»

Japonska pripravljena skupaj z EU in ZDA regulirati tehnološke gigante

Reuters - Novi vodja japonske komisije za varstvo konkurence (FTC) Kazuyuki Furuya je dejal, da je Japonska pripravljena skupaj z ZDA in Evropo regulirati tehnološke gigante in preprečiti zlorabo prevladujočega tržnega položaja. Japonska se pridružuje globalnim poizkusom regulacije ponudnikov digitalnih platform, kot so Google, Amazon, Facebook in Apple (GAFA). O davku na digitalne storitve, ki ga na primer uvaja Francija in nekatere druge evropske države, še ni komentarjev..

To med drugim pomeni, da bo FTC zelo podrobno preverjal vse namere o prevzemih drugih podjetij ali morebitne združitve. Tak primer je Fitbit, ki ga kupuje Google in že leto dni tečejo postopki preverjanja skladnosti prevzema, a še vedno niso končana. Ker se podjetja obnašajo povsod po svetu podobno, je globalno sodelovanje ključno, je dejal Furuya. Tako bodo EU, ZDA in Japonska sodelovale pri pripravi pravil o prenosu podatkov. Japonska se zavzema za prepoved izvoza osebnih podatkov v države, ki ne zagotavljajo...

4 komentarji

PlayStation 3 kmalu dostopnejši

Financial Times - Sony je napovedal znižanje cene svoje najnovejše konzole PlayStation 3, da bi tako spodbudil njeno prodajo. Podatek je v intervjuju za Financial Times razkril vodja podjetja, Howard Stringer, in priznal, da Sony izgublja v boju s konkurenco, Nintendovo konzolo Wii in Microsoftovim Xboxom 360, ki oba beležita boljšo prodajo, saj sta kupcem dostopnejša.

Po mnenju Stringerja se Sony zaveda, da cena PlayStationa 3 ni optimalna in da tržišče zahteva njeno znižanje, zato bodo to težavo do konca leta poskusili rešiti. Prepričan je, da bo konzola tako v času nakupovalne mrzlice pred božično-novoletnimi prazniki nadoknadila izgubo.

Izvorni intervju.

24 komentarjev

Britanski kupci PS3 dobili brezplačne TV-je

The inquirer - Več kot sto navdušencev, ki so v Londonu taborili pred trgovinami in čakali na izid Sony-jeve zadnje (no pun intended) konzole, je bilo nagrajenih za svoje skavtsko-geekovske sposobnosti, skupaj s PlayStationom 3 so namreč prejeli 46-palčne televizorje, povrh vsega pa so jih s taksiji tudi brezplačno zapeljali domov (večina najbrž ni pričakovala dodatne teže). Razveseljivo vest je objavil Inquirer, dodajajo še, da je na Otoku ob izidu bilo v trgovine poslanih 200 tisoč primerkov IgralnePostaje 3, od tega se jih je dobrih šeststo že pojavilo na eBay-u.

8 komentarjev

Emulacija na PS3 zaenkrat zelo slaba

The inquirer - Teden ali dva nazaj so bili evropski navdušenci nad igrami razočarani, ko je Sony najavil, da bodo kljub višji ceni dostavili slabše PlayStatione. Čezlužne različice so namreč dodatno opremljene s starimi čipi iz druge inačice IgralnePostaje, da lahko brez težav poganjajo vse stare igre, medtem ko je v Evropi konkurenca precej šibka, zato kupcem po Sony-jevem mnenju ni potrebno nuditi tovrstnega ugodja.

Namesto namenske strojne podpore naj bi, kot najbrž veste, za zagon iger s PS2 skrbela emulacija, ki pa je zaenkrat zelo šibka. Inquirer poroča, da je nemška konzolastična stran Cynamite preverila, kako se na novi konzoli obnašajo nekateri trenutno najbolj priljubljeni stari naslovi. Prišli so do zelo žalostnih zaključkov - pravilno je delovala samo ena od dvanajstih iger. Upamo, da bo Sony s popravki firmware-a sčasoma popravil kompatibilnost, zaenkrat pa PlayStationa 2 še ni treba pospravljati.

38 komentarjev

Prvi rezultati boja konzol

Playfuls - Minil je prvi mesec od izdaje dveh konzol nove generacije, zato je čas, da si pogledamo prodajne rezultate. V ZDA poročajo, da je Nintendo prodal 476.000 Wii-jev, kar je skora dvainpolkrat toliko, kot je Sony prodal svojih Playstationov (196.000 enot). Glavni razlog za to je Sonyjeva nezmožnost dobave večje količine konzol, saj imajo še vedno resne tehnične težave z Blu-Ray pogoni. Tako je kljub začetnim Sonyevim obljubam, da bo konzol žejni trg dobil na voljo cel milijon Playstationov 3 (številka je vmes padla na pol milijona), na tržišče prispelo komaj 300.000 zmenetov. Ima pa tudi Nintendo nekaj težav z dobavo, saj je 50.000 Wiijev, namenjenih Evropi, bilo razprodanih že v prvih 12 urah in bodo verjetno težko dobavljivi vsaj do naslednjega leta.

