»

Otroci prilepljeni na zaslone, starši ne zaostajajo

TechCrunch - Proizvajalci mobilnih naprav bodo pod vedno večjim pritiskom zaradi odvisnostnih simptomov, ki jih pri uporabnikih, pa naj bodo maldi ali stari, povzročajo njihovi izdelki. Google in Android sta zato že začela v svoje operacijske sisteme vgrajevati nekatere varovalke, ki poskušajo omejiti t. i. screen time.

Študija Pew Research Centra - zajela je 743 ameriških otrok in 1.058 staršev - tako ugotavlja, da je približno dve tretjini staršev zaskrbljenih nad časom, ki ga njihovo potomstvo preživi bolščeč v tak ali drugačen zaslon....

25 komentarjev

Hofer bo postal mobilni operater

Slo-Tech - V Slovenijo prihaja nov ponudnik mobilne telefonije, in sicer operater HoT, ki bo storitve ponujal za diskontno verigo Hofer. V Sloveniji je namreč podružnico odprl avstrijski Ventocom, ki je začel novembra intenzivno delati in naj bi storitve ponujal od prve polovice tega leta dalje. Ventocom.si (slovenska podružnica) je večinski lastnik podjetja Hot mobil. Ventocom je že v Avstriji v navezi s Hoferjem postavil znamko Hofer Telekom ali krajše HoT.

V Sloveniji imamo že precej ponudnikov mobilne telefonije. Veliko trojico sestavljajo Simobil...

46 komentarjev

Ponovno izumljanje mobilnosti

Mobile World Congress - Konec februarja se v Barceloni že tradicionalno zbere vsa smetana iz sveta mobilne telefonije, saj se v španskem velemestu odvija konferenca Mobile World Congress. Ta letos poteka pod sloganom Redefining Mobile, po čemer lahko že sklepamo, da bodo proizvajalci mobilnikov, tablic in drugih sorodnih izdelkov skupaj z mobilnimi operaterji ter snovalci storitev, aplikacij ter vsebin zopet iskali nove načine, kako razveseljevati uporabnike in iz njihovih žepov zvabiti sleherni evro cent.

Koncept ponovnega izumljanja navadno doleti posamezno industrijo takrat, ko ta postane zrela in se razvoj osredotoča le na manjše izboljšave obstoječih rešitev, brez večji evolucijskih stopenj, kaj šele revolucionarnih prijemov. In zdi se, da je področje mobilne telefonije v zadnjih letih doletelo prav to. Proizvajalci telefonov so se začeli osredotočati na milimetre pri zaslonih, megaherze pri vgrajenih procesorjih ter milijone pik pri ločljivosti tipal vgrajenih fotoaparatov. Če ne bi bilo preskoka v...

19 komentarjev

Osebni mobilni oddajnik za cenejše klice v tujini

Majhnost omogoča prenosnost celice

vir: CNet
CNet - Osebni mobilni oddajniki, poimenovani femtocelice (domet do nekaj 10 metrov, obstajajo še pikocelice z dometom do ~200 metrov in mikrocelice z dometom do 2 km), omogočajo izboljšanje signala na mobilnih telefonih predvsem v stavbah ter v krajih, kjer je signal sicer šibak, saj mobilne telefone k svojemu operaterju povežejo kar prek ožičenega širokopasovnega interneta. AT&T za domače uporabnike te izboljševalce signala ponuja že nekaj časa, kaže pa, da bi te mahne pripomočke v prihodnosti lahko predvsem Evropejci jemali s seboj na počitnice.

Angleško podjetje Ubiquisys je namreč razvilo majhno škatlico (še manjšo od običajne femtocelice - poimenovali so jo atocelica), katere namen je predvsem ponujati majhno območje domačega mobilnega operaterja na dopustu, ko bi se sicer morali povezati v omrežje tujega operaterja in za klice, SMS-e...

20 komentarjev

Storitev sledenja mobilnim telefonom v Britaniji

Schneier.com - Po tem, ko je pred časom podjetje Flexispy ponudilo poseben program, ki mobilni telefon "spremeni" v prisluškovalno napravo (program omogoča, da naročnik storitve prestreza vse prometne podatke nadzorovanega telefona, prestreza SMS sporočila, itd)., se je pojavila podobna storitev, ki pa omogoča sledenje gibanju uporabnika mobilnega telefona.

Tako je pred kratkim podjetje World-tracker za britanske naročnike mobilnih storitev operaterjev O2, Orange in Vodafone pričelo ponujati sledenje njihovim mobilnim telefonom.

Po prijavi na storitev (prijava je mogoča preko spleta) lastnik mobilnega telefona dobi (eno) SMS sporočilo, storitev sledenja pa nato potrdi (z eno samo potrditvijo).

Dostop do podatkov je mogoč preko spletne strani, naročnikom storitve pa so na voljo podatki o lokaciji telefona za vsako minuto (podatki so povezani z Google maps). Sledenje je seveda popolnoma neopazno, saj World-Tracker uporablja podatke o lokacijah z omrežja mobilnega operaterja.

Podjetje se na...

16 komentarjev

Komercialna storitev sledenja mobilnim telefonom že na voljo

Slashdot - Kot poročajo pri CNet news, bo Verizon, drugi največji ameriški ponudnik mobilne telefonije, naslednji teden pričel komercialno ponujati storitev sledenja uporabnikom mobilnih telefonov.

