»

Skype meri na podjetja

The Wall Street Journal - Skype je včeraj javnosti predstavil novo storitev, s katero se želi približati majhnim podjetjem, ki kanijo preiti na internetno telefonijo. Poimenovali so jo Skype for SIP in je za zdaj še v stadiju beta. Glavna prednost je združljivost s staro opremo PBX, ki jo posedujejo podjetja, s podporo Session Initiation Protocol (SIP). Po Skypovih lastnih besedah to pomeni, da je prehod mogoč brez dragih viličarjev za nadgradnjo obstoječe infrastrukture.

Pogovori med uporabniki Skypove tehnologije bodo brezplačni, medtem ko klici na stacionarne številke v ZDA stanejo približno dva centa. Skype je sicer že prej imel oddelek za podjetja, le da je bilo potrebno za uporabo imeti računalnike in programsko opremo (tako kličemo domači uporabniki), kar je prehod v podjetjih napravljalo manj privlačen. Z uvedbo SIP-a pa je prehod olajšan, saj mora le sistemski skrbnik znati prekonfigurirati PBX. Prehod na brezplačno ali cenejše telefoniranje je mamljiv, a kritiki opozarjajo, da morajo biti zlasti...

0 komentarjev

Google Voice za cenejše klice

TG Daily - Google je pripravil novo storitev, ki bo omogočala telefoniranje z uporabo njihovih rešitev. Lani so prevzeli podjetje Grand Central, ki je tržilo spletno telefonijo (VoIP) in je uporabnikom omogočalo dosegljivost na eni sami številki kljub več telefonskim aparatom, ne glede na to ali so bili doma, v službi, v avtomobilu ali kje drugje. Sedaj je Google ta izdelek izpopolnil in predelal v Google Voice.

Nova storitev bo uporabnikom, sprva seveda v ZDA, omogočala brezplačne lokalne klice in poceni mednarodne, uporabo glasovnih sporočil, glasovne pošte in še nekaj drugih možnosti. Google se s tem dejanjem še bolj odmika od stereotipa, da je njihov edini produkt iskanje po spletu in oglaševanje, hkrati pa hodi v zelje Skypu in drugim ponudnikom sorodnih storitev.

Google je implementiral nekaj zelo zanimivih funkcionalnosti, kot je denimo samodejno prepoznavanje govora v glasovnih sporočilih in avtomatska izdelava transkripcije, ki jo lahko uporabniki dobijo po elektronski pošti ali...

6 komentarjev

MySpace in Skype združila moči

Delo - Priljubljena večjezična spletna stran namenjena socialnem omreževanju uporabnikov
MySpace se je povezala z internetnim telefonskim podjetjem Skype. MySpace bo tako svojim uporabnikom konec novembra ponudila tudi klicne storitve. V podjetjih so prepričani, da bodo s to storitvijo ustvarili največjo spletno govorno-povezano skupnost na svetu.

Poročata BBC in Delo.

Kot da uporabniki majspejsa dosedaj niso mogli klicati preko skajpa

2 komentarja

Omrežje Skype v razsulu

Slo-Tech - Včeraj je uporabnike programa za internetno telefonijo Skype presenetilo dejstvo, da se odjemalec ni in ni hotel prijaviti. Omrežje Skype, ki deluje po načelu vsak z vsakim (P2P), se je namreč sesulo. Skype uradno trdi, da razlog tiči v njihovih algoritmih in ne v morebitnem hekerskem napadu na celoten sistem.

Podjetje Skype se sicer trudi, da bi napako odpravili in napovedujejo, da naj bi v petek sistem že deloval. V vsakem primeru pa si lahko na grafu ogledate, kako je število prijavljenih v četrtek zjutraj naenkrat začelo padati.



DODATEK: na spletni strani ruskega Security Lab so pravkar objavili novico ( angleški prevod), da je za včerajšnje sesutje Skype omrežja najverjetneje kriv program, ki omogoča izrabo varnostne ranljivosti. Program preko Skype pokliče...

37 komentarjev

Detektor laži za vse Skype uporabnike

Slo-Tech - KishKish team je naredil detektor laži, ki ga lahko uporabjajo vsi Skype uporabniki. Program je v bistvu analizator frekvenc glasu sogovornika, ki jih pretopi v indikator stresa. Ob vsakem pogovoru program porabi prvih 10 sekund sogovornikovega glasu za kalibracijo, nato pa začne v realnem času kazati raven zaznanega stresa v njem. Program poleg tega omogoča tudi analizo glasu iz posnetka.



