» »

Crossfire končno prispel

Crossfire končno prispel

Slashdot - Medtem ko Nvidia kartice že kar nekaj časa v paru maličijo trikotnike, je ATI šele pripravil svojo različico tehnologije SLI - poimenovano Crossfire. Končno je ta rešitev očitno dovolj zrela, da jo lahko prepustijo trgu.

Tako so na Hexus.net pripravili podroben opis tehnologije, ki se skriva za imenom Crossfire in odgovorili na nekaj za končne uporabnike zanimivih vprašanj - kako Crossfire deluje, uporaba ter omejitve. Obenem so v ustrezno matično ploščo vtaknili dve X850 grafični kartici in rezultate primerjali s konkurenco iz strani Nvidie. Vsekakor priporočeno branje za vse navdušence nad novostmi s področja strojne opreme.

29 komentarjev

Vesoljc ::

> That leaves analogue display owners with 1600x1200 at 60Hz in Crossfire mode as the maximum output combination. And while your eyes might be broken enough to suffer that, the majority of gamers with analogue displays looking for high resolution, flicker-free gaming with Crossfire are going to be disappointed.

jajca :)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Spc ::

Pa kaj več kot 60Hz sploh ne gre ali kako ?
:|

Tilen ::

Smeh. Res ne vem no. Temu bi rekli konkurencna zadeva? Kaj pa se pri visjih resolucijah kot 1600x1200 ? Pol pa je max cez crossfire 50 Hz al kaj? Pa ena demo ocala dobis kr zraven ne, jao.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

mtosev ::

Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

EvilDare ::

Še 2 testa:
Tech report
Beyond3D

Dami ::

S tem crossfire je ati tak mimo vsekal da ga bo še dolgo bolelo. Rajš bi prej nove grafe ven dal ki so itak že zaostajale za nvidio. Težko bo držal korak z nvidio...
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

ferdo ::

Dami, zakaj se sekeraš.

Izi ::

ferdo, to je prekleto dober razlog za sekiranje, ker če bo na koncu samo še nVidia izdelovala grafgične kartice bodo šle cene v nebesa.

Pred leti smo imeli vedno vsaj 5 dobrih izdelovalcev grafičnih kartic (Matrox, 3dfx, S3, ATI, nVidia, ...) in za eno povprečno slovensko plačo si lahko vedno kupil 3 kartice najvišjega ranga.
Potem sta počasi ostala samo še ATI in nVidia in sedaj lahko z povprečno plačo kupiš samo še eno kartico najvišjega ranga.
Ko pa bo ostala samo še nVidia boš pa 3 mesece stradal, da si boš lahko kupil eno samo grafično kartico višjega razreda (in potem umrl od lakote)

Če pa to ni dober razlog za sekiranje potem pa res ne vem.

Zanimivo je da je bila nVidia v časih ko so kraljevali Matrox, 3dfx, S3 in ATI, vedno najslabša izbira (draga in nekvalitetna)

MR-OzO ::

Ma čeprav zaradi tega ni nek jok in stok. V bistvu gre tu samo za prestiž. Denar se dela z mainstream razredom in ne high end. Takda o propadu Atija jaz nebi prehitro govoril.

Izi ::

Denar se dela z mainstream razredom

Ja samo da je bil včasih "mainstream" tisto najboljše kar se je dalo dobiti. Pred leti ko je bilo veliko proizvajalcev smo vsi kupovali samo najboljše, ker je imelo normalno ceno (imel sem celo 2 3dfx kartice naenkrat v PCju, nekaj podobnega kot danes SLI)

Čim manj izdelovalcev je bilo, tem bolj je "mainstream" padal v nižje.
Sedaj je že v nižjem razredu (30-60k SIT), srednji razred (70-90k SIT) je za mnoge že nedosegljiv. Višji razred (100-150k SIT) pa je res samo še za prestiž.

Če bo šlo tako naprej si kmalu tudi nižjega razreda ne bomo mogli več privoščiti in kupovali bomo samo še rabljeno robo.

ferdo ::

Skrbi imajo tisti, ki imajo potrebo po novem in recimo tako nekdo je že oemnil "prestiž"
Če bom jaz hotel prestiž, vem, da bom mogel globlje seči v žep.
Jaz kot vsi mi tukaj, smo potrošniki, in posredno vplivamo z nakupi grafičnih kartic na razvoj le teh.
Zgleda, da je vedno več povpraševanja po PRESTIŽU...
Za izgovor pa imajo, da ni konkurence?
Zakaj..???
jaz imam grafično 9600XT januarja 2006 bo 2leti od nakupa.
za njo sem dal 50čukov "preveč" pa je bil to zame prestiž!nikoli več!prvič in zadnjič, glede cene.

