»

Microsoft upokojil Office Genuine Advantage

ZDNet - Microsoft je potihoma, brez velikega pompa ukinil storitev Office Genuine Advantage (OGA), ki je služila preverjanju legalnosti nameščenega pisarniškega paketa Office vse od verzije XP dalje. OGA je namreč preverjala veljavnost licence, preden je uporabnik lahko s spleta prenesel dodatke za Office. Sprememba je bila tako nenajavljena, da zanjo očitno ni vedel niti celoten Redmond, saj je bilo na njihovih spletnih straneh cel kup mrtvih povezav na teme, povezane z OGA.

Tri dni pozneje je Microsoft strnil vrste in njihov tiskovni predstavnik je dejal, da je program odslužil svojemu namenu, to je uporabnikov prikazati, ali je nameščena kopija legalna, zato so ga upokojili. Da pri priči razočaramo vse lastnike nelegalnih kopij pa povejmo, da ukinitev OGA ne vpliva na...

4 komentarji

MS060-40 kaže zobe

Slashdot - Odvija se prvi val napadov, ki izkoriščajo napako MS060-40. To napako vsebujejo nezakrpani operacijski sistemi Windows 2000, XP SP1/SP2, Windows XP x64 in Windows Server 2003, omogoča pa prekoračitev medpomnilnika in oddaljeno izvajanje kode na napadenem računalniku.

Glede na do sedaj zbrane podatke se na napaden računalnik namesti trojanski konj, ki spremeni varnostne nastavitve sistema in se poveže na IRC server, kjer čaka na nadaljne ukaze. Pri Microsoftu pravijo, da je zaenkrat napad zelo usmerjen, saj se večinoma cilja na nepokrpane Win2000 sisteme in (še) ne vsebuje mehanizma za avtomatično razširjanje. V napadu se uporablja prilagojena različica Mocbot trojanskega konja. V zadnjih dnevih se je pojavila nova različica, ki se skriva v datoteki wgareg.exe, ob namestitvi pa zažene proces Windows Genuine Advantage Registration Service. Podrobnosti o napaki in napadu lahko najdete tudi na blogu Microsoft Security Response centra.

21 komentarjev

Računalnik in internet za vsak žep

Yahoo News - Kljub stalnemu padanju cen računalniške tehnologije se različne organizacije, podjetja in države zavedajo, da je potrebno ljudem ponuditi še cenejše računalnike in internetno povezavo, saj internet postaja temeljni člen izobraževanja in razvoja. Tako si npr. MIT že nekaj časa prizadeva razviti računalnik za 100 dolarjev, Microsoft pa je v maju najavil projekt Pay-As-You-Go PC-ja (program FlexGo), v katerem naj bi preko Siola sodelovala tudi Slovenija.

Za podoben korak pa se je odločila tudi Francija. Vlada je namreč sklenila, da bo družinam z nizkim dohodkom ponudila računalnik in internetni dostop za vsega 1 evro na dan (za 3 leta). Za družine, ki bodo pristopile k omenjenemu projektu, bodo organizirali tudi ustrezen računalniški tečaj. Oblasti predvidevajo, da bodo s programom, ki naj bi se pričel v začetku prihodnjega leta, delež gospodinjstev z računalnikom iz trenutnih 50% povečal na 68%.

Ob bok omenjenim projektom z lahkoto postavimo tudi potezo občine Velenje, kjer so...

37 komentarjev

Et tu Apple? OS X dnevno komunicira s Cupertinom

engadget - Prvi je samo enkrat klical domov ET. XP z aktiviranim WGA "telefonira" po enkrat na dan. Applov OS X z zadnjo nadgradnjo 10.4.7 klicari po 3x na dan. To se zgodi prav tako brez lastnikove privolitve, kar je odkrill Daniel Jakult na svojem blogu. To mu je uspelo s programom Little Snitch.

Dashboard Advisory, kot ga Apple poimenuje, naj bi preverjal pravilne verzije "widget"-ov na OS-u in ne dostop do osebnih podatkov.

Verjetno zato, ker to stori iTunes in verjetno tudi dotMacTranslator.

29 komentarjev

Microsoft "umaknil" WGA

CNet - Poleg neuradnih programov in navodil, kako odstraniti Microsoftov WGA - Windows Genuine Advantage, ki jih najdete povsod na internetu, tudi med novicami, se je sedaj pojavila uradna Microsoftova verzija.

Uporabnikom ni bil po volj dnevni pregled, strokovnjakom nedodelana verzija, ki je lastnike tega OS izpostavila riziku. Brian Johnson se namerava z Microsoftom celo pravdati, ker naj bi bil WGA v nasprotju z zakoni o spyware-u, nelojalni konkurenci in pravicah kupcev.

S tem Microsoft ne umika WGA, niti ga ne ukinja. Nasprotno, WGA bo razvijal naprej, kot eno glavnih anti-piratskih os(t)i.

Velikemu bratu se je samo kolcnilo.