Po napovedih analitikov, Sonyju ne bo nikakor uspelo doseči cilja, ki je bil 6 milijonov prodanih konzol v ZDA do marca 2007, saj bo imel težave z izdelavo vsaj še do takrat. Bolj realistična so pričakovanja Nintenda, ki v istem obdobju...

45 komentarjev

Prvi preizkus PS3ja

Slo-Tech - Konec prejšnjega tedna so pisci revije PSM3 od Sonyja dobili (za par ur) v roke testni Playstation 3. Preizkusili so Motorstorm in Resistance: fall of man.



Objavili so filmček vklopa konzole in zagona Motorstorma, ki pa so ga na Sonyjevo željo kmalu umaknili. Na srečo se ga da še zmeraj najti na Video googlu in Youtubeu.

In kaj so ugotovili pri PSM3? Da je PS3 zelo tih, težek, se hitro vžge, se sveti kot ogledalo, ima (črno) prosojno ohišje, da je joypad zelo lahek in da je sistem za zaznavanje nagiba zelo odziven. Nasploh so bili zelo navdušeni...

V komentarjih pod novico se je pojavilo ogromno vprašanj, na katera so pisci naslednji dan večinoma odgovorili. Še zmeraj pa ostaja...

14 komentarjev

Fotoaparat in GPS za PSP

Digital Trends - Na sejmu Tokyo Game Show je Sony med drugim novinarjem in obiskovalcem predstavil dva nova dodatka za njihovo prenosno konzolo PlayStation Portable.

Prvi je majhen digitalni fotoaparat, ki se ga priključi na USB vtič, ki ga konzola premore, in je zmožen izdelovanja fotografij v ločljivosti 1,3 megapiksla. Zaenkrat ga ne bo možno uporabljati v povezavi z igrami, z njim bomo lahko izdelali le avatar za predstavitev na Sony-jevem igralnem spletnem središču, na Japonskem pa naj bi izšel drugega novembra in stal 43 dolarjev.

Najavljen je bil tudi GPS dodatek, ki bo tokrat uporabljen v bolj zabavne namene kot običajno. Poleg pomoči pri vožnji vam bo svetoval izbiro golf udarca, vas učil astronomije in nenazadnje deloval v povezavi z igrami -- za začetek s prihajajočo verzijo uspešnice Metal Gear Solid. Dodatek za satelitsko navigacijo bodo Japonci lahko nabavili za 52 ameriških dolarjev v začetku decembra, kdaj se bomo z gizmoma zabavali tudi zahodnjaki, pa poročevalci na Digital...

2 komentarja

Načrti za PS3 FCC-ju

Daily Tech - Sony je oddal podatke o svoji prihajajoči konzoli ameriški zvezni komisiji za komunikacije ( FCC), ki bo preverila, ali je izdelek v skladu z vsemi pravili, posebno kar se tiče Wi-Fi podpore. Dogodek je pomemben zato, ker dokazuje, da je PlayStation 3 že dokončan in poslan v proizvodnjo ta mesec, če sklepamo po nalepkah, ki se bodo nahajale na spodnji strani konzole in so bile predložene FCC-ju. Zanimivo je tudi, da se konzola proizvaja v dveh različnih tovarnah (na Kitajskem in na Japonskem), kar je bilo sprva, ko je Sony načrtoval veliko število primerkov, smiselno ravnanje oz. enostavno delitev proizvodnje za zadovoljitev potreb. Sedaj pa, ko je zaradi težavne izdelave Cell procesorjev napovedano število upadlo na pol milijona, je tovrstno...

5 komentarjev

Evropa bo še čakala na PS3

Slo-Tech - Newsday poroča, da PlayStation 3 17. novembra ne bo na voljo v Evropi. Sonyu so načrte prekrižale težave z masovno proizvodnjo ključne komponente v Blu-Ray pogonih. Zaradi tega bo PS3 17. novembra možno kupiti samo v ZDA in Japonski. Vendar bodo tudi tam zaloge zelo majhne, saj bodo v ZDA poslali 400.000 enot, na Japonsko pa samo 100.000.

Točen datum izida v Evropi bodo najavili v bližnji prihodnosti, predvidevajo pa, da bo to v začetku marca prihodnje leto.

