»

München z migracijo na Linux privarčeval štiri milijone evrov

golem.de - Mestne oblasti v Münchnu so pred devetimi leti sprejele odločitev, da njihov informacijski sistem preide na odprtokodne rešitve (operacijski sistem Linux, brskalnik Firefox, pisarniški paket OpenOffice). Sprva se ni premaknilo nič, saj so imeli spričo potencialnih konfliktov s programskimi patenti, združljivostjo in nejasnimi prihranki obilico težav z začetkom migracije. Ta se je resno začela leta 2006, letos pa je večidel zaključena.

Gre za enega največjih tovrstnih projektov, saj mestna uprava razpolaga s 15 tisoč računalniki najrazličnejših konfiguracij, za katere je skrbelo 21 različnih IT-centrov posameznih oddelkov. V sklopu migracije so se odločili konsolidirati svoj IT-sektor. Tudi sama nadgradnja ni bila neboleča, saj je predhodno na računalnikih teklo 21 različnih verzij Windows in več sto namenskih aplikacij za Windows. Vse to je bilo potrebno pripraviti za prehod na Linux (samo prepisovanje...

104 komentarji

Ekstremadura migrira na Linux Debian

Slo-Tech - Lokalne oblasti v španski avtonomni regiji Ekstremadura so napovedale, da bodo izvedli veliko migracijo vseh računalnikov v javni upravi na Linuxovo distribucijo Debian. Velika migracija bo zajemala okrog 40.000 namiznih računalnikov in več strežnikov, s čimer bo drugi največji tovrstni projekt v Evropi. Večji je bil le projekt francoske žandarmerije. Projekt v Ekstremaduri pa je zanimiv predvsem zato, ker bo večji del migracija predstavljala zamenjava lastne in prilagojene distribucije Linuxa z Debianom ter le manjši del prestop z Windows na Linux.

V Ekstremaduri so namreč ugotovili, da Linux sam po sebi ne nosi prihrankov, ampak šele njegova pametna uporaba. V Ekstremaduri so že davnega leta 2002 med prvimi v Evropi odločili, da bodo...

99 komentarjev

Kanton Solothurn ustavil prehod na Linux

Heise - Leta 2001 je švicarski kanton Solothurn sprejel odločitev, da bodo na računalnikih v javni upravi namestili Linux. Devet let pozneje so čez Linux naredili križ in se odločili, da bodo namestili Windows 7.

Projekt je bil že od začetka pod nesrečno zvezdo, saj so se vrstile zamude, nepripravljenost izvajalcev, nejevolja uporabnikov računalnikov in neprimerna programska oprema, ki so vsi pripomogli k opustitvi projekta. Decembra 2001 je bilo odrejeno, da bo migracija na Linux zaključena do leta 2007, kar se je kmalu pokazalo kot preveč optimistična ocena. Zadnji javni razpisi so bili namreč objavljeni šele leta 2006.

Kot zamenjavo za Outlook so izbrali Scalix, ki sploh ni imel vseh funkcionalnosti, ki so jih potrebovali in bili navajeni iz Outlooka. Vrsto specializiranih aplikacij niso mogli enostavno nadomestiti s programi za Linux. Podatkovne baze Konsul v Windows, v kateri so vladni sklepi, niso znali migrirati, zato so sestavili projekt Ambassador za povezavo z OpenOfficeom....

294 komentarjev

Američani lačni hitrega interneta

Google - Februarja je Google najavil pilotski projekt gigabitnega interneta, ki bo v prvi fazi na voljo približno 50 tisoč srečnim uporabnikom. Hkrati so lokalne oblasti, skupnosti in prebivalce pozvali k prijavi v projekt, če si želijo, da bi Google optiko začel polagati prav v njihovem koncu. Rok se je iztekel ta konec tedna, odziv pa je bil po Googlovih besedah ogromen.

V poldrugem mesecu so prejeli so več kot 1100 prijav lokalnih skupnost in 194.000 odzivov posameznikov. Mesta so se skoraj preimenovala, odziv na Youtubu je bil neverjeten, organizirali so javna zborovanja in na stotine skupin na Facebooku. Vse, da bi Google prepričala, da si prav ona zaslužijo novo internetno povezavo.