64 komentarjev

Samsung podvojil flash spomin

EETimes - Pri Samsungu pravijo, da so skupaj spravil 2GB na en sam t.i. OneNAND flash čip, s pomočjo 60nm tehnologije. To pomeni, da jim je preskok iz 70nm tehnologije na 60 uspel v pičlih 4 mesecih. Podvojitev se ni zgodila samo v smislu kapacitete, temveč tudi v smislu pretoka količine podatkov, ki sedaj dosega 17 MB/s. V povezavi osmih čipov lahko hitrost zapisa doseže že 136 MB/s.
Enako razveseljivo je, da je na tržišču cena flash spomina padla za 50%. Zato Gartnerjeva napoved, da bo naslednji iPod Nano v velikosti 10-12 GB ni tako drzna. Flash spomin bo začel prevladovati tudi v ostalih multimedijskih napravah.

Dovolj razveseljivi bodo že bolj dostopni čistokrvni in hibridni NAND flash diski.

13 komentarjev

Microsoft dnevno komunicira z vašim računalnikom

Yahoo News - Če ne že zdaj, pa še bo, v kolikor imate vključeno Avtomatično posodabljanje. David Lazar, ki upravlja "Windows Genuine Advantage Program", je na YahooNews priznal, da uvajajo (za zdaj še kot pilotski projekt) programček, ki sliši na ime WgaTray.exe, ki preverja ali je vaša nameščena kopija OS WindowsXP prava ali ne. Če ni, vas bo nadlegoval, da si pridobite pravo kopijo (tako kot Avtomatično posodabljanje, če ga imate izklopljeno). Preverjanje tudi ni le enkratno, ampak najmanj enkrat na 90 dni, saj naj bi pri Microsoftu odkrili, da se nekatere originalne kopije, čez čas izkažejo za nelegalne.

Osebno me ta poteza nič ne čudi in samo čakam, da začne MS kazensko preganjati vse uporabnike ilegalnih kopij, kot to že počneta RIAA in MPAA. Torej, še en razlog več za migracijo na druge operacijske sisteme ali pa se boste vdali in odšteli nekaj cankarjev za mir na namizju?

100 komentarjev

Apple izgubil tožbo proti spletnemu dnevniku

Yahoo News - Pri Jablani* so se določili, da jim ni všeč, da jim kvarijo presenečenja z novimi sadeži. Do izdajalskega črva so se hoteli prebiti preko tožbe spletnih blogov - dnevnikov, ki so objavila dotične podatke. Govora je bilo o nedozorelem sadežu, pod kodnim imenom Asteroids.

V ZDA novinarjem ni potrebno razkriti vira informacij. Zato so jabolčni odvetniki spletni dnevnik tožil pod pojasnilom, da pisci spletnih, blogovskih novic niso novinarji in niso upravičeni do te zaščite.

Kalifornijsko višje sodišče se je odločilo drugače. Nižje sodišče je pred tem že razsodilo v prid Jablani. Združenje Electronic Frontier Foundation je tako s pritožbo, skupaj s toženimi AppleInsider.com, PowerPage.org in MacNN.com, izborilo pomembno zmago.

Špeckahle lahko špecajo naprej, ne vedno uspešno. Zadnja takšna pobegla novica izpod krošnje Jablane, je prihod prenovljenega eMaca, v septembru letošnjega leta.

* Jablana - Apple Computer Inc

9 komentarjev

Microsoft in Yahoo sklenila IM partnerstvo

Yahoo News - Microsoft ter Yahoo sta sklenila povezati svoja IM izdelka, tako da bodo lahko uporabniki MSN Messengerja ter Yahoo! Messengerja po novem medsebojno komunicirali. Za vse, ki komunicirajo s pomočjo omenjenih dveh programov, je to vsekakor vzpodbudno, saj se bo njihovo število močno povečalo, pa tudi obe podjetji sta se s potezo rešili resne medsebojne konkurence (Yahoojev Sporočevalec je čez Lužo bistveno popularnejši kot pri nas).

Do junija 2006 lahko tako pričakujemo možnost pošiljanja sporočil med uporabniki obeh programov, kasneje pa podjetji upata tudi na podporo glasovni komunikaciji (VoIP).

55 komentarjev

Kitajske oblasti zahtevale registracijo kitajskih spletnih strani

več strani - Kitajske oblasti so se odločile še dodatno poseči v svoboščine svojih državljanov. Tako so od vseh spletnih strani (vključno z blogi) na Kitajskem zahtevali takojšnjo registracijo na pristojnem ministrstvu, saj bodo v nasprotnem primeru enostavno ukinjene. Komercialne založnike in oglaševalce v primeru neregistriranja čaka tudi denarna kazen v višini 1 milijon yuanov oz. 120 tisoč ameriških dolarjev.

Ministrstvo za informacijsko industrijo od nekomercialnih lastnikov blogov in spletnih strani zahteva, da morajo obvezno razkriti identiteto osebe, ki odgovarja za vsebino spletne strani. Ministrstvo, ki je za zadnji rok registracije postavilo 30. junij, je sporočilo, da je trenutno registriranih že okoli 74 % kitajskih...

65 komentarjev