»

NSA kopijo prestreženih podatkov - tudi Američanov - posreduje Izraelu

Slo-Tech - The Guardian je poročal, da je NSA na podlagi posebnega sporazuma Izraelu rutinsko posreduje neobdelane obveščevalne podatke. In to tudi o Američanih, navkljub zatrjevanju ameriške administracije, da je NSA izvajala ukrepe za zaščito zasebnosti svojih državljanov.

Sporazum z Izraelom sicer navaja nekaj splošnih načel (beri: floskul) o spoštovanju zasebnosti, vendar pa ne vsebuje nobenih pravnih omejitev glede uporabe podatkov s strani Izraela. Še več, Izraelci smejo podatke o Američanih hraniti do enega leta. Se pa Izrael zavezuje, da bo uničil kakršnokoli prestreženo komunikacijo ameriške vlade (ki je NSA itak ne prestreza, če verjamete), če jo bo prepoznal kot tako (itak da).

Objavljeni sporazum (podpisan je bil marca 2009) določa, da NSA Izraelu pošilja tim. surove prestrežene podatke (ang. raw Sigint). To obsega vsaj ("includes, but is not limited to") nepregledane in neprečiščene (obveščevalci uporabljajo izraz unminimized) prepise, povzetke, kopije, telegrame, zvočne...

54 komentarjev

Pentagon dovolil rabo socialnih omrežij

CNN - Ameriški Pentagon je v petek objavil spremembo politike glede uporabe socialnih omrežij. Po novem namreč svojemu osebju dovoljujejo uporabo strani, kot so Facebook, Twitter in tudi YouTube. Strani so bile na službenih računalnikih od leta 2007 dalje blokirane, odslej pa bodo z netajnih računalnikov prosto dostopne. Pomočnik obrambnega ministra William J. Lynn III pojasnjuje, da vojska prepoznava pomembnost tehnologij 21. stoletja in želi z njihovo pomočjo doseči čim širši krog ljudi.

Vojaki bodo lahko tako javnost informirali o misijah, ki se opravljajo, kot tudi ostajali v stikih z družinami. Uporaba socialnih omrežij bo združevala promocijsko dejavnost in...

2 komentarja

Analiza podatkov iz mobilne telefonije s pomočjo tehnik data mininga

Prometni podatki povezani z Google Maps

vir: CNET News
CNET News - Kot poročajo na CNetu, članek Short Cuts v reviji London Review of Books razkriva, da v zadnjem času veliko zasebnih podjetij različnim državnim agencijam in tajnim službam (predvsem ameriškim, pa tudi ostalim) na veliko prodaja programske pakete za analizo prometnih podatkov na področju mobilne telefonije.

Eno izmed podjetij, britansko ThorpeGlen tako ponuja programsko opremo, ki na podlagi prometnih podatkov lahko izlušči marsikatero zanimivo povezavo. Med drugim je programska oprema namenjena razkritju ožjega socialnega omrežja "osumljenca", ugotavljati je mogoče vse (tudi posredne) povezave med dvema uporabnikoma mobilnega telefona, razkriti pa je mogoče tudi osebe, ki...

12 komentarjev

Nemški Telekom vohunil za svojimi zaposlenimi

Slo-Tech - Kot poroča Frankfurter Algemeine Zeitung, naj bi pri Nemškem Telekomu priznali, da so vohunili za nekaterimi svojimi zaposlenimi.

Podjetje je pregledovalo izpiske telefonskih klicev vodilnih managerjev in članov uprave z namenom odkriti kdo izmed njih je novinarjem posredoval zaupne podatke o podjetju. Pregledovali so tudi prometne podatke številnih novinarjev ter oseb, ki so komunicirali z njimi (tudi zasebnikov) ter podatke skušali povezati s prometnimi podatki zaposlenih v Deutschne Telekomu.

Očitno težav z izpiski telefonskih klicev nimajo samo na slovenskem Ministrstvu za zunanje zadeve (ministra Rupla in generalnega sekretarja MZZ je Informacijska pooblaščenka prejšnji teden zaradi kršitve Zakona o varstvu osebnih podatkov oglobila), ne dvomimo pa, da bo tudi nemška zgodba doživela ustrezen sodni epilog.

8 komentarjev

Raziskava o spletnih pedofilih ovrgla številne mite

Slo-Tech - V publikaciji American Psychologist je pred kratkim izšel članek raziskovalne skupine CCRC (Crimes Against Children Research Center), ki priljubljene domneve o »internetnih plenilcih« postavlja pod vprašaj.

Splošna predstava, da spolni prestopniki na svetovnem spletu mladostnike nagovarjajo tako, da se predstavljajo kot njihovi vrstniki in jih na ta način zvabijo na srečanja ter jih zlorabijo, glede na rezultate raziskave ni pravilna.