Kaj naj rečem za konec? Nič drugega, kot svašta [:P]

KishKish Lie detector home

28 komentarjev

Detelfone - zamenjava za Skype?

Slo-Tech - Na tržišču se je pojavil nov ponudnik internetne telefonije - Detelfone. Ponujajo brezplačno telefoniranje z drugimi uporabniki svoje storitve in poceni telefoniranje v ostala fiksna in mobilna omrežja.

Za delovanje je potrebno naložiti njihov brezplačni program in seveda imeti računalnik s slušalkami (zvočniki) ter mikrofonom. Seveda brez povezave v internet ne gre.

Slovenski uporabniki lahko tudi dobijo svojo telefonsko številko (0592xxxxx) in so tako dosegljivi od "zunaj". Kot piše na njihovi spletni strani, uporablja to storitev trenutno 709 uporabnikov. Minuta pogovora v omrežje Telekoma Slovenije stane 4,6 SIT (oz. 3,83 SIT brez DDV), kar je ugodneje, kot klici po stacionarnem telefonu.

76 komentarjev

Sony in internetna telefonija

PC Magazine - Podjetji GlowPoint in Sony sta združili moči in se pridružili izdelovalcem programske opreme, ki ponujajo aplikacije za internetno telefonijo. Brezplačno storitev so poimenovali Instant Video Everywhere, poleg glasovne komunikacije pa omogoča tudi videokonference. Sony bo najnovejši izum dodajal k prenosnikom Vaio BX, ki bodo opremljeni s spletnimi kamerami. Vsak uporabnik programa bo imel tudi lasten poštni predal za sporočila in unikatno številko, na kateri bo dosegljiv, kar bo približalo koncept klasičnemu telefoniranju in posledično olajšalo delo uporabnikom, neveščim sodobnih tehnologij.

6 komentarjev

Brezplačni programi na Windowsih

OSNews - Ste že kdaj poskušali popolnoma presedlati na Linux, ampak se vam je vedno zameril s kakšnim čudnim problemom, ki ga niste znali rešiti? Če se vam je, potem verjetno uporabljate operacijski sistem Windows, na katerega ste navajeni in v katerem se počutite domače. Nekdo je imel podobno izkušnjo in se je zato odpravil na lov po brezplačnih programih s Freeware ali GPL licenco, ki bi služili kot alternativa komercialnim programom. Tako si je naprimer za brskanje po spletu našel MyIE2 (Mozilla naj bi imela memory leak in je porabljala preveč pomnilnika), za peko CDjev CD Burner XP ter za poslušanje glasbe Winamp. Povezava do seznama vseh alternativ z utemeljitvijo.

23 komentarjev

Deutsche Telekom bo kaznovan

Finance - Evropska komisija bo Nemški Telekom olajšala za 12,6 milijona evrov. Evropska kazen je posledica zlorabe prevladujočega položaja pri internetnem dostopu in razvezi lokalne zanke. S premajhno razliko med ceno za uporabo omrežja in ceno končnemu uporabniku je zaviral prihod konkurentov na trg. Konkurence pa se na vse kriplje brani tudi naš Telekom, ki do danes ni razvezal niti ene lokalne zanke (zakonska obveza za razvezo traja od leta 2001) in tako trgu ne dopušča novih ponudnikov fiksne telefonije. Izvorna novica.

1 komentar

Pravkar prišlo

SiOL - Pravkar sem na e-mail dobil mail. Prišel je iz Siola. Piše pa:
Spostovani,
spomladi smo v SiOL-u zaceli ponujati ADSL dostop do internetnih storitev. Ta omogoca neomejen dostop do nasega omrezja s hitrostjo 512/128 kbit/s, ki je nekajkrat visja od klasicnega analognega ali ISDN dostopa. Na ADSL dostopovno omrezje Telekoma Slovenije, preko katerega vam ponujamo dostop do interneta, je trenutno mozen dostop z ISDN prikljuckov na naslednjih lokacijah: Ljubljana - Center Ljubljana - Siska Ljubljana - Moste Ljubljana - Vic Ljubljana - Bezigrad Maribor - Tabor V prihodnjih tednih in mesecih bo moznost ADSL dostopa do interneta v vseh vecjih slovenskih krajih. Vabimo vas, da si vec o ADSL-u preberete na spletnih straneh na naslovu http://adsl.siol.net in da izpolnete obrazec za poizvedbo o moznosti priklopa na vasi telefonski stevilki. Lep pozdrav, SiOL, d.o.o.

Očitno se končno nekaj premika na področju ADSL-ja! Siol je očitno poslal vsem svojim uporabnikom promocijski e-mail, da bi jih...

23 komentarjev