V Mountain Viewu pravijo, da seveda ne bodo mogli...

20 komentarjev

Tegobe münchenske migracije na Linux in končni triumf

Bavarski pingvin LiMux

Heise - Leta 2003 je bilo v Münchnu domenjeno, da bo celotni IT-sektor javne uprave prešel na odprtokodni sistem. Projekt so poimenovali LiMux (zloženka besed Linux in München). Gre za enega največjih migracijskih projektov na svetu, saj zaobjema približno 15 tisoč javnih računalnikov, od delovnih postaj do namenskih strežnikov. Isto ime nosi tudi na Debianu osnovana distribucija Linuxa, ki jo bodo uporabili. Sedem let pozneje je končan prvi korak - na vseh računalnikih teče OpenOffice.

Florian Schießl, pomočnik...

103 komentarji

Münchnski prehod na Linux se nadaljuje

Slashdot - Pred šestimi leti je odločitev münchnskih oblasti, da 14.000 svojih računalnikov migrirajo na brezplačno programsko opremo dvignila veliko prahu. Tako veliko, da so o njej obširno poročali celo v ZDA. Sedaj si poglejmo, kako prehod napreduje. Začetni stroški projekta so znašali 13 milijonov evrov, medtem ko bil prehod z Windows NT 4 na XP-je cenejši, a dolgoročno naj bi beležili prihranek. Približno 60 odstotkov vseh računalnikov že uporablja OpenOffice, medtem ko naj bi ostali sledili do konca letošnjega leta. Firefox in Thunderbird sta pristala že na vseh, operacijski sistem pa naj bi za odprtokodni LiMux do konca leta 2012 zamenjalo že 80 odstotkov računalnikov. Več o tem.

206 komentarjev

Nemške ambasade gredo na Linux

Slashdot - Pregovorno varčni in pedantni Nemci so izračunali, da je odprtokodno programje cenejše od lastniškega. Medtem ko ostala ministrstva porabijo do 3000 evrov na namizje, je zunanje ministrstvo znesek uspelo oklestiti za trikrat in je tako najvarčnejše, a hočejo še dlje. Doslej so na GNU/Linux prestavili štiri tisoč računalnikov (približno polovica od 230 veleposlaništev in konzulatov), do naslednjega poletja pa nameravajo presedlati na vseh enajst tisoč sistemih, ki jih imajo v uporabi po svetu.

Začetek vpeljave Linuxa sega v leto 2001, ko so se odločili z odprto kodo opremiti vse ključne informacijske sisteme, ki zagotavljajo internetno povezavo in elektronsko pošto. Z uspešnim zaključkom projekta so leta 2004 sprejeli odločitev, Linux razširiti tudi na vsa namizja vseh zaposlenih. Glavna težava, priznavajo, ni bila tehnični, ampak človeški faktor, saj informatiki novega sistema niso poznali. Varčevanje je varčevanje in Nemci so jih odpeljali na tečaj uporabe Linux strežnikov in...

74 komentarjev

Filipinske šole bogatejše za 23.000 PC-jev z Linuxom

Slashdot - Neodvisni IT svetovalec Ricardo Gonzalez je na avstralski Linux konferenci (linux.conf.au) v svojem govoru med drugim povedal, kako preko 23,000 računalnikov z Linuxom uvajajo v filipinske šole. Tamkajšnja ministrstva se vedno bolj zavedajo, koliko jim, kljub nizkemu vložku, lahko prinese odprtokodna platforma, hkrati pa se vodilne v državi osvešča, da na tržišču poleg Microsoftove programske opreme obstajao tudi brezplačne alternative.

Izvorna novica.

61 komentarjev

Zastonj izdelava gonilnikov za Linux

Slashdot - Greg Kroah-Hartman, eden izmed razvijalcev jedra Linux, je na svojem blogu včeraj objavil razveseljivo novico. Proizvajalcem strojne opreme je v imenu skupnosti ponudil zastonj izdelavo gonilnikov za operacijski sistem Linux.

