»

Američani združili znanje in računski potencial proti koronavirusu

Slo-Tech - Ameriško ministrstvo za energetiko je skupaj z IBM ustanovilo javno-zasebni konzorcij, ki naj bi raziskovalnim inštitucijam zagotovil računsko moč za preiskave na področju virusa Covid-19. Ker je novico na dopoldanski novinarski konferenci razglasil predsednik Donald Trump, se je njegov opis projekta glasil nekoliko bolj slikovito: "Da spustimo z vajeti moč ameriških superračunalnikov!" Kot so potem nekoliko bolj vsebinsko pojasnili pri IBM, bo znanstvenikom na voljo 16 sistemov, s 775.000 procesorskimi jedri in 34.000 grafičnimi procesorji, ki bodo v seštevku zmogli 330 petaflopov računske moči. Ta bo namenjena za različne projekte na področju epidemiologije, bioinformatike in molekularnega modeliranja.

Konzorciju so se že pridružila nekatera druga ameriška podjetja, denimo Google, Hewlett Packard Enterprise, Amazon in Microsoft ter številne akademske inštitucije, kot so MIT, Oak Ridge National Laboratory in NASA. Zainteresirane znanstvene inštitucije se lahko za sodelovanje...

27 komentarjev

IBM-ov Mira cilja na vrh lestvice Top500

X-Bit Labs - IBM za ameriški Department of Energy (Ministrstvo za Energetiko) pripravlja nov superračunalnik Mira, ki naj bi že v prihodnjem letu prebil mejo 10 PetaFLOPS-ov oz. 10 bilijard operacij s plavajočo vejico na sekundo. Superračunalnik bo nastanjen v laboratoriju v ameriškem Argonne ter bo uporabljen predvsem za razvoj učinkovitejših pogonskih sklopov za današnja vozila, dvig učinkovitosti v prevozu dobrin, za izračune pri raziskavah ozračja, itd. Obenem je odskočna deska za...

27 komentarjev

Trdi disk in filmi v kompletu

TG Daily - Navadno sicer robantimo nad okostenelostjo filmskih založb, ki se s srednjeveškimi metodami spravljajo nad metode in prestopnike krasnega novega sveta, a to pot jim moramo priznati izvirnost. Seagate je namreč z založnikom Paramount sklenil dogovor, da na svojih zunanjih ponudijo njihove filme. Kupci petstogigabajtnega diska FreeAgent Go bodo na njem brezplačno prejeli Zvezdne steze (Star Trek, 2009), nadaljnjih dvajset pa je moč odkleniti za 10 do 15 dolarjev po kosu. Disk v akciji stane...

8 komentarjev

IBM na vrhu lestvice Green500

CNet - Lestvica najhitrejših 500 superračunalnikov, TOP500, je dobro znana, podobno pa je znano tudi dejstvo, da IBM na njej kraljuje že nekaj let, pravzaprav že od novembrske izdaje iz leta 2004, ko je vrh zavzel prvi Blue Gene/L sistem. A z vedno večjim poudarkom na porabi in varčnosti sistemov zelenemu gibanju ne morejo uiti niti superračunalniki, kjer je prav tako izredno močan IBM. Na lestvici Green500, ki računalnike s seznama TOP500 razvrsti glede na zmogljivost na Watt, je izmed prvih 20 sistemov kar 18 IBMovih. Na prvem mestu je superračunalnik, sestavljen iz BladeCentrov in nastanjen na Interdisciplinarnem Centru za Matematiko in Računsko Modeliranje Univerze v Varšavi. Le ta je s 536 Mflops/W kar 20 % bolj učinkovit od trenutno najhitrejšega sistema, IBMovega RoadRunnerja iz laboratorija v Los Alamosu, ki je s 444 Mflops/W kar četrti na lestvici.

Pri IBMu pravijo, da se zavedajo, da je iz dneva v dan bolj pomembna energetska učinkovitost zmogljivih računalnikov ter da surova...

8 komentarjev

Rackable Systems si ogleduje bankrotiran SGI

X-Bit Labs - Podjetje Rackable Systems je objavilo svoje načrte o prevzemu podjetja Silicion Graphics (SGI). SGI je ta teden v New Yorku razglasil stečaj po 11. poglavju, po tem ko si je v drugem četrtletju fiskalnega leta nagrmadil 49,2 milijona dolarjev izgube. Rackable bo za SGI odštel 25 milijonov dolarjev in prvzel nekatere njegove dolgove, s čimer se bo razširil še na trg HPC (high-performance computing). Resnici na ljubo ima Rackable v spodnjem delu tega segmenta že določeno prisotnost s strežniki na Intelovi tehnologiji x86, predvsem v komercialnem sektorju, medtem ko je SGI čislan v vladnih, znastvenih in akademskih krogih. Klik!

