»

Nobelova nagrada za medicino 2019

Slo-Tech - Teden razglasitev Nobelovih nagrad tradicionalno odpira nagrada za medicino ali fiziologijo, ki jo bodo letos podelili ameriškemu profesorju medicine Williamu Kaelinu, britanskemu nefrologu Petru Ratcliffu in ameriškemu Greggu Semenzi. Nagrado bodo prejeli za odkritja, kako celice zaznavajo dostopnost kisika in se prilagajajo nanjo. Letošnje prejemnike nagrade so kot vsako leto objavili na tiskovni konferenci na Karolinska institutetu. Višina nagrade znaša 830.000 evrov.

Ko je Zemlja nastala, na njej ni bilo življenja niti kisika v atmosferi. Pred približno štirimi milijardami let je vzniknilo prvo življenje, ki pa je bilo še precej drugačno od današnjega. Pred dobrima dvema milijardami let pa se je zgodil prelomen dogodek, ki je spremenil potek zgodovine. Kisik, ki so ga s fotosintezo proizvajali pri organizmi, se ni mogel več absorbirati v morja ali kemično vezati v okside, temveč se je začel nabirati v atmosferi. Sprememba atmosfere iz reduktivne v oksidativno je pomembno...

2 komentarja

Začetek prodaje Wii na Japonskem in njeno raztelešenje

Reuters - Nintendo je z 2. decembrom lansiral svojo konzolo Wii tudi v svoji domovini, kjer so jo pričakali z tradicionalnimi vrstami. V primerjavi s Sonyem, je Nintendo na Japonskem poslal na tržišče štiri krat toliko konzol: 400.000. Slaba novica za ostali svet je, da bo Wii zaenkrat podpiral predvajanje DVD-jev samo v japonski izvedbi. Konzolo so najprej začeli prodajati na najpomembnejšem svetovnem tržišču: ZDA. Tudi tu so privrženci čakali po več dni v vrstah.

Nintendo, nekdanji prvak med konzolami, ima prednost pred konkurenco v nižji ceni konzole (250 ameriških dolarjev) ter v inovativnem igralnem vmesniku s senzorji za zaznavanje gibanja. Posameznike že skrbi, da se ne bodo igralci v zanosu igre poškodovali.

Skrbijo jih tudi drugi tipi profesionalnih poškodb. Poleg tega se je že našel nesrečnik, ki mu je uspelo v zanosu trenutka strgati varnostni pašček in poškodovati televizor. Podobnih nesreč sedaj že mrgoli na medmrežju.

vir: Reuters

V ZDA so se takoj našli radovedneži,...

17 komentarjev

HP-jeva črnila stanejo več kot kri

vir: Gizmodo
Gizmodo - Gizmodov član Shaun je sestavil precej groteskno tabelico cen različnih tekočin. Zadeva ne bi bila nič posebnega, če ne bi bilo iz tabele razvidno, da so črnila za tiskalnike ameriškega globalnega proizvajalca dražja od človeške krvi, kot tudi nafte, vodke, Red Bulla... Če ste zaskrbljeni nad stanjem krutega kapitalističnega sveta, kliknite sem.

Upajmo, da HP ne kupi Shella...

30 komentarjev

Umetna kri boljša od prave?

Popular Science - Podjetje Northfield Laboratories je predstavilo PolyHeme, sintetično snov, ki naj bi nadomeščala hemoglobin v krvi. Snov je sposobna 40-krat večje absorpcije kisika, kar naj bi potencialno rešilo mnogo življenj poškodovancev, izgubljenih med operacijami zaradi pomanjkanja tega plina v možganih. Vse skupaj sicer ni tako svetlo, kot se sliši, saj ima visoka koncentracija kisika v telesu lahko po določenem času tudi negativne posledice, ki pa vendar niso tako izrazite kot ugodni učinki uporabe nadomestka hemoglobina. Omenjeni izdelek se po podatkih iz izvornega članka že preizkuša na ljudeh, kdaj in če sploh bomo videli njegovo široko uporabo, pa zaenkrat še ni znano.

24 komentarjev

Najslabše službe v znanosti

Slashdot - Prav gotovo nekaj bralcev Slo-Techa ne mara svoje službe iz takšnega ali drugačnega razloga. Kaj pa si mislite o ubogi duši, ki je morala celo poletje v imenu znanosti hoditi po smetišču?

Popular Science je že drugič zapovrstjo oznanil najbolj zanič službe v znanosti. Na seznam so se uspeli uvrstiti nabiralec klopov, arheolog v Iraku ter še mogoče kakšna nenavadna zadolžitev. Ogledate pa si še lahko lanske "zmagovalce".

A še vedno mislite, da je vaša služba zanič?

7 komentarjev