»

Menjam pištolo za Xbox

Gizmodo - Naši modri angeli so pred leti vsem miroljubnim praznično navdahnjenim ljudem, ki so se odločili, da s pirotehniko ne bodo ogrožali ušes in prstov okolice ter tovrstne izdelke prinesli na najbližjo policijsko postajo, podarila sladkarije. Precej srčkano akcijo v teh dneh izvajajo mehiški policisti, le da so jo dvignili na precej resnejši nivo. Vsakemu posamezniku, ki se pokesa in oblastem preda nelegalno pridobljeno orožje, podarijo Xbox ali PC, odvisno od ognjene moči. Novica izvira z Gizmoda.

18 komentarjev

Manjkajoča tehnologija

vir: Gizmodo
Gizmodo - Mnogi pisci znanstvenofantastičnih ali kako drugače vizionarskih del so v marsičem v svojih napovedih s skoraj strašljivo natančnostjo zadeli (na Kanalu A recimo ravnokar uprizarjajo Orwella), ali pa popolnoma zgrešili (ogled starih filmov zna biti precej zabaven dogodek). Nekaj izumov pa je predvidevalo veliko ljudi, a jih še kar nismo ugledali, čeprav je tehnologija dandanes že tako razvita, da je to skorajda sramota. Na Gizmodu so sestavili srčkan seznam tovrstnih naprav, na katerem so se med drugim znašli leteči avto, plašč za nevidnost in očala, s katerimi lahko vidimo pod obleko. Ogled priporočen!

22 komentarjev

CES se je začel

vir: Gizmodo
Gizmodo - Pred kratkim se je v Las Vegasu začel eden od tradicionalnih večjih sejmov z zabavno elektroniko - Consumer Electronics Show. Večina od nas se ga vsako leto veseli, saj se na njem predstavi obilo proizvajalcev, ki za to priložnost vedno pripravijo katerega od impresivnih novih izdelkov, ki razpirajo čeljusti obiskovalcev s svojimi tehničnimi specifikacijami.

Med drugim se je pojavil Sonyjev media center računalnik, imenovan Vaio TP1. Zadevica je izjemno majhna in všečnega dizajna, tako da bi znala konkurirati Applovemu Macu Mini, opremljena pa je tudi z majhno tipkovnico, ki ima vgrajen touchpad. Specifikacije naj bi zadovoljile večino uporabnikov (razen navdušencev nad igrami), več o izdelku v izvorni...

20 komentarjev

Vohunska kamera za slabega prešerna

Gizmodo - James Bond je bil vedno znan po svojih visokotehnoloških igračkah, s pomočjo katerih je zlikovcem izprašil riti, žal pa je za te igračke držalo enako, kot za njegove avtomobile in dekline. Na filmu so izgledale prekrasno in zabavno, a če si jih hotel imeti v resničnem življenju, si potreboval dovolj denarja. Vsaj do nedavnega, ko se je pojavila poceni izvedenka ključne vohunske napravice - prenosnega fotoaparata.Danes si lahko tako za slabega tolarskega tisočaka privoščite tole. Gre za majhno digitalno kamero, sposobno zajemanja videoposnetkov in fotografij v ločljivosti 640x480, ki je...

30 komentarjev

Sony prenehal izdelovati monitorje

Heise - V Severni Ameriki in Japonski je Sony prenehal prodajati svoje monitorje. Le-te čaka enaka usoda proti koncu leta tudi v Evropi. Predstavnik podjetja je omenjal, da bodo zadnji modeli odposlani prodajalcem decembra tega leta. Pred tem pa bodo sicer še poslali na trg nekaj novih modelov svoje G serije.

Prejšnje leto je Sony prodal približno 3.07 milijonov monitorjev po vsem svetu, kar ga je poneslo med 10 največjih svetovnih proizvajalcev. Glavni razlog za to odločitev so majhni dobički pri TFT monitorjih, kar je naredilo zadevo zelo neprivlačno v očeh vodstva te družbe.

So pa obljubili da bodo zasloni za profesionalni trg še naprej dostopni.

Več podrobnosti na Heise Online.

