»

Na Wikileaks objavljen predlog multilateralnega sporazuma o intelektualni lastnini

Slo-Tech - Spletišče Wikileaks je objavilo predlog multilateralnega sporazuma o intelektualni lastnini.

Glede na objavljeni dokument, bodo države podpisnice precej ostreje nastopile proti internetnemu piratstvu. Spremembe se obetajo na področju tesnejšega mednarodnega sodelovanja, države podpisnice pa bodo od tudi ponudnikov dostopa do interneta zahtevale aktivnejšo vlogo pri preganjanju tovrstnega kriminala, predvsem kar se tiče sodelovanja z represivnimi organi in posredovanja osebnih podatkov domnevnih kršiteljev avtorskih pravic. Ponudniki dostopa do interneta naj bi glede na sporazum tudi tesneje sodelovali z lastniki avtorskih pravic pri odstranjevanju nelegalnih avtorsko zaščitenih vsebin iz interneta.

Prav tako nameravajo podpisnice uvesti tudi omejitve uporabe orodij za zaščito zasebnosti in anonimnosti na internetu ter dodatne sankcije za onemogočanje tehnoloških zaščit proti kopiranju (onemogočanje DRM-ja) ter distribucijo orodij za onemogočanje teh tehnoloških zaščit.

Poleg...

57 komentarjev

Naj modifikacja 2006, izbrana na strani Bit-tech.net

Dark Blade, avtorja G69T

vir: Bit Technologies
Slo-Tech - Na strani bit-tech.net so uporabniki izbrali najboljšo modifikacijo v letu 2006. To je postala Dark Blade, modifikatorja G69T. Projekt je bil začet v novembru 2004, končan pa leta 2006. Predstavlja nov val modifikacij, kjer se avtorji prav malo ozirajo na običajne industrijske koncepte in ohišje zgradijo povsem na novo.



Prej zapisano še posebej velja za drugouvrščenega (bitka za prvo mesto je bila zelo zelo tesna) WDM - Weapon of Mass Destruction,...

48 komentarjev

7 let zaporne kazni za pirata

Slo-Tech - Nathana Petersona, enega največjih ilegalnih prodajalcev programske opreme v Ameriki, ki je s svojo dejavnostjo začel leta 2003, so lani ujeli FBI-jevci. Nekaj časa se je prebijal skozi kolesja birokratskega stroja, ki pa so ga pred kratkim izpljunila s težko kaznijo na plečih. Odsedeti bo moral namreč kar sedem let, poleg tega mu je naloženih še 5,4 milijona dolarjev denarne kazni, zaseženo pa bo tudi vse njegovo premoženje (hiše, avtomobili in jahta), ki ga je s svojo dejavnostjo pridobil. Imate legalna Okna?

53 komentarjev

Piratske stranke darknet

Slashdot - Švedska piratska stranka je v sodelovanju s podjetjem Relakks javnosti ponudila v uporabo t.i. darknet, ki uporabnikom omogoča varno (neizsledljivo) dostopanje do interneta in medsebojno deljenje datotek. Storitev stane 5€ mesečno, del tega pa se steka tudi na račun piratske stranke.

V stranki pravijo, da ima storitev širše zastavljene cilje, saj onemogoča nadzorovanje zasebnih komunikacij uporabnikov. Opozarjajo tudi na zakone o varstvu avtorskih pravic, ki za doseganje svojih ciljev kršijo informacijsko zasebnost uporabnikov interneta, saj za izvajanje zahtevajo nadzor nad nalinijskim vedenjem posameznika.

10 komentarjev

Glasbena industrija toži LimeWire

CNet - Nekoliko opogumljeni zaradi 115 milijonskega plačila Kazaa-e, so Sony BMG, Virgin Records in Warner Bros, na okrožnem sodišču v New Yorku, vložili tožbo zoper LimeWire. Za vsako skladbo, ki se izmenjuje preko LimeWire P2P omrežja, zahtevajo 150.000 dolarjev.

Seveda so MPAA, RIAA in BSA našli tudi nove načine borbe. PPL - Product Placement je tržna poteza marketinških oddelkov, da promovirajo svoje izdelke v svetu filma, glasbe, iger in ostalih medijih. Recimo Nike, v prvem Terminatorju, ali BMW v James Bondih (zadnji spet promovira "pravi Bondovski avto": Aston Martin).

Enake metode so se spomnili tudi omenjene organizacije, ki se borijo proti izmenjavi datotek na internetu in piratiziranju. V zadnji Hollywoodski (ne)uspešnici Miami Vice, dobri fantje enačijo drogo in piratizirano programje.

11 komentarjev

IP naslov ni zadosten dokaz, da je oseba piratizirala?

Slo-Tech - Bit-tech.net poroča, da je ameriško združenje glasbenih založnikov RIAA nedavno doživelo še enega izmed udarcev v boju proti internetnemu piratstvu.

V primeru Virgin vs. Marson je bila gospa Marson obtožena nelegalne dolvleke glasbenih datotek. Glavni tožnikov dokaz je bil IP naslov njenega računalnika, ki naj bi s pomočjo podatkov internetnega ponudnika dokazoval, da je ga. Marson lastnica računalnika, s pomočjo katerega naj bi se izvajale domnevno nezakonite aktivnosti.

Sam IP naslov pa naj ne bi bil zadosten dokaz za obsodbo, saj le-ta omogoča zgolj identifikacijo računalnika, ne pa tudi domnevnega kršitelja.

Ray Beckerman, glavni odvetnik RIAA je dejal:
"Soočili smo se z dokazom, da je imelo več ljudi dostop do računalnika ter internetne povezave, torej bi lahko vsak od njih izvajal domnevno nedovoljene aktivnosti."

The Inquirer je medtem objavil prispevek, v katerem avtor opisuje, da naj bi v filmu Miami Vice, ki je pravkar prišel na velika platna, skušali s pomočjo...

32 komentarjev

Modifikacija za bogove

Bit Technologies - Bit-Tech je ena najbolj znanih internetnih strani, kjer se pogosto pojavljajo modifikacije računalniških komponent, ki jemljejo dih.

Tokrat so se lotili izdelave ohišja po imenu Hypercube^2. Avtor je dobil idejo za modifikacijo v filmu Cube 2: Hypercube.
Po večmesečnem načrtovanju in izdelavi so objavili prvi del članka. Vsekakor lahko trdimo, da gre za eno najlepših računalniških ohišij. Preseneča predvsem natančnost izdelave, ter ogromno super idej, katere dodajo piko na i celotnemu projektu.

Ogled je vsekakor obvezen, priporočam pa, da si pred ogledom nadenete slinčke. ;)

30 komentarjev