»

Trg procesorjev okreva, Intel pridobiva

X-Bit Labs - Podatki o trgu procesorjev za prvo četrtletje tega leta, ki so jih zbrali analitiki pri International Data Corporation, kažejo, da trg še vedno okreva. V primerjavi z enakim obdobjem lani je bilo prodanih 39 odstotkov več procesorjev, medtem ko je bila prodaja v primerjavi s predhodnim četrtletjem, tudi zavoljo božične nakupovalne sezone, za dobrih pet odstotkov nižja. Običajno je prvo četrtletje v primerjavi z božičnim skromnejše. Pridobival je Intel, AMD-jev je izgubljal.

Povprečna cena prodanega procesorja se je zvišala za 4,1 odstotka v primerjavi s kvartalom poprej, kar pripisujejo slabši prodaji Atomov in boljši prodaji dražjih enot. Tržni delež AMD-ja je za spoznanje upadel na 18,8 odstotka, medtem ko je Intel dobil pol odstotne točke in pristal pri 81 odstotkih.

IDC napoveduje, da bo letos trg procesorjev za računalnike zrasel za 15 odstotkov. Če se bodo zelo ugodni tokovi iz preteklega četrtletja nadaljevali, je pričakovati še nekoliko višjo rast.

20 komentarjev

Največji oblak je Conficker

Confickerjevo omrežje aprila 2009

Slashdot - Lani je bila najbolj popularna beseda v informacijski branži Lorcovo zelêno, pri čemer si jo je izmed polovice ljudi, ki so si dejansko pod to oguljeno frazo kaj predstavljali, vsak tolmačil po svoje. Letos se stikanje po naravi nadaljuje in hit tega poletja so oblaki in oblačno računalništvo. Proizvajalci nas prepričujejo, da so pravkar odkriti oblaki druga najboljša stvar na svetu, takoj za pašteto, ki jo nujno moramo posvojiti. V resnici so oblaki tu že dosti dlje.

Njihovi prvi in še vedno najzvestejši skrbniki so lopovi. Največji oblaki na medmrežju so namreč različni botneti. Prvak je Conficker, ki ta hip nadzoruje 6,4 milijona računalnikov v 230 državah. To pomeni, da razpolaga z 18 milijoni procesorjev in 28 terabiti na sekundo pasovne širine. Do teh podatkov je prišel Rodney...

15 komentarjev

AMD začel s proizvodnjo pomnilnika?

Xtreme Systems - Tako kaže. Sprva tega sicer ni videti, toda slika pove več kot 1000 besed:



V rdečem pravokotniku se lepo vidi, da je proizavajelc RAM modulov AMD. Coolaler je sicer skrivnosten (verjetno zaradi NDA), a verjetno bomo kmalu vedeli več. Že zdaj pa se ve, česa so moduli zmožni - 618 MHz (1236 DDR) pri CAS 4-4-3-4 zakasnitvah. Dobro, kajne?

Po nakupu ATI-ja bo AMD zdaj proizvajal še RAM pomnilnike? Še malo, pa bodo lahko opremili celoten sistem, vključno z ohišjem!

40 komentarjev

Ambiciozni načrti AMD-ja

DigiTimes - Po virih iz tajvanskih proizvajalcev matičnih plošč sodeč, načrtuje AMD v drugi polovici letošnjega leta prodajo 26 milijonov procesorjev, s čimer bi v letošnjem letu prodali 46 milijonov procesorjev. S tem bi svoj delež na trgu procesorjev povečal na kar 32 odstotkov. Kot je znano je v drugem četrtletju AMD dosegel največji delež na trgu procesorjev z dvaindvajsetimi odstotki. Dodatnih deset odstotkov naj bi pridobil s prodajo procesorjev za prenosnike in s pomočjo prej omenjenih proizvajalcev matičnih plošč.

Več o tem na DigiTimes-u

35 komentarjev

AMD: pocenitev dvojedrnikov z 2x 1MB L2

Slo-Tech - Po znižanju cen večine svojih procesorjev, je AMD znižal cene tudi dvojedrnim procesorjem s po enim megabajtom drugonivojskega predpomnilnika na jedro. Največja, kar 56 odstotna pocenitev, je doletela procesorje Athlon 64 X2 4800+, za katere bo po novem potrebno odšteti 286 ameriških dolarjev. Cena Athlon-a 64 X2 4400+ bo nižja za 52 odstotkov in bo znašala 224 ameriških dolarjev, medtem ko bo za najcenejši model 4000+, potrebno odšteti 173 ameriških dolarjev, kar pomeni 46 odstotno pocenitev. Omenjeni procesorji bodo ostali v prodaji le še kratek čas, saj bo AMD prenehal z izdelavo dvojedrnikov z dvema megabajtoma drgonivojskega predpomnilnika.

