno, dokler nismo dobili lepotno predelane Windows XP z nekaj malenkostmi.

Izvorna novica vam postreže s podrobnostmi.

87 komentarjev

Prve ranljivosti v Visti

ZDNet - Pri Sophosu pravijo, da je Windows Vista ranljiva na vsaj tri primerke ZleKode™. Zanimivost je, da so to vsi precej poznani internetni črvi, ki slišijo na imena Stratio-Zip, Netsky-D ter MyDoom-O.

Po Sophosovih podatkih ta trojica trenutno sestavlja 39.8 odstotkov vse ZleKode™ na internetu. Ni pa vse tako črno kot se sliši, saj novi vgrajeni odjemalec za e-pošto uspešno blokira te črve, ranljivi so pa drugi odjemalci. Tako so pri Sophusu zaključili, da čeprav priporočajo vsem, da zaradi večje varnosti čim prej menjajo na Visto, naj vseeno bodo pazljivi in uporabljajo protivirusne programe.

Podrobneje na ZDNet India.

66 komentarjev

Znane cene za Visto II.

ComputerBase - Nedavno tega smo poročali o cenah nove Viste za končne uporabnike (retail pricing), ki so marsikoga negativno presenetile. Danes so se na ComputerBase dokopali do cen tako imenovanih DSP-različic, ki za razliko od retail ne vsebujejo lične škatle in brezplačne tehnične podpore, so pa zato mnogo cenejše in dostopnejše. V Nemčiji bodo tako cene znašale:
  • 85 evrov za Home Basic,
  • 107 evrov za Home Premium,
  • 136 evrov za Business in
  • 184 evrov za Ultimate.
Cene so orientacijske in se utegnejo še popraviti, podobne vrednosti pa lahko pričakujemo tudi pri nas.

107 komentarjev

Vista že na MSDN

ComputerBase - Bolj kot se približuje datum izida Microsoftovega novega operacijskega sistema Vista, več je tudi novic o tej tematiki na spletu. Razvijalci, beta preizkuševalci in drugi partnerji si jo lahko prek MSDN-ja in TechNeta prenesejo že od včeraj, s čimer jim želi Microsoft dati priložnost svoje izdelke popolnoma pripraviti na Visto do njenega izida, kar se bo na Stari celini zgodilo 30. januarja. V zahvalo bodo vsem beta preizkuševalcem, ki so odkrili in javili vsaj enega hrošča, poslali veljaven CD-ključ, s katerim bodo lahko aktivirali in povsem legalno uporabljali Visto Business ali Ultimate. Žal to ne velja za člane programe Community Tech Preview, poroča

62 komentarjev

Vista v rožicah

Slo-Tech -

Po poročanju The Inquirerja je na spletu že na voljo najnovejša izdaja operacijskega sistema Vista, ki naj bi sicer uradno za poslovne partnerje izšel šele konec tega meseca, za običajne smrtnike pa še kasneje. Zanimivo je, da je OS na voljo še pred izidom na MSDN omrežju. Če te verzija dejansko deluje in ne gre samo za prepakirano različico kakšne že izdane beta različice, na že omenjeni strani niso mogli potrditi, ampak po poročanjih uglednih rastlinjakov naj bi šlo za popolnoma delujočo zlato izdajo.


Se še spominjate izida Windows XP?

33 komentarjev

Za Evropo evropska Vista

Hartware.net - Kljub nekaterim nedavnim špekulacijam o izidu Microsoftovega operacijskega sistema Windows Vista 5. decembra, je Microsoft to vest uradno zanikal. Poleg tega so potrdili, da bo v Evropi po dolgih pogajanjih z Evropsko komisijo vendarle na voljo posebna evropska različica, ki bo nekoliko odprtejša in bo uporabnikom pustila več svobode. Med drugim bodo lahko sami izbrali spletno iskalno mesto, namestili poljuben protivirusni program in požarni zid, pričakujemo pa jo lahko januarja, poroča nemški Hartware.de.

49 komentarjev

Windows Vista, podrobnosti nove licenčne pogodbe in datum izida

Slashdot - Windows Vista Team so na svojem Blogu objavili podrobnosti nove licence za Windows Vista.

Med drugim bomo lahko prenesli licenco novih Windows-e na drug računalnik samo enkrat (pomnimo, da že menjava matične plošče pomeni nov računalnk). Dosedanja licenca Windows XP home in professional nam dovoljuje neomejeno menjavo, v kolikor smo sistem prej odstranili iz naprave kjer je bil prej nameščen.

V nadaljevanju tudi pravijo, da bo sistem vsake toliko časa preko Windows Update preverjal, če so upoštevani pogoji licence, prav tako lahko sistem zahteva da si potegnemo najnovejšo različico programa za preverjanje in podobno. V kolikor tem pogojem ne bo zadoščeno bo program omejil določeno funkcionalnost operacijskega sistema.

Tako kot pri ostalih Microsoftovih izdelkih pa bodo raztegnili garancijo iz dosedanjih 90 dni na celo leto.

Zadnja pomembna novost pa je tako imenovana "Software Protection Platform"-a, ki v primeru, da program ugotovi, da je naša kopija operacijskega sistema...

253 komentarjev