»

MSI želi odpisati BIOS, prihaja UEFI

Slashdot - Ena izmed komponent računalnikov, ki se od začetka osebnih računalnik do danes ni bistveno spremenila, je BIOS. Prvi koraki tekstovne zagonske sekvence z obveznim piskom zvočnika na matični plošči bi utegnili postati zgodovina v naslednjih treh letih, če se bo prijela ideja o UEFI (angl. universal extensible firmware interface). MSI-jeve matične plošče ga bodo imele s koncem tega leta.

MSI bo konec letošnjega leta začel prodajati matične plošče, ki bodo imeli vgrajen UEFI. Prve bodo imele Intelov vezni nabor Sandy Bridge, ki obsega izdelke od začetnih plošč za nezahtevne uporabnike do najzmogljivejših. Njihov predstavnik za stike z javnostmi je dejal, da UEFI ne bo elitna komponenta...

77 komentarjev

Tajvanci usposobili Nvidiin SLI na nepodprti plošči

Tweak Town - Zdrava pamet nam pravi, da za paralelno delovanje dveh grafičnih kartic potrebujemo dve grafični kartici in matično ploščo z dvema identičnima režama, kamor ju vtaknemo. Tehnologijo Nvidia imenuje SLI, ATI CrossFire, ni pa to nič posebej novega, saj smo SLI lahko občudovali že pred desetimi leti v časih Voodoojev 2. Žal Nvidia od proizvajalcev zahteva, da so plošče, na katerih naj SLI deluje, certificirane. Vezni nabor X58 je namreč Intelov, tako da tantieme od njegove uporabe prejema procesorski gigant; da bi tudi Nvidia pristavila lonček h koritu, so se spomnili certificiranja plošč kot SLI-združljive in zaračunavanja tega pildka.

Sedaj pa TweakTown poroča, da so zviti Tajvanci odkrili način, kako SLI omogočiti tudi na plošči brez uradnega blagoslova. Za žrtev so si izbrali Gigabytovo ploščo EX58-UD4 in nanj zapisali BIOS F6 plošče GIGABYTE UD4P, ki pa SLI tovarniško podpira. Orodje za nadgradnjo BIOS-a seveda postopka ne pusti izvesti, ker je prepisovanje BIOS z verzijo za...

13 komentarjev

Linux dobil podporo za CrossFire in OverDrive

Slashdot - Pri AMDju se že nekaj časa opazno trudijo z Linux podporo za svoje Radeon grafične kartice. Tako so izdali natančne specifikacije svojih kartic in s tem omogočili razvoj popolnoma opensource gonilnika, sproti pa so tudi razvijali lastne zaprte Catalyst gonilnike.
Sedaj so naredili še dodaten korak: pred dnevi so izšli Catalyst 8.8 gonlniki, ki prvič na Linuxu podpirajo tehnologiji CrossFire in OverDrive. Tako lahko sedaj tudi uporabniki Linuxa povežejo skupaj več grafičnih kartic in s tem opazno pospešijo delovanje 3D aplikacij. Za to poskrbi CrossFire, medtem ko OverDrive avtomatsko navija grafične kartice in s tem z njih stisne še malo več hitrosti. Pri Phoronixu so obe novosti že dali pod drobnogled (OverDrive, CrossFire).

Poleg tega pa novi gonilniki prinašajo tudi Adaptive Anti-Aliasing ter podporo jedru 2.6.26.

91 komentarjev

BlackOps končno zagledal luč sveta

Foxconn BlackOps

Slo-Tech - Foxconn je končno predstavil matično ploščo BlackOps, ki temelji na Intelovem veznem naboru X48. Gre za matično ploščo za najbolj zagrizene navijalce saj poleg osemfaznega digitalnega napajalnega sklopa omogoča tudi štiri različne načine hlajenja veznega nabora. Le ta se namreč lahko hladi tako z zračnim oziroma vodnim hlajenjem kot s suhim ledom oziroma tekočim dušikom, kar omogoč posebna izvedba hladilnika veznega nabora. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji dobrega zvoka, saj za le-tega skrbi na Realtekovem osemkanalnem ALC885 čipu temelječa zvočna kartica, ki so jo pri Foxconnu poimenovali SONAR.

Poleg vsega prej naštetega omogoča omenjena matična plošča tudi hkratno uporabo dveh oziroma več AMD-jevih...

11 komentarjev

Gigabyte ob 5 milijonov v prevari

Daily Tech - Vodilni pri Gigabyteu so bili ta teden najbrž kar presenečeni ob informaciji, da so zaradi prevare znotraj podjetja izgubili 5 milijonov dolarjev. Upravitelj ene od njihovih kitajskih tovarn, Chang Chaosong, je namreč na banki najel kredit za omenjeno vsoto, kot poroka za kritje pa je navedel podjetje, v katerem je delal. Pri celi zadevi je očitno prekoračil pooblastila, denarja seveda ni vrnil, temveč jo je z njim popihal (zaenkrat) neznano kam. Več informacij zaenkrat ni znanih, a če je nepridiprav uspel zakriti svoje sledi, bo imel lepe poletne počitnice.

Izvorna novica.

