» »

ATI Multi-GPU CrossFire Technology

ATI Multi-GPU CrossFire Technology

ATi CrossFire

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Davnega marca 1998 je 3Dfx splavil grafični pospeševalec Voodoo 2. Njegova posebnost je bila v tem, da je imel možnost dodati še eno identično kartico in jo s posebnim SLI kablom povezati v skupno delovanje, ter s tem povečati hitrost izrisa grafike, kar je zelo pospešilo igre. To tehnologijo smo nato videli še pri Voodoo 5 (kjer so bili procesorji na sami kartici povezani s SLI povezavo), in danes pri Nvidii in njeni 6600/6800 seriji grafičnih kartic.

ATi že dolga leta poskuša razviti podobno tehnologijo (Rage Fury MAXX; Radeon MAXX, ki je ostal samo pri prototipu), sedaj pa je kot odgovor na Nvidiin SLI splavil tehnologijo CrossFire.

Kot je znano, potrebujemo za delujoč SLi sistem dve popolnoma enaki grafični kartici (oziroma, kartici morata imeti identičen BIOS), tehnologija SLi mora biti podprta s strani aplikacije. CrossFire vse to olajša tako, da lahko poljubno zbiramo med karticami, ki bi jih radi povezali skupaj, vendar mora biti prva kartica CrossFire (izdeluje le ATI), druga pa je lahko kartica iste serije poljubnega proizvajalca (trenutno je tehnologija mogoča le na karticah serije x800 in x850), poleg tega pa vse skupaj deluje v vseh OpenGL in DirectX igrah.

Za CrossFire potrebujemo še matično ploščo, ki mora imeti RADEON XPRESS 200 CrossFire Edition vezno čipovje (kodno ime za Intelovo različico je RD400, medtem ko je za AMD-jevo različico RD480).

Celoten predogled tehnologije CrossFire si lahko ogledate v članku, na X-bit labsovi strani, medtem ko si lahko zgodnje teste ogledate tu in tu.


12 komentarjev

iskra ::

Je plošča tako majhna, ali sta kartici tako glomazni? 8-O
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

]Fusion[ ::

Mislim da sta kartici gromozanski :D
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

RejZoR ::

Sploh ni res da mora aplikacija podpirat SLi. Šoferji morajo podpirat aplikacijo. Če pa je ne pa obstaja programček s katerim si narediš lastne profile da zadeva podpira SLi. tako da je natolčevanje o tem kolk ima ATi boljšo podporo aplikacijam brezvezno.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

]Fusion[ ::

Je pa zelo dobro pri ATI, da lahko maš dve kartici različnega proizvajalca. Se še spomnim časov ko sem klel na Voodoo2, ker mi ni deloval v SLI zaradi dveh različnih kartic.
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

RejZoR ::

Kdo pa te brani da ne sflashaš kartice z drugim BIOS-om?
Sam imam Gigabyte Radeona 9600 Pro flashanega z Sapphire Radeon 9600 Pro Atlantis. Samo preveriš vse podatke preden flashaš in bi moralo delovat tud pri NV karticah.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RejZoR ()

jest10 ::

Rage Fury MAXX ni bil samo prototip. Je bil v prodaji. Samo so ga pokopali slabi gonilniki

OZZY ::

točno tko..tud sam sem si jo lastil...Gonilniki za win98/me so bili dobri in karticaje lepo špilala, druga pesem pa je bila pri win2000, kjer niso uspeli nardit gonilnikov za 3d/opengl okolje ampak samo za osnovno 2d grafiko..se pravi za prikaz na namizju...
Go with the flow.

Mavrik ::

In zakaj zaboga bi pa flešal BIOS, če ti ni treba? Pa tudi 'profili v driverjih' dvomim da so vseeno tako učinkoviti kot ATijeva splošna podpora...

Sicer pa... je že kje kak test te zadevice?
The truth is rarely pure and never simple.

njok ::

V novici pise, da je bil Radeon MAXX le prototip.

VidKo ::

Baje se bo dalo Crossfire uporabljat tudi na SLI matičnih ploščah. (Zaenkrat o tem samo krožijo govorice).

Senitel ::

Tudi Crossfire rebi profile v driverjih... Edini razlog zakaj je ATI-jeva podpora "splošna" je v tem, da če nič drugega ne dela še vedno vklopiš super FSAA mode.

RejZoR ::

Mavrik,rekel sem za primer če zahteva enak VGA BIOS.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novi Forceware gonilniki

Oddelek: Novice / Grafične kartice
112649 (2324) Jeronimo
»

GeForce 6200 low-end?

Oddelek: Strojna oprema
111378 (1061) bajro
»

prihod Volari

Oddelek: Kaj kupiti
131291 (1045) Caligula
»

nVidia izdala ForceWare

Oddelek: Novice / Grafične kartice
142604 (2604) BigWhale
»

Ohišje Antec sonata silent

Oddelek: Kaj kupiti
91270 (1108) WildTHink

Več podobnih tem