»

Strojni protivirusnik

bit-tech.net - Dandanes je protivirusni program, ki naše mlinčke ščiti pred raznimi okužbami, skorajda obvezen spremljevalec uporabe računalnika, a bi se to lahko kmalu spremenilo. Kaspersky Lab, družbi, poznani po istoimenskem protivirusnem programu, so namreč podelili patent za strojno izvedbo protivirusnika.

V prvotni obliki bi bila to popolnoma ločena naprava, ki bi se priključila med matično ploščo in trdi disk, a so po besedah avtorja patenta, Olega Zajceva, želje družbe, da bi bil protivirusnik vgrajen kar neposredno v trde diske oz. v vodilo SATA. Naprava bi škodljivim programom z branjem...

26 komentarjev

Evropska digitalna knjižnica spet dostopna

CNet - Europeana je projekt Evropske komisije, ki poskuša na enem mestu na spletu zbrati digitalizirane slike, knjige, filme in zvočne posnetke, ki so že v javni lasti in jih hranijo evropske kulturne institucije. Trenutno razpolaga z dvema milijonoma enot gradiva, od katerih jih je polovico priskrbela Francija, Slovenija pa je z 1,5-odstotnim deležem na odličnem sedmem mestu pred kulturnimi velesilami, kot sta Italija in Nemčija. Do leta 2010, ko bo projekt stoodstotno funkcionalen, želijo to številko povečati na deset milijonov.

Europeano so poskusno zagnali 20. novembra letos, a se je zelo hitro sesula, saj niso računali s tako velikim zanimanjem - v eni uri jo je obiskalo 10 milijonov obiskovalcev. Evropejci so staknili glave in početverili procesorsko moč iskalnika, tako da se je ta teden Europeana beta vrnila na splet, kjer bo, upajmo, ostala in se še nekoliko poredila.

14 komentarjev

Največji problem še vedno PEBKAC

Slashdot - Za nepoučene: PEBKAC je akronim, ki ga uporabimo, ko uporabniku ne moremo enostavno povedati, da je prebutast za uporabo računalnika. V angleščini stoji za problem exists between keyboard and chair ali po naše problem je med tipkovnico in stolom. Zadnje študije kažejo, da je PEBKAC še vedno eden izmed glavnih vzrokov za težave z računalniki.

Ameriška McAfee in Državno združenje za kibernetsko varnost (National Cyber Security Alliance, NCSA) sta uporabnika spraševala, kakšno zaščito računalnika kaj uporabljajo. Kar 87 odstotkov uporabnikov je trdilo, da uporabljajo protivirusni program, 70 pa antispyware orodja. Slabše so se uvrstili požarni zidovi s 64 in antiphishing orodja s 27 odstotki. Fino? Niti ne.

Nekaj računalnikov so tudi pregledali in odkrili, da uporabniki nimajo dosti pojma, kaj pravijo. Antispyware orodja so odkrili le na 55, antiphishing pa na 12 odstotkih računalnikov, medtem ko so protivirusnike in požarne zidove našli na več računalnikih, kot so zatrjevali...

47 komentarjev

Podpisana kopija Viste

vir: Neowin
Neowin - Izdelki z zbirateljsko vrednostjo so zanimiva tržna niša, prodajalci lahko na račun dejstva, da je primerek eden od redkih iz omejene serije za isto stvar zaračunajo nadstandardno ceno. Kaj moremo, občutek, ko imaš v roki eno od tristotih kopij phaserja, ki ga je v roki držal sam gospod Spock, pač ni izmerljiv v nobeni od svetovnih valut.Vsega skupaj ne omenjam brez razloga, Microsoft je namreč nedavno izdal omejeno različico Windows Viste Ultimate Upgrade, ki je opremljena s podpisom samega Billa Gatesa. Za eno od 20.000 kopij boste morali odšteti 259 zelencev, kar je 10 več od običajne...

42 komentarjev

Kaj sledi Visti

Slashdot - Notorična Vista je bila sprva napovedana za leto 2003, a smo jo zaradi različnih razlogov dočakali šele letos. Zamuda je Microsoft stala milijarde dolarjev, hkrati pa je Vista postala sinonim za zavlačevanje, saj je bil Windows XP kar pet let najnovejša različica. Po koncu tako pomembnega poglavja se zastavlja vprašanje, kaj sledi. Microsoft si zagotovo ne bo mogel privoščiti čakati še pet let na izid novega operacijskega sistema. Kmalu lahko pričakujemo sistem s kodnim imenom Fiji, ki bo zgolj evolucija Viste, nekakšna Second Edition varianta, kakršno je dobil Windows 98. Krepkeje namerava Microsoft poseči v srž računalništva z Vienno, kot se kodno imenuje še naslednji sistem. Podatki o njem so skopi, a če verjamemo Microsoftu, to ne bo le nov operacijski sistem, ampak popolna revolucija v delu z računalniki.