Dogajanje je, kot trdijo raziskovalci, ravno obratno. Največ pedofilov se osredotoča na najstnike, ki jih zvabijo v seksualna razmerja. Vzamejo si čas, da razvijejo zaupljiv odnos, ki ga najstniki in najstnice dojemajo kot romanco ali celo spolno avanturo ter se v večini zavedajo, da se pogovarjajo z odraslo osebo. Mladostniki, ki so za takšno početje najbolj dojemljivi, imajo ponavadi za seboj preteklost, v kateri so se dogajale zlorabe in nasilje v družini – poleg tega pa so nagnjeni k tveganim dejavnostim, kot na primer on-line pogovarjanju o...

18 komentarjev

Sodelovanje operaterjev komunikacij s tajnimi službami

New York Times - Pred dvemi dnevi je New York Times objavil članek z naslovom Wider Spying Fuels Aid Plan for Telecom Industry.

V članku opisujejo sodelovanje ameriških telekomunikacijskih podjetij z NSA. Nekaj ameriških nevladnih organizacij je namreč proti nekaterim telekomunikacijskim podjetjem vložilo tožbe zaradi (po njihovem mnenju) nezakonitega sodelovanja z NSA. Zaradi tožb je ameriška administracija skušala doseči sprejetje zakonodaje, ki bi telekomunikacijskim podjetjem za nazaj podelila imuniteto. A glavni problem ameriške vlade ni podeljevanje imunitete za nazaj, pač pa vprašanje ali bodo telekomunikacijska podjetja v prihodnosti še želela (nezakonito) sodelovati z ameriškimi tajnimi službami.

Dokler je glavni prenos telekomunikacijskih podatkov potekal brezžično in preko satelitov, so ameriške tajne službe imele na voljo lastno tehnologijo za prestrezanje. V zadnjih letih pa čedalje več komunikacij poteka po optičnih kablih, pri nadzoru le-teh pa tajne službe potrebujejo...

9 komentarjev

Sodelovanje s tajnimi službami kot "svoboda govora"

Ars Technica - V začetku lanskega leta je ameriška nevladna organizacija Electronic Frontier Foundation proti telekomunikacijskemu podjetju AT&T vložila tožbo, ker naj bi ameriški tajni službi nezakonito posredovali prometne podatke o telefonskih klicih svojih strank. Tožbe so bile vložene tudi proti drugim telekomunikacijskim podjetjem, ki naj bi nezakonito sodelovale z NSA.

Te dni pa je eno izmed toženih podjetij, Verizon, prišlo na dan s precej nenavadnim argumentom, ki naj bi dokazoval neupravičenost tožbe. Verizonovi odvetniki namreč trdijo, da gre pri posredovanju omenjenih podatkov državnim ustanovam zgolj za izvajanje njihove pravice do svobode govora.

Verizon tako trdi, da jim svoboda izražanja dovoljuje da komurkoli - tudi tajnim službam na njihovo prošnjo - sporočijo katerekoli podatke. Dodajajo še, da bi morale nevladne organizacije - če menijo, da gre za nezakonit nadzor - izvajati pritisk na državo, ne pa zasebnim podjetjem omejevati njihovo svobodo govora.

Kakorkoli se...

6 komentarjev

Tajno prisluškovanje NSA je nezakonito

ACLU - Zgodba glede domnevno nezakonitega prisluškovanja Američanom s strani NSA brez sodnih odredb (samo po ukazu predsednika) se je pričela razpletati.

Predvčerajšnjim je namreč zvezna sodnica iz Detroita Anna Diggs Taylor presodila, da je takšno početje protiustavno, saj nezakonito posega v pravico do zasebnosti in svobodo govora.

Sodni postopek je sprožila ameriška nevladna organizacija American Civil Liberties Union.

115 komentarjev

NSA bo "žela" podatke o socialnih omrežjih iz spleta

New Scientist - Kot poroča Newscientist, se NSA zanima za analizo prometnih podatkov o socialnih mrežah, ki jih posamezniki puščamo na spletu. NSA namreč financira raziskavo, kako zajeti podatke o socialnih mrežah, ki jih posamezniki puščajo na spletnih straneh in sistemih za skupinsko sodelovanje.

Po poročanju New Scientista je osnovna ideja teh raziskav, kako ugotoviti koliko povezav oz. "stopenj" je nek posameznik oddaljen od npr. neke sporne (teroristične ali pa "teroristične") organizacije. Ali pa koliko "korakov" obstaja med dvema posameznikoma.

V bistvu gre za klasično analizo socialnih omrežij, s katero se zelo intenzivno ukvarjajo tudi na ljubljanski univerzi, kjer so razvili program Pajek. S pomočjo tega programa, ki je na voljo brezplačno, pa je nastalo že kar nekaj zanimivih analiz omrežij na internetu.

Upravičeno se domneva, da bo NSA te podatke skušala povezati s prometnimi podatki o telefonskih klicih, morda pa tudi s podatki o on-line nakupih, itd. Skupina znanstvenikov je...