Tako si lahko v bodoče uporabniki Linuxa obetajo podporo za večjo količino strojne opreme, hkrati pa razvijalci jedra proizvajalcem odvzamejo vse argumente proti podpori Linuxa.

36 komentarjev

München začenja prehod na Linux

News.com - V Münchnu so lokalne oblasti, sicer z enoletno zamudo, pričele z migracijo na Linux, ki bo po predvidevanjih trajala tja do polovice leta 2009.

Zamudo so "zakrivili" prepiri okoli programskih patentov v EU, podaljšana pogajanja in podaljšan pilotni program. Zaradi določenih programov, ki jih je možno poganjati samo na Windows operacijskem sistemu, ne bo možna popolna migracija, načrtujejo pa migracijo 80% vseh računalnikov, ki jih uporabljajo lokalne oblasti. V prehodnem času bodo na okoli 14.000 računalnikih uporabljali pisarniški paket OpenOffice, letos pa naj bi v celoti na Linux preselili 200 računalnikov.

34 komentarjev

München nadaljuje

Slashdot - Münchenski župan, Christian Ude, je na novinarski konferenci zatrdil, da bo mestna uprava, kljub nedavnemu opominjanju na potencialno sporne programske patente, nadaljevala s prehodom na Linux. Na problem programskih patentov, ki bi v primeru nove evropske direktive, ki trka na vrata, lahko resno ogrozili München, je opozoril Jens Muehlhaus, sicer pripadnik Zelenih in hkrati podpornik odprtokodnega programja.

36 komentarjev

Powertweak

Overclockers Australia - Ponavadi so razni tweak programčki bili bolj v domeni Windows operacijskih sistemih, sedaj pa se da te majhne a uporabne stvarce poganjati tudi na Linuxu. Sicer lahko tweakerje (najbrž) poganjate tudi pod emulatorjem WINE, vendar so original tweak programčki pisani za Linux še vedno najboljši. Eden izmed takih je Powertweak, ki je namenjen tweakanju strojne operme (BTW, če kdo ve kakšen boljši izraz za "tweak", naj mi prosim sporoči). Vendar je vprašanje, če bo naletel na kakšen velik odziv, saj je Linux že tako ali tako operacijski sistem, ki ga lahko nastavljamo in optimiziramo, kolikor nas je volja. Kdo ob vsem tem sploh še pomisli na strojno opremo :)

0 komentarjev

Migracija na Linux...

IBM - ... tokrat malce drugače. Nekatere strani na veliko prepričujejo računalniško javnost, kako je Linux najboljša stvar po narezanemu kruhu in kako "grdi" so Microsoftovci s svojimi Windowsi. Vendar roko na srce, dalj kot od prepričevanja mnogim še ni uspelo priti. Ko je neuki uporabnik enkrat ujet v svet Linuxa, mu ni več pomoči, saj se mu niti ne sanja, kaj naj stori. Rešitev: kupite si knjigo o Linuxu, ali pa se zanesite na internet, ki je še vedno prava zakladnica znanja. Točneje na IBM, ki so velik podpornik Linuxa in jim ni vseeno, da nekateri zasovražijo Linux, ker ga ne znajo uporabljati. Da bi malce podučili novopečene Linuxaše, kako se stvari streže, so izdali PDF dokument, ki kar podrobno obravnava pogosto zastavljena vprašanja (FAQ) o Linuxu. Za prebiranje tega dokumenta potrebujete Adobe Acrobat Reader.

0 komentarjev

Prvi hibridni virus

ZDNet - V torek se je pojavil prvi računalniški virus, ki lahko okuži računalnike z Windows operacijskim sistemom ali z Linux operacijskim sistemom.
Virus, imenovan tudi "W32.Winux", ni nevaren, vseeno pa predstavlja nek precedens na področju virusov, saj do sedaj še ni bil razvit takšen virus, ki bi lahko bil dejaven hkrati na Windows operacijskem sistemu in na Linuxu.

11 komentarjev