1 komentar

V Evropo prihaja prvi petaflopsni supperračunalnik

Heise - Evropa bo dobila svoj prvi superračunalnik, kateremu se bo zmogljivost merila v petaflopsih. Gre za IBM-ov BlueGene/P, ki ga je kupil nemški raziskovalni center Jülich v Stuttgartu za neznano vsoto, nekaj pa bosta zraven primaknila tudi nemško zvezno ministrstvo za izobraževanje in raziskave (Bundesministerium für Bildung und Forschung) ter deželno ministrstvo za inovacije v Severnem Porenju-Vestfaliji. Zanimivo je, da bo to prvi vodno hlajeni računalnik iz serije BlueGene/P, s čimer bodo zmanjšali potrebo po uporabi klimatskih naprav. Sistem bo sicer poganjalo 73.728 procesorjev PowerPC s 294.912 jedri (štiri na procesor torej) in 144 TB pomnilnika, za kar bo potrebno zagotoviti 2,2 MW električne energije.

13 komentarjev

Visoka ločljivost velikosti sladkorne kocke

vir: Gizmodo
Gizmodo - Kot poročajo na Gizmodu, je Toshiba predstavila trenutno najmanjšo "kamero" visoke ločljivosti. Modul, ki se sicer poveže na kontrolno enoto, ki je lahko do 30 metrov oddaljena, je zavidljivo majhen, saj meri zgolj 32,6(Š) x 38,6(V) x 41(D) milimetrov pri teži 65 gramov. S tremi CCD senzorji lahko zajema video v ločljivosti 1920 x 1080 pri tridesetih slikah na sekundo.

IK-HD1 je namenjen produkcijskim hišam, oddaljenemu nadzoru in/ali v namene zagotavljanja varnosti, zato ga boste zaman pričakovali v izdelkih, namenjenih splošnim uporabnikom, kar potrjuje tudi cena, ki samo za enoto in kontroler znaša nekaj manj kot deset tisoč ameriških dolarjev.

Veliki brat vas bo po novem gledal v visoki ločljivosti.

13 komentarjev

Francoski oui za Linux

Slashdot - Francoski parlament se je odločil, da bodo izvedli popolno migracijo na Linux v obeh domovih. Trenutno sicer že mnoga ministrstva svoje strežnike zaupajo odprti kodi, sedaj pa bodo to storili še z delovnimi postajami. Vso njihovo osebje bo imelo tako na svojih računalnikih nameščen Linux in OpenOffice, saj Francozi verjamejo, da bodo s tem znižali stroške. Katero distribucijo bodo uporabljali, se še niso odločili. Slashdot.

182 komentarjev

Japonci rušijo rekorde

Slashdot - Na Japonskem so sestavili MDGrape-3, najzmogljivejši računalnik na svetu, ki premore kar za petaflop računske moči, oziroma kvadrilijon računskih operacij na sekundo. S tem je iz prvega mesta na seznamu 500 najzmogljivejših superračunalnikov izrinil IBM-ov BluGene/L. Obenem japonski MDGrape-3 za doseganje impresivnega rezultata uporablja zgolj 4808 procesorjev v primerjavi z BluGene/L, ki ga poganja 130,000 procesorjev.

Razvoj japonskega MDGrape-3 je trajal 4 leta, stal pa zgolj 9 milijonov ameriških dolarjev. Procesorske enote je izdelal Hitachi, s svojimi izdelki je sodeloval Intel (DC Xeoni) in pa SGI (povezave in ostala strojna oprema). Cena procesorske zmogljivost se je ustavila pri zgolj 15 dolarjih na gigaflop. Za primerjavo - cena gigaflopa znaša pri BlueGene/L 140 dolarjev in pri Earth Simulatorju kar 8,000 dolarjev, v začetku 90-ih let 20. stoletja pa je stal gigaflop okoli milijona dolarjev. Računalnik se bo uporabljal predvsem za preučevanje vedenja proteinov pri...

28 komentarjev

Microsoft se spušča na področje superračunalnikov

News.com - Medtem, ko je do sedaj na večini superračunalnikov kraljeval Linux, Microsoft ni imel pravega protiorožja. Linux je namreč nameščen na 4-ih sistemih iz peterice svetovnih superračunalnikov.

Sedaj pa je Bill Gates na SC05 (Supercomputing Conference 2005 - konferenca o superračunalništvu) oznanil Windows Computer Cluster Server 2003, ki je pravkar prešel v beta-2 fazo testiranja. Sistem je optimiziran za delo v gručah, z njim lahko postavljamo opravila v vrsto, deležen pa je bil še kupa drugih optimizacij.