11 komentarjev

Množično beleženje prometnih podatkov o telefonskih klicih Američanov

RTV Slovenija - Kot je včeraj poročal USA Today, je NSA v sodelovanju z nekaterimi telekomi zbirala prometne podatke o telefonskih klicev Američanov znotraj ZDA ter nad zbranimi podatki izvajala analize (tim. data mining). Zbirali naj bi podatke o več deset milijonih Američanov (celotne ameriške populacije je sicer 298,7 mio., od tega je 182,1 mio. uporabnikov mobilne telefonije).

Ob lanskem razkritju, da je NSA po Bushevem ukazu in brez sodnih odredb ter vednosti Kongresa prisluškovala Američanom, se je Bush izgovarjal, da gre le za klice v tujino. Zdaj pa je prišlo na dan, da je NSA beležila tudi notranje klice več deset milijonov Američanov.

NSA na podatkih izvaja tehnike izkopavanja podatkov (data mining), s katerimi iščejo vzorce "terorističnega" ali kako drugače sumljivega vedenja posameznikov, cilj NSA pa je beleženje (in analiza) vseh prometnih podatkov. Mimogrede, sprejem Direktive o hrambi prometnih podatkov daje pravno podlago za beleženje in hrambo prometnih podatkov tudi v...

49 komentarjev

Osnutek novele zakona o policiji - omejevanje zasebnosti in širjenje policijskih pooblastil?

Slo-Tech - Pred kratkim smo že poročali o predlaganih spremembah zakona o SOVI, tokrat je na vrsti še policija. MNZ namreč pripravlja novelo zakona o policiji, ki se trenutno še nahaja v medresorskem usklajevanju, osnutek zakona pa je, zaradi posegov v zasebnost, že deležen številnih kritik, med drugim tudi o tem, da se Slovenija spreminja v policijsko državo. Kritiki s(m)o mnenja, da so predlagane zakonske spremembe poskus države, da bi pod krinko "terorizma" in nekaterih kaznivih dejanj, ki so v zadnjem času odmevala v javnosti, široko povečala svoja pooblastila glede posega v informacijsko zasebnost.

V odgovor na kritike je ministrstvo za notranje zadeve v petek sporočilo, da je zakon nujen zaradi zahtev EU. Policija naj bi nova pooblastila nujno potrebovala zaradi vstopa Slovenije v Schengensko območje. Kar pa je bolj kot ne le izgovor, saj Schengenska konvencija v resnici ne zahteva tako nesorazmernih in vseobsežnih posegov v zasebnost, kot jih predvideva predlog omenjene novele zakona.
...

153 komentarjev

Sredin seminar o OpenBSD

Slo-Tech - Pojutrišnjem (to je na pepelnično sredo, 25. 2.) ob 18.15 bo Primož Gabrijelčič na Fakulteti za matematiko in fiziko (FMF) na Jadranski 21 v Ljubljani (nasproti IJS, nedaleč od FE/FRI in TP-LJ, gl. tudi sliko) v predavalnici 15 (drugo nadstropje) v okviru Sredinega seminarja predstavil operacijski sistem OpenBSD.

Predavanje je namenjeno tistim, ki tega OS (še) ne poznajo (dobro), kljub vsemu pa je zaželenega nekaj predznanja o osnovah *nixa.

Kot velja za vse Sredine seminarje, bo tudi ta brezplačen in odprt za vsakogar.

Primož je pred časom tudi odprl slovenski dopisni seznam o OpenBSD, v njegovem arhivu lahko najdete tudi najavo tega predavanja. Morda jo bo v kratkem dodal tudi na stran OBSD.si.

...

4 komentarji

Microsoft in Hollywod za lepši jutri: Financiramo Teroriste

ZDNet - Microsoft in MPAA (kinološka, ups, filmska ustreznica RIAA, zveze za branjenje pravic spregledanih umetnikov) opozarjata ameriški kongres, da teroristične organizacije in piratske skupine (oz., če govorimo o Aziji, podjetja) tesno sodelujeta -- s prihodki črnega trga programske opreme naj bi se financirale teroristične organizacije. Ameriško pravosodje zatrjuje, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da se vršitev takih nedopustnih transferjev ustavi. Klik!

Rešitev? Sicer je res, da si ZliTeroristi s svojimi napadi na PisarniškaPoslopja kvečjemu pljuvajo v skledo, saj zmanjšujejo potencialne prihodke v prihodnosti (zaradi 'nesreč' pač manj vlaganj v razvoj; izkušnje namreč ne nakazujejo, da bi njihova dejanja imela očitno stimulativne posledice). Programerji in filmarji bi se morali poslužiti drugačne metode: razvijati in snemati morajo pričeti popolno programje -- torej tako, ki bi zahtevalo neprestano posodabljanje (dodaten motiv za teroriste, da ne napadajo -- saj bi...

0 komentarjev