»

Amazon se odreka nakupu iRobota

Slo-Tech - V Amazonu so obupali nad poskusom nakupa proizvajalca robotskih sesalnikov iRobot, ki bo posledično moral konsolidirati posel in odpuščati.

Avgusta 2022 so pri Amazonu napovedali prevzem iRobota, tedaj najbolj poznanega med proizvajalci robotskih sesalnikov. Skoraj hipno se je usul plaz pomislekov iz različnih smeri, ki so jih v mnogočem napajale številne resnične Amazonove afere. Posel je začel preiskovati ameriški trgovinski urad FTC ob strahovih, da bodo roombe na skrivaj pošiljale kartirane tlorise stanovanj neznanokam, ali da jih bo Amazon favoriziral na svoji spletni tržnici. Slednjega so se bali tudi na tej strani Atlantika, kjer je Evropska komisija s preiskavo pričela lansko poletje (medtem ko so Britanci nakup mesec dni pred tem odobrili). Sredi letošnjega januarja so se pričele širiti govorice, da je ameriški velikan nad prevzemom obupal, saj se je prenehal pogajati s komisijo, in sedaj je ustavitev postopka tudi uradna.

Nakup, v predvideni višini 1,7 milijarde...

5 komentarjev

Amazon kupuje iRobot

Amazon - V Amazonu skušajo svojo ponudbo pametnih domačih naprav razširiti z novim velikim nakupom: za 1,7 milijarde dolarjev prevzemajo vodilnega proizvajalca robotskih sesalnikov, družbo iRobot.

Ob omembi robotskih sesalnikov bržkone vsi najprej pomislimo na roombe, naprave firme iRobot, ki so postale sinonim za tiste okoli poveznjene posode, ki potujejo po stanovanju in nadlegujejo domače živali. V iRobotu so pač glavni igralec na tem trgu, v zadnjih letih pa se skušajo pririniti še na področje robotskih kosilnic, kjer začuda še niso bili prisotni. Letošnjega maja so na rastočo konkurenco med samodejnimi sesalniki odgovorili z razvojem operacijskega sistema iRobot OS, skozi katerega naj bi pamet roomb postopno nadgrajevali s programskimi posodobitvami. Sedaj pa utegne njihov položaj še okrepiti prevzem s strani samega Amazona, ki namerava za proizvajalca sesalnikov odšteti 1,7 milijarde dolarjev. Videti je, da bo iRobot ostal podružnica z lastno znamko in tudi direktor ostaja dosedanji,...

35 komentarjev

IRobot predstavil robotsko kosilnico

IEEE Spectrum - Pri podjetju iRobot, izdelovalcih najbolj znanega robotskega sesalnika Roomba, so naposled pokazali robotsko kosilnico z imenom Terra, ki bo za razliko od drugih avtomatskih naprav te vrste za orientacijo uporabljala radijsko tehnologijo.

Vse odkar so Američani leta 2002 predstavili Roombo, so se vrstila ugibanja, kdaj bodo nadaljevali na zeleni trati pred hišo. Toda pri samodejnih kosilnicah se je firma močno obotavljala in prehitevale so jo druge z lastnimi rešitvami, tako da imamo robotskih urejevalnikov trate ta hip že kar nekaj. Vsi za zamejevanje področja delovanja uporabljajo žico, ki jo je potrebno ročno namestiti na mejah in robotu pove, do kam sme potovati. Tu bo iRobot s kosilnico Terra napravil korak naprej.

Terra bo za navigacijo uporabljala...

33 komentarjev

Hrano v slovenjegraški bolnišnici bodo razvažali roboti

vir: Yujin Robot

vir: 24 ur
24 ur - Kot kaže bo bolnišnica v Slovenj Gradcu prva v Evropi pri razdeljevanju hrane vpeljala robote. V naložbi vredni med 500.000 in 750.000 evrov načrtujejo pet robotov, južnokorejskega proizvajalca Yujin Robot, ki se sami orientirajo v prostoru in znajo sami uporabljati dvigala. Premikajo se s hitrostjo metra na sekundo in se polnijo brezžično. Na ta način bi hrano transportirali med kuhinjo in bolniškimi sobami, s čimer bi razbremenili osebje, ki zdaj ročno na dan razdeli približno 1200 obrokov.

Kot poroča Večer, naj bi se naložba povrnila sedmih letih in pol, projekt pa spodbuja tudi Evropska unija, zaradi česar se nadejajo tudi sredstev iz Bruslja. Za zdaj so že opravili pregled...

104 komentarji

Ameriški vojaki z aplikacijo za vadbo razkrivajo vojaške skrivnosti

Baza v Kandaharju

Washington Post - Strava je priljubljena aplikacija za spremljanje vadbe, ki jo lahko povežemo s pametnimi telefoni in drugimi pametnimi napravami. Te dni pa buri duhove, ker so jo na delovnem mestu uporabljali tudi vojaki, zaradi česar so se sedaj na internetu znašli zanimivi zemljevidi ameriških vojaških baz po vsem svetu. Ameriška vojska zadevo že preverja.