12 komentarjev

Test Sonyjevega bralnika knjig

Gizmodo - Že nekaj časa se na glas šušlja o elektronskih napravah, ki bodo bojda z uporabo e-ink tehnologije počasi izrinile s polic klasične knjige in jih preselile na pomnilniške kartice, seveda opremljene z ustreznimi zaščitami, ki bodo delovale predvsem v dobro založnikov.

Sony že nekaj časa razvija takšno napravo, sedaj pa so jo v testiranje prejeli na Gizmodu.



Naprava ponuja lepo berljiv 6 palčen zaslon z resolucijo 160 DPI, baterija pa naj bi prenesla do 7600 prebranih strani. Poleg Sonyjevih Memory Stick pomnilniških kartic, začuda podpira tudi SD kartice, bere pa cel kup formatov, poleg z DRM obogatenih e-knjig, še tekstovne dokumente ter RTF, PDF, JPG, GIF, MP3 in AAC zapise datotek. Poleg vseh teh podpira tudi...

60 komentarjev

Vodno hlajeni nogometaši

Slo-Tech - Na Gizmodu so objavili zabaven prispevek o uporabi napredne tehnologije v športu, natančneje ameriškem nogometu. Ekipa Dallas Cowboys-ov uporablja zelo zanimiv sistem za ohlajanje igralcev na klopi -- ščitniki, ki jih nosijo pod dresi, so delno votli in povezani med sabo, tako da se lahko prepotene člane ekipe, medtem ko počivajo in čakajo na vstop, priklopi na tekočinsko hlajenje. Princip je zelo podoben kot pri računalniškem ali avtomobilskem hlajenju te sorte -- črpalka požene po ceveh hladno tekočino, ta pa odvaja telesno toploto z igralcev. Opisan sistem naj bi bil sposoben sočasnega hlajenja do dvanajstih nogometašev, pravi izvorna novica.

18 komentarjev

Nevarni Mišek

vir: Gizmodo
Gizmodo - Zadnja miška, ki so jo izdali pri Applu, se je imenovala po risanem junaku Mogočnem Mišku, vsebovala pa je nekaj zanimivih in obenem čudnih inovacij (kroglica namesto koleščka, zvočnik za umetni klik). Nedavno pa je Apple posodobil tudi svojo linijo prenosnikov in med drugim predstavil črnega MacBooka, niso pa pripravili miške, ki bi mu barvno ustrezala. To so izkoristili fantje in dekleta pri MacMice ter izdali Nevarnega Miška.

Izdelek je precej jabolčno dizajniran, opremljen je s samo dvema gumboma in koleščkom, pod pokrovom pa se skrivajo močnejši možgani -- laserski senzor z 1.600 DPI, kar kljub pomanjkanju dodatnih gumbkov postavi miško pred konkurenčen izdelek iz...

18 komentarjev

4-gigabajtna miniSD kartica

vir: Gizmodo
Gizmodo - Nekoč so tisti z obilnimi potrebami po kapaciteti v svoje fotoaparate in ostale naprave tiščali majhne trde diske, zakamuflirane v ohišja pomnilniških kartic, ki so bili tudi pasje dragi in občutljivi, a tehnološki razvoj je zmanjšal razloge za takšno početje. Današnje kartice so na voljo v najrazličnejših oblikah in kapacitetah, tako da se vsak mesec podre tudi kak rekord. Sandisk je recimo ravno predstavil mini SecureDigital kartico, na katero lahko spravimo kar 4 gigabajte podatkov, žal pa ni popolnoma kompatibilna s starimi izdelki istega formata. Prehod na večje kapacitete (do 32 GB) je namreč zahteval novo specifikacijo, ki so jo označili s številko 2.0, nove kartice pa brez posodobitve firmwara ne bodo delovale na starih napravah, so prepričani pri Gizmodu.

3 komentarji

Tomy Life Box

Slo-Tech - Za vse, ki s svojim denarjem (tako kot jaz) na čase ne znajo ravnati popolnoma racionalno, je varčevanje zelo koristen koncept, a kaj, ko nas zanj nihče ne motivira. Minimalni odstotki, ki nam jih izplačajo banke, če pri njih hranimo denar, so redko omembe vredni, zato so japonski izumitelji pripravili zelo zabavno napravico, ki naj bi bolj efektivno motivirala potencialne varčevalce. Gre za šparovček, v katerega je vgrajen slabo desetletje star koncept virtualnega hišnega ljubljenčka (Tamagoči!), seveda s preobratom - za zagotavljanje kvalitetnega življenja pikslaste živalice je treba v...