Sistem (vsaj uradno) ni namenjen boju proti teroristom, pač pa staršem, ki bodo lahko spremljali, kje se gibljejo njihovi otroci. Starši bodo to lahko preverili s pomočjo storitve, ki bo lokacije mobilnih telefonov njihovih otrok izrisala na zemljevidu (na računalniku ali na mobilni napravi). Poleg tega pa bodo lahko zamejili območje kje se njihovi otroci smejo gibati - in če bodo območje zapustili, bodo starši o tem obveščeni s SMS sporočilom. Osnovna storitev bo stala slabih 10 USD, razširjena, ki omogoča nastavljanje mej dovoljenega gibanja pa slabih 20 USD.

Mobilni operaterji v ZDA morajo storitev določanja lokacije mobilnega telefona od leta 2005 zagotavljati v primeru klicev na 911 (podobno storitev morajo zagotavljati slovenski operaterji ob klicu na 113), sedaj pa so jo začeli še...

43 komentarjev

Mobilne novice

engadget - Na Consumer Electronic Showu, ki bo potekal od 6. do 8. januarja 2006, bo EPOS predstavil svoj sistem, s katerim je moč pisati na zaslone, ki niso občutljivi na dotik. To so dosegli z bazno postajo, ki je lahko vgrajena v sam mobilnik ali naknadno nameščena kot dodatek, ter pisalom, ki sporoča svojo pozicijo glede na bazo. Sistem si lahko podrobneje ogledate v flash predstavitvi.

Pri Dualcore Technologies so najavili, da jim je kot prvim uspelo združiti PC, ki deluje na Oknih XP, in pametni telefon. Hibrid so poimenovali cPC, njegove baterije naj bi bile sposobne zdržati 8 ur tudi ob uporabi več aplikacij hkrati. Tehnični podatki in ostalo vas čaka tu.

Če nikakor ne morete zdržati brez vašega Gmaila, lahko sedaj dostopate do njega tudi preko mobilnega telefona, stvar se čisto nič presenetljivo imenuje Gmail mobile.

Za vse bolj aktivne je razveseljiva novica, da sta Casio in LG na tržišče poslala mobilna telefona, sicer enojajčna dvojčka, ki sta odporna na vodo. Glede...

8 komentarjev

Obnove literarnih del v SMS sporočilih

The Register - Mobilni servis za študente dot.mobile je predstavil šaljiv način interpretacije del klasične književnosti, ki temelji na SMS sporočilih. Ta vsebujejo na moderen način zapisane obnove del, s pomočjo katerih naj bi si študentje lažje zapomnili dogajanje.

Profesor John Sutherland iz univerze v Londonu pravi, da je način izviren in da bi bile takšne obnovice lahko koristne, saj približajo dela študentom, ki imajo do zahtevnejše, posebno klasične književnosti, ponavadi odpor. Kljub vsemu pa gre bolj za duhovit način obnove zgodbe in jasno je, da bo za razumevanje knjige to potrebno vzeti v roke.

Kot je nekoč dejala Emily Bronte: "Wtf?".

6 komentarjev

Prvi virus za mobilne telefone, ki se širi preko MMS in bluetootha

24 ur - Commwarrior.A je ime novega virusa, ki straši po omrežjih mobilne telefonije.

Bojevnik je črv, ki rije po mobilnikih z operacijskim sistemom Symbian Series 60. Za širjenje uporablja sporočila MMS in bluetooth. Ko z njim okužimo telefon, seveda takoj začne iskati druge telefone, ki so dosegljivi preko bluetootha, hkrati pa prečeše še imenik in tako na dva načina potrka na mobilnike vaših prijateljev in znancev ter naključnih 'blizu sedečih' neznancev z Modrimzobom™ ;)

Datoteke imajo končnico .sis, imena se v primeru bluetootha naključno spreminjajo, pri uporabi...

17 komentarjev

Wind River in Red Hat bosta sodelovala

OSNews - Wind River, eden vodilnih razvijalcev programske opreme, vključene v naprave, kot so mobilni telefoni in tovarniški roboti, ter Red Hat, vodilni ponudnik programske opreme in storitev Linux, sta sklenila zvezo. Skupaj bosta razvila Red Hat Embedded Linux, izpeljanko Red Hat Enterprise Linuxa, ki bo namenjena omenjenim napravam. Wind River, ki razvija tudi svoj (zaprt) operacijski sistem VxWorks, bo gonilna sila pri prodaji novega Linuxa, podrobnosti o deljenju prihodkov, trajanju zveze in datumu izdaje pa še niso znane. Klik!

2 komentarja

Zavežite oči mobilnim operaterjem

PC World - Letošnje poletje bo očitno moderno lokacijsko sledenje mobilnim uporabnikom. Če smo v preteklem letu veliko pisali o teoretičnem vidiku in sramežljivih tipanjih trga, se lahko že za letos nadejamo začetka vstopa na trg bolj resnih proizvajalcev. Seveda je ena od prvih stvari, na katere pomislimo: "Tega nočem!" Vendar je pogosto tako, da si takšnih stvari zaželi šef in ostane nam le malo možnosti, če si ne želimo iskati nove službe.

Da bi bilo uvajanje te tehnologije lažje, je Bell predstavil tehnologijo, ki bo v bližnji prihodnosti omogočila uporabniku, da izklopi takšno sledenje. Glede na opis bodo mobilni operaterji še vedno vedeli, kje se nahajate, a vsaj šef ne bo zvedel kam hodite v popoldanskem času.

4 komentarji

Rezultati Risove ankete

RIS - Verjetno vas je velika večina sodelovala lani v RISovi anketi, in sedaj so na voljo rezultati. Če vas zanima, kako se obnašamo Slovenci in kaj počnemo, si poglejte tukaj.
Sicer pa, a ni bilo omenjeno, da bomo o tem obveščeni po mailu

7 komentarjev