»

Zakaj v Kambodži ne pošiljajo kratkih sporočil, temveč glasovna sporočila

Slo-Tech - Facebookov Messenger že lep čas omogoča pošiljanje govorjenih sporočil namesto tipkanih, ki so sicer pogostejša. Tako je v večini držav, ne pa povsod. Pred tremi leti so v Facebooku naleteli na zanimivo odstopanje, ki ga sprva niso znali pojasniti, poroča Rest of World, sklicujoč se na dokumente žvigažičice Frances Haugen. V Kambodži ustvarijo kar polovico vseh zvočnih sporočil, ki se pretočijo po Messengerju. Facebook se je odločil to preiskati.

So morda Kambodžani slabo pismeni in preprosto raje govorijo kakor pišejo? Kambodža sicer ni edina država s takšnim vzorcem uporabe, je pa najbolj izstopajoča. Podobno je tudi v Dominikanski republiki, Senegalu, Beninu in Slonokoščeni obali. Izkazalo se je, da razlog ni v pismenosti, saj v Kambodži tako najraje komunicirajo vsi od taksistov do predsednika vlade. Prav tako fenomen ni omejen na Facebookov Messenger, temveč ga najdemo tudi na WhatsAppu ali Telegramu. Razlog je preprost - za nekatere pisave tipkanje ni dovolj enostavno.

V...

7 komentarjev

Odpuščanja, težavnih in bleščečih 5 proizvajalcev strojne opreme

SiliconValley.com - Scott McNealy je z mesta predsedujočega Sun Microsystems odstopil zaradi finančnih neuspehov podjetja. Novi predsedujoči, Jonathan Schwartz, je po mesecu dni napovedal črtanje 5.000 delovnih mest, kar je minimalna številka, ki so jo predvideli. Ostaja še 37.500 zaposlenih.

Odstopila sta tudi dva vodilna moža Sony BMG-ja: Dona Iennerja in Michele Anthonya, uradno zaradi zmanjševanja stroškov in iskanja novih smeri. Zaradi finančnega škandala so pri McAfeeju odpustili glavnega svetovalca Kenta Robertsa.

Globalizacija oziroma cenovna revolucija, kot jo bolj nevšečno imenuje kapital, je udarila tudi po nekoč paradnih konjih informacijske dobe. IBM se je že lansko leto umaknil iz področja strojne opreme, prav tako so na teh področji v težavah HP, Cisco Systems, Motorola in Sony.
Na drugi strani imamo pet uspešnežev: SanDisc, Apple Computers Inc., Jabil Circuit, Network Appliances in Seagate Technology. Kot so pri Wired lepo povzeli Forebesovo analizo: "Namesto, da bi iskali zlato...

0 komentarjev

Ni več mogoče brez mobilnih telefonov (v prihodnosti)?

Akihabaranews - V nekoč sovražni nam Južni Koreji, se je pričel sejem z imenom Smart Home Network Show, kjer njihov telekomunikacijski operater predstavlja, kaj vse v vaši nepremičnini je mogoče nadzirati in upravljati z pomočjo mobilnih telefonov. Predstavljene stvari so dejansko že izvedljive in mobilni telefon lahko sedaj zamenja ključe od stanovanja, avtomobila itd, kreditne kartice, walkman, radio, digitalni fotoaparat, daljinske upravljalnike za domače naprave, odjemalce elektronske pošte itd.

OK, v Kambodži bo vse po starem. Za nas je smiselno vprašanje, kaj se bo zgodilo, če ne bomo (pravočasno) poravnali dolgov mobilnemu operaterju?

17 komentarjev

3G mobilna telefonija: NEC, Matsushita in TI skupaj, prepoved v Kambodži

Reuters - NEC - Nippon Electric Company in Matsushita Electric Industrial Co (Panasonic, Tehnics...) sta si podala roki in se odločila deliti nebo. Skupaj namreč nameravata sodelovati na področju tretje generacije mobilne telefonije. Združitev ni v planu, a se bo verjetno navezi pridružil še TI - Texas Instruments. Skupno imata Panasonic in NEC 33,5% delež na japonskem tržišču.

V Kambodži jim bo šlo slabše. Predsednik države Hun Sen, bivši Rdeči Kmer, je namreč prepovedal uporabo tretje generacije mobilnih telefonov za nadaljnje desetletje. Razlog za prepoved je bila ženina prošnja, po prejetju pornografske vsebine na mobilni telefon, ki jo je pretresel. Oba posledično skrbi za moralo naroda.