157 komentarjev

Vista že na MSDN

ComputerBase - Bolj kot se približuje datum izida Microsoftovega novega operacijskega sistema Vista, več je tudi novic o tej tematiki na spletu. Razvijalci, beta preizkuševalci in drugi partnerji si jo lahko prek MSDN-ja in TechNeta prenesejo že od včeraj, s čimer jim želi Microsoft dati priložnost svoje izdelke popolnoma pripraviti na Visto do njenega izida, kar se bo na Stari celini zgodilo 30. januarja. V zahvalo bodo vsem beta preizkuševalcem, ki so odkrili in javili vsaj enega hrošča, poslali veljaven CD-ključ, s katerim bodo lahko aktivirali in povsem legalno uporabljali Visto Business ali Ultimate. Žal to ne velja za člane programe Community Tech Preview, poroča

62 komentarjev

Za Evropo evropska Vista

Hartware.net - Kljub nekaterim nedavnim špekulacijam o izidu Microsoftovega operacijskega sistema Windows Vista 5. decembra, je Microsoft to vest uradno zanikal. Poleg tega so potrdili, da bo v Evropi po dolgih pogajanjih z Evropsko komisijo vendarle na voljo posebna evropska različica, ki bo nekoliko odprtejša in bo uporabnikom pustila več svobode. Med drugim bodo lahko sami izbrali spletno iskalno mesto, namestili poljuben protivirusni program in požarni zid, pričakujemo pa jo lahko januarja, poroča nemški Hartware.de.

49 komentarjev

Resničnost 130.: Windows Vista

Slo-Tech - Danes, 17.35 na drugem programu TV Slovenija vabimo k ogledu že 130. oddaje Resnična resničnost. Tokrat bomo hvalili in grajali Visto in na sploh poskušali razumeti kakšne dobrote in pasti prinaša? Koliko in za koga bo lepša? Kako se postavlja ob bok jabolčnikom in ubuntovcem? Bo poudarek na varnosti ali na zagotavljanju strožjega DRM?

Sergej bo povedal koliko pujskov bomo morali razbiti, da bi bil naš razgled karseda blagohoten, v studiju pa nam bo z razlagami pomagal Matjaž Ladava, svetovalec pri Microsoft Slovenija. Na koncu nas bo razveselil še Gašper z nasvetom kako najceneje in predvsem že danes do viste.

Resnična resničnost, prvi neinteraktivni resničnostni...

44 komentarjev

Windows Vista, podrobnosti nove licenčne pogodbe in datum izida

Slashdot - Windows Vista Team so na svojem Blogu objavili podrobnosti nove licence za Windows Vista.

Med drugim bomo lahko prenesli licenco novih Windows-e na drug računalnik samo enkrat (pomnimo, da že menjava matične plošče pomeni nov računalnk). Dosedanja licenca Windows XP home in professional nam dovoljuje neomejeno menjavo, v kolikor smo sistem prej odstranili iz naprave kjer je bil prej nameščen.

V nadaljevanju tudi pravijo, da bo sistem vsake toliko časa preko Windows Update preverjal, če so upoštevani pogoji licence, prav tako lahko sistem zahteva da si potegnemo najnovejšo različico programa za preverjanje in podobno. V kolikor tem pogojem ne bo zadoščeno bo program omejil določeno funkcionalnost operacijskega sistema.

Tako kot pri ostalih Microsoftovih izdelkih pa bodo raztegnili garancijo iz dosedanjih 90 dni na celo leto.

Zadnja pomembna novost pa je tako imenovana "Software Protection Platform"-a, ki v primeru, da program ugotovi, da je naša kopija operacijskega sistema...

253 komentarjev

Bo Vista zamujala v EU?

Slo-Tech - Pred približno dvema mesecema smo poročali o astronomskih kaznih, ki jih je Evropska komisija naložila Microsoftu zaradi kršitev protimonopolističnih določil, kar pa takrat ni bilo preveč pomembno - navsezadnje so večstomilijonske številke za redmondskega giganta zgolj delček odstotka prihodkov. A zgodba bi se znala odviti s precej bolj drastičnimi posledicami. Microsoft je začel namigovati, da bo zaradi omenjenih zakonskih določil in spora z Evropsko komisijo Windows Vista na stari celini morda izšel kasneje kot drugje. Takšna poteza bi lahko imela zelo drastične posledice, saj so Okna daleč najbolj razširjen operacijski sistem za osebne računalnike, tako da predstavlja Microsoftova izjava med drugim tudi gospodarsko grožnjo. Evropska komisija zaenkrat ostaja odločna in meni, da mora biti Microsoft tisti, ki bo popustil in prilagodil software, o razpletu pa vas bomo še obveščali. Izvirno novico je danes objavil Reuters.

Link je prispeval nas stalni obveščevalec - Stepni Volk.

65 komentarjev