»

Razprodaja Qimonde se nadaljuje

EETimes - Po nakupu grafičnega oddelka, ki ga ima sedaj v lasti Elpida , del Qimonde želi kupiti tudi Texas Instruments. Slednji se zanima za ameriško lastnino, zanjo pa ponuja 172,5 milijona dolarjev. Texas Instruments na javni dražbi, ki bo potekala 23. septembra, želi kupiti le opremo za proizvajanje čipov in ne celotnega oddelka družbe, ki je šla v stečaj. Pravijo, da nimajo namena izdelovati pomnilniške čipe, a bi nakup orodij za izdelavo 300 mm silicijevih rezin močno pomagal njihovim proizvodnim zmožnostim.

Že prejšnji teden je Qimondin kitajski center kupila družba Inspur in ga preimenovala v Xian Huaxin Semiconductor Company Ltd. Za center so plačali približno 4 milijone dolarjev, direktor Inspurja pa je dodal še, da je to edini center v Republiki Kitajski, ki ima zmožnost izdelovati DRAM čipe, ki po kakovosti lahko konkurirajo svetovnim proizvajalcem.

Omeniti velja še, da kljub dobršnemu številu ogledov potencialnih kupcev in investitorjev tovarna v Dresdnu še ni prodana. Še več,...

2 komentarja

Kitajska gradi svoj GPS

The Register - Kitajski mediji so objavili, da bo Ljudska republika Kitajska v vesolje poslala skupino geostacionarnih satelitov, ki bodo tvorili hrbtenico novega kitajskega sistema za globalno pozicioniranje (GPS). Deset satelitov bodo izstrelili v prihodnjih dveh letih, nato pa še dvajset do leta 2015, ko naj bi bil Beidou, kakor se bo sistem imenoval, polno funkcionalen. Trenutno imajo Kitajci v vesolju že pet satelitov, ki omogočajo navigacijo znotraj države, z novimi pa bodo pokrili celotno oblo. Tako bodo postali neodvisni od tuje tehnologije, saj bodo v vesolju po novem kar štirje sistemi: ameriški GPS, evropski Galileo, ruski Glonass in kitajski Beidou.

51 komentarjev

Kitajci odblokirali BBC

BBC - BBC poroča, da je Ljudska republika Kitajska po letih blokade strani BBC v angleščini končno prenehala s tem nesmiselnim početjem. Uradnega sporočila kitajske oblasti niso posredovale, kakor tudi niso nikoli objavile, da bi karkoli blokirale, vendar BBC-jevi novinarji na terenu opažajo, da lahko dostopajo do strani, ki so bile prej nedostopne.

Bralci so od navdušenja planili po BBC-jevih strežnikov, ki so namesto običajnih nekaj sto v torek zabeležili 16.000 obiskovalcev s Kitajskega. Oblasti so v pričakovanju olimpijskih iger obljubile, da bodo novinarjem omogočile več svobode pri delu. Verzija novic v kitajskem jeziku ostaja nedostopna. Klik!

16 komentarjev

Hrvaška sprejela odprtokodno direktivo

News Forge - Prejšnji mesec je hrvaška vlada sprejela odprtokodno direktivo in napotke za razvoj proste programske opreme v vladnih ustanovah. Hrvati so zaskrbljeni nad lastniškim programjem, ki prinaša preveliko odvisnost od enega proizvajalca programske opreme. Odprta koda bo naredila delo države bolj transparentno. Dokument vsebuje naslednje napotke:

- vladne ustanove bodo izbrale in/ali razvile odprtokodne rešitve, kolikor bo to možno namesto rabe zaprtokodnih rešitev;
- vlada bo podpirala razvoj zaprtokodnih rešitev, ki bodo uporabljala odprte standarde, protokole in dokumente, ki so razvijane na Hrvašlem;
- vlada bo podpirala rabo odprtokodnih programov in odprtih standardov izven njenih ustanov;
- vlada bo podpirala rabo odprtokodnih rešitev v izobraževalnih ustanovah. Obe, tako odprtokodne kot tudi zaprtokodne rešitve, bodo v enakem obsegu predstavljene učencem.

Hrvaška tako sledi Evropski uniji, ki je podobno direktivo sprejela leta 2000, v skupku načrtov EU i2010. Hrvaško sedaj čaka...

49 komentarjev

Tajvanski računalniki bodo kompatibilni z Linuxom

Taipei Times - Tudi na Tajvanu, ki je v 80. in 90. letih slovel kot eden glavnih proizvajalcev računalniške opreme, so spoznali, da se Linux po svetu vedno bolj uveljavlja, da bi lahko odhodke v Redmond oklestili za četrtino in da prevelika odvisnost od enega proizvajalca ni nujno najbolj optimalna rešitev.