Kaj jokate! in se sekirate!
Dokler ste pripravljeni dati najmanj 50k za novo grafično!?, nimate kej stokat.
Pa da nebi še debatirali o povprečni plači!.... se točno vid, da še nsite deloholiki, tisti, ki je pisal o povprečni plači..
.: w w w . s l o - t e c h . c o m :.
.: I can`t believe the news today :.

Mr.B ::

Zamislite si da so testi z X850. Koliko se bo poznalo šele z X1800.
Drugače pa je omejitev 60Hz samo limitirana za ti. Turbo igralce, ostali pa itak delamo na 1280x1024 resoluciji, tako da me ravno ne briga refresh rate, pa še večina itak uporablja LCD okcirje, pa kaj dosti refresh ne pomaga.
V tem trenutku je za Gaymerja pomembno re resolucija do 1280x1024, tu pa vse relativno nove grafične kartice, lahko poganjajo vse kar je zunaj. Z nekaj izjemami. Tako kak Sli/Crosfire itak ne pride v poštev. Pa se bo kdo oglasil, bom jaz sedaj kupil eno Sli/CF ready kartico, pa bom čez leto zbral za eno rableno,… Pa ja . Po testih je dokazano da je recimo 2x 6600 enako hitra kot 1x 6800, pa če tudi jo boš dobil za pol cene… Kolikor se kaže je težava bolj v CPU/memory kot pa v sami grafični… In če si omišliš 2x X1800 ali 7800 v SLI-ju, ter ostalo, je tvoja debata itak irelavantna, ker si 99.99% folka itak ne more privoščiti, no dejansko pa je tudi tak tržni delež. 7800xxl so itak zgolj trofeje, ki morajo biti, dejansko pa so finančno nezanimive za NA ali ATI, samo zaradi vas potrošnikov, morajo biti zunaj…

Jaz sem kupil ATI 9700 Pro, ko je prišla ven, pa imam še vedno procesor 3.0, Giga rama, pa sem rekel pred dobrim letom in pol, da bom moral spomladi nadgraditi, le zakaj, trenutno se še vedno prodajajo 3.0 PRoci , grafične v srednjem razredu so pribljižno isto hitre kot moja grafična, dualcor, je itak še predrag, pa ga skoraj nič ne morem uporabiti, …. Pa še naslednje leto bom moral zaradi Viste Grafično menjati ter monitor, razen če bo crack ven…
Bom raje počakal do takrat.

Čez en teden bomo videli, kaj je sposobne ATI, do takrat pa itak delati teste na nečem, ki ni najbolje definirano…

PS : Ste razmišljali o XBoxu ali PS, je danes bolj ugoden nakup, kot investicija v grafično srednjega razreda, pa še vse laufa na njih….
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Vesoljc ::

caki caki...

to je nekak tko, kot da ti dajo avto z v12 masino, gume pa so testirane le do 120kmh...

mislis da bi rad gledal 1024x768 na 500 fps? ne rabim, rad bi videl max, ki ga moj crt da..
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

JanezekNovak ::

Če je tole res, da je limitirana frekvenca osveževanja na 60 Hz je to največja neumnost, kar jih je svet vidu.

PS: Zakaj bi človek sedaj kupoval XBOX ali pa PS2, če sta novi verziji XBOX360 pa PS3 za vogalom!? :\
http://www.euroairsoft.com/

Zgodovina sprememb…

fahrenGONE ::

Za LCD nima pomena, saj je max 75Hz pa se tisto se drugace izvaja kot pri CRT in 60Hz na LCD nima nobenega utripanja ipd... Edino res ne vem, kje bi rabil tak SLI setup, saj razen par iger nic ne zahteva to mocno konfiguracijo. Morda 3D Tetris ... :)

Jan987 ::

na mojem lcd-ju (benq fp557s) se vidi razlika men 60 in 75 sploh če bereš kakšen tekst in se skoncentriraš

Phoebus ::

Janji123: očitno o LCD tehnologiji veš zelo malo. Priklopi monitor na DVI pa bo.

Jan987 ::

nažalost je samo vga priklop mogoč in imam priklopljenjega preko adapterja

JanezekNovak ::

To je res, da se za LCD ne pozna.