Microsoft pa tako tudi razmišlja, da bi začel ponujati na trgu poleg svojih Live verzij Offica, tudi brezplačne namizne programe, v prihodnosti pa mogoče celo sam operacijski sistem, ki bi sicer bil brezplačen, bi pa vseboval reklame, s katerim bi se zadeva financirala. Ker je to v samem sistemu malo težko narediti, načrtujejo, da bi izdali nizkorazreden sistem, ki bi v stilu Linux distribucij že vseboval uporabne programe, kot je na primer Office, in reklame prikazoval...

41 komentarjev

Novi IBM-ov superračunalnik

SiliconValley.com - Podjetje IBM je oz. bo danes naznanilo rojstvo novega superračunalnika. Nova naprava z imenom Watson Blue Gene system je bila zgrajena v rekordnih dveh mesecih, uporabljalo pa jo bo 3.000 raziskovalcev v IBM-ovem Thomas Watson Research Center.

Maksimalna procesorska moč Watson Blue Gene je 115 teraflopov, kar pomeni 115 bilijonov kalkulacij na sekundo, njegova konstantna zmogljivost pa je 91,29 milijarde operacij na sekundo. Ti podatki postavljajo novonastali superračunalnik takoj za IBM-ov najzmogljivejši izdelek Blue Gene (maksimalno 135 bilijonov kalkulacij na sekundo), ki ga uporabljajo v Lawrence Livermore Laboratory.

Oba superračunalnika sta zgrajena modularno. Tako je sistem Watson sestavljen iz 20 modulov, v vsakem pa je po 2.000 PowerPC procesorjev. Kljub temu da so pri izgradnji uporabili nizkoporabniška vezja, naj bi Watson Blue Gene letno porabil za kar 400 do 500 tisoč dolarjev električne energije.

Če želite imeti omenjeni sistem doma, vam ga pri IBM izdelajo...

26 komentarjev

Superračunalniki v F1

Slo-Tech - V zadnjih letih je postala aerodinamika v F1 vse odločilnejši faktor na poti do uspeha. Ravno zaradi tega razloga se vse ekipe poleg uporabe vetrovnika zatekajo tudi k uporabi simluacijskih paketov na področju CFD (Computational Fluid Dynamics).

Kot poroča F1Racing.net je ekipa F1 Sauber Petronas danes v Hinwilu predstavila svojo novo pridobitev - superračunalnik "ALBERT".

"ALBERT" je sestavljen iz 530 procesorjev AMD Opteron, opremljen je z 1 TB pomnilnika ter 11 TB trdega diska in je zmožen premleti 2.3 Tflop/s. S tem velja za enega najzmogljivejših računalnikov v F1, kot tudi na splošno v avtomobilski industriji.

Kot primerjavo navajajo, da bi morala za dosego take računske moči celotna populacija Zuricha, celo leto na vsake štiri sekunde zmožiti po dve 8-mestni številki. [|O]

Se prevladi Ferrarija v F1 bliža konec ... ? [:|]

32 komentarjev

Superračunalnik z več kot 10 000 procesorji

Linux World - NASA (The National Aeronautics and Space Administration) je dala zeleno luč za izgradnjo največjega superračunalnika, zasnovanega na računalnikih Altix podjetja Silicon Graphics (SGI), ki imajo po 512 procesorjev. Gruča dvajsetih računalnikov s skupno 10 240 procesorji bo služila oddelku Advanced Supercomputing Facility v Nasinem raziskovalnem centru v Moffett Fieldu v Californiji. Računalnik bo poganjal operacijski sistem Linux. Podrobnosti, mnenje Billa Thigpena, ki bo vodil projekt, in Linusa Torvaldsa, ki ga ni potrebno posebej predstavljati, najdete tukaj.

Na novico nas je opozoril stran na .

11 komentarjev

Moj računalnik je lahko superračunalnik

Wired News - Kaj bi rekli na to, če bi vam rekel da imate lahko na svoji mizi postavljen superračunalnik, ki bi se uvrstil med 500 najhitrejših računalnikov na svetu za samo 25.000 dolarjev? Mislim, da bi me po hitrem postopku razglasili za bedaka in krivoverca ter me odstavili s položaja administratorja Slo-Techa. Kaj pa če je vse res?

Podjetje ClearSpeed je namreč najavilo izid CS301 - procesor, ki bi deloval vzporedno z obstoječim/obstoječimi in vzporedno s svojimi bratci. Če sem prav razumel bi te zverinice, vsaka naj bi lahko izvedla 25 milijard operacij s plavajočo vejico v sekundi oziroma 25 gigaflopov, cinili kar na PCI kartice in to po štiri na vsako. Če preračunamo bi s šestimi PCI režami lahko dosegli računsko moč 600 gigaflopov, kar je kar ena šestdesetina (1/60) števila operacij na sekundo najmočnejšega računalnika na svetu - japonskega Zemeljskega simulatorja, ki je zapakiran v veliko skladišče in stane 350 milijonov dolarjev, s tem da si sploh nočem predstavljati koliko...

19 komentarjev