»

Mac Pro bodo kot kaže sestavljali na Kitajskem

The Wall Street Journal - Apple je zadnja leta ponosno razglašal, da vse njihove najzmogljivejše računalnike sestavljajo v ZDA, natančneje v teksaškem Austinu. Gre za pomembno držo v času, ko se podjetja, večinoma zaradi nižjih cen delovne sile, odločajo za selitev proizvodnje v druge dele sveta. Kakorkoli, ko kaže so tudi pri Applu podlegli, kot poročajo ameriški mediji (vir je plačljiv, alternativa), ki se sklicujejo na vedenje dobro obveščenih, naj bi zadnji model Maca Pro sestavljali v tovarni podjetja Quanta Computer v bližini Šanghaja. Ne le zaradi nižje cene, v podjetju niso bili docela zadovoljni s kakovostjo in hitrostjo v teksaški tovarni.

Sodeč po odgovoru predstavnikov Appla, nekaj zares je na stvari: "Kot vsi naši izdelki, je...

26 komentarjev

Apple bučno najavil sveženj svojih storitev

Slo-Tech - Kreditna kartica, igričarski in medijski portal ter pretočna TV storitev so kratek opis novosti, s katerimi Apple po 42 letih od ustanovitve zlagoma prodira med ponudnike storitev. Vse storitve naj bi se od konkurentov razlikovale po kaki za Apple običajni dodani vrednosti, kot so obetali iz ust izvršnega direktorja Tima Cooka ves čas izlivajoči se presežniki.

In res. Jennifer Aniston, Steven Spielberg, Sofia Coppola in Oprah Winfrey so stali na odru kot garancija, da bo Apple Tv plus zares presegel ponudbo konkurence, beri Netflixa in Amazon Prime Videa, pa prihajajočega Disneya in Wallmarta, ki prav tako pripravljata podobni storitvi. Kar bomo zares vedeli šele jeseni, ko naj bi storitev začela delovati. Ponujala bo izključno samo lastne vsebine - kar je vseeno nekakšen minus glede...

73 komentarjev

Sapphire Atomic HD3870 hladilnik

Xtreme Systems - Kot kaže, bo Sapphire na AMD Radeon HD 3870 karticah zamenjal referenčni hladilnik z lastno rešitvijo, ki, za razliko od referenčne, zasede le eno PCI(e) režo. Glavna prednost je možnost uporabe štirih grafičnih kartic v CrossFire+ navezi na praktično vseh matičnih ploščah. Uporabo referenčnega hladilnika, ki zasede dve reži, in štirih kartic naenkrat zaenkrat omogoča le MSI K9A2 Platinum, ki ima vse štiri PCIe x16 reže razporejene s po eno PCI (oz. PCIe x1) režo med njimi. Vse ostale matične plošče, zasnovane na AMDjevem 790FX veznem čipovju, imajo namreč vsaj dve reži popolnoma skupaj.



Sam hladilnik uporablja zanimivo tehnologijo, imenovano Vapor Chamber, ki je zelo podobna toplotnim cevkam, a konceptu odstrani nekaj pomankljivosti. Cevke namreč delujejo po principu toplega in mrzlega dela,...

11 komentarjev

Dell za 4.600 evrov nudi računalnik za (interaktivno) zabavo - XPS 720 H2C

ComputerBase - Dell je kljub nakupu proizvajalca (bolje sestavljalca) računalnikov, namenjenih za igranje, Alienware, ohranil svojo blagovno znamko XPS, pod katero ponuja takšne računalnike. Tako je pred dnevi ponudil model XPS 720 H2C, katerega centralno srce (v resnici štiri) bije pri 3,73 GHZ (pri Dell-u ne mislijo, da se navijanje začne doma). Visoko frekvenco so dosegli s termoelektričnim hlajenjem procesorja.



Nemalokrat se zgodi, da proizvajalci, kljub zasoljeni ceni takšnih sistemov, te nepravilno zmogljivostno uravnotežijo (npr. premalo diskovnega prostora, zvok prepustijo kodeku, ki stane po...

36 komentarjev

Apple končno predstavil Mac Pro z 8 jedri

AppleInsider - Apple Inc. je včeraj, v sredo, 4. aprila 2007, po tihem dokončno le predstavil svoj namizni računalnik Mac Pro za profesionalce, ki se po novem lahko naroča z vse do osmimi jedri, ki se seštejejo s pomočjo dveh 4-jedrnih Xeonov na osnovi Core arhitekture.

V Apple-ovi spletni trgovini (zaenkrat le v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji, od naslednjega tedna dalje pa dosegljiv tudi v večini večjih evropskih držav; čeprav večina evropskih Apple Store-ov ža kar nekaj časa sprejema prednaročila) lahko tako po novem skonfigurirate Mac Pro delovno postajo s parom 3 GHz-nih Xeonov s kodnim imenom " Clovertown". Tudi novi Xeoni - kot že do sedaj večina iz serije 5xxx - je zgrajena na Core mikroarhitekturi.