Ampak, če ima človek SLI setup, zakaj ne bi potem igral pri max. resoluciji kar jih njegov CRT podpira, recimo človek ima 24 inčni monitor ali pa 21 inčni monitor pa hoče igrati na max. ločljivosti, ki jo zmore monitor pri 85 MHz, ups no go! >:D
http://www.euroairsoft.com/

Mr.B ::

Tisti ki ima denar 2x SLI in resolucijo uber ne vam kaj si zaradi lepote in nefunkcjonalnosti omisli LCD ali pa plazmo na steni. Če pa si res uber gejmer, potem pa si dejansko res na flaši...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Good Guy ::

tistih 60 hz bojo pomoje mogl z novo generacijo pomoje mal poravt sam je pa bl preprost ni tok komplikacij (recimo softwarsko preklaplanje med enim in drugim načinom- nvidia kokr vem ma jumperje na matični, pol je tle mostiček ki ga pri atiju ni ...) tko da mislem da vsaj neki dobrga je
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

Swen F@tt ::

Tako kot Nvidiin SLI in ATijev Crossfire so bosta izpopolnjevala. Za sedaj so napovedane matične z PCI-Express 2X16 kadar sta kartici v duelu in ne tako kot je bilo do sedaj 2X8 načinu. Pa ATi bo 100% dosti izboljšal tehnologijo. Samo v tem trenutku se je pomoje sploh ne splača kupovati, ker se še razvija... Tudi SLI ni bil popoln na začetku in je imel slabe izkoristke moči v dual načinu.
WingMan ^^

Senitel ::

Kaj pa če imaš LCD monitor, ki ima resulucijo nad 1600x1200 in ti Crossfire ne potegne niti 60Hz več? Ali pa če imaš dva monitorja gor in hočeš na obeh igrat in imaš spet probleme, da ne preideš čez isto mejo...

fahrenGONE ::

Pa se nekaj - 20" in vec LCDji so vedno bolj dostopni in ce imas denar za top SLi setup, potem bos verjetno lahko tudi kupil 21.3 Samsung za 187k SIT (1600x1200) z 8ms (ga majo na mimovrste) ali kaksno zverino, kot je 24" widescreen Dell s 1920 x 1200. :D

RejZoR ::

@rovtar
To ni povsem res. Ni nobenih jumperjev,samo SLi bridge. Ostalo je preko šoferjev. In z novimi ForceWare so eliminiral še potrebo po restartu kadar vklopiš/izklopiš SLi. Preklaplanje render načinov je preko šoferjev.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

AtaStrumf ::

Zdaj sam upam, da bojo hitr tole spravil v štacune da zbije mal cene SLI-ju. Xfire plata podpira tudi nVidiije grafike in vsaj referenčna plata je huda, tako da konkurenca je končno tu, tudi če so vsaj X8xx razred XF grafike bolj tako-tako. Saj čez cca. en teden itak pride R520 pa bomo pol vidl kaj zmore ATi in njihov prvi namenski XF.

fahrenGONE ::

Po pravici povedano, malo je situacij kjer rabis vec kot single xt850 ali 800. Edino ce si nor na 1600x1200 in FSAA.

cole-22 ::

Reviews of ATI's dual-graphics solution CrossFire were published today. This cartoon seems to sum up most of the conclusions when comparing CrossFire with the Radeon X850XT to NVIDIA's SLI with GeForce 6800 and GeForce 7800 Series.


:D :)) :D

fahrenGONE ::

Sem prebral par testov in zgleda kar cool, ima Super AA mode in performance so priblizno take kot ce primerjas navadne setupe... Tam kjer je bil ATI mocnejsi je tudi sedaj (Farcry, DX/9), nVidia pa rula v OpenGL na primer Doom 3 ipd. Ampak pri obeh imas toliko FPS, da sploh nima pomena kateri setup imas, lol. Bomo videlo kako bo s X1800 vs. 7800...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ATI predstavil Radeon X1950 PRO

Oddelek: Novice / Grafične kartice
72771 (2299) OZZY
»

ATI izdal Radeon X1900 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
10812827 (9623) Senitel

Prvi benchmarki X1900 XTX in XT so tu

Oddelek: Strojna oprema
332043 (1376) kuglvinkl
»

ATI Crossfire SLI

Oddelek: Strojna oprema
71602 (1421) jest10
»

PowerColor Radeon 9800XT 256MB pred sodniki

Oddelek: Novice / Grafične kartice
72024 (2024) Filo

Več podobnih tem