Več o tem na Daily Tech-u.

31 komentarjev

Največji delež AMDja doslej

Slo-Tech - V drugem četrtletju letošnjega leta je AMD dosegel doslej največji tržni delež na trgu procesorjev v svoji zgodovini. Le-ta je po podatkih Mercury Research-a znašal 22 odstotkov. Dosedanji največji AMD-jev tržni delež je znašal 21,8% v drugem četrtletju leta 2001. Njegov veliki konkurent Intel obvladuje 73 odstotkov trga s procesorji za namizne in prenosne računalnike ter strežnike. Ostalim majhnim proizvajalcem procesorjev, kot sta VIA in Transmeta je pripadel petodstotni tržni delež.

Na trgu serverskih procesorjev je delež AMD-ja po zaslugi procesorjev Opteron 200 znašal kar 33 odstotkov. Po prihodu Core 2 Duo procesorjev in močnem znižanju cen dosedanjih Pentiumov naj bi Intel v tretjem četrletju bolj povečal svoj delež.

Več o tem na IBTimes.

17 komentarjev

AMD prevzel Ati

Dave Orton (ATI) in Hector Ruiz (AMD)

AnandTech - Proizvajalec centralnih procesorjev, AMD, je za 5.4 milijarde ameriških dolarjev prevzel proizvajalca grafičnih procesorjev in veznih naborov, ATi. Tako so meso postale govorice, ki so po medmrežju krožile približno dva meseca.



Kaj to pomeni za trg veznih naborov, kako bo to vplivalo na ponudbo grafičnih procesorjev (in na nVidio), ali bo AMD lažje ponudil platformo za namizne in prenosne računalnike, kaj si ob vsem tem misli Intel, so le delček vprašanj, ki se ob prevzemu pojavljajo…

Več o tem tukaj.

111 komentarjev

AMD: Za slabo prodajo je kriv SARS

The inquirer - AMD je danes objavil pričakovanja za drugo četrtletje (točne podatke bomo dobili v drugi polovici julija). Kot vse kaže, bodo prodali za borih 615 milijonov izdelkov, kar je 14 odstotkov manj od pričakovanih 715. Robert Rivet, finačnik pri AMD-ju, pravi, da je za to kriva slaba prodaja na Daljnem vzhodu, torej SARS. Trenutno AMD-jeve delnice stojijo pri 6,59 dolarjih.

1 komentar

AMDju le ne kaže tako slabo?

Techconnect - Po poročanju TechConnect je AMD za četrto četrtletje popravil svoja predvidevanja, saj naj bi se njegova prodaja pred popravkom v tem obdobju leta 2002 povečala za dobrih 20 odstotkov. Zaradi povečanega povpraševanja na trgu računalništva in mobilne telefonije (torej povečanje prodaje procesorjev in flash pomnilnika) pa naj bi se AMDjeva prodaja povečala kar za 35 odstotkov in tako dosegla 700 milijonov dolarjev. Klik!

Prav tako dobro naj bi se godilo Intelu, ki je oznanil, da bo na svojih prihajajočih osnovnih ploščah Canterwood in Springdale, ki jih lahko pričakujemo v drugi četrini prihajajočega leta, omogočil naprednejše overclockerske funkcije. Očitno želi Intel poseči tudi na področje, kjer trenutno kraljuje AMD. Prav tako je Intel spremenil svoje načrte glede prihajajočih procesorjev, tako da bo Springdale deloval namesto na predvidenih 667 MHz FSB na kar 800 MHz, kot načrtuje tudi AMD za svoje Hammerje. Klik! Sicer pa nekaj o Intelu piše že nekaj novic spodaj....

3 komentarji

Intel prodal za 20% manj procesorjev

CNet - Hehe, da ne bo slycer jokal, da mora za novice skrbeti sam, mu bom tudi sam malce pomagal. Navijanje ušes ostalih pisunov pa je tudi v poteku, tako da lahko pričakujete izboljšanje stanja...

Prva novica tako prihaja iz Intelovih logov, ni pa prav nič spodbudna. Sodeč po tej novici je namreč Intelova prodaja procesorjev v prvem četrtletju za kar 20% nižja od primerljivega obdobja lansko leto. Analist Dan Niles kot glavni razlog za upad omenja splošno recesijo na računalniškem tržišču, toda mi vemo da je razlogov več. Recimo vse prej, kot bleščeča zamenjava generacij procesorjev (Pentium III na Pentium 4), ter, seveda, AMD. Glede na celoten trg je Intel še vedno v prednosti pred AMDjem, toda slednji mu že drugo leto vztrajno odžira vse več in več tržnega deleža. No, tudi napovedi za drugo četrtletje niso preveč naklonjene Intelu, stanje pa se bo po vsej verjetnosti izboljšalo komaj konec tega leta......

2 komentarja