14 komentarjev

ATi Catalyst 6.9

ATI - Vsi lastniki ATi-jevih grafičnih kartic so včeraj dobili nove gonilnike, ki bi bili veliko bolj privlačni brez decimalne pike. Catalyst-i 6.9 prinašajo podporo za Crossfire na matičnih ploščah z Intel-ovim veznim čipom P965, ki imajo dve 16x reži PCI-E, žal pa je delovanje omejeno zgolj na Direct3D aplikacije, OpenGL igre bo v teksture še vedno oblačila le ena kartica. Gonilniki naj bi prinesli tudi nekaj performančnih izboljšav -- med drugim bo na karticah X1300, X1600 in X1800 3DMark06 tekel do 23,7% hitreje ob vklopljenem glajenju robov, Doom3 pa naj bi v določenih situacijah pridobil tudi do 9,3 odstotka dodatnih sličic na sekundo. Vsi, željni posodobitev, obiščite ATi-jevo domačo stran, kjer boste našli Catalyst-e 6.9 za vse okuse okenskih operacijskih sistemov.

14 komentarjev

MSI P965 Platinum s podporo CrossFire

MSI P965 Platinum

MSI - MSI je predstavil matično ploščo P965 Platinum, ki temelji na Intel-ovem veznem naboru P965 Express Chipset in kot prva z omenjenim veznim naborom na trgu podpira tehnologijo CrossFire, torej uporabo dveh povezanih ATI-jevih grafičnih kartic. Matična plošča tako premore dva PCIe 16x slota, izmed katerih en v CrossFire načinu deluje le s štirikratno hitrostjo.


Več o novi matični plošči na strani proizvajalca.

3 komentarji

nVidia blati CrossFire

techPowerUp! - Medtem ko uporabniki grafičnih kartic iz GeForce serije že nekaj časa lahko v svoj sistem vtaknejo dva primerka (ob prisotnosti veznega čipovja s podporo SLI, seveda), se v kanadskem grafičnem gigantu stvari pomikajo počasneje. Konkurenčno tehnologijo z imenom CrossFire so že tako ali tako najavili precej pozno, ko je nVidia s svojo izvedbo že zavzela trg, pa je še vedno ni mogoče dobiti v večini trgovin.

Že zgolj ti dogodki so prinesli veliko temnih oblakov nad ATi, sedaj pa jih je v ahilovo peto ugriznila še nVidia - po besedah strani techPowerUp! je namreč prišlo do javne objave dokumenta, polnega kritik. Takoimenovana Resnica o CrossFire-ju (The truth about CrossFire) je mestoma malce pristranska zadeva, del obsodb pa je dokaj utemeljen - branje vsekakor priporočamo.

81 komentarjev

Catalyst 5.6

ATI - Kar nekako mimo nas so se dva para dni nazaj pretihotapili novi Atijevi gonilniki, Catalyst 5.6. Dasiravno jih nekateri uporabniki tadlajo, da so pridobitki na hitrosti pravzaprav le odstranitev cokel, ki so bremzale predhodne izdaje, bi se bilo pametno ozreti po njih, kajti popravkov je v njih obilo, bojda so do pokornosti skorajda pripravili celo prvi KOTOR, nad katerega planetom Dantooine bentimo vsi atijevci. Pa okej, nov gonilnik za namiznike res ni pravi razlog za novico. Pomembneje je, da smo prvikrat ugledali Catalyste za mobilne GPUje - dosedaj smo bili lastniki prenosnikov obsojeni na skrajno pomanjkljivo podporo s strani proizvajalcev, in hvala Atiju, da so niti malo prezgodaj zaorali tudi na tej njivi. Mimogrede, po novem lahko popravljate kakovost predvajanja videa medtem, ko ga vrtite (recimo deinterlacing in podobne zadeve). Ni za dol past, uporabno pa zagotovo.

Prihodnjikrat, obljubljamo, vas bomo obvestili bolj zgodaj.

37 komentarjev

ATI Multi-GPU CrossFire Technology

ATi CrossFire

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Davnega marca 1998 je 3Dfx splavil grafični pospeševalec Voodoo 2. Njegova posebnost je bila v tem, da je imel možnost dodati še eno identično kartico in jo s posebnim SLI kablom povezati v skupno delovanje, ter s tem povečati hitrost izrisa grafike, kar je zelo pospešilo igre. To tehnologijo smo nato videli še pri Voodoo 5 (kjer so bili procesorji na sami kartici povezani s SLI povezavo), in danes pri Nvidii in njeni 6600/6800 seriji grafičnih kartic.

ATi že dolga leta poskuša razviti podobno tehnologijo (Rage Fury MAXX; Radeon MAXX, ki je ostal samo pri prototipu), sedaj pa je kot odgovor na Nvidiin SLI splavil tehnologijo CrossFire.

Kot je znano, potrebujemo za delujoč SLi sistem dve popolnoma enaki grafični...

12 komentarjev

Gigabyte in barvno pakiranje

Guru 3D - Gigabyte se je odločil, da bo začel barvno pakirati svoje matične plošče. Kaj to pomeni? Matična plošča za Intel Pentium 4 procesorje bo odslej v oranžni barvi. Gigabyte pa bo naredil še eno lepo potezo. K vsem svojim matičnim ploščam bo odslej dodajal še kvalitetno programsko podporo. Barve v katerih bodo matične plošče prodajane so:
  • Pentium 4 - oranžna barva
  • Pentium III in kompatibilni - modra barva
  • Pentium III in kompatibilni (dvoprocesorska verzija ali RAID) - vijolčna barva
  • Athlon / Duron - črna barva
  • Althon / Duron (z RAID-om) - zelena barva
Če želite videti, kako naj bi nove matične plošče izgledale, kliknite sem.

26 komentarjev