»

Intelovo razkazovanje mišic: 80-jedrni procesor in napovedi o prehodu na 45 nm proizvodni proces proti koncu 2007

Daily Tech - Intel je naznanil, da so proizvedli svoj prvi procesor (zaenkrat prototip), ki je v sekundi sposoben izvesti bilijon operacij s plavajočo vejico (1 teraflops). Predstavil ga je Intelov izvršni direktor Paul Otellini med uvodnim predavanjem na IDF, ki ravnokar poteka v San Franciscu. Otellini je pokazal wafer (glej sliko), ki vsebuje 80 procesorjev z 80 jedri - skupaj 6400 jeder!



Delovni takt predstavljenih procesorjev znaša 3,1 GHz, pri čemer je potrebno poudariti, da so še daleč od pripravljenosti na proizvodnjo in služijo predvsem za predstavitvene namene. Vsak procesor bi naj bil unikaten zaradi tridimenzinalnega pakiranja - predpomnilnik je namreč vstavljen neposredno pod FPU-je, s čimer so prihranili na...

31 komentarjev

Mini plinski motor

Daily Tech - Trenutno so gorivne celice najbolj realen predvideni naslednik baterij, morda pa se jim bo v bližnji prihodnosti pridružil že kak zanimiv izum za pridobivanje električne energije. Na ameriški univerzi MIT so naredili koncept zelo zanimivega stroja -- pomanjšanega motorja na plinski pogon s turbo polnilnikom. Zadeva ne izgleda kot tipičen avtomobilski motor, a je po principu delovanja zelo podobna, izdelana pa je iz posebnih mikrostruktur, s pomočjo katerih je možno zmanjšati dimenzije na velikost, uporabno za vgradnjo v prenosne naprave. Delujoč prototip bodo poskusili izdelati do konca letošnjega leta, projekt pa je zelo resen in ima najverjetneje svetlo prihodnost, saj ga financira...

15 komentarjev

Crossfire spominski moduli iz OCZ-ja

Slo-Tech - ATi je v povezavi z enim bolj znanih proizvajalcev računalniškega spomina višjega razreda, OCZ-jem, izdal posebno serijo DDR2 modulov, ki se od običajnih OCZ-jevih produktov ločijo po značilni ATi-jevi rdeči barvi hladilnih reber in Crossfire logom na sredini. Palčke so testirane za popolno kompatibilnost s paralelno delujočimi grafičnimi karticami kanadskega proizvajalca, na voljo so posamezni kosi (1 GB) ali za dvokanalno delovanje testirani kompleti (2 GB), tiktakajo pa s timingi 4-4-4 pri 667 megahercih. Pridružujemo se DailyTech-u, ki v svoji novici komentira, da je slednji podatek čuden -- sodobne AM2 platforme namreč uporabljajo hitrejši, 800-megaherčen...

9 komentarjev

AMD novičke

Roadmap AMDjevih procesorjev

DigiTimes - Po informacijah tajvanskih proizvajalcev matičnih plošč, naj bi AMD svoje nove procesorje z oznako K8L za novo podnožje AM3, ki naj bi bilo kompatibilno z AM2, predstavil šele leta 2008, prav takrat naj bi bila predstavljena Intelova nova generacija procesorjev z oznako Core Micro. Namesto na razvoj omenjenih procesorjev, naj bi se AMD osredotočil na izdelavo sedanjih AM2 procesorjev s 65 nanometri. Tako naj bi v prvem četrtletju naslednjega leta predstavili 65 nanometrske Athlone 64 3800+, 4200+ in 4600+. Ostale prihajajoče procesorje si oglejte na strani Daily Tech oziroma na spodnji sliki:



V tretjem četrtletju prihajajočega leta se bodo s slovesom procesorjev Athlon 64 za s939 podnožje pojavili prvi dvojedrni procesorji v razredu...

10 komentarjev

Konec z 2 MB predpomnilnika pri AMDju

AnandTech - Seveda je govora o dvojedrnikih, ki imajo po en megabajt L2 predpomnilnika na jedro. AMD bo z njimi naredil konec, vsaj glede na DailyTech.