V primeru, da boste pri nakupu izbrali 8-jedrne Clovertowne prištejte k osnovni ceni Mac...

26 komentarjev

Nadgrajevanje Mac Pro

AnandTech - Na AnandTechu so šarili po nedavno predstavljeni Applovi delovni postaji. V srebrno ohišje so najprej nameščali pomnilniške module različnih proizvajalcev, ki so povečini dosti cenejši od tistih z jabolčnim blagoslovom, preizkušali so, kako na sistemu tečejo Okna XP, največja poslastica članka pa je zamenjava vgrajenih procesorjev. Ker so se kot ena najuglednejših strani dokopali do testnih primerkov prihajajočih štirijedrnih Xeonov (jedro Clovertown), so dva takšna čipa namestili v Maca namesto standardnih dvojedrnih Xeonov z jedri Woodcrest. Na manjše presenečenje vseh je zadeva delovala brez problemov, performans novih čipov pa niso razkrili, saj jih k molku veže posebna pogodba, ki so jo ob prevzemu testnih...

0 komentarjev

Novosti iz Appla

Novi iPodi salutirajo.

vir: Apple
MacRumors.com - Na današnji predstavitvi je Steve Jobs ponovno postregel z nekaj jabolčnimi novostmi, za začetek so predstavili novo linijo iPodov:
  • iPod je dobil nove igre, svetlejši zaslon in zmogljivejše baterije. Ponujajo modela s 30 ter 80 GB, oba v beli oziroma črni barvi.
  • iPod nano je poleg boljših zaslonov in baterij dobil tudi barve. Tako boste lahko kupili model z 2 GB prostora v srebrni barvi, 4 GB model v modri, roza, zeleni ali srebrni ter 8 GB model v črni barvi. Pri vseh obljubljajo kar 24-urno delovanje baterije z enim polnjenjem.
  • iPod shuffle je sedaj na voljo v novi obliki, precej podobni Apple Remote-u, infrardečemu daljinskemu upravljalniku...

23 komentarjev

Novosti iz Appla

MacRumors.com - Mnogi navdušenci nad pečkato strojno opremo že nestrpno čakajo naslednji torek, ko naj bi Apple v San Franciscu novinarjem predstavil nekaj novih izdelkov. Zaenkrat je največ govora o napravi za video streaming, šušlja pa se tudi o osvežitvi iPod-ov, razširitvi spletne trgovine iTunes (uvedba prodaje filmov) in posodobitvi linije procesorjev (uvedba Core 2 Duo). Mobilni telefon iPhone, ki ga vsi že dolgo pričakujejo, naj bi bil v zaključni fazi izdelave, a ga 12. septembra skoraj gotovo ne bomo videli (The Register poroča, da bo na voljo v začetku prihodnjega leta)

Na veliko presenečenje vseh pa se je ena od posodobitev zgodila že danes, prišlo je namreč do posodobitve iMac-ov. Ti bodo po novem opremljeni z Intelovimi čipi Core 2 Duo, izboljšav bodo deležni tudi vgrajeni LCD-ji, največja novost pa je model s 24-palčno diagonalo. Med drugim so bili nadgradenj deležni tudi najmanjši modeli - Mac Mini - v katerih bodo od danes naprej tiktakali samo še dvojedrni procesorji. Kot...

17 komentarjev

Prvi preizkus novega OS X 10.5 Leopard

MacRumors.com - Pred nekaj dnevi so pri Applu predstavili njihov prihajajoči operacijski sistem Mac OS X 10.5 Leopard. Obenem so vsem udeležencem konference podarili beta različico omenjenega sistema.

Pri MacBidouille so naložili in preizkusili novi OS X, ter podokumentirali vse omembe vredne novosti - od tega da so že pri inštalaciji dobili možnost ponovne vzpostavitve starega sistema, novih virtualnih namizij, novega Safarija, pa do novega sistema pomoči.

Končna ocena? Beta ni razočarala. Ima še par nadležnih hroščev, a vendar ima Apple še 8 mesecev časa (izdaja je napovedana aprila 2007), da jih odpravi.

Izvorna novica na Mac Rumors
Članek na Hardmac

Omeniti velja še to, da je Steve Jobs napovedal še več sprememb v Leopardu, ki pa jih še niso pripravljeni predstaviti svetu.

