»

Google zaradi Book Searcha izgubil tožbo v Franciji

The New York Times - Sodišče v Parizu je v petek razsodilo, da je Google kršil avtorske pravice z digitalizacijo knjig in objavo izvlečkov na spletu brez predhodne avtorizacije. Tožbo je vložila francoska založniška skupina La Martinière, ki je zastopala vrsto založnikov in avtorjev. Zaradi programa Book Search bo moral Google plačati odškodnino v višini 300.000 evrov in prenehati z digitalno reprodukcijo zaščitenega materiala. Kazen se bo vsak dan povečala za dodatnih 10.000 evrov, dokler iz svoje baze Google ne bo umaknil izvlečkov spornih francoskih knjig.

Google se je že odzval. Kot pravijo, so bili prepričani, da objavljanje kratkih izsekov ni v nasprotju s francoskim ali ameriškim avtorskih pravom in da izboljšuje dostopnost knjig. Njihovi pravniki že preučujejo sodbo, nato pa se bodo odločili, kako bodo ravnali v prihodnosti. Hkrati poudarjajo, da sodba v ničemer ne bo vplivala na poravnavo in dogovore, ki so jih dosegli z ameriškimi avtorji.

7 komentarjev

Kitajci prekinili poganja z Applom (iPhone)

Delo - Kitajski mobilni operater China Mobile je sporočil, da je zaradi preostrih pogojev prekinil pogajanja s podjetjem Apple, ki skuša z mobilnikom iPhone prodreti na največji trg mobilnih naročnikov, poroča Delo.si.

Kitajski mobilni trg je imel novembra lani 522 milijonov naročnikov, od tega jih 363 milijonov uporablja operaterja China Mobile.

Mimogrede; prvi mož Appla Steve Jobs bo danes ob 18. uri po našem času predstavil nove izdelke na januarskem sejmu Macworld.

17 komentarjev

Milijonska tožba za omogočanje piratiziranja

Gamasutra - ESA, igračarski ekvivalent RIAA-e, je javno oznanila rezultat tožbe japonskega podjetja Sony proti francosko-kanadskemu podjetu Divineo. Tožba sloni na zloglasnem Digital Millenium Copyright Act (DMCA), ki v konkretnem primeru obsojencu prepoveduje prodajo t.i. modchipov in HD Loader-ja, programa ki omogoča zapis iger na trdi disk tudi iz neoriginalnih medijev (varnostnih kopij na primer).

Sodba, ki je stopila v veljavo 11.9., nalaga 3,750,200.00 ameriških dolarjev kazni kanadskemu podjetju Divineo. Prav tako pa je sodnica Claudia Wilken iz Kalofornijskega sodišča naložila kazen 5,791,400.00 ameriških dolarjev Divineotovi francoski izpostavi. Predstavnik ESA-e še dodaja, da je ta sodba pomembna ker "prikazuje ogromno škodo, ki jo igračarski industriji povzročajo izdelovalci modchipov in pisci zloglasnih programov ter hkrati jasno sporoča, da bo vsak poskus izmikanja zaščiti avtorsko zaščitenih vsebin, strogo kaznovan. "

Kar pa je ESA v svojem sporočilu pozabila omeniti je...

43 komentarjev

7 let zaporne kazni za pirata

Slo-Tech - Nathana Petersona, enega največjih ilegalnih prodajalcev programske opreme v Ameriki, ki je s svojo dejavnostjo začel leta 2003, so lani ujeli FBI-jevci. Nekaj časa se je prebijal skozi kolesja birokratskega stroja, ki pa so ga pred kratkim izpljunila s težko kaznijo na plečih. Odsedeti bo moral namreč kar sedem let, poleg tega mu je naloženih še 5,4 milijona dolarjev denarne kazni, zaseženo pa bo tudi vse njegovo premoženje (hiše, avtomobili in jahta), ki ga je s svojo dejavnostjo pridobil. Imate legalna Okna?

53 komentarjev

Wikipedia uvedla novo zaščito pred vandalizmom

Slashdot - Wikipedija je ta teden uvedla svojo novo zaščito pred spletnim vandalizmom, ki se pojavlja na Wikipedijinih straneh z občutljivejšo vsebino. Teh zaščitenih strani tako ne bo mogoče več prosto urejati; to možnost bodo imeli le dlje kot štiri dni registrirani uporabniki Wikipedije, dočim jih bodo neregistrirani uporabniki lahko le brali.

Uredniki poudarjajo, da bodo pri uporabi tega ekstremnega ukrepa sila previdni in da ga bodo uporabili zgolj v boju zoper vandalizem na že oskrunjenih straneh. Vsebin, ki še niso bile tarča vandalizma, ta zaščita ne bo prizadela. Trenutno so s to tehnologijo zaščiteni članki o ameriškem predsedniku, Hitlerju in Jezusu, v prihodnosti pa kaže pričakovati še kakšnega.

43 komentarjev

GDCAlpeAdria 2006

Slo-Tech - Game Developers Conference Alpe Adria se bo pri nas dogajal prvič. Podobna odvijanja se čez lužo vrstijo že kar nekaj let, tokrat pa bo Ljubljana gostiteljica dogodka, katerega namen je spodbujati rast industrije interaktivne zabave - iger. To je idealna priložnost za širjenje koristnih informcij skozi predavanja ali okrogle mize ter seveda možnost za sklepanje poslov. Tematika se tako deli na programiranje, ustvarjalno stran ter poslovno stran, kjer razvijalec računalniških iger poskuša prepričati založnika, da je prav njihova igra prihajajoča uspešnica.

V upanju, da dogodek privabi čim širše občinstvo, GDCAA vabi vse, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri pripravi kvalitetnih predavanj.

4 komentarji

SDMI

Slashdot - Po tem, ko je znanstveniku iz Princetona RIAA grozila, da ga bo tožila v kolikor razkrije svojo dognanja o šibkostih v njihovemu novemu 'protipiratskemu' standardu zapisa glasbe SDMI (Secure Digital Music Initiative), je bila celotna študija vendarle predstavljena na Usenix konferenci o varnosti. O štoriji poroča tudi CNN, bolj podrobno pa Newsforge.
Posledice zakona DMCA je tako čutiti na vedno več področjih. Varen ni nihče, ki se upa spregovoriti o zaščitah, ki si jih izmišljujejo RIAA in druščina. Nekaj podobnega DMCA naj bi kmalu sprejela tudi Kanada. Kdo bo naslednji Dimitrij?

0 komentarjev