18 komentarjev

Tretji operater mobilne telefonije: Tuš mobil

Finance - Po poročanju časnika Finance, je z današnjim vpisom v register nacionalnih ponudnikov storitev mobilne telefonije, postal tretji slovenski operater mobilne telefonije Tuš mobil, ki je del skupine Tuš. Tuš mobil je odkupil koncesijo podjetja Vega (Western Wireless), ki je pred kratkim oznanilo svoj odhod s slovenskega trga mobilne telefonije. Odkup Vegine koncesije in dogovor z družbo Mobitel o uporabi njihovega omrežja omogoča, da lahko Tuš mobil s poslovanjem prične takoj.

Več v izvorni novici v Financah.

47 komentarjev

Mobilni telefoni dovolj za vdor v RFID

EETimes - Adi Shamir, raziskovalec na izraelskem Weizmann Institute of Science in eden izmed izumiteljev enkripcijskega algoritma RSA (Rivest, Shamir, Adleman), ki ga uporablja program PGP, je razkril veliko varnostno pomanjkljivost čipov RFID, poroča EETimes.

Shamir je z usmerjeno anteno in digitalnim osciloskopom spremljal porabo energije čipov RFID. Vzorci porabie energije so razkrili, kdaj je čip sprejme pravilno in kdaj nepravilno geslo. Ko namreč čip sprejema nepravilno geslo, porabi večjo količino energije saj v RAM pošlje sporočilo, da naj se zanemari preostali del znakov v nizu za geslo.

Shamir je analizo opravil na sicer neimenovani, a največji blagovni znamki čipov RFID. Razloge za katastrofalno varnost vidi izraelski strokovnjak v veliki cenenosti čipov RFID, ki proizvajalce sili k temu, da povsem zanemarjajo varnostne vidike. Po njegovem mmenju bi bilo mogoče RFID čipe napasti z elektroniko, ki jo vsebuje običajen mobilni telefon.

5 komentarjev

Bitka mobilnih procesorjev

Tech Report - Pred že kar nekaj časa se je AMD odločil, da bo tudi na trgu mobilnih procesorjev poskušal odščipniti tekmecu Intelu kak kos pogače in tako se je pojavil na A64 temelječi Turion procesor za prenosnike. Seveda se je ob tem pojavlja vprašanje primerjave z Intel rešitvami - na spletni strani Tech Report so tako pripravili obširen test konkurenčnih procesorjev.

Tako so skozi kopico testov spustili Intel Pentium M 760 procesor, ki deluje pri taktu 2.0 GHz, takt sistemskega vodila znaša 533 MHz, ponaša se pa tudi z velikim drugonivojskim predpomnilnikom - kar 2MB. Na drugi strani deluje Turion ML-44 pri 2.4 GHz, za komunikacijo s pomnilnikom skrbi vgrajen pomnilniški krmilnik, procesor se ponaša z 1MB L2 predpomnilnika. Kako sta se torej tekmeca odrezala?

...

14 komentarjev

Filmska industrija gre po poteh glasbene

Slashdot - Po zgledu glasbene industrije je tudi filmska industrija oznanila, da bodo že ta teden začeli s tožbami proti uporabnikom, ki nelegalno delijo filme preko interneta.

Glavni cilj tožb bodo oboževalci, ki delijo večje količine digitaliziranih filmov preko peer-to-peer omrežij, niso pa omenili natanko katero omrežje bodo vzeli pod drobnogled. Pri MPAA (Motion Pictures of America), filmski različici združenja RIAA, niso hoteli dati nobenega komentarja, so pa povedali, da bo njihov šef podal podrobnejšo izjavo danes. Filmski studii ne pravijo približno koliko tožb bi naj bilo, se je pa omenjala številka okoli 200.

MPAA trdi, da zaradi piratstva izgubilo približno 3 milijarde dolarjev letno, ne omenjajo pa koliko od tega pa naj bi po njihovem "prispevalo" internetno piratstvo. Edino kar omenjajo je, da je "industrija zaradi nalinijskega piratstva ogrožena".

Gotovo bodo s tem izkoreninili piratstvo ravno tako kot so ga dejanja združbe RIAA.

22 komentarjev

Kopiranje CD-jev brez uporabe računalnika!

CDR-Info - Matsushita Electric Industrial Co. v navezi z Matsushita-Kotobuki Electronics Industries Ltd. najavlja kombinacijo CD-R/RW in DVD-ROM pogona. Vse skupaj postane zanimivo zaradi dejstva, da omogoča presnemavanje CD-jev brez priklopa na računalnik. Resda so pri takem presnemavanje hitrosti dosti nižje (le 2x za glasbene CD-je in 4x za podatkovne), a to niti ni tako pomembno, saj zdaj lahko presnemavate CD-je kadarkoli in kjerkoli. Izdelek naj bi šel v prodajo 18. januarja 2002, več o tem pa si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev