»

Linux dobil podporo za CrossFire in OverDrive

Slashdot - Pri AMDju se že nekaj časa opazno trudijo z Linux podporo za svoje Radeon grafične kartice. Tako so izdali natančne specifikacije svojih kartic in s tem omogočili razvoj popolnoma opensource gonilnika, sproti pa so tudi razvijali lastne zaprte Catalyst gonilnike.
Sedaj so naredili še dodaten korak: pred dnevi so izšli Catalyst 8.8 gonlniki, ki prvič na Linuxu podpirajo tehnologiji CrossFire in OverDrive. Tako lahko sedaj tudi uporabniki Linuxa povežejo skupaj več grafičnih kartic in s tem opazno pospešijo delovanje 3D aplikacij. Za to poskrbi CrossFire, medtem ko OverDrive avtomatsko navija grafične kartice in s tem z njih stisne še malo več hitrosti. Pri Phoronixu so obe novosti že dali pod drobnogled (OverDrive, CrossFire).

Poleg tega pa novi gonilniki prinašajo tudi Adaptive Anti-Aliasing ter podporo jedru 2.6.26.

91 komentarjev

Sapphire-ov Boter

"The Godfather" v akciji

Daily Tech - Sapphire je predstavil grafično kartico z imenom The Godfather (boter), srce katere predstavljata dve grafični jedri Radeona X1950 Pro. Po besedah proizvajalca naj bi bila zmogljivost omenjene grafične kartice podobna zmogljivosti dveh Radeonov X1950 Pro v CrossFire načinu.

Frekvenca jeder in pomnilnika za zdaj ni znana, verjetno pa gre za enake frekvence kot pri X1950, torej 575 in 700 MHz. Po CrossFire priključku na kartici sodeč bo dve tovrstni grafični kartici možno uporabiti v CrossFire , oziroma v tem primeru Quad-Crossfire načinu. Kupcem naj bi bila omenjena grafična kartica na voljo predvidoma v začetku prihodnjega leta.

Več o tem na Daily Tech-u.

17 komentarjev

MSI P965 Platinum s podporo CrossFire

MSI P965 Platinum

MSI - MSI je predstavil matično ploščo P965 Platinum, ki temelji na Intel-ovem veznem naboru P965 Express Chipset in kot prva z omenjenim veznim naborom na trgu podpira tehnologijo CrossFire, torej uporabo dveh povezanih ATI-jevih grafičnih kartic. Matična plošča tako premore dva PCIe 16x slota, izmed katerih en v CrossFire načinu deluje le s štirikratno hitrostjo.


Več o novi matični plošči na strani proizvajalca.

3 komentarji

Crossfire spominski moduli iz OCZ-ja

Slo-Tech - ATi je v povezavi z enim bolj znanih proizvajalcev računalniškega spomina višjega razreda, OCZ-jem, izdal posebno serijo DDR2 modulov, ki se od običajnih OCZ-jevih produktov ločijo po značilni ATi-jevi rdeči barvi hladilnih reber in Crossfire logom na sredini. Palčke so testirane za popolno kompatibilnost s paralelno delujočimi grafičnimi karticami kanadskega proizvajalca, na voljo so posamezni kosi (1 GB) ali za dvokanalno delovanje testirani kompleti (2 GB), tiktakajo pa s timingi 4-4-4 pri 667 megahercih. Pridružujemo se DailyTech-u, ki v svoji novici komentira, da je slednji podatek čuden -- sodobne AM2 platforme namreč uporabljajo hitrejši, 800-megaherčen...

9 komentarjev

GeCube Dual-X1600 XT na CeBIT-u

X-Bit Labs - Potem ko je ASUS na začetku meseca zaradi manjših zmogljivosti od pričakovanih preklical izdelavo grafične kartice z dvema grafičnima čipoma X1600, se je GeCube odločil, da na CeBIT-u, kljub temu predstavi svoj model z dvema X1600 čipoma. Le-ta bosta povezana z CrossFire tehnologijo in bo imela kar štiri DVI izhode (dva Dual-Link in dva Single-Link DVI). Jedro X1600 XT tiktaka na frekvenci 590MHz, ima 12 pixel cevovodov in 5 vertex enot, na voljo pa ima 128 bitni pomnilnik pri frekvenci 1380MHz. Teoretično bi kartica z dvema takima čipoma dosegla zmogljivost Radeona X1800 XT, vendar v resnici take zmogljivosti dva čipa povezana z CrossFire tehnologijo (tudi SLI) ne zmorejo doseči.

