»

Poplava novih grafičnih kartic

Daily Tech - Hkrati z predstavitvijo Radeona X1950 je ATI predstavil tudi grafični kartici Radeon X1650 PRO in X1300 XT, vendar sta le-ti pri predstavitvi ostali v senci velikih bratov. Prva temelji na jedru R530, ki premore 12 Pixel Shader cevovodov ter pet Vertex Shader enot in tiktaka s frekvenco 600 MHz. Proizvajalci grafičnih kartic se lahko odločajo med DDR2 in GDDR3 pomnilnikom s frekvenco 400, 500 ali celo 700 MHz ter pomnilniške širine 128 bitov. Ogledate si lahko tudi test omenjene kartice.

Jedro modela X1300 XT tiktaka s frekvenco 500 MHz, proizvajalci pa lahko prav tako kot pri X1650 PRO izbirajo med DDR2 in GDDR3 pomnilnikom, pri tem pa je pomnilniška širina pri prvem 64 pri drugem 128 bitna, frekvenca prvega 400 MHZ ter drugega 500 MHz. Kartici bosta kupcem na voljo od štirinajstega septembra.

Več o omenjenih karticah si preberite na RegHardware.

nVidia bo, kot odgovor na ATI-jeve korake v naslednjih tednih predstavila poleg 7900 GS in 7950 GT tudi model 7100GS, ki...

17 komentarjev

Evolucija grafičnega uporabniškega vmesnika

Slo-Tech - Na /. se je pojavila zanimiva povezava na galerijo, v kateri si lahko ogledate, kako so se skozi čas razvijali uporabniški vmesniki dveh pomembnih operacijskih sistemov, Microsoftovih Oken in jabolčnega Mac OS-a. Na voljo so posnetki zaslona vseh pomembnejših različic začenši z 1.0, pogrešamo le pregled razvoja nekaterih manj znanih, a vendar uporabljanih GUIjev za Linux, pa tudi kaj bolj eksotičnega, kot naprimer BeOS in Amiga OS. Klik.

89 komentarjev

Gnome ali KDE?

Slashdot - "Izberite svoj strup", tega načela se uporabniki GNU/ Linux-a držimo že precej časa. Katera distribucija, katero jedro, katero namizje bomo uporabili. Redke so stvari, ki bi bile določene vnaprej in zabetonirane. Sedaj pa je sam 'ata' Linus dejal, da naj ljudje uporabljajo KDE. Takole je nagovoril razvijalce Gnome-a:

"Vaša 'uporabniki so idioti, dodatna funkcionalnost jih samo zmede' mentaliteta je bolezen. Bodite menja, da so vaši uporabniki idioti in samo idioti bodo uporabljali Gnome. Jaz ga ne uporabljam, ker je v težnji, da postane čim bolj preprost dosegel stanje v katerem je postal zame neuporaben.

Prosim, recite ljudem naj raje uporabljajo KDE."

Potem je še navrgel, da so razvijalci Gnome namizja nacisti uporabniških vmesnikov.

Na Slashdotu je to odprlo burno debato.

No, kaj bomo uporabljali je vprašanje posameznika, daleč največja uporabnost grafičnih vmesnikov je pa to, da omogočajo več odprtih terminalov na enem zaslonu. ;)

79 komentarjev

Amiga prodaja AmigaOS

Slashdot - Podjetje Amiga je danes sporočilo, da je korporaciji KMOS prodalo AmigaOS. Pogodba daje novemu lastniku pravico do uporabe imena, izvorne kode vseh različic, od klasičnega operacijskega sistema Amiga do AmigaOS 4.0, in tudi vse ostale pravice. Razlog za tako odločitev prvotnega lastnika naj bi bila osredotočenost na mobilni trg, kamor je namenjen predvsem s svojimi izdelki AmigaDE in Amiga Anywhere, ki omogočata enakovredno delovanje aplikacij na različnih arhitekturah.

2 komentarja

Koliko časa za odpravljanje napak

Slashdot - Na Slashdotu poročajo o zanimivem eksperimentu, ki ga je cel lanski december izvajal Marshall Brain. Na računalniku, ki je tekel ves čas, je beležil čas, ki ga je porabil za odpravljanje vseh programskih nevšečnosti: posodobitve pokvarjenih gonilnikov, ubdanje z naključnimi napakami in podobno. Ugotovil je, da je v enem mesecu vsega tega naneslo za 11 ur in 20 minut oz. za dober odstotek in pol. Ali če preračunamo na eno leto -- 5 dni in pol. Slashdot, domača stran eksperimenta.

8 komentarjev

Razvoj aplikacij za GPU

Slashdot - Ker postajajo procesorji na grafičnih karticah (GPU) vedno hitrejši, se vedno pogosteje porajajo ideje, da bi jih bilo smiselno uporabiti za poganjanje negrafičnih izračunov, saj so, kadar ne igramo iger, bolj ali manj neobremenjeni. O tem smo razmišljali tudi na forumu v temah Are GPU's limited to just graphics operations? in Alternativna uporaba GPUjev.

Slashdot pa danes poroča o zanimivem projektu BrookGPU. Gre za nadgradnjo ANSI C, pri čemer končni izdelki ali nekateri njihovi deli tečejo na GPU-jih. Tako navajajo, da GeForce FX 5900 Ultra doseže 20 GFLOPS, kar je primerljivo s Pentiumom 4 10 GHz, če bi obstajal. Vsekakor zanimiv projekt.

18 komentarjev

So MS Windows končno nared za povprečne uporabnike?

Kiberpipa - Pojavlja se vedno več vprašanj, ali so Microsoftova Okna končno postala pravšnja tudi za namizja povprečnih uporabnikov?

Nekdo je odgovor poizkušal poiskati tako, da je naložil WindowsXP. Izdelek je nato temeljito preizkusil in prišel do zaključka, da kljub njegovim velikim upom Microsoftova Okna vendarle še niso uporabna za povprečne ljudi. Očitno bomo morali še naprej ostati na Linuxu...


Dodatek: za vse, ki še vedno niste ugotovili: GRE ZA JOKE

23 komentarjev

Amiga Mini Show

Slo-Tech - V soboto, 19. oktobra ob 10. uri, se bo v Škofji Loki pričel že 4. Amiga Mini Show. Letos se bodo AMSja udeležili tudi tuji razstavljalci, ki bodo predstavljali trenutno najnovejše izdelke. Med drugimi novostmi bo moč videti računalnik AmigaOne, novi operacijski sistem AmigaOS 4.0, USB izdelke ter še nekaj ostalih zanimivosti, ki pa zaenkrat ostajajo skrivnost. Ker je železniška postaja od prizorišča oddaljena le kakih 50 metrov, je dostop do prireditve možen tudi z vlakom. Več informacij o dogodku je objavljenih na straneh slovenskega Amiga kluba.

7 komentarjev

BeOS, počivaj v miru

Slo-Tech - Roman nam je poslal naslednjo novico:
Podjetje BeOS, ki je dolgo časa bilo na trgu operacijskih sistemov zastopano s sistemom BeOS, je dokončno zaprlo svoja vrata. Preostali člani upravnega sveta podjetja prirejajo dražbo, na kateri bodo prodali še preostalo pisarniško opremo. Med opremo so tudi kvalitetni Sonyjevi računalniški sistemi BeIA e-Villa, ki še nikoli niso bili na prodaj za javnost. Članek si lahko preberete na strani Betanews . Torej BeOS ne bo več vstal od mrtvih?

5 komentarjev