Razlog za to je preprost. AMD z Intel-om kaj kmalu ne bo zmogel več tekmovati po hitrosti, zato je že in še bo zniževal cene svojih procesorjev, da jih naredi konkurenčne. Ker predpomnilnik zasede veliko prostora, lahko uvidimo, zakaj bodo ponujali le še verzije s po pol megabajta na jedro. S tem namreč prihranijo precej denarja, saj na rezino pride več jeder.

Tako bodo pri AMD-ju v vseh proizvodnih obratih izdelovali enake dvojdernike, saj so tudi Turion X2 procesorji enaki, vsi imajo le po pol megabajta L2 predpomnilnika na jedro.

DailyTech in XtremeSystems.org

Na novico nas je prijazno opozoril Primoz78

Če želite X2 procesor na AM2 podnožju z 2 MB predpomnilnika, pohitite in ga naročite v kaki tuji spletni trgovini. Zaloga je _zelo_ omejena oziroma je sploh ni več, pride pa komajda še kakšna pošiljka.

13 komentarjev

Načrti DFI za platformi AM2 in 775

Platforma AM2

AnandTech - Včasih smo navijalci za svoje podvige skoraj obvezno kupovali matične plošče, proizvajalca Abit ( NF7-S še vedno tvori platformo za moj primaren računalnik). Podjetje je pred časom zašlo v težave in čas bo pokazal, ali so sposobni narediti matično ploščo, ki jo bodo entuzijasti dobesedno razgrabili iz polic.

Vendar trg ne počiva in lakoto entuzijastov je nemogoče potešiti, kaj šele, da ne bi imeli nič za pod zob. Do nedavna malo da ne neznano podjetje DFI, je ponudilo izvrstne matične plošče, sposobne neznosnih naporov. Tako velja, da danes DFI nudi plošče, ki prenesejo skoraj da vse.

Ker slika pove več kot tisoč besed, bomo kar grafično predstavili njihove načrte za matične plošče, ki bodo...

4 komentarji

Socket 939 hladilniki na AM2

Mad Shrimps - Po nedavni predstavitvi novega AMD-jevega podnožja AM2, se je zastavilo vprašanje o kompatibilnosti starejših hladilnikov za podnožje s.939, z novim podnožjem. Pri Norih rakcih so pripravili tabelo o možnosti uporabe omenjenih hladilnikov na procesorjih z novim podnožjem.

Procesorji, ki uporabljajo zaponke (podobno kot box hladilnik s.939 procesorjev) se lahko brez težav namestijo na novo podnožje, hladilniki pritrjeni z vijaki neposredno na matično ploščo, pa potrebujejo dodaten pritrdilni mehanizem, oziroma se ne prilegajo na novo podnožje.

Izvorna novica na Madshrimps.

2 komentarja

AMD predstavil AM2 procesorje

Slo-Tech - V skladu z napovedmi, je AMD danes predstavil prva procesorja iz serije novih procesorjev za podnožje AM2. Athlon 64 FX-62, s frekvenco 2,8 GHz je na voljo po ceni 1031 ameriških dolarjev, kar je razmeroma nižja cena od pred kratkim napovedane. Cena za model Athlon 64 X2 5000+ je 696 ameriških dolarjev, kar je malo višja cena od omenjene napovedi.

Pojavili so se tudi prvi uradni testi nove AMD-jeve platforme AM2, oglejte si jih na X-bit labs, Hartware.net, na HKEPC pa so testirali nove procesorje Sempron. Na Hexus.net si lahko ogledate primerjavo novega FX-a in prihajajočega Intelovega Conroe-ja.

Poleg tega je bilo predstavljenih nekaj novih matičnih plošč s podnožjem AM2: EPoX EP-MF570 SLI, Gigabyte GA-M59SLI-S5, Abit KN9 SLI in Albatron KM51PV-AM2.

Več o predstavitvi novih procesorjev lahko preberete v AMD-jevem poročilu za javnost.

39 komentarjev