7 komentarjev

Motorola PEBL za Mario Sharapovo

Slo-Tech - Anna Kournikova je gotovo ena najbolj znanih igralk tenisa, pa ne, ker bi osvojila kup Grand Slam naslovov, temveč zgolj zadari njenega videza -- šport in marketing sta že od pradavnine najboljša partnerja. Njena rojakinja Maria Sharapova pa je dosegla še več, poleg tega, da je lepa, je tudi uspešna v tenisu, oboje pa zna zelo dobro vnovčiti. Pogodbeno sodeluje z Motorolo (med drugim jo lahko vidite v akciji MotoMaria), ki je zanjo oblikovala posebno serijo enega najlepših Motorolinih...

7 komentarjev

Sony prestavil izid bralnika e-knjig na poletje

Slo-Tech - Sony-jev prenosni bralnik e-knjig bo na trg prišel šele letos poleti, povedano drugače, Sony zamuja. Kar niti ni pomembno. Bistvo je v bistvu te naprave: PRS-500 je bralnik e-knjig. Gre morda za prvega predstavnika namenskega stroja za lagodno branje knjig v elektronskem zapisu.

Po najbolj črnih napovedih, bo nadgradnja avtorskega prava, ki elektrificira mehanizme za zaščito avtorskih del (DRM), med drugimi številnimi negativnimi posledicami prinesla tudi postopno izumrtje fizičnih, lahko prenosljivih (v fizičnem in pravnem pomenu) primerkov knjig. Ti bodo na voljo samo za petične...

29 komentarjev

Vedno čista barva

Gizmodo - Ta nova barva, poimenovana Lotusan, posnema lotusov list, po katerem kapljice vode enostavno odtečejo. Prav tako odtečejo tudi na tej barvi, s čimer se močno zmanjša možnost rasti raznoraznih mikroorganizmov (bakterije, virusi, glive), ki naravnost obožujejo umazane , predvsem pa vlažne prostore. Razvijalci te barve razmišljajo tudi o izdelavi sprejev, s katerimi bi lahko naredili nanos te zaščitne barve tudi na npr. oblačilih. Tako jih skorajda nebi bilo potrebno več čistiti.



Zaenkrat lahko barvo uporabimo na vseh betonskih in mineralnih stenah.

Še izvorni novici in uradna stran izdelka (v nemščini).

11 komentarjev

PowerSquid razdelilec

Gizmodo - Ko sem zagledal ta izdelek, sem takoj pomislil: "Končno! Uslišali so nas!". Gotovo ste se ob priklopih različnih polnilcev in napajalnikov na domač razdelilec kdaj soočili s težavami zaradi dimenzij priključkov. Stvar zna biti precej moteča, ko na razdelilec s 5 priklopi lahko spravimo samo 3 ali 4 naprave.

Odlično rešitev problema so odkrili pri ThinkGeek in pripravili PowerSquid razdelilec, ki reši vse probleme z neizkoriščenimi vtičnicami! Zadeve ni potrebno opisovati, saj slike govorijo same zase, če vas je stvarca premamila, pa boste zanjo odšteli petnajst zelencev.



Zakaj se tako banalne zadeve nihče ni mogel spomniti prej?

15 komentarjev

Elektronski papir na Fujitsu način

Slashdot - Fujitsu je predstavil barvni elektronski papir, ki ga je možno tudi upogibati. Za svoje delovanje porablja zelo malo energije, medtem ko za prikazovanje mirujoče slike sploh ne potrebuje električne energije, zahvaljujoč posebni funkciji s katero si "zapomni" sliko. Posebnost tega elektronskega papirja je poleg barv tudi v tem, da se slika, ki jo prikazuje, ob ukrivljanju "paprija" ne popači. Več podrobnosti je na voljo tukaj, izvirno novico pa sem prebral na Slashdotu.

15 komentarjev