Že lanskega novembra je Strava na internetu objavila anonimizirane zemljevide vseh vadb, ki so jih opravili njeni uporabniki. Šlo je za 27 milijard kilometrov, ki jih je njenih 27 milijonov uporabnikov v zadnjih dveh letih preteklo ali preplavalo. Tako imenovan Global Heat Map je zanimiv, ker si lahko pogledamo, kje ljudje najpogosteje vadimo in dobimo...

10 komentarjev

Sistem 1024 robotov s kolektivno inteligenco

Mravlje tvorijo mostove, da prečkajo ovire.

Harvard - Na Harvardu so razvili 1024 primitivnih robotov, ki lahko izpolnjujejo preproste ukaze in s tem izkazujejo stopnjo kolektivne inteligence. V predstavitvi za javnost so pokazali, kako se lahko robotki uredijo v obliko peterokrake zvezde ali črke K, za strokovno javnost pa je namenjen znanstveni članek. Poimenovali so jih kiloboti.

Kolektivna inteligenca
je izredno širok pojem, ki označuje inteligenco oziroma inteligentno ravnanje, ki se razvije iz dejanj skupine posameznikov. Ni nujno, da ti sodelujejo, saj je lahko kolektivna inteligenca tudi plod tekmovanja med posamezniki. Izkaže pa se, da je inteligenca skupine lahko bistveno višja od inteligence posameznih člankov ter da lahko tudi zgolj iz nabora zelo primitivnih ravnanj dobimo...

11 komentarjev

Google kupil Boston Dynamics

The New York Times - Google je kupil podjetje Boston Dynamics, ki je poznano zaradi svojih robotov, ki jih sestavlja. Med njimi so v zadnjih letih največ pozornosti poželi BigDog, Cheetah in Petman. Roboti upravičujejo svoja imena, saj je BigDog resnično podoben psu, Cheetah hitro teče, Petman pa je humanoidni robot, ki posnema človeško gibanje z namenom testirati zaščitne obleke. Njihov prvi velik uspeh je bil BigDog, ki so ga razvili s financiranjem ameriškega obrambnega ministrstva prek programa DARPA (kot večino ostalih robotov). Niso pa vsi njihovi projekti namenjeni vojaški uporabi - letos so, denimo, predstavili robota Atlas, ki je sicer imel isti vir financiranja (DARPA), a je namenjen zaščiti in reševanju.

Sedaj je podjetje, ki je leta 1992...

25 komentarjev

Spyke

engadget - Če ne zmorete milijona dolarjev za Asima, in potrebujete robota samo za to, da bo sposoben prek Wi-Fi povezave na zaslon vašega računalnika prenašati sliko iz njegove kamere, potem si boste v začetku aprila lahko kupili Spyka, iz podjetja Meccano.



Zanj bodo želeli slabih štiristo dolarjev. Poleg prenašanja slike-videa lahko deluje tudi kot čuvaj in pošilja slike na vaš email naslov, če zazna gibanje (Spyke). Zaradi oblike nog (bolje gosenic) je zmožen...

16 komentarjev

Roboti upihnili 85 svečk

engadget - 29. maja pred 85 leti, so se roboti prvič pojavili v javnosti, v obliki gledališke igre z naslovom R.U.R. (Rossum's Universal Robots), ki jo je napisal češki pisatelj Karel Čapek. Samega izraza robot se je domislil njegov brat Josef.



Iz te predstave je za svojo filmsko mojstrovino Metropolis verjetno črpal tudi Fritz Lang. Roboti so se iz takratnega domišljijskega sveta že zdavnaj preselili na vsa področja našega življenja. Posredno in neposredno.

Honda je tako na ogled postavila spletni družinskim albumom njenih humanoidnih robotov. Na ogled so postavil tako njihovega E0 izpred dvajsetih let, kot tudi zadnjega Asima.

Komaj čakam, da bom lahko prvega domačega robota lahko...

0 komentarjev

Vojaki imajo radi robote

vir: Reuters
Reuters - Podjetje iRobot, sicer najbolj znano po izdelku Roomba, izdeluje med drugim tudi vojaške robote, ki v Iraku opravljajo za ljudi (pre)nevarne misije, kot so onesposabljanje eksplozivnih naprav, pregledovanje prostorov, polaganje optičnih kablov za komunikacijo...

Trenutno je v Iraku in Afganistanu okoli 300 robotov, ki dnevno opravijo do 700 misij. Zanimivo je tudi, da se vojaki očitno navežejo na naprave - tako je znan primer skupine vojakov, ki je "svojega" robota poimenovala Scooby...