Central Trust of China (Tajvan se namreč uradno imenuje Republika Kitajska, v nasprotju z veliko komunistično sosedo Ljudsko republiko Kitajsko), ki je med drugim zadolžen tudi za dobavo računalniške opreme šolam in vladnim ustanovam, je tako odločil, da morajo od sedaj biti vsi namizni računalniki, ki jih bo kupil prek razpisov (okoli 120.000 v naslednjih dveh razpisih), kompatibilni z Linuxom, torej brez komponent, ki bi bile podprte samo pod Okni™.

Seveda proizvajalcem ne bodo verjeli zgolj na lepo besedo, zato so zadolžili Tajpejsko računalniško združenje (TCA), da pogoj kompatibilnosti z Linuxom preveri pri vseh proizvajalcih, ki želijo sodelovati na razpisih. Do sedaj so že prižgali...

71 komentarjev

Brazilija: Prisegamo zvestobo Pingvinu

Wired News - Članek na Wired vas popelje po zgodovini Brazilskega glasbenika in politika Gilberta Gila, povede vas do njegove podpore licencam Creative Commons in do nestrinjanja založbe Warner. Govori o Brazilskem vladnem uporu farmacevtskim patentom in skorajšnjemu kršenju patentnih "pravic". O državi, kjer strada 22 milijonov ljudi in porabljenih šestdesetih vrečah izvožene soje za eno ali enoinpol-letno licenco MS Office plus. O tem kako lahko ne podjetje, ampak cela država sprejme navidez anarhično ureditev odprtokodnega poslovnega modela. O revoluciji ki se vidno bliža in njenih nasprotnikih. O Brazilskem pozdravu in pozdravu revnejših držav odprtokodnim rešitvam. O intelektualni lastnini in njenem edinem namenu, ščitenju ameriških korporacij.

Za vas je pisal: Julian Dibbell

62 komentarjev

Ponaredki pomnilnika

X-Bit Labs - Tudi o ponarejanju računalniških komponent sem pred časom že pisal. Takrat sem poročal o ponaredkih Abitovih matičnih plošč, ki seveda ne dosegajo Abitovih kakovostnih standardov in so najbrž krivi za skurjene procesorje in za kupe nezadovoljnih uporabnikov, ki nato pljuvajo čez prej omenjeno podjetje. Ponaredki prihajajo predvsem iz Kitajske in niso problematični, dokler ne preidejo v masovno proizvodnjo.
Na žalost moram poročati, da so se poleg ponarejenih Abitovih matičnih plošč na trgu pojavili tudi ponarejeni Hynixovi pomnilniški moduli. Gotovo je odveč poudarjati, da tudi ponaredki Hynixovih pomnilniških modulov ne dosegajo originalne Hynixove kvalitete. Ponaredke so opazili na Kitajskem, Tajvanu in celo v Evropi. Da bi se izognili neprijetnostim, ki jih utegnejo povzročiti ponaredki, odklikajte sem, kjer se boste lahko naučili razlikovati med ponaredki in originalom.

0 komentarjev

Sprememba Start gumba v WinXP

Overclocker's Club - Priznajmo si - operacijski sistem Windows XP se iz dneva v dan bolj uveljavlja in temu skladno se nadobudni "hekerji" spravljajo brskati po registru in ugotavljati, kako narediti modifijacijo na sistemu, pa naj si bo to hitrejši zagon, vklop Clear Typea, razporeditev IRQjev ter podobne čarovnije. Ta sprememba je bolj sproščene narave, saj je v njej le opisano, kako spremeniti "Start" gumbek, ki (ponavadi) krasi vaš spodnji levi del zaslona. Vso srečo .

5 komentarjev

Načrtovana prodaja matičnih plošč

X-Bit Labs - Nekaj dni nazaj smo objavili pričakovane in dejanske rezultate, ki so jih dosegli tajvanski izdelovalci matičnih plošč v preteklem letu. Sedaj pa se je pojavila tabela z načrti za leto 2001. Kljub napovedim, da naj bi se prodaja matičnih plošč v letu 2001 zmanjšala, bodo veliki proizvajalci precej povečali svojo proizvodnjo. Razlog za to leži v dejstvu, da veliki OEM proizvajalci vse bolj in bolj naročujejo iz Tajvana, pa tudi v tem, da bodo skoraj vsi selili svoje obrate na Kitajsko, kjer je delovna sila precej cenejša, kot v Tajvanu. Posledica vsega skupaj bo po vsej verjetnosti postopno zniževanje cen v letu 2001.

Proizvajalec Prodaja v 2000
(v tisočah)
Prodaja v 2001
(v tisočah)
ASUS 13,950 18,000
Gigabyte 9,800 13,000
MSI 9,000 12,000
ECS 7,600 9,880

4 komentarji