»

Kitajski navigacijski sistem Beidou začel komercialno delovanje

Oktobrska izstrelitev satelita za Beidou

BBC - Kitajska je ponosno sporočila, da je njihov regionalni navigacijski sistem Beidou začel polno delovati. Sistem je bil operativen že lanskega decembra, a je bil omejen na vojaško in vladno rabo. Sedaj so odprli tudi civilni oziroma komercialni del sistem, tako da lahko na Kitajskem in delu jugovzhodne Azije in Pacifika vsakdo uporablja kitajsko navigacijo. Sistem bodo predvidoma do leta 2020 nadgradili z dodatnimi sateliti, tako da bo pokrival celotno Zemljino oblo.

Razlogi za izdelavo sistema so očitni. GPS je sicer trenutno prosto dostopen, a ga nadzira ameriška vojska, ki ga načeloma lahko kadarkoli ukine ali začne motiti. Rusija ima svoj Glonass s 23 sateliti, ki prav tako že pokriva celotni svet,...

16 komentarjev

Stanford pripravil antični navigacijski sistem

Ars Technica - Na stanfordski univerzi so pripravili izjemno zanimivo aplikacijo za vse humaniste in zgodovinarje, ki demonstrira uporabnost računalnikov pri analizi podatkov in bolj zanimivem učenju ter moč interdisciplinarnega sodelovanja. Pripravili so ORBIS, kar pomeni Stanfordov geoprostorski omrežni model rimskega sveta. Z njim je mogoče simulirati potovanje med različnimi mesti v Rimskem cesarstvu leta 200 n. št.

V projektu so sodelovali zgodovinar in klasicist Walter Scheidel, specialist za humanistiko Elijah Meeks, geograf in spletni razvijalec Karl Grossner in GIS-analitik Noemi Alvarez. Rezultat je interaktiven zemljevid rimskega sveta, ki omogoča navigacijo po Rimskem cesarstvu kakor...

6 komentarjev

EGNOS uporaben v letalstvu

vir: BBC
BBC - V sredo je začel v Evropi delovati sistem EGNOS s signalom kakovosti Safety-of-Life, ki je sedaj uporaben za avtomatsko vodenje zračnih plovil. EGNOS pomeni European Geostationary Navigation Overlay Service in označuje sistem treh dodatnih satelitov in 44 zemeljskih baznih postaj, ki so razmeščene po evropskih državah in izboljšujejo natančnost satelitskega navigacijskega sistema GPS (ter v prihodnosti Galilea in GLONASS-a). Natančnost GPS-a je premajhna, da bi ga mogli uporabljati kot edini navigacijski sistem za pilotiranje letal in helikopterjev. Zaradi tega si piloti v priletni fazi leta pomagajo z ILS-om, ki vključuje radijske oddajnike na...

6 komentarjev

Prvi večji trk dveh satelitov

Slashdot - V vesoljski terminologiji je že nekaj časa poznan termin vesoljske smeti (space junk), ki pa doslej ni povzročal večjih nevšečnosti. Gre za ostanke raznih nedelujočih satelitov, izgorelih raketnih delov in podobnega, kar ostane v orbiti in ne služi več nobenemu namenu.

To pot se je zgodilo prvo večje trčenje človekovih vesoljskih objektov v zgodovini (manjša oplazenja so se že dogajala). Komercialni satelit Iridium 33 podjetja Iridium, ki omogoča satelitske telefonske pogovore po celem zemeljskem površju, je trčil s starim in nedelujočim ruskim satelitom Kosmos-2251. Zaletela sta se na višini 790 kilometrov nad Sibirijo 10. februarja ob 17.55 po srednjeevropskem času, pri čemer Mednarodna vesoljska postaja naj ne bi bila ogrožena, medtem ko sta satelita povsem uničena.

Ameriški STRATCOM, ki nadzoruje nebo in beleži približno 18.000 predmetov v vesolju (delujočih in smeti), je takoj po trčenju začel raziskovati, kaj se je zgodilo, in je po 12 urah naštel več kot šeststo novih...

36 komentarjev

Kitajci bodo "zaščitili" otroke pred zlobnim internetom

Ars Technica - Že trenutno je uporaba interneta na Kitajskem zaradi Velikega požarnega zidu precej omejena, a oblastniki menijo, da je poleg klasične cenzure potrebno dodatno izboljšati spletno izkušnjo otrokom in mladini.