Od aprila naj bi bila kartica dobavljiva po ceni 399 ameriških dolarjev. Cena je proti ceni navadne X1600 XT (približno 179 ameriških dolarjev) kar visoka, saj je edina prednost, ki jo prinaša nova kartica možnost priklopa štirih monitorjev na eno grafično kartico.

Izvorna novica na X-bit labs.

1 komentar

MSI integriral Audigy 2

The inquirer - Pri Inquirerju poročajo, da bo podjetje MSI začelo v svoje plošče vdelovati dobro znani Creativov Audigy 2 procesor pod imenom Audigy SE. Prva plošča, ki ga bo vsebovala, bo K8N Diamond Plus, govori pa se, da bo po Creativovih rešitvah kmalu posegel tudi Gigabyte. Vprašanje, ki se postavlja, pa je ali bo inženirjem uspelo doseči enako kakovost zvoka kot jo ponujajo ločene kartice, saj interference, ki se pojavljajo na plošči lahko precej motijo integrirane zvočne kartice. To bi jim lahko uspelo z uporabo enakih rešitev, kot jih ponujata Abit in DFI, ki imata integrirani zvočni kartici fizično ločeni od matične plošče. Več o tem si preberite tu...

Ali je to konec samostojnih zvočnih kartic za množice?

16 komentarjev

Crossfire dela tudi na neCrossfire kartici

Hkepc - Na HKEPC so uspeli z manjšo modifikacijo omogočiti Crossfire na dveh grafičnih karticah, ki ne podpirata te tehnologije. Opravili so testiranja X800 XT, X800 PRO, X700 in X300, seveda vsakič po dve. Za nas, potrošnike, je to zelo dobra novica, ker bomo lahko dobro izkoristili obstoječe kartice, brez da bi kupovali ATijeve Crossfire Edition izdelke. Več tukaj.


A ste za X300 Crossfire?

7 komentarjev

Crossfire končno prispel

Slashdot - Medtem ko Nvidia kartice že kar nekaj časa v paru maličijo trikotnike, je ATI šele pripravil svojo različico tehnologije SLI - poimenovano Crossfire. Končno je ta rešitev očitno dovolj zrela, da jo lahko prepustijo trgu.

Tako so na Hexus.net pripravili podroben opis tehnologije, ki se skriva za imenom Crossfire in odgovorili na nekaj za končne uporabnike zanimivih vprašanj - kako Crossfire deluje, uporaba ter omejitve. Obenem so v ustrezno matično ploščo vtaknili dve X850 grafični kartici in rezultate primerjali s konkurenco iz strani Nvidie. Vsekakor priporočeno branje za vse navdušence nad novostmi s področja strojne opreme.

29 komentarjev

ATI Multi-GPU CrossFire Technology

ATi CrossFire

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Davnega marca 1998 je 3Dfx splavil grafični pospeševalec Voodoo 2. Njegova posebnost je bila v tem, da je imel možnost dodati še eno identično kartico in jo s posebnim SLI kablom povezati v skupno delovanje, ter s tem povečati hitrost izrisa grafike, kar je zelo pospešilo igre. To tehnologijo smo nato videli še pri Voodoo 5 (kjer so bili procesorji na sami kartici povezani s SLI povezavo), in danes pri Nvidii in njeni 6600/6800 seriji grafičnih kartic.

ATi že dolga leta poskuša razviti podobno tehnologijo (Rage Fury MAXX; Radeon MAXX, ki je ostal samo pri prototipu), sedaj pa je kot odgovor na Nvidiin SLI splavil tehnologijo CrossFire.

Kot je znano, potrebujemo za delujoč SLi sistem dve popolnoma enaki grafični...

12 komentarjev

Nov 3DMark rekord

MSI - Veliko ljudi kupuje najmočnejše računalnike, najdražje komponente in navija vse kar se naviti da. Čemu? Eden izmed razlogov je zagotovo tudi doseganje astronomsko visokih številk pri testnih programih. Pred kratkim je padel nov rekord v 3DMarku, saj je računalnik pri 3DMark2001 SE dosegel kar 25.214 točk, kar je za nekatere skoraj nepredstavljivo veliko. V novejšem testenem programu -- 3DMarku 2003 -- pa so se cifre ustavile pri 8.194 točkah.

14 komentarjev