Kljub vsemu pa Sony še vedno planira, da bo prodal 6 milijonov enot do Marca 2007.

19 komentarjev

Playstation 3 degradiran, bo Sony to preživel?

The inquirer - Včeraj smo poročali, da bodo predvidene frekvence procesorja v PS3 nižje, kot pa so bile sprva načrtovane. Sonyju pa kot kaže ne gre najbolje tudi na drugih področjih. Lansko leto so se ubadali z Rootkit-om, letos z eksplozivnimi baterijami za prenosnike. Hkrati so se popolnoma umaknili iz tržišča plazem, ter na dveh pomembnih tržiščih, ZDA in Japonski, še iz področja računalniških LCD monitorjev. Glede na vse skupaj ne čudi, da se Wired sprašuje: "Ali lahko PS3 reši Sony?"

Srce PS3 bo vsekakor pomagalo pri raziskavah raka, Alzheimerjeve in ostalih bolezni. Na Stanfordski univerzi so se njihov procesor odločili uporabiti v okviru projekta raziskav proteinov z imenom Folding@home.

39 komentarjev

Cene in diagonale LCDjev rastejo, ter Sonyjev delni umik.

TweakNews.net - Cene LCD ekranov so v letošnjem letu samo padale, sedaj pa rastejo. Razlog je visoko povpraševanje ter dejstvo, da so določena podjetja, med njimi 2. in 3. največji proizvajalec LCD-jev LG-Philips in AU Optronics (Acer), znižali proizvodnjo zaradi prehudih padcev cen. Dodatno je Sony najavil, da se v določenih regijah umika s tržišča LCD monitorjev.

Višanje cen LCD-jev ni enakomerno. Zaradi popularnosti so se podražili 17 palčniki, nasprotno se je cena 21 do 42 palčnikov minimalno spremenila.

Temu navkljub so prav zdaj pri LGju predstavili ogromen 100 palčni LCD televizor, nekoliko manjšega 75 palčnega Samsunga pa lahko že kupite.

31 komentarjev

Japonska zahteva raziskavo o Sonyjevih baterijah, odpoklic tudi pri Applu

Yahoo News - Tudi Apple je postal žrtev Sonyevih "terorističnih" baterij. Odpoklicali so kar 1,8 milijona baterij G4 iBook in PowerBookov. Vsi, ki imate baterije serij A1061, A1078 in A1079, ki se končujejo od HQ441 do HQ507 ter od 3X446 do3X510, ste vljudno vabljeni, da jih čim hitreje zamenjate.

Da imajo baterije resničen terorističen potencial, so dokazali pri Quantasu, ki potnikom niso dovolili priključitve Dellovih prenosnikov na električna omrežja v letalih, če prej niso odstranili baterije. Verjetno vedo, kaj počnejo, saj imajo enega boljših varnostnih rezultatov letalskih prevoznikov. Do sedaj v nesreči niso izgubili niti enega reaktivnega potniškega letala.

Japonskemu ministru za trgovino ne gre v račun, kako se je lahko na tržišču znašlo milijone baterij, ki lahko njihove lastnike ogrožajo na ta eksploziven način. Od Sonyja in Della zahtevajo podrobno raziskavo z objavo rezultatov. V nasprotnem primeru bo prišlo do hudih tožb. Zanimivo pri vsem skupaj je, da Sonyjevi prenosniki...

11 komentarjev

Sony-eva kriza identitete

Slo-Tech - Sony se je razrasel v dinozavra, ki ponuja od losijonov, baterij, zavarovalnin, bančnih storitev, do nam bolj znanih filmov, televizorjev in Hi-Fi opreme. Zaradi preobsežnosti, je verjetno izgubil tako ostrino na tržišču, kot tudi ugled svoje znamke.

Izumitelju Walkmana je tržišče prevzel Apple Computers inc. z iPodom. Spregledali so tudi potencial LCD TV-jev, ker so stavili na plazmo in bili prisiljeni v sodelovanje s Samsungom. Soizumitelj CD formata je sedaj v premnogih bitkah, npr. na področju naslednjega medijskega formata: Blu Ray vs. HD-DVD, igralnih konzol, kjer se bodo spopadli Xbox360, Nintento Wii in PS3. Z odkupom Konica-Minoltinega dela, si je le nekoliko olajšal boj s Canonom in ostalimi...

Za nekatere poteze so si krivi tudi sami, tu je predvsem govora o lanski polomiji z Rootkitom. Podobno vprašljiva za ugled je bila ustanovitev paralelne lukszne veje pod imenom Qualia. Nekoč je Sony pomenil več. Veliko več.

Sir Howard Stringer, ki je trenutno vodilni Sonya,...

17 komentarjev