25 komentarjev

Apple predstavil Mac Pro

Mac Pro

Slo-Tech - Apple-ov prehod na Intelova srca je s predstavitvijo Mac Pro končan. V kateri koli konfiguraciji boste dobili par Woodcrestov (Xeon 5100 – 4 MB L2 in 1.33 GHz FSB), od 2, preko 2.66, do 3 GHz. Mac Pro z dvema 2.66 GHz Xeon 5100, z 1GB RAM-a, GeForcem 7300GT (256MB RAM) in 16x SuperDrive pogonom, bo denarnico stanjšal za 2.499 dolarjev. Na očitke, da gre še vedno za (pre)drage stroje, Jobs odvrača, da podobe Dell-ove postaje stanejo skoraj 1000 dolarjev več.



Najnovejša delovna postaja je na zunaj enaka kot prejšnja, G5. Ohišje se na zunaj ni spremenilo, novosti so...

126 komentarjev

Novi Apple-ovi izdelki

Slo-Tech - Apple je danes na manjši prireditvi v Cupertinu predstavil nove izdelke, ki predvsem ciljajo na širše množice.

Najbolj odmevna bo zagotovo predstavitev prenovljenega malčka Mac Mini, ki je od sedaj naprej osnovan na Intelovih procesorjih. V ponudbi sta dva modela, ki se razlikujeta predvsem po vgrajenem procesorju. Osnova je Intelov Core Solo, ki tiktaka pri frekvenci 1.5 GHz, medtem ko je močnejši model podkrepljen še z dodatnim jedrom (Intel Core Duo) in nekoliko višjo frekvenco 1.67 GHz. Razlika je tudi v diskovnih in optičnih enotah, osnovni Mini ponuja 60 GB disk in Combo optično enoto, močnejši brat pa ima 80 GB disk in SuperDrive enoto.

Ostale specifikacije so enake, v sistemu je 512MB DDR2 667 pomnilnika, Intelovo vezno čipovje 945G z vgrajenim grafičnim čipom GMA 950, gigabitni mrežni vmesnik, brezžična mrežna kartica,...

34 komentarjev

Apple ne bo onemogočil poganjanje MS Windows na svojih računalnikih

MSNBC - Apple je nedavno predstavil svoje prve računalnike, katerih srce tvori Intelov procesor. Danes pa so iz tega podjetja potrdili, da ne bodo onemogočili poganjanja priljubljenega operacijskega sistema MS Windows. Ni pa za pričakovati, da bo Apple nudil podporo ali celo prilagal Windows.

Novico pozdravljajo tudi v Microsoftu, saj se ne branijo nobenega kosa strojne opreme, ki je zmožen pognati Windowse.

Je to korak k večji popularnosti Applovih strojev?

43 komentarjev

Novi produkti iz Apple-ovih logov

Slo-Tech - Danes se je v Kaliforniji odvijala Apple-ova prireditev za novinarje, na kateri so predstavili nekaj novosti.

Prva novost je prenovljeni iMac, ki je sedaj nekoliko tanjši od predhodnika. Novost je vgrajena video kamera ter priložen Bluetooth daljinec s šestimi gumbi in močnejša grafična kartica - ATijev Radeon X600. Pravtako bodo vsi novi iMaci opremljeni z novo programsko opremo Front Row, ki sodeluje z Bluetooth daljincem, ter program Photobooth, ki omogoča slikanje z v iMaca vgrajeno kamero. Zanimiva funkcija tega programa je, da uporablja LCD zaslon kot bliskavico. Miška Mighty mouse, ki jo je Apple predstavil nedavno, je sedaj del serijske opreme, iMaci pa so opremljeni tudi z gigabitno mrežno kartico. Na voljo bosta 2 inačici...

57 komentarjev

Apple naznanil prehod na Intelove procesorje

Slo-Tech - Ta teden se v San Franciscu odvija vsakoletna prireditev Apple Worldwide Developer Conference (WWDC '05), na kateri je imel otvoritveni govor Applov izvršni direktor, Steve Jobs.

V svojem govoru je potrdil govorice o prehodu Appla na Intelove procesorje, ki so v zadnjih nekaj dnevih preplavile splet. Poudaril je tudi, da njihov operacijski sistem OS X zadnjih pet let razvijajo vzporedno tako za PowerPC kot za platformo x86. Na prireditvi je predstavil delovanje OS X na delujočem računalniku x86, ki je bil osnovan okoli procesorja Intel Pentium 4, katerega frekvenca je bila 3,4 GHz.
Prve na Intelovih procesorjih zasnovane računalnike bomo videli junija 2006, prehod pa naj bi bil končan leto kasneje.

Veliko časa je bilo namenjenega poudarjanju enostavnega prehoda, saj naj bi bili vsi programi lahko prenosljivi. V večini primerov bo zadostoval samo ponoven prevod programa ali minimalna sprememba kode. Vsi stari programi, ki so bili prevedni v jezik PowerPCjev, pa bodo še vedno...

80 komentarjev