27 komentarjev

Prva samostojna robotska operacija srca

Slo-Tech - V Milanu je bila opravljena prva samostojna robotska operacija, na 34 let staremu srčnemu bolniku. Operacija je bila kontrolirana iz Bostona, prvič pa se je zgodilo, da je bil robot zmožen sam, brez dodatne pomoči operatorja, dokončati operacijo. Carlo Pappone, avtor robota, je dejal da so prestopili nove meje in da bo mogoče v prihodnosti na tak način možno do sofisticiranega kirurškega znanja dostopati kjerkoli na svetu.

Robot naj bi šel v prodajo že konec meseca.

Vir: Ansa.

66 komentarjev

Robot, ki prijateljuje s ščurki

New Scientist - Znanstveniki iz Belgije, Francije in Švice, so v projektu Leurre malega robotka opremili z vonjem ščurkov, da bi ga sprejeli medse. Dodali so mu še podobno vedenje, ki so ga pred tem temeljito preučili, kot na primer njihovo "zborovanje".



Samega infiltratorja so poimenovali Insbot, ki zna s pomočjo še treh tovarišev ostale ščurke nahujskati, da pridejo na plano, kar zna v prihodnosti ob poklic spraviti marsikaterega profesionalnega zatiralca insektov.

Shematika samega robotka je prosto dostopna, če imate željo zgraditi svojega in se vam zdi, da so vaši domači insekti preveč osamljeni. Zadevico poganjata dva PIC 20MHz procesorja in dva Swatch motorčka. Interakcijo z ostalimi ščurki si lahko ogledate na filmčku ali...

17 komentarjev

Robot z dobrimi refleksi

New Scientist - Doslej smo premikajoče se robote in njihovo gibanje opazovali predvsem v sterilnih laboratorijih. Podjetje Boston Dynamics pa za ameriško vojsko razvija štirinogega robota BigDog, ki naj bi bil sposoben hoje po terenih, ki so prezahtevni za navadna vojaška vozila. Hkrati lahko nosi tudi dodatno breme, kar bo v pomoč vojakom pri daljših pohodih. Poleg tega lahko pri nenadnem sunku s strani (brci) BigDog ujame...

36 komentarjev

Roboti nadaljujejo z ofenzivo

Robot Gossip - Majhni Dynamizer iz prejšne novice je bil samo predjed. Dovolj igrač! Predstavljamo vam HRP-2, avtonomen humanoiden robot namenjen delu na nevarnih gradbiščih. Poleg osnovnih gradbenih prijemov, razume tudi govorjene ukaze in jih skuša izpolniti, ali še raje dodeli naprej drugim robotom.

Če ste si zaželeli pivo, bo nalogo dodelil recimo robot-zamrzovalniku, novemu prvaku pivovarne Asahi. 5000 teh malih gospodinjskih aparatov, ki znajo iz svojega trebuha vzeti pločevinko, jo odpreti in natočiti (je količina pene nastavljiva?), bodo podarili v nagradnem žrebanju. Pivo priloženo.

Kaj bi si človek še lahko želel lepšega. Postaja ob tem in upoštavajoč raziskavo nedavno opravljeno na univerzi Purdue, v kateri se je 70 %...

45 komentarjev

Slovenci lansirali beraškega robota

engadget - Kreator Sašo Sedlaček ga je poimenoval Žicar (oziroma Beggar za angleškogovoreči trg), namenjen pa je finančno depriviligiranim in marginaliziranim osebam. Za razliko od večine ostalih namenskih robotov, ki se dandanes prodajajo in temeljijo na najsodobnejši tehnologiji, je Žicar sestavljen iz stare računalniške opreme, kar ga naredi dosti cenejšega in posledično lažje dostopnega ciljnim kupcem. Berači bi naj napravo uporabljali za izvajanje svoje pridobitne dejavnosti na mestih, kamor jim sicer dostop ni omogočen...

26 komentarjev

Bežeči robot

Slo-Tech - V centru kjer s preizkušanjem 'najboljši preživi' poskušajo učiti robote, jim je en skoraj pobegnil. Ko so ga 15 minut pustili samega se je sam podal na pot ven in našli so ga na parkirišču, kjer bi ga skoraj povozil avto. Ime mu je bilo Gaak. Hmmm... Samo, da ne bo ustanovil kake revolucionarne fronte za osvoboditev robotov. :)

7 komentarjev

Človečnjaški robotizem

Vnunet - Antrophos mu je ime ter predstavlja nove smernice v dotični industriji. Za govor uporablja zvočnike, za vid kameri, premika pa se s pomočjo motorjev.

No, poleg teh neverjetnih novosti pa imajo stvaritelji željo ustvariti robota, ki bi prestal "Turingov test": torej bi ljudje pozabili, da je zgolj kupček železja ter bi tako deloval bolj "družabno". No, če si želite robota, ki ne zna odgovoriti na marsikatero vprašanje, a ima določeno stopnjo samozavedanja (beri: zanima ga, če potrebuje očala, pa ali naj ima lasišče plave ali rdeče barve... ahem), pa brž Klik!

0 komentarjev