»

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - Ekipa Resnične resničnosti se bo danes zvečer podala v šolske klopi. Približujejo se namreč informativni dnevi in tudi na področju računalništva ter informatike je izbira med programi velika.

Sprehodili se bomo po različnih srednjih šolah in fakultetah s področja IT-ja ter razkrili, kako na njih poteka pedagoški proces. V rubriki strojna oprema bomo predstavili nekaj sodobnih didaktičnih pripomočkov, medtem ko bomo v okviru rubrike Linux pokazali, kako se skozi igre lahko tudi nekaj naučimo. Sprehod po najnovejših zabavnih naslovih in novostih iz sveta računalništva seveda ne bo izostal.

Vse to in še več vas čaka danes, 4.2.2008, ob 22:15 na drugem programu TV Slovenija. Vsi, ki jim današnji termin ne ustreza, pa so pred male zaslone vabljeni v torek zjutraj ob 8:25. Oddajo si boste seveda lahko ogledali tudi v arhivu RTV Slovenija.

Vabljeni k ogledu!

19 komentarjev

Resnična Resničnost!

RTV Slovenija - Oddaja Resnična resničnost z novim letom stopa v nov termin, in sicer bo odslej na sporedu vsak 1. in 3. ponedeljek v mesecu ob 22:20 na drugem programu TV Slovenija.

Prvo letošnjo oddajo si lahko ogledate že nocoj!

Tokrat se bomo ukvarjali z razsežnostjo zvoka. Maruša bo obiskala profesionalni glasbeni studio in odkrivala lastnosti dobrih zvočnih kartic, Gašper pa vam bo predstavil Mserv. V studiu bomo gostili Primoža Oberžana in Braneta Zormana. Izvedeli boste tudi, kdo je pri nas zaenkrat edina režiserka in oblikovalka zvoka, ki je kot izjemna umetnica priznana tudi v mednarodnem prostoru.

Napnite oči in ušesa ...

22 komentarjev

Resničnost: Igre

Slo-Tech - Že čez slabe pol ure bo na sporedu TV Slovenija 1 Resnična Resničnost!

Tokrat bodo na tapeti spet računalniške igre.
Tapeto bomo prilepili s poročilom z Games Conventiona v Leipzigu in reportažo z WCG Slovenija 2007.
Sergej bo razlagal o konzolah, pa ne tistih za police, Kaja bo predstavila nekaj strani na katerih lahko ugotovite kaj boste čakali naslednje leto, naprimer tako kot Wii Fit, ki bo tudi dobil svojih nekaj minut.

Vse to in še več že čez minute v Resnični Resničnosti.
Za tiste, ki to berete po sedmi uri, bo ponovitev skoraj dve uri čez polnoč (1:50), kot vedno pa bo na portalu RTV slovenija v kratkem na voljo tudi posnetek oddaje.

33 komentarjev

Preizkusite Visto v brskalniku

Microsoft - Pri Microsoft Slovenija so, med drugim, za promocijo Windows Viste izdelali stran, na kateri lahko preizkusite Windows Vista namizje kar znotraj svojega najljubšega brskalnika. Vse kar rabite je WPF/E vtičnik za vaš brskalnik, kar pa ni prevelika težava, saj zadeva deluje na najpopularnejših platformah. Bolj kot sama predstavitev Viste, je stran zanimiva kot predstavitev zmožnosti Microsoftovega Windows Presentation Foundation/Everywhere vtičnika, s katerim nameravajo resno mešati štrene Adobejevemu Flashu. Sicer plugin trenutno deluje samo še v Internet Explorerju in Firefoxu na Windowsih in Safariju v MacOSu, verjetno pa bomo v bližji prihodnosti opazili še podporo za katere druge brskalnike in morda celo operacijske sisteme.

...

43 komentarjev

Za Evropo evropska Vista

Hartware.net - Kljub nekaterim nedavnim špekulacijam o izidu Microsoftovega operacijskega sistema Windows Vista 5. decembra, je Microsoft to vest uradno zanikal. Poleg tega so potrdili, da bo v Evropi po dolgih pogajanjih z Evropsko komisijo vendarle na voljo posebna evropska različica, ki bo nekoliko odprtejša in bo uporabnikom pustila več svobode. Med drugim bodo lahko sami izbrali spletno iskalno mesto, namestili poljuben protivirusni program in požarni zid, pričakujemo pa jo lahko januarja, poroča nemški Hartware.de.

49 komentarjev

Resničnost 130.: Windows Vista

Slo-Tech - Danes, 17.35 na drugem programu TV Slovenija vabimo k ogledu že 130. oddaje Resnična resničnost. Tokrat bomo hvalili in grajali Visto in na sploh poskušali razumeti kakšne dobrote in pasti prinaša? Koliko in za koga bo lepša? Kako se postavlja ob bok jabolčnikom in ubuntovcem? Bo poudarek na varnosti ali na zagotavljanju strožjega DRM?

Sergej bo povedal koliko pujskov bomo morali razbiti, da bi bil naš razgled karseda blagohoten, v studiju pa nam bo z razlagami pomagal Matjaž Ladava, svetovalec pri Microsoft Slovenija. Na koncu nas bo razveselil še Gašper z nasvetom kako najceneje in predvsem že danes do viste.

Resnična resničnost, prvi neinteraktivni resničnostni...

44 komentarjev

Resnicna resnicnost 129.: Varnost

Slo-Tech - Danes (torek) bo na malih ekratnih zopet razsajala Resnična resničnost. Tokrat izjemoma na drugem programu TVS ob 17.35 (zasluga za prestavitev gre bodočim županom).

Nesreča pač nikoli ne počiva. Vprašanje ni ali nas bo katastrofa doletela, temveč kdaj. Virusi, eksplozije prenosnikov (na sliki), naravne ujme, kraje in še kaj. Govorili bomo o varnosti varnostnih kopij in razložili zakaj baterije eksplodirajo. Gašper pa bo podatke na disku brisal z metodo, ki ji niso kos niti tajne službe (a tega nikar ne posnemajte doma).

Za tiste, ki pa že imajo svojo mladež in jih skrbi kaj ta počne na internetu, bomo govorili o starševskih filtrih, ki mladež obvarujejo grešnih...

14 komentarjev

Resnična resničnost 127: Svet zabave

Slo-Tech - Poletje je mimo in zopet je na malih ekranih Resnična resničnost. Tokrat se bomo podali v svet zabave, iger in podobnih drobnarij. Danes ob 18.05 na prvem programu TV Slovenija.

Bili smo na sejmu Games Convention v Leipzigu (največjem igričarskem v evropi) in preizkusili kako zabaven bo Wii v resnici. V studiu pa bomo gostili Aleksandra Hropota, nekaterim bolj znanega kot Quattro, da pove kaj se pravzaprav dogaja na igričarski sceni. Seveda ne bo manjkalo niti poročilo z NESTa.

Sergej bo poškilil med volane in paličice veselja, ogledali pa smo si tudi nekaj najbolj zanimivih social networking strani iz domovine in tujine.

39 komentarjev

Resničnost, 116.

Slo-Tech - Čisto zadnjič v letošnjem letu nas bo Resničnost razveselila danes, ponedeljek, 12. decembra ob 20.30 na drugem kanalu (bolj ali manj) ljube nacionalke.

Kot navadno se bomo tudi tokrat trudili povedati čim manj zanimivih stvari. Če pa nam kakšna zanimivost po pomoti uide s porednih jezikov (ki so nam jih pozabili izpuliti Miklavževi parkeljni) si jih bomo sami privezali na Rudolfov rep in ga pognali v tek. Puljenje jezikov (in prstov) pa si najmanj toliko kot ustvarjalci oddaje zaslužijo pisci lažnih emailov, ki prejemnike nagovarjajo k darovanju za ljudi v stiski ali pa ponujajo dobre poslovne ponudbe nekje v Afriki. Domen se je pozanimal kako sploh ločiti resnične in lažne ponudbe (če se vam ne da gledati oddaje, naj vam damo hiter povzetek: uporabite zdravo pamet).

Sergej je tokrat postal sam svoj varnostni mojster - čez cel prispevek se namreč baha z doma narejenim GPS-GPRS sledilnim sistemom za svoj avto. Spet bomo malo pogledali Google Picaso, Vesna pa bo v hudih...

36 komentarjev

Resnična resničnost, part 110

Slo-Tech - Kolo časa se vrti in mesec je naokoli z njim pa žajfasta limonada Resnična resničnost. Družine se bodo lahko teple za daljinca v ponedeljek 14. marca ob 20.30, ko bodo vsi člani hkrati poskušali pritisniti gumb za drugi program TVS.

Tokrat se Domen spusti v divji zahod slovenske bloggerske scene, brez pištole, a s kamero in mikrofonom. Ima boljše ali slabše možnosti za preživetje od Sergeja, ki razmišlja o napeljavi kablov za domače brezžično omrežje? Odgovor išče Tilen, ki od tava od modreca preko modrice do modreca, da bi ugotovil ali se bomo utopili v brezžičnih sevanjih ali pa jih bomo pojedli za zajtrk.

Seveda ne manjkajo igre, triki in spletne strani, piko na...

104 komentarji