Za začetek bodo omejili igranje večigralskih iger (predvsem najpopularnejših MMORPG-jev) na tri ure dnevno. Ponudniki bodo morali vsem mladoletnikom, ki bodo presegli omenjen časovni interval, odvzeti pol njihovih dnevnih igralskih dosežkov (kreditov), če pa si bodo drznili igrati več kot pet ur, pa bodo ostali brez vsega. Da pa ne bi zaradi neuspehov v igrah mladoletniki poskušali svojih frustracij zdraviti s čim tako nespodobnim, kot je pornografija, pa so uvedli še dodaten ukrep.

Potrudili se bodo popolnoma iztrebiti vsako sled vsebine za odrasle. Tovrstna vsebina je bila že sedaj zelo preganjana, za njeno ustvarjanje in posedovanje so lahko državljani prejeli ogromne zaporne kazni, sedaj pa se bodo cele zadeve lotili v še bolj križarskem, fundamentalističnem smislu.

44 komentarjev

Kitajska razvija svoj lasten satelitsko navigacijski sistem

Slo-Tech - Kitajska razvija svoj lasten satelitsko navigacijski sistem, ki pa bo vojaške narave. Poleg GPS-a, GLONAS-a in rojevajočega Galilea, bo to torej že četrti tovrstni navigacijski sistem.

Pri tem pa so vsaj dvakrat krepko za nos potegnili Zahodnjake, predvsem Evropejce. Najprej so prišli do francoskega spoznanja, da je dobro svoj navigacijski sistem postaviti zelo blizu frekvencam GPS-a, ker se tako ne da motiti le enega sistema. Hkrati pa so se tudi nedolžno pridružili Galileovemu projektu z obljubo, da bodo spoznanja uporabili le za civilno rabo. Namesto tega so že razvili sistem, ki bo lahko vodil njihove jedrske rakete na cilj.

Kitajci imajo sicer za seboj že kar bohotno zgodovino izmikanja vojaške tehnologije Zahodnjakom.

Piratiziranje na višjem nivoju je očitno "legalno".

20 komentarjev

Projekt Galileo globoko v teku

vir: BBC
BBC - Medtem ko Evropa pospešeno gradi svoj ekvivalent ameriškemu sistemu za globalno pozicioniranje ( GPS), so si na BBC ogledali, čemu sploh potrebujemo še en tovrsten sistem in kaj nam bo napram ameriškemu ponudil.

Galileo bo sestavljalo 30 satelitov, ki bodo Evropo stali okrog 3,2 milijarde evrov. Prvo plovilo s potrebnimi deli za sestavo tega sistema bodo izstrelili jutri, naslednje mu bo sledilo za novo leto, delujoč sistem pa lahko pričakujemo do konca leta 2010. Najpomembnejša razlika v primerjavi z ameriškim sistemom je dejstvo, da je GPS vojaški sistem, brez zagotovil in garancije za delovanje, medtem ko bo Galileo evropski lastni civilni sistem, na katerega se bo vsakokrat moč zanesti.

Galileo bo...

24 komentarjev

Miselni procesi na namizju

OSNews - Washington times poroča da je družba Cyberkinetics Neurotechnology Systems razvila sistemi, imenuje se BrainGate, ki omogoča tetraplegikom stvari, kot so deskanje po internetu, pisanje elektronskih sporočil, igranje video igric, telefoniranje in operiranje s televizijskim daljincem.

Sistem so že poiskusili na eni osebi. Pacient pa je lahko premikal kazalec miške. FDA (Agencija za hrano in zdravila) je znanstvenikom že dovolila izvedbo na še štirih tetraplegikih.

Poiskus zahteva kirurško vrtanje v glavo. Nato pa pacientu nad centre, ki so odgovorni za premikanje rok in nog, vstavijo elektronsko vezje, ki živčne signale pošilja racunalniku v procesiranje.

Se povezava do originalne novice. Več o tem pa si lahko preberete na tej povezavi.

27 komentarjev

Ruski procesorji

Digit Life - Rusi so dobri matematiki, dobri računalničarji, tehniki, inžinirji ter fiziki, problem je le v pomanjkanju sredstev za uporabo vsega njihovega znanja. Zato (in zato, ker so ti ljudje precej poceni delovna sila) veliko število podjetij z bolj razvitih področij prestavlja svoje razvojne oddelke prav v države bivše Sovjetske zveze.

Tokrat pa so Rusi sami razvili strežniški procesor, ki bo ugledal masovno proizvodnjo. Elbrus MCST je namreč razvil 0,13 mikronski 500 megaherčni procesor, ki pri ubogih 1,2 volta napetosti porabi samo 2 W s 4,2 miliona tranzistorji pa uspe iztisniti 400 MIPS in 170 MFLOP-ov procesorske moči. Je izredno majhen - v velikosti kovanca za en Rubelj. Se bo procesor prijel še kje drugje kot v ruskih skrivnih jedrskih laboratorijih, kjer bodo...

21 komentarjev